Valikko

Henkilöstö eksyy muutoksessa

Yrityksillä on syvä kuilu strategian suunnittelun ja sen toteuttamisen välillä. Moni yritys on huomattavasti taitavampi tekemään suunnitelmia kuin toteuttamaan omia suunnittelemiaan. Etenkin strategian viestiminen henkilöstölle on vaikeaa, mikä puolestaan vähentää työntekijöiden intoa lähteä mukaan muutokseen.
Näin kertoo ensimmäistä kertaa julkaistava SSJS:n Strategiabarometri 2006, jonka aloitteentekijänä on Suomen strategisen johtamisen seura ja yhteistyökumppanina on muun muassa Taloussanomat.

Toteutuskuilu on yrityksille viheliäinen ongelma. Barometriin vastanneilla strategia-ammattilaisilla on suuri yksimielisyys, että toimintaympäristön muutos nopeutuu entisestään jatkossa. Muutoksen nopeutuminen tarkoittaa, että yritysten täytyy hallita muutokset entistä paremmin. Kovenevassa kilpailussa parhaat strategian toteuttajat ovat vahvimmilla. Syvä toteutuskuilu puolestaan vaarantaa väistämättä yrityksen terveyden.

Vaikka strategisten valintojen tekeminen sujuu paremmin kuin toteutus, on se silti kaikkea muuta kuin helppoa. Monet barometrin vastaajat näkevät, että johtajat keskittyvät liikaa tunnuslukuihin.

- Yksi strategisen johtamisen suurimpia ongelmia on se, että on niin vähän johtajia, joilla on kykyä ja halua strategiseen ajatteluun, arvioi yksi barometrin vastaajista.
Joissain arvioissa jopa henkilöstö-johtaminen painottuu liikaa strategian kustannuksella.

- Huomattavan iso osa esimies-valmennuksesta kohdistuu pienryhmän johtamistaitoihin - ikään kuin johtaminen korjaantuisi ihmissuhteilla, pohtii toinen vastaaja.

Vastaajat eivät uskoneet tilanteen korjaantuvan sillä, että yritysjohto tutustuisi strategisen suunnittelun välineisiin ja strategiseen ajatteluun aikaisemmin urallaan tai koulutuksensa aikana. Myöskään yritysosto-osaaminen ei vastaajien mielestä ole suuri puute.

Kyse on enemmänkin rohkeudesta ja nopeudesta tehdä ennakko-luulottomia liikkeitä. Yritysjohdolta täytyy löytyy ketteryyttä joustavuutta ja uskallusta asettaa kunnianhimoisia visioita.
Globalisaatio ja teknologia muuttavat markkinoita perusteellisesti. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja kilpailijat tuovat uusia vaihtoehtoja markkinoille.

Siksi asiakastarpeiden syvällinen havainnointi sekä havaintojen muuntaminen tuotteiksi onkin ensiarvoisen tärkeää. Yritysten pitää pystyä yksinkertaistamaan tärkeimmät asiakkaille lisäarvoa tuovat tekijät.

Applen iPod, Motorolan Razr-puhelin, Toyotan hybridiauto Prius ja vaikkapa Pfizerin Viagra ovat mainioita käytännön esimerkkejä siitä, miten yritys voi synnyttää globaaleja menestystuotteita tulkitsemalla oikein asiakkaiden tarpeita ja hyödyntämällä uusinta teknologiaa. Samalla tällaiset innovaatiot ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia kilpailijoille.

Suuri haaste barometrin mukaan on myös globalisaation asettamien vaatimusten ymmärtäminen. Tärkeää onkin löytää erilaisten arvoketjujen, liiketoimintamallien ja uusien markkinoiden tuomat mahdollisuudet.

Henkilöjohtamisen puutteet nousevat selkeästi esiin vastaajien mielipiteissä. Henkilöstön osallistaminen strategiatyöhön on heikkoa ja strategioista viestitään sekavasti. Erittäin suuri osa vastaajista oli sitä mieltä, että johtamisessa korostuvat liikaa numerot ihmisten johtamisen kustannuksella.

Vastaajat pitävät myös erittäin tärkeänä, että työntekijöiden motivointi ja johtaminen liitetään yhä suoremmin päivittäiseen johtamiseen.

Vastaajat kuuluttavat innovatiivista yritysilmapiiriä, jossa johtamis- ja palkitsemiskulttuuria muutetaan innovatiivisuutta tukevaan suuntaan.

- Yrityksissä pitää sekä osata ajatella yhdessä fiksusti että toimia ajatusten mukaan tehokkaasti. Henkilöstöhallinnon pitää olla tämän toimintamallin voiteluaine eikä jäädä yksittäisten ja erillisten temppujen junailijaksi.

Rakenteiden kehittäminen ei saa kuitenkaan jäädä henkilöohjauksen jalkoihin. Strategia-ammattilaiset ovat yksimielisiä, että rakenteiden ja strategian on sovittava yhteen.

- Strateginen visio on melkeinpä riittävä, jos osataan tehdä rakenne vision mukaiseksi. Rakenne toteuttaa strategian, tiivisti eräs vastaaja.

- Hyvästä organisaatiosta pitää pystyä lukemaan, mikä on yrityksen strategia ja mihin ydinosaamiseen se nojaa, pohti toinen.

Yksittäisistä rakennekysymyksistä tärkeimpiä ovat nykyisin verkostojen hallinta.

- On oleellista identifioida strategisen verkottumisen fokusalueet sekä ymmärrettävä strategisen kumppanuuden todelliset haasteet sekä todellinen lisäarvo, muotoilee eräs vastaaja

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  8. 8

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  9. 9

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  10. 10

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  7. 7

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  8. 8

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  9. 9

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  10. 10

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää