Yritykset ottivat lainaa huipputahtia

Yritysjärjestelyt kasvattavat luottokantaa. Rahoituslaitosten vaikea markkinatilanne voi suosia pohjoismaisia pankkeja, joilla on vahva talletuskanta.
Turbulenssi rahoitusmarkkinoilla on nostanut yritysten lainojen hintoja ja pankkien varainhankinnan kustannuksia. Tästä huolimatta Suomen rahoituslaitosten yrityksille myöntämien luottojen kanta kasvoi syyskuussa kovinta vauhtia sitten vuoden 1999 teknokuplan.

Yrityslainakanta kasvoi Suomen Pankin tilastojen mukaan 12,1 prosenttia edellisvuodesta ja jopa hiukan nopeammin kuin kotitalouksille myönnettyjen lainojen kanta. Syyskuun rahoitusjärjestelyistä osa on sovittu jo kesällä. Toisaalta vakaa talletusvarainhankinta on helpottanut suomalaisten ja muiden pohjoismaisten pankkien luotonmyöntöä.

Pankinjohtajat pitävät syyskuun poikkeuksellisen korkeita lukuja osittain sattumana, mutta luotonanto on kuitenkin pysynyt vilkkaana rahamarkkinoiden hermostuneisuudesta huolimatta.

Sampo Pankin luotonannosta vastaava johtaja Aki Palo huomauttaa, että luottokantaa kasvattavat erityisesti yritysjärjestelyt. Hyvää tulosta tekevät yritykset pystyvät rahoittamaan suurimman osan investoinneistaan tulorahoituksella.

Nordean Suomen suuryritysrahoituksesta vastaava varatoimitusjohtaja Olli-Petteri Lehtinen korostaa, että yritysluottokannan kasvu kertoo normaalista taloudellisen toimeliaisuuden kasvusta. Suomalaiset pankit ja yritykset eivät ole kärsineet merkittävästi rahoitusmarkkinoiden levottomuudesta.

– Kansainvälisillä lainamarkkinoilla marginaalit ovat nousseet selvästi, mutta Suomessa lainoja myydään yhä lähes samoilla hinnoilla kuin keväällä. Lontoolaispankit eivät ole nykyisellä suomalaisella hintatasolla kovin innokkaita kilpailemaan ja tämä voi lisätä paikallisten pankkien mahdollisuuksia, Lehtinen sanoo.

– Emme kuitenkaan toivo markkinahäiriöitä. Häiriötilanteessa myös meidän rahoituksemme kallistuu. Suurissa järjestelyissä tarvitaan aina myös suurpankkeja, Lehtinen muistuttaa.

Nordean osavuosikatsauksen mukaan pankin pohjoismaisten yritysasiakkaiden keskimääräinen asiakasmarginaali oli noussut syyskuun lopussa 0,94 prosenttiyksikköön edellisvuoden 0,88 prosenttiyksiköstä. Katsauksen mukaan huomion kiinnittyminen markkinariskeihin tuo pankille mahdollisuuksia aiempaa kannattavampaan hinnoitteluun joissakin tuoteryhmissä.

Suuryritykset hakevat pankkilainojen lisäksi rahoitusta joukkolainojen avulla suoraan markkinoilta. Rahoituskriisi säikäytti juuri joukkolainamarkkinat, mutta ensijärkytyksen jälkeen yritykset ovat voineet saada rahoitusta myös suoraan markkinoilta.

Lehtisen mukaan osa rahoitusjohtajista on halunnut varmistaa pankkilainan saatavuuden, jos rahan saatavuus joukkolainamarkkinoilta tyssää.

– Näistä keskusteluista ei ole kuitenkaan konkretisoitunut mitään. Myös joukkolainamarkkinat toimivat, Lehtinen sanoo.

OKO Pankin varatoimitusjohtajan Timo Ritakallion mukaan yritysten lainamarkkinat ovat toimineet hyvin. Hän uskoo syyskuun voimakkaan kasvun perustuvan kuitenkin suureksi osaksi poikkeustekijöihin.

– Syyskuussa päätettiin muutamien isojen yrityskauppojen rahoitusjärjestelyjä, Ritakallio sanoo.

OKO Pankin yritysasiakkaiden luottomarginaali on heilahdellut osavuosikatsausten mukaan 0,8 prosenttiyksikön molemmin puolin. Nordeaan verrattuna OKO:n asiakaskunnasta puuttuvat pienet yritykset, jotka ovat ryhmässä osuuspankkien vastuulla. Ritakallion mukaan isot rahoitusjärjestelyt heiluttavat OKO:n lukuja ennen kuin luotot syndikoidaan eteenpäin.

Ritakallio arvioi, että yritysluottojen kasvu hidastuu lähikuukausina. Toisaalta pankkimiestä ovat lämmittäneet teollisten ostajien tekemien yrityskauppojen lisääntyminen. Voimakkaasti velkavetoiset pääomasijoittajien tekemät ostot ovat vähentyneet.

Pankinjohtajat odottavat, että rahoitusmarkkinoiden tilanne nostaa vähitellen yrityslainojen marginaaleja myös Suomessa.

– Oma jälleenrahoituskulumme on noussut 0,2 prosenttiyksikköä. Pyrimme siirtämään sen vähitellen myös asiakkaiden hintoihin, OKO:n Timo Ritakallio sanoo.

Vakavaraisuuslaskennan muutokset lisäävät jatkossa eri yritysten maksamien marginaalien eroja. Eri riskitason lainoille lasketaan jatkossa eri pääomavaade sitoutuneen pääoman tuotto ja lainamarginaalista on katettava. Tämän pitäisi vaikuttaa marginaaleihin.

– Toistaiseksi riskisuhteutettu hinnoittelu toimii Suomessa aika huonosti. Se näkyy esimerkiksi yritystodistusmarkkinoilla, missä yritykset saavat rahoituksensa suunnilleen samaan hintaan, Sampo Pankin luotonannosta vastaava johtaja Aki Palo sanoo.

Palon mukaan yrityslainojen hinta riippuu tällä hetkellä enemmän yrityksen koosta kuin luottoriskistä. Sampo Pankki ja osuuspankit soveltavat edelleen siirtymäsäännösten sallimaa Basel I -vakavaraisuuslaskentaa, missä yrityslainan pääomavaade ei vielä riipu arvioidusta riskitasosta.

Nordea on kesäkuun lopussa ottanut käyttöön Basel II:n mukaisen sisäisen luottoluokituksen perusmenetelmän luottoriskien laskemiseksi.

Sisäisen luottoluokituksen mallit mahdollistavat pääomavaatimusten keskimääräisen alentamisen, mikä on pankeille hyvä porkkana luottoluokitusmallien rakentamiseen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   Kelan omat työntekijät huolestuivat ruuhkista: ”Jälleen yksi varoittava esimerkki”

  5. 5

   Asumisunelmat karkaavat: ”Monet yksinäiset vanhukset ovat loukussa”

  6. 6

   ”Suomessa eletään nyt kovinta nousukautta” – palvelualat kasvoivat reippaasti

  7. 7

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  8. 8

   Miljoonahankkeen neuvonantaja paljastaa 5 vinkkiä menestykseen

  9. 9

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  10. 10

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  4. 4

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  8. 8

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  9. 9

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  10. 10

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  11. Näytä lisää