Huippumalli kainalossa

Kolumni
Se painaa puolet standardista, on langanlaiha ja niukan tyylikäs kuin Pradan mainos. Sitä pitää ruokkia joka viides tunti.
Se ei ole Ana, Ani, Anu eikä Armi, saati sitten Mari, Maria, Mariem tai Marje (mikä satunnaisgeneraattori näitä nykyajan mannekiineja ristii?).

Se on Applen uusi aluevaltaus Macbook Air.

Niin kutsuttujen ultrakannettavien tietokoneiden luokassa on ollut viime vuosina säpinää, kun valmistajat ovat yrittäneet tehdä toinen toistaan pienempiä koneita liikematkailijoille.

Vallitsevana trendinä ovat olleet esimerkiksi Asuksen Eee PC:n kaltaiset 7–11-tuumaiset mikromikrotietokoneet. Näiden glorifioitujen kommunikaattorien ongelmana ovat olleet näyttöpinta-alaa vaativat ohjelmat: Excelistä tulee oikeasti jumppaa, kun sormet puutuvat edestakaisin rullaamisesta. Satunnaisten elokuvien katsomisesta ei tule mitään, jos joutuu koko ajan arpomaan, kuka tikku-ukoista onkaan Sharon Stone.

Toinen vaihtoehto on ollut niin kutsuttu "kadu ja kanna" -optio; tämän koulukunnan surullisimmat edustajat musertavat tälläkin hetkellä kanssamatkustajien nyyttejä tunkiessaan 15–17-tuumaisia monstereita sisältäviä lentolaukkujaan hattuhyllyihin.

Näiden kahden koulukunnan (tai kolmen, jos älypuhelimet lasketaan mukaan) väliin jäävään ohueen rakoon Apple yrittää nyt 13-tuumaisella Airillaan.

Ja ohut se onkin, luoja paratkoon: kapeimmalta kohdaltaan Air on yhden, takaosaltaan kahden lyijykynän paksuinen (noin puolesta noin kahteen senttiin, siis), mikä saattaa esimerkiksi minkä tahansa Nokian puhelimen laskemaan kaloreitaan.

Voisiko sillä
leikata leipää?


Seuraava reaktio on yrittää nostaa Airia ilmaan ja hymyillä epäuskoisesti sen keveydelle (1,36 kg). Kolmanneksi homo ludens yrittää vääntää sitä käsissään ja yllättyy sen alumiinikuoren lujuudesta. Seuraavana yllättääkin outo halu testata tietokoneen terävyyttä luonnottomiin epädigitaalisiin akteihin kuten esimerkiksi leivän leikkaamiseen.

Matkalla Macbook Airin mitoista on iloa: keveyden ansiosta koneen olemassaolon melkein unohtaa. Ohuuden takia sen usein unohtaakin: pari kertaa olen joutunut sydän tykyttäen palaamaan ja kaivamaan unohtunutta tietokonetta kahvilan Hesarin välistä.

Mitoistaan huolimatta Macbook Air on täysiverinen tietokone. 13-tuumainen led-näyttö on riittävä Excel-sulkeisiin, eikä kiiltävä pinnoitus ainakaan minua häiritse, päinvastoin: vähän huonomminkin pakatut elokuvat tuntuvat näyttävän paremmilta, Powerpointeista puhumattakaan.

Turistiluokan pöydälle Air mahtuu hyvin. Jämptin näppäimistön taustavalaistuksesta ja ohjauslevyn sormikomentorullauksista on yllättävän paljon iloa.

Suurinta iloa tuottaa kuitenkin Airin sietämätön kauneus: pientä hymyä ei voi välttää, kun sen vetää esiin.

Tämän huomaavat myös muut: Lasipalatsin Javan urbaanit nomadit vilkuilevat silmänurkistaan, lentokenttävirkailijat eivät millään malta laskea Airia käsistään. Seutulassa Airin röntgenkuvaa kokoontui katsomaan joukko virkailijoita. Lakiasiaintoimiston palaverissa ja gallerian takahuoneessa hihkuttiin innostuneesti.

Applen pelimerkit
oikeassa ruudussa


Sisäisellä kauneudellaan Air ei pääse häikäisemään: karvalakkimallin tutut 1,6 GHz Core 2 Duo -prosessori, 2 Gb RAM ja 80 Gb:n kovalevy löytyvät jo koneesta kuin koneesta. Samoilla spekseillä saa melkein puolta halvemmalla esimerkiksi Applen Macbookin tai jonkin Amilon.
Macbookin ja Amilon kanssa saa vielä paljon muutakin: Airista puuttuu kokonaan, toistan, kokonaan, optinen levyasema!

Apple on lyönyt vetoa markkinoiden kanssa cd:n ja dvd:n kuolemasta (tammikuussa Airin kanssa julkistettiin myös Yhdysvaltain ITunesin videovuokrauspuoti) – vähän samalla tavalla yhtiö jätti kymmenen vuotta sitten IMacista korppuaseman pois.

Tietokonemarkkinoilla tuotteen lanseeramisen ajoitus on tarkkaa puuhaa. Liian aikaisin liikkeelle lasketut tuotteet (esim.Applen Newton, joka muuten oli asiallinen PDA) tai jälkijunassa lanseeratut (Zune-mediasoitin, hah) päätyvät vääjäämättä alennusmyyntikoreihin.

Apple on laittanut pelimerkkinsä oikeaan ruutuun: Kahden kuukauden aikana en ole tarvinnut levysemaa kuin kerran: poikani halutessa pelata Sim Cityä.

Tiedostot ovat liikkuneet useimmiten N-sarjan langatonta verkkoa pitkin ja joskus USB-tikulla. Paatuneille vierotushoitona tarjotaan erillistä optista asemaa (noin 89 euroa) tai Remote Disc -nimistä ohjelmaa, jolla toisen tietokoneen levyasema voidaan valjastaa verkon kautta Airin käyttöön.

Levyaseman lisäksi Airista puuttuu Ethernet (liitin saatavana erikseen, 29 €). Ja Firewire. Ja korttiasema. Ainoat pistokkeet, jotka pienen läppäkannen alta löytyvät, ovat kuuloke-, monitori- ja yksi USB-portti. Joitain saattaa kiusata myös se, ettei Airissa ole vaihdettavaa akkua. Apple lupaa akulle viiden tunnin kestoa: itse selvisin yhdellä latauksella kevyesti Helsingistä Zürichin kautta Geneveen (kolme tuntia elokuvia ja tunti kirjoittelua).

Ne onnettomat, jotka ankaran työnantajansa painostuksesta joutuvat käyttämään Windows-ohjelmia, voivat käynnistää suoraan Windowsissa tai ajaa ohjelmiaan virtualisointiohjelmien (Vmware Fusion, Parallels) kautta.

Käyttöjärjestelmän joutuu molemmissa tapauksessa itse hankkimaan. Ja virustorjunnan, mistä Mac-puolella ei ole tarvinnut huolta kantaa.

Perusinsinööriä
hirvittää


Perusinsinöörien rullalaukuista Macbook Airia tuskin vähään aikaan löytynee, liitäntöjen ja dvd-aseman puutteen takia.

Koska Air ei ole musta, Länsiväylän soluviljelmissä sitä todennäköisesti pidetään – kauniisti ilmaistuna – metroseksuaalina. Opiskelijat löytävät taatusti jotain halvempaa, pelaajat, kuvan ammattilaiset tai ydinfyysikot sähäkämpää.

Jäljelle jää iso joukko ihmisiä, jotka arvostavat A4-lehtiön paksuista ja painoista konetta, joka käynnistyy silmänräpäyksessä. Ja joka saa päät kääntymään, ainakin vielä pari kuukautta.

 


 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  4. 4

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  5. 5

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  6. 6

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  7. 7

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Kohu jäädytti palkkioiden nousun isoissa valtionyhtiöissä – ”Ihan poliittinen kysymys”

  10. 10

   Ekonomisti: Suomen talouskasvu tarvitsee maahanmuuttajia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  7. 7

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  8. 8

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  9. 9

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää