Raaka-ainebuumin toinen viesti

Kolumni
Raaka-aineiden hintojen nopea nousu suorastaan huutaa nykyajan perustotuutta, jota poliitikot varsinkaan lännessä eivät halua meidän kuulevan: maailman luonnonvarat ovat rajallisia, ja miljardien ihmisten noustessa Aasiassa ja muualla köyhyydestä länsimaiden kuluttajien on pakko suostua jakamaan nuo luonnonvarat.
Tässä on vielä toinenkin totuus: hintamekanismi on paljon parempi tapaa jakaa rajallisia luonnonvaroja kuin sodankäynti, johon länsivallat viime vuosisadalla turvautuivat.

Yhdysvaltain huonosti harkittu bio-polttoaineiden tukiaisohjelma on malliesimerkki siitä, miten ei pidä toimia. Sen sijaan, että George Bushin hallinto tunnustaisi polttoaineiden korkeiden hintojen olevan paras tapa edistää energiansäästöä ja innovaatioita, se ryhtyy jakamaan valtavia tukiaisia biopolttoaineiden raaka-aineiden viljelijöille. Siitäkin huolimatta, että tämä on erittäin tehotonta veden ja peltomaan käyttöä.

Valoisimmankin kehityskulun mukaan maailman on kuitenkin pakko turvautua lähinnä fossiilisiin polttoaineisiin kunnes hiilivetyaika päättyy. Vain harva meistä näkee tämän tämän ajan päättymisen.

Peltoalan siirtäminen ruuan tuotannosta polttoaineen tuotantoon on lisäksi edesauttanut vehnän ja muiden viljojen hintojen kaksinkertaistumista. Kymmenissä maissa on jo nähty ruokamellakoita. Olisi aika myöntää, että koko ajatus oli valtava – vaikkakin hyväntahtoinen – erehdys.

Toinen väärä ratkaisu on kahden Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan ehdotus luopua väliaikaisesti bensiiniveroista. Vaikka köyhien autonomistajien tukeminen olisi hyvinkin arvostettavaa, veronpoisto ei ole oikea tapa. Bensiiniveroa pitäisi nostaa, ei laskea.

Opec auttaa
ympäristönsuojelua


Surullinen tosiasia on, että pitämällä öljyn hinnan korkealla Öljynviejämaiden järjestö Opec tekee paljon enemmän ympäristönsuojelun eteen kuin ne lännen poliitikot, jotka haluavat pidentää ekologisesti kestämättömän läntisen kulutustalouden ajanjaksoa.

Öljy ei tietenkään ole ainut raaka-aine, jonka hinta on noussut. Kaikki raaka-aineet metalleista puuhun ovat kallistuneet. Monien raaka-aineiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet parissa vuodessa.

Raakaöljy on kallistunut lähes neljäsataa prosenttia viidessä vuodessa. Tärkein syy on maailmanlaajuinen talouskasvu, joka on ollut modernin historian voimakkain, pisin ja laaja-alaisin. Aasia on johtanut joukkoa, mutta viimeksi kuluneet viisi vuotta ovat olleet vuosikymmeniin parhaat Latinalaiselle Amerikalle ja Afrikalle.

Raaka-aineiden tuotanto alkaa tavallisesti jäädä laajamittaisesti jälkeen kysynnästä pitkien maailmantalouden kasvujaksojen lopulla, eikä nykyinen kasvukausi ole tässä suhteessa mikään poikkeus.

Jotkut poliitikot valittavat myös keinottelijoista, jotka ostavat ja myyvät yhä enemmän raaka-aineita monimutkaisilla ja kasvavilla markkinoilla. Keinottelijat voivat esimerkiksi lyödä vetoa siitä, kasvaako nousevien talouksien kysyntä tulevaisuudessa nopeammin kuin jonkin tietyn raaka-aineen tarjonta. Miksi tämä olisi paha asia?

Eikö se ole tervettä kehitystä, jos keinottelijat nostavat raaka-aineiden hintoja nyt ylöspäin ymmärtäessään, että myös tulevat sukupolvet haluavat raaka-aineita? Korkeat hinnat tietävät suurempaa tarjontaa tuleville sukupolville, ja samalla ne synnyttävät kiihokkeita kehittää uusia tapoja säästää kulutuksessa. Jälleen huomaamme, että korkeista hinnoista on sellaisia hyötyjä, joita lännen poliitikot eivät näytä uskaltavan pohtia.

Katastrofi
kaupunkien kurjille


Maailmanlaajuisella raaka-aineiden hintabuumilla on ollut syvällisiä – joskin erittäin monimutkaisia ja epävarmoja – vaikutuksia köyhyyteen. Samalla kun nousevat hinnat auttavat köyhiä viljelijöitä ja raaka-aineköyhiä rikkaita maita, ne ovat katastrofi kaupunkien köyhille, joista jotkut käyttävät puolet tai vielä suuremman osan tuloistaan ruokaan.

Yksi osa ratkaisua on korvata kaikkein köyhimmille se, että hengissä pysyminen on nyt aiempaa kalliimpaa. Pitkässä juoksussa elintärkeää on myös antaa enemmän rahaa lannoitteisiin ja muihin keinoihin, jotka parantavat ihmisten omaa kykyä tuottaa ruokaa.

Maailmanpankki, Yhdistyneet kansakunnat ja jopa Bushin hallinto ovat ryhtyneet auttamaan, vaikka myönnetyn avun määrä onkin hyvin pieni ongelman laajuuteen verrattuna. On myös muistettava, että jos talousuudistukset olisivat raaka-ainerikkaassa Afrikassa edenneet samaa tahtia kuin Aasiassa, kallistuvien raaka-aineiden aikakausi olisi saattanut lykkääntyä vielä sata vuotta.

Herätyskello
pirisee


Hallitusten ei silti kannata keskittyä marisemaan raaka-aineiden korkeista hinnoista, vaan niiden pitäisi ryhtyä suojelemaan kaikkein köyhimpiä kansalaisiaan ja antaa hintojen nousun toimia herätyskellona meille muille.

Läntisen kulutustalouden loppu ei vielä ole käsillä, mutta raaka-aineiden korkeat hinnat ovat selvä varoitus siitä, että suurta sopeutumista vaaditaan, kun Aasia ja muut nousevat taloudet ryhtyvät kuluttamaan nykyistä suurempaa osaa globaalista kakusta.

Kun tämänhetkinen globaalibuumi päättyy – niin kuin väkisinkin tapahtuu – raaka-aineiden hinnat tulevat laskemaan, ainakin kaksikymmentäviisi ja hyvinkin mahdollisesti viisikymmentä prosenttia, tai vieläkin enemmän. Länsimaiden poliitikot hurraavat, ja kaikenlaiset asiantuntijat selittävät huojentuneina, että kolmannen maailman epädemokraattisiin maihin virtaa aiempaa vähemmän rahaa.

Raaka-aineiden korkeiden hintojen aika ei kuitenkaan ole vain pahaa unta, joka pitäisi unohtaa heti, kun se on ohi. Korkeat hinnat ovat selkeä viesti globaalistuvan maailman rajallisuudesta. Ne jotka sivuuttavat tämän viestin, varsinkin estämällä markkinavoimien toimintaa, tekevät traagisen virheen.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti Kenneth Rogoff toimii nykyisin taloustieteen professorina yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  4. 4

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  5. 5

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  6. 6

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  7. 7

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  8. 8

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  9. 9

   Miljoonahankkeen neuvonantaja paljastaa 5 vinkkiä menestykseen

  10. 10

   ”Aivan uutta tietoa” – Helsinki-Tallinna -tunnelin selvityksen ”tulokset lupaavia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  9. 9

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  10. 10

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  3. 3

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  4. 4

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  5. 5

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää