Valikko

Katse sisään päin!

Kumppanuuksien johtaminen on keino selvitä muutoksessa. Se vaatii oman pesän kuntoon laittamista.
Parin pikkupojan isänä TalentComin toimitusjohtaja Ismo Anttila on nähnyt, miten hämillään ihmistaimi voi olla, jos hänelle ei näytetä suuntaa.

Ensimmäistä kertaa ilman apurattaita tasapainoa tavoitteleva taapero ei yksinkertaisesti pysy pystyssä. Ja taas tarvitaan viisaan isän ohjastusta, sillä ilman sopivaa rohkaisua ja kannustusta viikari ei pahimmassa tapauksessa nousisi enää koskaan pyörälleen.

Kilpailukyky vaarassa

Vanhemmuuteen luontojaan sisältyvää viisautta tarvitaan nyt kipeästi myös yrityksissä. Kansallinen kilpailukyky on vaarassa, ellei mitään tapahdu. Onneksi Anttila uskoo, että vuoteen 2015 mennessä tapahtuu paljon.

Oikeastaan Anttilan mukaan vaihtoehtoja ei ole. Intohimoa kumppanuuksien kehittämiseen on löydyttävä, ellei haluta jäädä katselemaan maailmankaupan ranginlistalla ohi porhaltavia aasialaisyrityksien perään.

– Yksin Aasiassa oppimiskäyrä nousee lähes pystyyn, niin valtava se halu oppia uutta ja muuttaa käytäntöjä on.

– Omaa johtamisenkulttuurin muutosta on ryhdyttävä tekemään suunnitelmallisesti askel kerrallaan. Suureen Johtajuuteen ei voi harpata suoraan, Anttila sanoo.

Verkostojen johtamista

Prosessi on onneksi jo käynnissä. Anttila sanoo eräissä suurimmissa suomalaisyrityksissä jo opitun johtamaan verkostoja mallikkaasti. Pienet yritykset tulevat väistämättä perässä. Niille koko on myös etu, sillä pieni on nopea reagoimaan. Kasvavat elektroniikan ja metalliteollisuuden yrityksemme näyttävät Anttilan mukaan mallia.

– Kun suhdanteet ovat nyt erittäin hyvät, on alettu katsoa eteenpäinkin.

Vaikka Suomi on johtamisen ammattimaa, monella yrityksellä on peiliin katsomisen paikka. On päästävä syvemmälle, jolloin johtamisen eettisyys korostuu. Mukaan tulee myös muita jaksamista ja tehokkuutta tukevia elementtejä.

Menestyksekäs kumppanuuksien johtaminen vaatii oman yrityskulttuurin syvällistä ymmärtämistä. Omat johtamisen kipupisteet on syytä kaivaa esiin. Toiselle on paha mennä sanomaan, miten toimia, jos sitä ei itsekään tiedä.

Yritysten liikevaihdosta yksin ostojen osuus on helposti 60 – 80 prosenttia.

– Kyse on siitä, miten hallita kymmenien, satojen miljoonien eurojen ostot. Sama haaste on myös julkisella sektorilla kunnissa ja valtiolla. On tiedettävä, mitä ostetaan, mutta nykyisellään tarvittava tieto on yrityksissä hajallaan eri tietojärjestelmissä.

– Tarvitaan kuitenkin tarkkaa ja luotettavaa tietoa päätöksenteon pohjaksi.

Ostamisen osaamista

Ostamisenkulttuuri on jäänyt Suomessa myynnin jalkoihin. Samalla tavalla kuin ylenpalttiset tietojärjestelmät myös hankintatoimi nielevät rahaa turhaan.

Anttila naurahtaa, että myynnin jokainen tietää tarkasti, mutta keskisuurissakin yrityksissä ostoja voi tehdä helposti 50 ihmistä. Hankintoja tehdään useilta eri toimijoilta, useista toimipisteistä.

– Eikä kukaan oikeastaan tiedä mitä ja mistä hankitaan, jolloin toimittaja voittaa. Hän pystyy myymään aina vähän eri hinnalla, kun huomaa, ettei organisaatiossa tieto kulje. Se on täysin mahdollista.

Anttilan mukaan kumppanuuden johtaminen edellyttää kykyä johtaa hankintaa. Silloin kumppanuuksista tulee liiketoimintaa tukevaa yhteistyötä.

– Pitää tietysti nähdä pidemmälle kuin välittömän hyödyn ottamiseen. Isot voitot tulevat ajan kanssa. Halvimman ja keskitetyn hankinnan filosofia ei enää riitä.

– Ja pitää olla visio. Pitää osata nähdä, mihin kumppanuuden pitää johtaa ja miten käyttää sitä yrityksen strategioita tukevasti. Ja kumppanuutta pitää kyetä johtamaan selkeästi.

Anttilan mukaan kumppanuuskulttuuri korostaa yritysten yhteiskuntavastuuta.

– Jos kumppani ei pysty toimimaan tehokkaasti, kilpailukyky häviää myös asiakkaalta. Tuotehintojen nousu käynnistää dominoefektin, jota globaaleilla markkinoilla on vaikea pysäyttää. Kumppanin on ymmärrettävä omien esimerkiksi työoloihin ja palkkauksiin liittyvien vastuidensa lisäksi myös, että joskus on tehtävä vaikeita päätöksiä.

Vastuu korostuu

Kumppanuutta johtavan yrityksen vastuullisuus puolestaan yltää kumppaniyritykseen asti. Tekemisiä pitää pystyä ohjaamaan pitkälle tulevaisuuteen. Tarvitaan avointa vuorovaikutusta.

– Miten kukaan voi toteuttaa tavoitteita, jos ei niitä tiedä, Anttila kysyy.

– Asioita toteuttavat aina yksilöt, sitä ei pidä unohtaa. Ja tässä on nykyisellään paljon pois opittavaa, mikä synnyttää myös paljon muutosvastarintaa. Muutoksen pitää lähteä ylimmästä johdosta. Pitää johtaa niin, että ihmiset ymmärtävät miksi tehdään niin kuin tehdään.

Niin yhteiskunnassa kuin yrityksissä tarvitaan dialogisuutta, joka on enemmän kuin pelkkää faktatiedon varaan rakentuvaa vuorovaikutusta. Dialogisuus haastaa olemaan läsnä kuulevana ja osallistuvana toimijana.

– Kumppanuusyritysten statuksen ymmärtäminen on olennaisen tärkeä. Ostajan mentaliteetti suhteessa toimittajaan on oltava vaativa, mutta reilu. Kun pelinsäännöt ovat muuttuneet, vaatii uutta asennetta ja yhteen hiileen puhaltamista tärkeimpien kumppanien kanssa.

– Asenne näkyy kumppanillekin. Vaativan ja reilun asiakkaan kanssa on kiva myös tehdä työtä. Samalla kehittyy itse. Ja tämä johtaa tuloksiin ja kestävään toimintaan.

Ja koko komeuden alla on suurin vaikuttaja, yksittäinen ihminen. Organisaatioihin ei pidä pystyä enää piiloutumaan, sitäkin dialogisuus on. Anttila haastaa miettimään, ketkä yrityksissä ostoja tekevät, onko heillä siihen tarvittavat kyvyt, miten heidän osaamistaan voi kehittää ja ennen kaikkea tietävätkö he, mitä heiltä odotetaan.

– Ostaminen vaatii hyviä neuvottelutaitoja, tuotetuntemusta, asioiden ja palvelujen tuntemusta, ymmärrystä yrityksen liiketoiminnasta ja tarpeesta.
– Suurin johtamisen haaste onkin tässä. Kun halutaan johtaa kumppanuutta, johtajan on oltava se, joka on eniten tekemisissä kumppanin kanssa. Yrityksen ylimmän johdon on osattava antaa siihen mahdollisuudet.

Anttila muistuttaa, ettei kumppanuuksien johtaminen ole toimintaa vain yrityksestä ulospäin. Yhtä tärkeää on tiedonkulku oman yrityksen sisällä. Yhteiseksi asiat tehdään vain ottamalla jokainen osasto mukaan päätöksentekoon. Samalla asiat tulevat käsiteltyä useammasta näkökulmasta, jolloin riski tärkeän yksityiskohdan huomaamatta jäämisestä pienenee.

– Perusta pitää olla kunnossa niin, että jokaisen ihmisen on helppo tehdä työtään, mikä lisää hyvinvointia työssä. Ostamisen osaajia ei kuitenkaan toistaiseksi ole. Suomessa ei siihen kouluteta niin kuin maailmalla.

– Yhteen pelaamista joudutaan meillä vielä opettelemaan paitsi keskenään Suomessa myös ulkomailla.

Anttilan uskoo, että seuraavien vuosien aikana suomalaistoimijoita siirtyy entistä enemmän ulkomaille. Hän myös uskoo, että yritysten jättämät aukot täyttyvät uusilla pienillä ja keskisuurilla yrityksillä, joiden tulevaisuus rakentuu kykyyn johtaa kumppanuuksia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Rinta-Jouppi: ”Huojentuneet tunnelmat koko alan puolesta”

  2. 2

   Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

  3. 3

   Berner Oy:n tuotteita uhattu boikotilla – syynä liikenneministeri

  4. 4

   Finnkino myydään Kiinaan

  5. 5

   McDonald’sin aamiaiskikasta loppui puhti

  6. 6

   Kuka poltti näppinsä? Tanskalaisosakeen käsittämätön ralli päättyi rymylaskuun

  7. 7

   Trumpin tavoitteet: Neljän prosentin kasvu ja 25 miljoonaa työpaikkaa

  8. 8

   Trump painoi osakkeet ja dollarin laskuun

  9. 9

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  10. 10

   VV-Auto: ”Puolet myynnistä jäänyt pois” – autokaupassa ”todella vaarallinen” tilanne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

  2. 2

   Finnkino myydään Kiinaan

  3. 3

   VV-Auto: ”Puolet myynnistä jäänyt pois” – autokaupassa ”todella vaarallinen” tilanne

  4. 4

   Berner Oy:n tuotteita uhattu boikotilla – syynä liikenneministeri

  5. 5

   Berner Oy oikoo väärinkäsityksiä: Ministerillä ei yhteyksiä omistajasukuun

  6. 6

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  7. 7

   Kymmenien tuhansien eurojen ylitykset – näin unelmakotien budjetit paukkuvat

  8. 8

   Trumpin tavoitteet: Neljän prosentin kasvu ja 25 miljoonaa työpaikkaa

  9. 9

   Rinta-Jouppi: ”Huojentuneet tunnelmat koko alan puolesta”

  10. 10

   Auto ruostuu Helsingissä puolet herkemmin kuin Espoossa ja Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  2. 2

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  3. 3

   Tästä kirjeestä perintäyhtiö yritti veloittaa 397 euroa – ”Maan tapa”

  4. 4

   Näin Finnairin lentäjät pysyvät hereillä pitkillä lennoilla

  5. 5

   Ministeriö laski: Näin Bernerin suunnitelma vaikuttaisi eri ihmisiin – jopa 1000 euron lisäkulut

  6. 6

   Tällainen on Bernerin esitys: Autot halpenevat, ajaminen kallistuu, mustia laatikoita ei tule...

  7. 7

   Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

  8. 8

   Alennus jopa 329 euroa – katso jättilista halventuneista lääkkeistä

  9. 9

   Tarjan, 54, tutkinnosta alkoi nöyryyttävä työnhaku – ”Yhtäkään koulutusta vastaavaa työpaikkaa ei tarjottu”

  10. 10

   Yllättikö tammikuun palkkakuitti ikävästi? Tästä se johtuu

  11. Näytä lisää