Rahastopalautukset upottavat suohon

Kolumni
Elisan varojen jako sijoitetun vapaan pääoman rahastosta näyttää verotuksellisesti vaivattomalta. Tulevaisuudessa näin ei välttämättä ole. Koska rahaston varojen alkuperä ratkaisee verotuksellisen käsittelyn, voi rahaston varojen jakoon kohdistua sekä osinko- että luovutusvoittoverotusta.
Citycon, Elisa ja SSH Communications kulkevat etunenässä. Nämä yhtiöt jakavat tai aikovat jakaa varojaan uudesta sijoitetun vapaan pääoman rahastosta (svop). Uudistetun osakeyhtiölain tarjoaman rahaston tarkoituksena on ollut helpottaa yritysten varojen jakoa. Jaon verotuksellinen käsittely saattaa muuttaa helpotuksen varsinaiseksi sotkuksi. Näin siksi, että rahaston pääomiin voi kohdistua sekä osinkoverotusta että luovutusvoittoverotusta.


Tänä keväänä ainakin teleoperaattori Elisan osakkeenomistajat voivat huoahtaa helpotuksesta – Elisan tapauksessa asia on selvä. Elisan yhtiökokous päätti, että yhtiö jakaa svop-rahastostaan osakkeenomistajille 1,80 euroa osaketta kohti. Yhtiöllä on asiasta verottajalta ennakkopäätös, että palautus verotetaan pääoman palautuksena.


Kyseessä ei siis ole osinko. Elisan svop-rahaston pääoma on muodostunut entisestä ylikurssirahastosta, jonka Elisa siirsi asianmukaisen menettelyn jälkeen svop-rahastoon viime vuoden lopulla. Aikanaan Elisa on kirjannut ylikurssirahastoon muun muassa puhelinliittymien myyntihinnan ja kirjanpitoarvon erotuksen sekä osakeannissa osakkeen nimellisarvon ja merkintähinnan välisen erotuksen. Nyt jaettava erä on siis syntynyt Elisaan muuten kuin tuloslaskelman kautta.


Elisan osakkeenomistaja saa pääoman palautuksen nyt sellaisenaan, mutta osakkeita myydessään hän joutuu pienentämään aiemmin osakkeesta maksamaansa hankintamenoa palautuksen verran. Menettely siis kasvattaa myyntivoiton määrää, josta osakkeenomistaja joutuu maksamaan veroa.

Tulevaisuudessa käsittely ei välttämättä ole näin yksinkertaista. Tällä hetkellä svop-rahaston varojenjaon käsittelystä ei ole säädetty laissa. Sen sijaan verohallinto on antanut asiasta ohjeensa, jonka mukaan nyt eletään. Jos ohjeesta tulisi laki, merkitsisi se melkoista verotuksellista sekamelskaa yhtiöille, sijoittajille ja verottajalle.


Sijoitetun vapaan pääoman rahaston käyttö tuli osakeyhtiöille mahdolliseksi uudistetun osakeyhtiölain seurauksena syksyllä 2006. Laki höllensi osakeyhtiöiden sidotun ja vapaan oman pääoman rajaa ja samalla helpotti yhtiöiden varojen jakoa.


Svop-rahasto sai lakimuutoksessa entisen ylikurssirahaston tehtävät ja paljon muuta. Osakeanneissa svop-rahasto kasvaa sillä osalla osakkeen vastikkeesta, jota ei kirjata osakepääomaan. Lisäksi osakkeenomistajat voivat tehdä suoria sijoituksia svop-rahastoon ilman, että osa sijoituksesta kirjautuu osakepääomaan. Valtaosa optio-oikeuksien merkintähinnoista kirjataan myös uuteen rahastoon. Yhtiöiden fuusioissa sulautuvan yhtiön voittovarat voivat muuntautua vastaanottavan yhtiön svop-rahastoksi. Yhtiö voi siirtää myös voittovaroja rahastoon.


Rahaston valtava käyttökirjo vaikuttaa myös verotukseen. Verohallinnon ohjeen mukaan yhtiön on erikseen selvitettävä, ovatko rahastosta jaettavat varat voittovaroja vai pääoman palautusta. Mikäli yhtiö pystyy osoittamaan rahaston varojen syntyneen pääomasijoitusten seurauksena, varat verotetaan pääoman palautuksena. Muussa tapauksessa verotus seuraa osinkojen verotusta.


Tällä hetkellä verotus on pääsääntöisesti melko yksinkertaista, sillä esimerkiksi valtaosa pörssiyhtiöiden svop-rahastoista on syntynyt ylikurssirahaston siirtoina. Näin on helppo päätellä, että varojen jako rahastosta käsitellään pääoman palautuksena.

Tulevaisuudessa käsittely ei varmasti ole näin yksinkertaista, kun yhtiöt ryhtyvät käyttämään rahaston laajaa tehtäväkirjoa. Verohallinnon ohjeen mukaan verotuskin kulkee eri teitä varojenjaon yhteydessä, jos svop-rahastoon on tehty sekä pääomasijoituksia että siirretty voittovaroja. Jos yhtiön svop-rahastosta esimerkiksi puolet on ylikurssista siirrettyä ja puolet voittovaroja, yhtiön jakaessa rahastosta euron puolet summasta verotetaan osinkoverotuksen mukaan ja puolet pääoman palautuksena.


Yhtiöillä on edessään iso savotta, kun ne yrittävät selvittää rahaston pääomien alkuperää. Sijoittaja saa puolestaan olla tarkkana, kuinka paljon hänen pitää muuttaa osakkeen hankintamenoa. Verottaja haroo hiuksiaan, kun hän yrittää sotkua valvoa.


Valtiovarainministeriön ylijohtajan Lasse Arvelan vetämä verotyöryhmä ehdotti aikanaan, että svop-rahaston varojen jakoa käsiteltäisiin osinkoina. Tosin pääoman palautus sai ymmärtäviä lausuntoja. Osakeyhtiölaki ei pidä svop-rahaston varoja voittovaroihin rinnastettavana. Laki määrää, että yhtiön on aina kerrottava varoja jakaessaan, onko kyse voiton eli osingon jakamisesta vai jaetaanko voittoja jostain tietystä vapaan pääoman rahastosta.


Osakeyhtiölain säätäjä oletti verottajankin erottelevan yksinkertaisesti varojen jaon. Nyt näin ei ole ainakaan vielä käynyt. Läpinäkyvyyttä ja neutraalisuutta on osakeyhtiöiden sijoitetun vapaan pääoman rahaston verokäsittelyssä, mutta yksinkertaisuus on unohtunut.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  2. 2

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  3. 3

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  4. 4

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  5. 5

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  6. 6

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  7. 7

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  8. 8

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  9. 9

   Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

  10. 10

   Uutissuomalainen: Finlayson suuttui uusnatsistisen verkkokaupan myynnistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  2. 2

   Merkel kuittaili Trumpille iPhoneista ja saksalaisautoista

  3. 3

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  4. 4

   Uutissuomalainen: Finlayson suuttui uusnatsistisen verkkokaupan myynnistä

  5. 5

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  6. 6

   Ikea pahoittelee mokaansa – israelilaiskatalogi esittelee kotia ilman naisia ja tyttöjä

  7. 7

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  8. 8

   Näin korkojen nousu näkyisi asuntomarkkinoilla – iskisi ensin pieniin asuntoihin

  9. 9

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  10. 10

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  5. 5

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  6. 6

   Asuntokaupan 10 vaaran merkkiä – näin vältät astumasta miinaan

  7. 7

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  8. 8

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  9. 9

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  10. 10

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  11. Näytä lisää