Valikko

SAP-kasvu Pohjoismaissa 12 kertaa markkinaa nopeampi

Toiminnanohjausjätti on Pohjoismaissa kasvattanut lisenssimyyntiään pk-yrityksissä 12 kertaa markkinaa nopeammin.


Toiminnanohjausjätti SAP on totuttu yhdistämään isojen yritysten raskaisiin järjestelmiin. Monen muun järjestelmämammutin tavoin sekin on kuitenkin alkanut panostaa pk-luokan yrityksiin entistä enemmän viimeisten 5-7 vuoden aikana.

SAP väittää myös kahmineensa markkinaosuutta. Se kertoo lisenssimyynnin pk- ja keskisuuriin yrityksiin kasvaneen viime vuonna Pohjoismaissa 12 kertaa alan keskimääräistä 6-7 prosentin kasvua nopeammin.

Suomessa kasvu on kuitenkin pk-sektorilla pysynyt markkina- eli 4-6 prosentin tasolla.

Saksalaisella SAPilla on globaalisti noin 40.000 asiakasorganisaatiota. Niistä noin 75 prosenttia kuuluu SAPin mukaan sme-luokkaan (small and medium size enterprises).

Pk-asiakkuuksien määrää on kuitenkin tarkoitus kasvattaa eksponentiaalisesti - vuoden 2010 loppuun mennessä tavoitteena on 70.000 asiakasta maailmanlaajuisesti ja  kaksinkertaistaminen Pohjoismaissa. 

Pk-yrityksille SAP on jo muutaman vuoden ajan tarjonnut isoista järjestelmistä toimialakohtaisilla esiparametroinneilla helpotettua SAP Business All-in-One -ratkaisua sekä pienemmille yrityksille tarkoitettua SAP Business Onea.

Viime syksynä SAP julkisti niiden jatkoksi omissa tietokonekeskuksissaan pyörivän selaimella käytettävän on demand -henkisesti tarjottavan SAP Business by Desing -ratkaisun, jota on alettu tarjota asiakkaille ensin Yhdysvalloissa ja Saksassa ja seuraavassa aallossa Kiinassa, Ranskassa ja Englannissa.

Neitseellisille on-demand-erp -markkinoille SAP ei ehtinyt. Jo sen sme-sivuilleen linkkaamassa Aberdeen Groupin toukokuulle 2007 päivätyssä katsauksessa SAP in SME: The "Best Kept Secret" Revealed (pdf) todetaan, että muun muassa Exactilla, Inforilla, Microsoft Dynamicsilla ja QADilla on jalka jo tukevasti oven välissä ja Plexus Online Glovia Services myyvät.

Suomeen Business by Design -ratkaisua voidaan Pohjoismaiden ja Baltian pk-sektorista vastaavan tanskalaisen Niels Theilmann Møllerin mukaan odotella aikaisintaan ensi vuoden loppupuolella.

- Tämä teknologia ei korvaa mitään nykyisistä tuotteista vaan täydentää SAPin tarjoamaa niille asiakkaille, jotka haluavat käyttää toiminnanohjausjärjestelmäänsä internetin kautta omien asennusten sijaan, Møller sanoo.

Pk-asiakkaille SAP markkinoi niille suunnattuja ratkaisujaan muun muassa yhteensopivuudella ja integroituvuudella suuryrityspäämiesten, -asiakkaiden ja -alihankkijoiden käyttämien vanhan R/3:n ja sen manttelinperijän SAP ERP 6.0 -järjestelmän kanssa.

Sekä Møller että hänelle raportoiva Suomen pk-sektorista vastaava johtaja Maria Walden painottavat kumppanuuksien merkitystä pk-sektorille.

- Tärkeätä ei ole kumppanien määrä, vaan kyky tehdä bisnestä ja kasvattaa markkinaosuutta, SAPin pk-johtajat luonnehtivat kumppaneiden valintapohjaa. - Partnerivolyymin sijaan volyymipartnereita.

Kumpikin tuntee kenttää myös kilpailijan näkövinkkelistä: Møller siirtyi SAPille vuonna 2006 Microsoftista, jonne puolestaan tuli Navisionista Microsoftin ostettua sen vuonna 2001. Maria Walden puolestaan tuli joulukuussa 2007 SYSteamille siirtyneen Kristiina Sarenin paikalle IBS Finlandista.

Suomessa on Waldenin mukaan ehditty hankkia noin sata asiakasta sekä Business One- että Business All-in-One -ratkaisuille.

Pienempiä, tyypillisesti 10-100 hengen yrityksiä tavoittelevia Business One -kumppaneita on neljä: Profiz Business Solutions, Paniox Finnland, SecIT ja Tietokari. Kumppanuudet on kaikki solmittu vuosina 2002-2003.

Vielä keväällä 2006 välitasona SAPin ja Busines One -kumppanien välille palvelukeskustoimintaa käynnistellyt Enfo hävisi SAPin kumppanilistalta myytyään SAP Business One -liiketoimintansa vuoden 2006 lopussa Profizille.

All-in-One -kumppaneita on Waldenin mukaan seitsemän. Vanhin eli jo vuonna 1997 suhteen SAPin kanssa aloittanut on Solteq. Sen jälkeen mukaan ovat tulleet Fujitsu Services, Siemens globaalina partnerina, Logica Suomi, Headstart, TietoEnator ja Ciber Novasoft.

Pohjoismaissa kumppaneita on Møllerin mukaan noin 60, jotka jakaantuvat puoliksi Business One- ja All-in-One -kumppaneihin.

Tekemistä Suomessa vielä riittää, sillä Walden kertoo sen tavoittelemaan pk-yritysluokkaan kuuluvan kaikkiaan noin 25.000 yritystä. Niistä noin 1500 kuuluu 100-500 hengen keskikokoisiin yrityksiin ja kuntiin. Viimemainittuun SAPin suuremman mielenkiinnon markkinaan kuuluu Pohjoismaissa kaikkiaan 23.000 organisaatiota.

Tuoreimmassa Suomen toiminnanohjausmarkkinoiden kartoituksessa viime vuoden alkupuolelta Aara Finland sai alle sadan hengen organisaatioissa markkinajohtajaksi Visman 12 prosentin osuudella asennuskannasta. SAP oli kakkonen kymmenellä prosentilla ennen VM-dataa eli nykyistä Logica Suomea (8%) ja Microsoftia (5%).

Keskisuurissa eli 100-500 hengen organisaatioissa SAP olikin jo ykkönen 15 prosentin osuudella asennuskannasta perässään WM-data/Logica Suomi (8%), SysopenDigia (6%), IFS (5%) sekä Visma, Microsoft, IBS ja Oracle (kukin 4%).

Isoissa yli 500 hengen organisaatioissa SAP on täysin ylivoimainen 48 prosentin osuudella. Kaukana sen perässä tulevat VM-data/Logica Suomi (4%), Tietoenator (4%), Sysopendigia 4%), Oracle (4%), Lawson (4%) ja IFS (3%).

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  4. 4

   Ferrari takoi uudet pohjat Milanossa

  5. 5

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  6. 6

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  7. 7

   Pankkiala: Asunnot eivät ole liian kalliita

  8. 8

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  9. 9

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  10. 10

   Bensankulutus: Vuosikausien kasvu voi tyssätä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  3. 3

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  4. 4

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  5. 5

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  8. 8

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  9. 9

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  10. 10

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  6. 6

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  7. 7

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  8. 8

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  11. Näytä lisää