Vastuullisuus vaatii paljon johtamiselta

Yrityksen yhteiskuntavastuu on helppo tehdä politiikaksi, mutta vaikea viedä käytäntöön. Selkeät tavoitteet, hyvä viestintä ja hyvä johtaminen ovat avaimia vastuulliseen toimintaan.
Yhä useampi yritysjohtaja ajattelee, että vastuullinen toiminta parantaa yrityksen kilpailukykyä. Siitä huolimatta suurimmalla osalla yrityksistä on ongelmia vastuullisen yritystoiminnan toteuttamisessa.

Näin kertoo konsulttiyhtiö Capgeminin selvitys 15 suuren kansainvälisen yrityksen yhteiskuntavastuusta.

Monen yrityksen yhteiskunnalliset tavoitteet ovat epätäsmällisiä, vaikeasti mitattavissa ja vain puolittain käytännön työhön kytkettyjä.

Keskon yhteiskuntavastuun kehitysjohtajan Jouko Kuisman mukaan yleinen haaste on yhteiskuntavastuuseen liittyvien ohjausjärjestelmien puutteissa.

– Isoissa konserneissa pystytään sopimaan yhteisistä periaatteista, mutta vaikeampaa on saada kaikki toimimaan tehokkaasti samaan suuntaan.

Kaikkien yhteiskuntavastuiden äiti on epäilemättä tulos. Tappiota tekevä yritys ei pysty kovin pitkään hoitamaan muitakaan vastuitaan.

Toisaalta nykymaailmassa yritys tuskin pystyy kestävään tuloksentekoon laiminlyömällä muut vastuunsa.

– Yhteiskuntavastuu ei ole ristiriidassa taloudellisten tavoitteiden kanssa. Pitkällä tähtäimellä hyvä yritysvastuu näkyy viimeisellä rivillä positiivisesti, sanoo Outokummun varatoimitusjohtaja Karri Kaitue.

Kaitue viittaa tammikuun Davosin talouskokoukseen, missä olivat pääteemoina muun muassa ilmastokysymys ja vallan siirtyminen yrityksiltä asiakkaille ja muille sidosryhmille.

– Nämä asiat tarkoittavat, että jokainen yritys joutuu ottamaan kantaa siihen, miten oma toiminta vastaa eettisiä periaatteita.

Yhä useammin sekä asiakkaat, työntekijät että muut yhteistyökumppanit odottavat yritykseltä vastuullista toimintaa. Myös sijoittajien mielenkiinto alkaa herätä, vaikka tähän mennessä yrityksen vastuullisuus on kiinnostanut lähinnä eettisiä rahastoja.

- Oma näkemykseni on, että kymmenen vuoden sisällä suuret eläkeyhtiöt tulevat pitämään sijoituspäätöstensä edellytyksenä konkreettisia näyttöjä yhteiskuntavastuullisuudesta, ennakoi Kaitue.

Käytännön toimintaan yhteiskuntavastuun vieminen voi olla vaikeaa jo siksi, että vastuullisen toiminnan ja tuloksen yhteys on toisinaan hankala hahmottaa. On helpompi yrittää parantaa tulosta suoremmilla keinoilla, kuin hitaasti vaikuttavan vastuullisen toiminnan kautta.

- Vastuullisuuden kytkennät taloudelliseen tulokseen ovat joiltain osin vaikeita, mutta toisaalta monille asioille myös löytyy mittarit, sanoo Jouko Kuisma.

Kaupassa on helppo osoittaa esimerkiksi, että kuljetusten vähentäminen säästää päästöjä ja samalla myös rahaa. Prosessiteollisuudessa puolestaan voidaan konkreettisesti laskea, että työtapaturmien vähentäminen leikkaa tuotantokatkoja, mikä puolestaan tuo säästöjä.

Toisaalta yhteiskuntavastuullisuus ei väänny yhdeksi luvuksi, jolla voitaisiin selvittää esimerkiksi Keskon ja S-ryhmän keskinäinen vastuullisuuskisa. Samoin yhteys kuluttajien päätöksiin on vaikea mitata; tuskinpa S-ryhmä on ohittanut Keskon päivittäistavarakaupassa yhteiskuntavastuullisuuden avulla.

Vastuullisen yritystoiminnan toteuttaminen voi mutkistaa myös se, että yrityksillä on paljon erilaisia sidosryhmiä, joiden odotukset voivat olla keskenään jopa ristiriitaisia.

- Etenkin kaupan ja politiikan sekaantuessa joutuu tasapainottelemaan erilaisten mielipiteiden välillä.Tasapainottelu ei saa kuitenkaan johtaa liian pehmeisiin kompromisseihin. Yrityksellä täytyy olla linjakkuutta, sanoo Keskon Jouko Kuisma.

Kauppa saattaa saada kritiikkiä vaikkapa israelilaisten appelsiinien myymisestä. Vastuullisuus myös muuttuu yhteiskunnallisten käsitysten muuttuessa. Kotimaisuus on edelleen valtti, mutta toisaalta kotimaisuuden merkitys on vähentynyt EU-aikana.

Eniten eri sidosryhmien odotukset ovat ristiriidassa tilanteessa, jossa yritys sulkee kannattamattoman tuotantolaitoksen. Kontiolahden kunta tai Perloksen työntekijät tuskin pitävät Perloksen suuria irtisanomisia vastuullisena toimintana, vaikka omistajan näkökulmasta kyseessä on ainoa järkevä selviytymistapa.

Vastuulliseen toimintaan liittyvät haasteet eivät kuitenkaan tee vastuullisuutta mahdottomaksi. Kyse on hidasteesta, mutta ei esteestä.

- Tämä on monipolvinen asia, mutta ei se voi olla tekosyy sille, että keskeiset toimijat eivät tiedä, mitä ovat yrityksen valinnat. On johdon tehtävä taata, että henkilöstö tuntee nämä asiat, sanoo Outokummun Karri Kaitue, vaikka myöntääkin samaan hengenvetoon että myös Outokummulle on haaste saada viestitettyä koko organisaatiolle ja kaikille sidosryhmille, kuinka tärkeänä yritys pitää yhteiskuntavastuuta.

Isoimmilla yrityksillä intranetit, sisäiset lehdet ja asiakasjulkaisut sisältävät yhä enemmän asiaa yhteiskuntavastuusta. Esimerkiksi Outokumpu on käyttänyt intranetiä keskustelufoorumina, jossa koko henkilöstö on voinut pohtia yritys- ja yhteiskuntavastuun merkitystä.

- Sitä kautta olemme osoittaneet johdon sitoutumista asiaan sekä ottaneet henkilöstön mukaan asioiden kehittämiseen, sanoo Kaitue.

Jopa kattavaa yleisviestintää tärkeämpää on, että yritys konkretisoi asiat päivittäisessä johtamisessa.

- Tavoitteet pitää viedä johtamiseen kussakin yksikössä. Johtoporras käsittelee laajempaa kokonaisuutta, mutta kokonaisuus pitää jakaa pieniin käytännön palasiin, sanoo Keskon Jouko Kuisma.

Niin konkreettisiksi yritykset eivät kuitenkaan ole päässeet, että olisivat alkaneet ohjata yhteiskuntavastuuseen palkkauksen avulla. Bonusjärjestelmissä voi olla mukana yksittäisiä vastuullisuuden elementtejä.

Esimerkiksi työturvallisuus vaikuttaa Outokummun johtajiston bonuksiin. Sen sijaan käsite "yhteiskuntavastuu" on vaikeampi yhdistää yhdeksi mittariksi.

Liian monet mittarit puolestaan sotkevat kannustinvaikutelmaa.

- Veikkaan että lähimmän viiden vuoden aikana yhteiskuntavastuu tulee nousemaan mukaan myös tulospalkkaukseen, mutta ei vastuu varmaankaan tule olemaan bonuksissa ykkösnäkökulma, pohtii Jouko Kuisma.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  3. 3

   Töistä jäädään pois yhä useammin mielenterveyden pettäessä – ”Erityisen huolestuttavaa”

  4. 4

   Ekonomisti: Nyt uskotaan liikaa yksiöiden vetovoimaan – ”Yleensä paikalliset kuplat puhkeavat”

  5. 5

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  6. 6

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  7. 7

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  8. 8

   Vienti supistui joulukuussa kolme prosenttia

  9. 9

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  10. 10

   Berner: Seuraavan sukupolven 5G-verkot voivat tuoda Suomeen uusia operaattoreita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  5. 5

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  6. 6

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  7. 7

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  8. 8

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  9. 9

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  10. 10

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää