Valikko

Projektihelvetti kertoo huonosta johtamisesta

Jospa ratkaistaisiin tämä pulma erillisellä projektilla. Siinä lausahdus, joka heitetään monen iltapäiväpalaverin päätteeksi.


Osa kokousväestä voi olla puheenjohtajansa ideasta oikeasti innostunut. Toiset sen sijaan miettivät jo kuumeisesti, miten vielä kesken olevat projektit ja hankkeet saisi viedyksi kunnialla loppuun.

Espoolaisen Projekti-instituutin toimitusjohtajalle Tuomo Saarelle edellä kuvattu tilanne on tuttu. Ja valitettavasti sen lopputuloskin on arvattavissa.

– Todennäköisesti kyseinen hanke venyy ja vanuu, koska sille ei rakenneta selkeää organisaatiota ja nimetä vastuuhenkilöä eli omistajaa, jolla olisi mahdollisuuksia panostaa asiaan. Jos toimitusjohtajallakaan ei ole riittävää kiinnostusta seurata sen edistymistä ja tivata välituloksia, on lopputuloksena mössöä, johon palaa sekä rahaa että henkilöresursseja, tiivistää Saari.

Projektityöskentelyllä on Suomessakin pitkät perinteet. Sitä on hyödynnetty niin tuotantoinvestointien suunnittelussa ja toteutuksessa kuin uusien tuoteinnovaatioidenkin luomisessa.

Myös organisaatiouudistuksia viedään yhä useammin läpi projektijohtoisilla työskentelymalleilla. Lisäuskoa on saatu suuryrityksistä, jotka ovat menestyksellä soveltaneet projektijohtamista ja lyhentäneet uusien tuotteiden kehitysaikaa.

Mikä onnistuu isoilta yhtiöiltä, ei välttämättä onnistu samalla tavalla keskisuurilta, painottavat Tuomo Saari ja hänen konsulttikollegansa Matti Haukka. Pörssiyhtiöissä kvartaalirytmi pakottaa jatkuvaan muutokseen, mutta varsinkin keskikokoiset yritykset haukkaavat liian isoja paloja ja liian monta yhdellä kertaa, kun käsitys omista resursseista on puutteellinen.

Lopputulemana on pahimmillaan henkilöstöä rasittava ja heidän muuta työaikaansa syövä palaveriputki, jossa yksikään hanke ei lopulta etene odotetusti.

– Ei ole harvinaista, että 80 prosenttia henkilöstön työajasta kuluu erilaisten projektien parissa. Samalla heidän pitää kuitenkin hoitaa myös normaalit työtehtävät. Jos projekteille on asetettu tiukat tavoitteet eikä niiden ajaksi voi irrottautua vanhoista tehtävistä, on koossa burn outin ainekset, Haukka huomauttaa.

Projektit voivatkin olla oiva työkalu, jolla peitellä organisaation työnjohdollisia pulmia. Monia asioita on helpompi viedä eteenpäin kehitysprojektin nimissä ja toisaalta hakea vastatuulen kohdatessa myös syntipukkeja. Jos hanke ei etene, syy on helppo panna projektipäällikön piikkiin.

Organisaation alemmilla portailla koko projekti-sanasta tulee kuitenkin palaveri- ja raportointiputkessa suoranainen kirosana. Kissan nostaminen pöydälle on silti hankalaa, sillä jäljet johtavat useimmiten projektien omistajiin, kulmahuoneeseen ja yhtiön ylimpään johtoon.

– Projektijohtaminen ei missään nimessä tarkoita, että ylimmälle johdolle kuuluvat työt sälytetään toisten vastuulle. Päinvastoin se vaatii johtotehtävissä olevilta aktiivista osallistumista päätöksentekoon, vastuunottoa, etenemisen seurantaa ja tarvittaessa nopeitakin päätöksiä, tähdentää Haukka.

Projektijohtaminen on salkunhoitoa, jossa salkun sisältöä on tarkkailtava ja päivitettävä säännöllisesti, mielellään noin kuukauden välein.

Johtajalta se vaatii aitoa paneutumista ja myös aikaa. Se on otettava kalenterista priorisoimalla muita töitä.

– Johtajuutta on se, että tärkeät ja hyvin etenevät kehitysprojektit saavat riittävästi tukea ja panoksia. Toisaalta paikallaan junnaavat ja kituvat projektit pitää pystyä tappamaan ajoissa. Se on kaikkien etu, muistuttaa Haukka.

Kulmahuoneen ja sitä kautta myös hallitusten vastuulla on, että projektien käynnistykset ovat alusta lähtien pitävällä pohjalla. Projektipäällikölle pitää antaa tulosvastuuta ja riittävästi toimivaltaa, ettei organisaatioon jää epämääräisiä harmaita alueita. Vetäjiksi pitää lisäksi valita henkilöitä, joilla on riittävästi osaamista ja henkilöstön tuki takanaan.

– Pahimmillaan nuo päälliköt voivat olla täysin kokemattomia sekä suunnittelemaan että johtamaan projekteja. Toisaalta heitä on sitten helppo syyttää epäonnistumisesta, huokaa Saari.

Projektien keulaan voi pestata myös ulkopuolisia ammattilaisia. Myynti- ja tuotekehityshankkeissa he voivat tuoda uusia ideoita ja ryhtiä, mutta organisaatiouudistuksissa he eivät välttämättä saa talon omaa väkeä täysin taakseen.

Haukan mielestä juuri organisaation heräämisen pitäisi olla kaikissa projekteissa avainasia.

– Suomalaisyrityksissä on käynnistetty lukuisia hienoja kehityshankkeita, joihin yhtiön oma organisaatio ei ole taipunut lähellekään tavoiteaikataulussa.

Konsulttikaksikko onkin harmissaan siitä, ettei projektipäällikön tehtäviin löydy yrityksissä riittävästi halukkuutta. Moni kokee sen suorastaan koiran viraksi, jossa saa paljon vastuuta ja vähän valtaa. Johtokaan ei yleensä tarjoa työhön juuri tukea.

– Niiden pitäisi kuitenkin olla yhtiön kehittämisen avainpaikkoja, jos ylin johto sen vain ymmärtää, Saari ja Haukka tähdentävät.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  5. 5

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  8. 8

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  9. 9

   Takoma varoittaa konkurssiriskistä

  10. 10

   EKP torjui Monte dei Paschin pyynnön – pelastusoperaatio askeleen lähempänä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  3. 3

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  6. 6

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  7. 7

   Konsultit alkavat valmentaa työttömiä ennen te-keskusten haastatteluja – palkkio riippuu tuloksesta

  8. 8

   ”Ikänsä kunniallisesti työtä tehneet kokevat tämän nöyryyttävänä” – kiistelty eläkealoite eduskuntaan

  9. 9

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  10. 10

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää