Asuminen brändäytyy

Helsingin Aurinkolahti ja Arabianranta luovat tunnelmaa korkeatasoisesta kaupunkiasumisesta meren rannalla. Alueilla on arvokkaita, korkean statuksen asuntoja, joissa on merinäköala. Tämä mielikuva on huolellisen markkinoinnin tulos.


Ne ovat ensimmäiset suomalaiset asuinalueet, joille on rakennettu selvä brändi, sanoo JM Suomen toimitusjohtaja Marko Heino.

Heino aikoo pistää vieläkin paremmaksi. Hän lupaa rakentaa kymmenessä vuodessa ruotsalaisesta JM:stä vahvan brändin, joka luo mielikuvan rakennettavasta kohteesta ja asuinalueesta.

– Olemme keskittyneet vain asuntorakentamiseen, joka on kuluttajakauppaa. Meidän tavoitteenamme on rakentaa JM:stä Suomeen asuntorakentamisen brändi. Ja se tulee tapahtumaan ennen kaikkea tekojen kautta, Heino vakuuttaa.

Katetta puheille löytyy jo Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Belgiasta. Emoyhtiö JM Ab on Pohjoismaiden johtava kokonaisiin alueisiin erikoistunut asuinrakentaja. Perustaja John Mattsonin nimikirjaimista nimensä saanut yhtiö on listattu pohjoismaiseen pörssiin.

Viime vuonna konsernin liikevaihto oli noin 1,3 miljardia euroa. Liikevoittoa se teki yli 15 prosenttia liikevaihdosta.

JM on profiloitunut muissa Pohjoismaissa ennen kaikkea merenranta-alueiden rakentajaksi. Yhtiö on rakentanut Pohjoismaihin jo yli 30 000 asuntoa, joista 60 prosenttia on ranta-alueille rakennettuja laadukkaita kerrostaloja.

Suomessa JM käynnisti toimintansa vuosi sitten, ja ensimmäiset kohteet ovat tulossa myyntiin nyt. Heinon mukaan kehitettävien kohteiden ja tonttien saanti ei ole uudelle tulokkaalle helppoa. Siksi JM rakentaa aluksi Suomessa vain pientalokohteita.

Myöhemmin tavoitteena on päästä mukaan myös yhtiön varsinaiseen leipälajiin eli suurten kaupunkialueiden merenranta- ja järvenrantakohteisiin.

Syy siihen, miksi ruotsalaisyhtiö rantautuu Suomeen juuri nyt, löytyy Heinon mukaan kaupungistumisasteen kehittymisestä. Aiemmin Suomen markkinat eivät ole olleet riittävän kypsät JM:n kasvukeskuskonseptille.

– Useimmissa länsimaissa 90 prosenttia ihmisistä asuu kaupungeissa ja Ruotsissakin prosentti on 84. Suomessa kaupungistumisaste on vain 64 prosenttia.

– Trendit tulevat meille muista Pohjoismaista. Nyt asumisen ja sisustamisen buumi on tuomassa enemmän väljyyttä ja lisää panostusta myös suomalaisten asumiseen, hän sanoo.

Heinoa ei hirvitä edes kotimaisen suhdannetilanteen epävarmuus. Hän uskoo, että JM:n bisnekselle on suhdannehuipun jälkeenkin kysyntää.

– Uudistuotanto on aina kilpailukykyistä. Suomessa rakennetaan varsin tasaisesti 30 000 uutta asuntoa vuodessa. Näin tulee olemaan jatkossakin.

– Uskon, että omistusasuntokanta kasvaa. Omistusasumisen riski on vakaampien korkomarkkinoiden vaikutuksesta Suomessa pienentynyt viime aikoina selvästi, Heino sanoo.

Suomi seuraa JM:n analyysien mukaan asumisessa Ruotsia. Myös suomalainen unelma omakotitalosta järven rannalla alkaa vaihtua unelmaksi kerrostaloasunnosta meren rannalla.

– Kasvukeskusten laajeneminen kääntyy ympäristökunnista sisäänpäin. Kerrostaloasumisen houkuttelevuus lisääntyy.

– Perinteinen pientalorakentaminen hartiapankkisysteemillä on useimmille liian monimutkaista. Kerrostalo- tai yhtiömuotoinen pientaloasuminen hyvällä paikalla tulee lisääntymään, Heino sanoo.

Rakentamisessa on Heinon mielestä tilaa aiempaa paremmalle palvelulle. JM:n tuotemerkin rakentamista brändiksi vauhdittavat jatkossa hyvät asuinympäristökokonaisuudet ja rakentajan tarjoamat palvelut.

JM rakentaa aina asiakkaiden nähtäväksi esittelytalon, joka on sisustusta myöten valmis. Asunnon myynti tapahtuu työmaalla ja samalla tulevat asukkaat pääsevät konkreettisesti näkemään miltä uusi koti näyttää.

– Annamme asiakkaille enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa kohteen suunnitteluun ja hoidamme asiakassuhteen aina loppuun asti kunnolla. Asiakastyytyväisyys alkaa kyllä luoda hyvää mainetta.

Heinon mukaan JM:n vahvinta kohderyhmää ovat nuoret aikuiset, modernit lapsiperheet ja seniorit. Pelkkiä arvoasuntoja JM ei kuitenkaan rakenna. Asiakaskunnan ytimessä ovat tavalliset, hyvään asumiseen panostavat ihmiset.

Myös muut Suomessa toimivat rakennusyhtiöt uskovat, että alueiden brändääminen lisääntyy. JM:n ne eivät kuitenkaan usko sekoittavan markkinoita kovin nopeasti.
YIT Rakennuksen yksikönjohtaja Harri Isoviita sanoo, että asunnonostajia kiinnostaa nyt entistä enemmän uuden alueen imago. YIT on ollut muun muassa mukana Aurinkolahden rakentamisessa.

– Tällainen ajattelu on lisääntymässä. Alue dominoi yhä enemmän uudiskohteiden markkinointia.

Isoviidan mukaan myös rakentaminen itsessään on muuttunut. Rakentajat ovat alkaneet rakentaa enemmän kokonaisuuden ehdoilla.

– Nyt haastatellaan uutta aluetta suunniteltaessa potentiaalisia asukkaita ja saatuja tietoja hyödynnetään asuntojen ja koko alueen suunnittelussa.

– Asuntoalueille myös pyritään saamaan sellaisia palveluita, joita asiakkaat haluavat.

Ennen kohteita rakennettiin Isoviidan mukaan enemmän rakentamisen omista lähtökohdista eikä alueen kokonaisuutta otettu samalla tavalla huomioon. Isoviita ei kuitenkaan usko, että asuinalueiden imago muodostuisi jatkossakaan rakentajan mukaan, vaan alue näyttelee markkinoinnissa pääosaa.

NCC Rakennuksen asuntorakentamisesta vastaava Juha Korkiamäki puolestaan sanoo, että kaikilla suuremmilla asuntoalueilla mietitään yhä enemmän koko alueen imagoa.

– Taustalla on se, että meillä kaikilla on ennakkoluuloja ja on myös alueita, joita ei ollenkaan tunneta. Kokonaisuuksia suunnitellaan yhä huolellisemmin ja kohteille pystytään siten luomaan enemmän kiinnostavuutta, Korkiamäki sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  2. 2

   Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

  3. 3

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  4. 4

   Verottaja töppäsi – liikkeellä aiheettomia karhukirjeitä

  5. 5

   Työpaikoilla heräsi huoli: Saako pöydällä pitää Trump-nukkea?

  6. 6

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  7. 7

   Sähkön säästämistä varten tehtiin ”peli” – 80 % vähensi kulutusta

  8. 8

   Comptelin hallitus pitää Nokian ostotarjousta kohtuullisena

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  2. 2

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  3. 3

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  4. 4

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  5. 5

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  6. 6

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  7. 7

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  8. 8

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  9. 9

   Le Penin suosio kasvoi Ranskassa – markkinat säpsähtivät

  10. 10

   Eläkettä voi nyt nostaa jo ennen eläkeikää – katso laskelmat, kannattaako se vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää