Putoava dollari

Kolumni
Kun euron arvo maaliskuun alussa nousi yli 1,50 dollariin, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet sanoi toimittajille olevansa huolestunut euron nopeasta vahvistumisesta. Hän halusi "korostaa" Yhdysvaltain valtiovarainministeriön virallista, vahvaa dollaria tukevaa linjaa. Useat eurooppalaiset valtiovarainministerit ovat toistaneet samankaltaista sanomaa Trichet'n ilmoituksen jälkeen.
Todellisuudessa Yhdysvalloilla ei tietenkään ole mitään dollaripolitiikkaa – se antaa markkinoiden määrätä valuutan arvon. Yhdysvaltain hallitus ei puutu valuuttamarkkinoiden toimintaan dollarin tukemiseksi, eikä maan keskuspankin Fedin rahapolitiikalla todellakaan ole tällaista päämäärää.

Eikä Fed itse asiassa pyri myöskään alentamaan dollarin arvoa. Vaikka keskuspankin viime kesänä alkanut koronlaskupolitiikka on heikentänyt dollaria, korkotason alentamisen päämääränä on ollut heikentyneen talouden elvytys.

Kaikesta huolimatta kaikki Yhdysvaltain valtiovarainministerit ovat ainakin Bill Clintonin hallinnon Robert Rubinista alkaen dollarin arvosta kysyttäessä toistaneet mantraa, jonka mukaan ”vahva dollari on hyväksi Amerikalle”. Vaikka tämä tuntuu paremmalta vastaukselta kuin ”en kommentoi”, lausahdus ei kerro paljonkaan Yhdysvaltain hallituksen nykyisistä tai tulevista toimista.

Valtiovarainministeriön ainut selvästi ilmoitettu valuuttatavoite onkin painostaa Kiinaa nostamaan juanin arvoa, mikä vastaavasti heikentäisi dollarin arvoa. Kiinaan kohdistettu paine on kuitenkin täysin linjassa sen laajemman Yhdysvaltain poliittisen linjauksen kanssa, että valtioiden pitäisi antaa rahamarkkinoiden määrätä valuuttojen arvot.

Toki on totuuden siemen siinä lausumassa, että vahva dollari hyödyttää yhdysvaltalaisia, koska sen ansiosta he voivat ostaa ulkomaisia tuotteita aiempaa alemmilla dollarihinnoilla. Vaikka heikentyvä dollari syö yhdysvaltalaisten ostovoimaa, vaikutus ei ole kovin suuri. Tämä johtuu siitä, että tuonnin osuus Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta on vain noin viisitoista prosenttia.

Dollarin kahdenkymmenen prosentin heikentyminen vähentäisi siis yhdysvaltalaisten ostovoimaa vain kolme prosenttia. Samaan aikaan heikompi dollari tekee yhdysvaltalaisista tuotteista aiempaa kilpailukykyisempiä maailmanmarkkinoilla, mikä lisää vientiä ja supistaa tuontia.

Euron ohella dollari on heikentynyt viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana myös suhteessa suurimpaan osaan muita valuuttoja. Niihin kuuluvat esimerkiksi Japanin jeni ja juan. Ulkomaankaupalla suhteutettu dollarin arvo on laskenut toistakymmentä prosenttia kahdessa vuodessa.

Yhdysvaltalaisten tuotteiden ja palveluiden parantunutta kilpailukykyä tarvitaan Yhdysvaltain valtavan kauppavajeen pienentämiseksi. Vaikka dollari on heikentynyt ja vienti kasvanut 25 prosenttia kahdessa vuodessa, Yhdysvaltain kauppataseen alijäämä oli viime vuonna noin 700 miljardia dollaria (eli viisi prosenttia bruttokansantuotteesta).

Yhdysvaltain tuonti on lähes kaksi kertaa vientiä suurempi, ja viennin pitäisi kasvaa kaksikymmentä prosenttia korvaamaan kymmenen prosentin kasvu tuonnissa. Tämä tarkoittaa, että dollarin täytyy edelleen heikentyä huomattavasti, jotta kauppavaje supistuisi kestävälle tasolle.

Sijoittajat kautta maailman haluavat vähentää dollarimääräisiä sijoituksiaan kolmesta pääsyystä.

Euro- ja puntamääräisten velkakirjojen korot ovat ensinnäkin korkeammat kuin vastaavien dollarivelkakirjojen korot, joten euroon ja puntaan sijoittaminen tuo paremman tuoton kuin sijoitukset dollariin.

Toiseksi, sijoittajat povaavat dollarille trendinomaista heikentymistä. Tämä johtuu siitä, että Yhdysvaltain suuri kauppavaje korjaantuu vain aiempaa kilpailukykyisemmällä dollarilla (kun euro-mailla puolestaan on yhteenlaskettuna kauppataseen ylijäämä).

Odotettavissa oleva dollarin heikentyminen tekee dollarimääräisten velkakirjojen suhteellisen tuoton vielä alemmaksi kuin pelkkä korkoero antaisi ymmärtää.

Kolmanneksi, sijoittajat lisäävät positioihinsa vuosittain nettomääräisesti tuhannen miljardin dollarin arvosta lisää dollarimääräisiä arvopapereita. Alempien tuottojen ja kasvavien riskien oloissa ei ole mikään ihme, että sijoittajat ympäri maailman haluavat myydä dollareita.

Vaikka yksittäiset ulkomaiset sijoittajat voivat myydä omistamiaan dollarimääräisiä arvopapereita, ne voivat myydä niitä vain muille ulkomaisille sijoittajille. Niin kauan kuin Yhdysvaltojen vaihtotase on alijäämäinen, ulkomaisten sijoittajien hallussa olevien arvopapereiden määrä kasvaa.

Kun ulkomaiset sijoittajat eivät enää halua pitää dollarisijoituksiaan, yritykset sijoitusten myymiseksi painavat sijoitusten arvoja alaspäin aina siihen saakka, kunnes sijoitusriskit purkautuvat ja pelko dollarin heikentymisestä väistyy niin, että sijoittajat ovat valmiita pitämään jäljelle jääneet dollarisijoituksensa.

Sen sijaan, että eurooppalaiset hallitukset keskittyvät toivomaan dollarin putoamisen katkeamista, niiden täytyy ryhtyä toimiin kotimaisen kysynnän lisäämiseksi.

Kotimaista kysyntää tarvitaan lisää korvaamaan entistä kilpailukykyisemmän dollarin aiheuttamat menetykset tavaroiden ja palveluiden markkinoilla sekä työpaikoissa. Tämä ei ole helppo tehtävä, koska EU:n keskuspankin on toimittava valppaasti inflaation kiihtymistä vastaan ja koska monissa EU-maissa on isot valtiontalouden alijäämät.

EU-keskuspankin liikkumavara on kapea, mutta kysynnän piristäminen ja verotuksen muutokset voivat riittää korvaamaan nettoviennin supistumisen. Esimerkki tällaisesta veromuutoksesta olisi investoinneille myönnetty väliaikainen verohelpotus, joka rahoitettaisiin yritysverotuksen väliaikaisella kiristyksellä. EU-maiden hallitusten on käännettävä huomionsa tämän haasteen hoitamiseen.


Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston taloustieteen professori Martin Feldstein on aiemmin toiminut mm. presidentti Ronald Reaganin taloudellisten neuvonantajien neuvoston puheenjohtajana.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  3. 3

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  4. 4

   Lapsi hoitoon viimeistään 1,5-vuotiaana, isälle 6 kk vapaa – näin EK uudistaisi perhevapaita

  5. 5

   Berner: Seuraavan sukupolven 5G-verkot voivat tuoda Suomeen uusia operaattoreita

  6. 6

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  7. 7

   Ohjelmistotalo palkkaa sata Turkuun: ”Turus on tarjol selvästen kaikkest enempi ossamist”

  8. 8

   Kaljarallille on povattu hiipumista, mutta viime vuonna se ei näkynyt

  9. 9

   Kiirettä pitää, koska kiire on statusta

  10. 10

   Suvi- ja Palta-veneet myydään uudelle yhtiölle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  5. 5

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää