Valikko

OKO ja Outokumpu Technology kirivät pörssissä

Helsingissä pörssikurssit kohosivat Nokian johdolla. Suuntaa vahvisti Wall Streetin avautuminen ylöspäin. Vaihdetuimmista osakkeista parhaimmassa vedossa olivat Outokumpu Technology ja OKO.
OKO:n nousun taustalla olivat muun muassa suosituksen nosto sekä pankkisektorin yleinen myönteinen vire Euroopassa ABN Amro -uutisen vuoksi. Outokumpu Technologylta odotetaan hyvää tulosta ensimmäiseltä neljännekseltä.

Yleisindeksi OMXH nousi 0,7 prosenttia ja painorajoitettu OMXH Cap kohosi 0,6 prosenttia. Vaihtoa kertyi noin 1,2 miljardia euroa.

Torstaina tuloksensa julkistava Nokia kallistui 1,1 prosenttia 17,75 euroon. Analyytikot odottavat Startelin keräämässä ennusteessa Nokialta keskimäärin 0,25 euron osakekohtaista tulosta ja 10,3 miljardin euron liikevaihtoa tammi–maaliskuussa.

OKO:n A-osake eteni 4,7 prosenttia 13,79 euroon. Pankkisektori on ollut tänään Euroopassa yleisesti nousussa, kun Royal Bank of Scotland, Santander Central Hispano ja Fortis kertoivat olevansa kiinnostuneita ABN Amron ostamisesta. ABN Amroa tavoittelee jo brittipankki Barclays.

OKO:n tämänpäiväisen nousun taustalla on myös erään investointipankin suosituksen nosto sekä osakkeen jääminen jälkeen pörssikurssien yleisestä toipumisesta viime viikkoina.

– Vaikka OKO ei ole mikään takeover target (ostokohde), ABN Amro -uutisten myötä koko sektori on fokuksessa. Se osoittaa pankkisektorilla riittävän teollisia ostajia, mikä on hyvä merkki, koska se kertoo, että hinnoittelu on toimialalla keskimäärin suhteellisen alhainen, Handelsbankenin pääanalyytikko Matti Ahokas sanoi uutistoimisto Startelille.

Toimialan myönteinen vire näkyi myös Nordean osakkeessa, jota tuki lisäksi uutinen Sammon Nordea-siivun kaksinkertaistumisesta 2,8 prosenttiin maaliskuun loppuun mennessä. Nordean osakkeesta irtosi tänään 0,49 euron osinko, mutta yhtiön kurssi laski vain 0,09 euroa eli 0,7 prosenttia 12,46 euroon.

– Tämä ei muuta sitä, etteikö Nordea olisi Sammolle finanssisijoitus. Nordean osakkeelle on positiivista, että merkittävä sijoittajataho ostaa noinkin paljon lisää osakkeita, Ahokas arvioi.

Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos totesi toissa viikolla, ettei Sampo ole kiinnostunut ostamaan koko Ruotsin valtion omistamaa viidenneksen siivua Nordeasta.

Outokumpu Technology kipusi 5,3 prosenttia 31,63 euroon kallistuttuaan jo perjantaina vajaat kuusi prosenttia. Kurssinousua kiihdytti osakkeen kiipeäminen ensin perjantaina yli 30 euron ja tänään yli 31 euron tason eli ylimmilleen sitten viime syksyn listautumisensa.

– Näyttää siltä, että tässä tankataan ensimmäistä neljännestä silmälläpitäen. Outokumpu Technologylta odotetaan erittäin hyvää tulosta ensimmäiseltä neljännekseltä ja näkymät koko vuodelle ovat erinomaiset, OKO:n analyytikko Sampo Brisk sanoi.

Outokummun kurssilasku loiveni päivän loppua kohden ja osake päätti 0,2 prosenttia pakkaselle 24,76 euroon käytyään alimmillaan 23,98 eurossa. Investointipankki UBS alensi suositustaan tasolle "neutral", kun sillä oli aiemmin ostosuositus Outokummulle.

– Outokummusta siirtyy varallisuutta näihin muihin yhtiöihin kuten Rautaruukkiin ja Outokumpu Technologyyn, joiden näkymiä pidetään parempina kuin Outokummulla. Outokummun kurssilaskun taustalla on, että markkinat näkevät toisen ja kolmannen neljänneksen varsin pehmeänä. Ruostumattoman teräksen perushinnan nähdään laskevan edelleen ja nikkelin hinnan jatkuva nousu on erittäin suuri riski Outokummulle, Brisk arvioi.

Kemira GrowHow luisui 5,6 prosenttia 8,20 euroon ilman erityisiä uutisia. FIM:n analyytikko Olli Kähkönen pitää osakkeen viime päivien laskua luontevana puolisen vuotta kestäneen nousujakson jälkeen. Kähkönen pitää osaketta edelleen liian kalliina, sillä hänen oma tavoitehintansa Kemira GrowHow’lle on neljä euroa ja suositus on "myy".

– Liike on ihan oikeansuuntainen. Kemira GrowHow’n pitkän aikavälin tavoitteet eivät ole kestävällä tasolla – yhtiö voi yltää niihin hetkittäin, mutta ei saavuta niitä pitkällä aikavälillä. Odotan, että osakkeen hinta tulee puolittumaan, Kähkönen ennakoi Startelille.

Kemira GrowHow tavoittelee muun muassa keskimääräisesti yli 10 prosentin käyttökatemarginaalia laskettuna yli liiketoiminnan suhdannejakson.

Elintarvikeyhtiö Atrian omistus ruotsalaisessa Sardusissa on noussut perjantaina päättyneen ostotarjouksen jälkeen 98,6 prosenttiin osakkeista ja äänistä. Atrian A-osake kallistui 3,8 prosenttia, mutta vaihto jäi erittäin pieneksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  2. 2

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  3. 3

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  4. 4

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  5. 5

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  6. 6

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  7. 7

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  8. 8

   Ferrari takoi uudet pohjat Milanossa

  9. 9

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  10. 10

   Ilmarisen Ritakallio: Siirrymme euroalueelta kohti Yhdysvaltoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  3. 3

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  4. 4

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  5. 5

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  6. 6

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  7. 7

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  10. 10

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  6. 6

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  7. 7

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  8. 8

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  11. Näytä lisää