Amerikan alamäki

Kolumni
Ronald Reaganin noustua presidentiksi 1981 Yhdysvaltain republikaanipuolue luopui lopullisesti uskosta, jonka mukaan valtion budjetin pitäisi olla tasapainossa. Puoluetta alkoi hallita idea, että veroja pitäisi alentaa jokaisessa mahdollisessa tilanteessa, koska veronalennusten uskottiin lisäävän valtion tuloja.


Tämän ajatuksen yhtenä kätilönä toimi The Public Interest -lehden päätoimittaja Irving Kristol. Hän kirjoitti myöhemmin olleensa kiinnostunut enemmän siitä, olisiko idea käyttökelpoinen kuin siitä, olisiko idea totta.

Vuosia 1980-luvun alun jälkeen Kristol luonnehti asennettaan budjettivajetta ja muita raha- tai finanssipolitiikan pulmia kohtaan melkoisen ylimieliseksi.

– Tehtävänä . . . oli luoda uusi . . . vanhoillinen . . . republikaaninen enemmistö – näin ollen ykkösasiana oli poliittinen tehokkuus eivätkä puutteet valtiontalouden tilinpidossa, hän sanoi.

Nyt on käynyt ilmi, että republikaanien presidenttiehdokas John McCain – joka aikoinaan arvosteli George W. Bushin veronalennuksia harkitsemattomiksi ja kieltäytyi äänestämästä niiden puolesta – on itse langennut tähän ansaan.

McCain näyttää ehdottavan lisäalennuksia, jotka maksaisivat valtiontaloudelle kolmesataa miljardia dollaria. Veronalennusten vastapainoksi hän leikkaisi valtionmenoja noin kolmen miljardin dollarin edestä, mikä muka jotenkin tasapainottaisi budjetin.

Me kuitenkin tiedämme, mitä tapahtuisi: McCainin finanssipolitiikka olisi todennäköisesti aivan tavanomaista republikaanipuolueen finanssipolitiikkaa. Vuoden 1981 jälkeen tämä politiikka on nostanut liittovaltion bruttovelan bkt-osuutta lähes kaksi prosenttiyksikköä vuodessa.

Toisen maailmansodan jälkeen tavanomainen demokraattivetoinen hallitus sen sijaan on vähentänyt velan bkt-osuutta yli prosenttiyksikön vuodessa. Tämä on yksi tärkeistä ratkaistavista asioista Yhdysvaltain tämän vuoden presidentinvaaleissa.

"Zürichin tonttuja"
turha syyttää


Valtionvelan tason sivuuttava politiikka johtaa valuutan arvon romahdukseen, taantumaan ja korkeaan inflaatioon, ehkä jopa hyperinflaatioon.

Syypäät yrittävät usein sysätä vastuun taloudellisesta katastrofista "Zürichin tonttujen" tai Kansainvälisen valuuttarahaston kaltaisten ulkomaisten toimijoiden syyksi. Yhdysvallat on vielä kaukana katastrofipisteestä, mutta jopa lyhyellä tähtäyksellä – esimerkiksi kahden presidenttikauden kuluessa – suuren budjettivajeen ja kiihtyvän velkaantumisen kustannukset olisivat huomattavat.

Velkasuhteen kasvu johtaisi ensi vaiheessa investointien hiipumiseen, kun sijoitukset eivät enää suuntautuisi tuottaviin investointeihin vaan yksityisen tai julkisen kulutuksen tukemiseen. Vuodesta 1981 lähtien Yhdysvallat on ollut onnekas, kun ulkomailta tulleet pääomavirrat ovat rahoittaneet valtionvelan kasvun. Jossain vaiheessa tämä päättyy, ja vajeen kasvu johtaa pääoman pakenemiseen Yhdysvalloista.

Oletetaan, että seuraavien kahdeksan vuoden aikana yhä suuremmat vajeet eivät johda suurempiin pääomavirtoihin niin ulos kuin sisäänkään. Oletetaan lisäksi, että investointien supistuminen köyhdyttää Yhdysvaltoja, ja investointien bruttotuotto olisi vuosittain viisitoista prosenttia.

Vuoteen 2016 mennessä Yhdysvaltain tuotantopotentiaali olisi sen verran pienempi, että se vähentäisi reaalista bruttokansantuotetta 3,6 prosenttia – noin viisisataa miljardia dollaria eli karkeasti arvioiden kolme tuhatta dollaria työntekijää kohti. Köyhemmässä maassa yhä harvemman yrityksen kannattaisi houkutella lisää ihmisiä liittymään työvoimaan, ja nettomääräisesti ehkä puoli miljoonaa työpaikkaa katoaisi.

Tuottavuuden kasvu hidastuisi ehkä prosentin kolmasosan vuosittain. Työttömyysasteen olisi noustava, jotta työntekijöiden vaatimukset palkankorotusten reaalitasosta pysyisivät tuottavuuden kasvun sallimissa rajoissa.

Viimeksi kuluneiden vuosikymmenten havaitut korrelaatiot tuottavuuden kasvun ja työttömyysasteen välillä nostaisivat talouden "luonnollista" työttömyysastetta noin 0,2 prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaisi jälleen puolta miljoonaa työpaikkaa.

McCain
Reaganin tiellä


Pahemmin velkaantuneessa Yhdysvalloissa säästäjät ja luotonantajat olisivat oikeutetusti peloissaan siitä, että valtiovalta turvautuisi inflaatioon päästäkseen maksamasta osaa veloistaan.

Keskuspankin olisi sitten taisteltava inflaatiota vastaan vakuuttaakseen säästäjät ja luotonantajat halukkuudestaan pitää huolta hintavakaudesta. Tämä lisäisi painetta työttömyyden pahentumiseen, mutta vaikutuksen määrästä ei ole edes karkeita arvioita. Tarkoittaisiko se mitätöntä määrää työpaikkoja? Puolta miljoonaa? Miljoonaa?

Kun kaiken laskee yhteen, voi päätellä, että Yhdysvallat olisi 2016 huomattavasti köyhempi, jos seuraavaksi presidentiksi valitaan McCain Barack Obaman tai Hillary Clintonin sijaan. Yhdysvaltoihin tavaroita ja palveluja vievät muut maat puolestaan joutuisivat kärsimään kasvun hidastumisesta ja aiempaa huonommasta työllisyydestä Yhdysvalloissa.

McCainin hallitessa julkisten menojen ja verojen välinen yhteys olisi huterampi, yhdysvaltalaiset tuntisivat olevansa rikkaampia ja kuluttaisivat enemmän tulevaisuuden kustannuksella.

Ronald Reagan olisi varmaan hyväksynyt tämän. Sehän oli loppujen lopuksi hän, joka sanoi: – Miksi minun pitäisi tehdä mitään jälkipolvien hyväksi? Mitä jälkipolvet ovat koskaan tehneet minun hyväkseni?

Vai oliko se Groucho Marx?

J. Bradford DeLong on Yhdysvaltain entinen apulaisvaltiovarainministeri. Hän toimii taloustieteen professorina Kalifornian yliopistossa (Berkeley).


 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   Kelan omat työntekijät huolestuivat ruuhkista: ”Jälleen yksi varoittava esimerkki”

  5. 5

   Asumisunelmat karkaavat: ”Monet yksinäiset vanhukset ovat loukussa”

  6. 6

   ”Suomessa eletään nyt kovinta nousukautta” – palvelualat kasvoivat reippaasti

  7. 7

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  8. 8

   Miljoonahankkeen neuvonantaja paljastaa 5 vinkkiä menestykseen

  9. 9

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  10. 10

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  4. 4

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  8. 8

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  9. 9

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  10. 10

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  11. Näytä lisää