Latinon pelko

Kolumni
Viime viikolla Iowassa sijaitsevassa Postvillen kaupungissa tapahtui kummia: liittovaltion poliisi pani kymmenen prosenttia kaupungin asukkaista rautoihin ja vei heidät poliisivankilaan.
Sadat poliisit iskivät pikkukaupungin lihanjalostustehtaaseen. Se oli pyörinyt kymmeniä vuosia ulkomaisen työvoiman varassa, koska amerikkalaiset eivät ole enää aikoihin suostuneet lihan leikkaajiksi.

Postvillen taivaalla pörisi helikoptereita, ja poliisiautojen valot vilkkuivat, kun poliisi pidätti nelisensataa meksikolaista ja guatemalalaista työntekijää ja kuljetti työläiset kymmenillä busseilla vankilaan kuulusteltaviksi.


– Onko poliisi tullut hulluksi? Mehän olemme töissä täällä, sanoi Antonio Escobedo, 38, Washington Postille.


Hän oli asunut yksitoista vuotta Postvillessä ja käynyt lihatehtaassa töissä. Hän on laiton maahanmuuttaja, mutta maksaa siitä huolimatta veroja ja sosiaaliturvamaksuja. Hänen lapsensa käyvät paikallista koulua. Nyt uhkaa karkoitus Meksikoon.


Postville muuttui kummituskaupungiksi, kun latinaväestö piiloutui eikä näyttäytynyt kaduilla ja työpaikoilla. Puolet kuudensadan oppilaan koulusta jäi kotiin.

Ratsioita
joka puolella maata


Samanlaisia ratsioita järjestetään nykyisin joka puolella maata. Virginiassa Frederickin kaupungissa paikallinen sheriffi Chuck Jenkis rehvasteli lehdessä, että hänellä on iso valkoinen auto ja valtava verkko, jolla hän pyydystää ”rikolliset elementit” pois Frederickin piirikunnasta. Latinot ovat olleet Frederickissä lähinnä rakennustöissä. Nyt he piilottelevat kotonaan ja liikkuvat vain työmatkoilla.


Kaikkialla teollistuneessa maailmassa on sama ongelma. Elintason noustessa osa töistä muuttuu niin halpa-arvoiseksi maan omien asukkaiden silmiksi, että he eivät halua tehdä niitä. Koska jonkun on kuitenkin ajettava taksia, poimittava tomaatit tai siivottava tehtaissa, otetaan halpoja ulkomaalaisia tekemään näitä töitä. Saman tien alkaa pelottelu ja hysterian lietsonta, että ulkomaalaiset tulevat ja vievät työpaikat.


Yhdysvalloissa tilanne on niin tulehtunut, että Meksikon rajalle rakennetaan satojen kilometrien pituista teräslanka-aitaa, jotta laittomat maahanmuuttajat eivät pääsisi rajan yli.

Poliisi jahtaa meksikolaisia ja muita latinoja rakennuksilla, pelloilla ja tehtaissa. Samaan aikaan maassa on kova pula halvasta työvoimasta.


Tilanne on järjetön.


Kaikkialla näkyy meksikolaisia ja muita latinoja työn touhussa. Kun Washingtonin kadulla näkee pick up auton ja sen lavalla rakennustyökaluja, tikkaita ja maalipönttöjä, auton ratissa on lähes aina latino.

Kolmasosa eli noin 11,1 miljoonaa heistä on laittomasti maassa, mutta heitä tarvitaan. Niinpä he ovat töissä tai he lähtevät pois, jos töitä ei ole. Työttömänä olemiseen kenellekään heistä ei ole varaa.


Republikaanit nostivat ensimmäisen kerran laittomat ulkomaalaiset presidentinvaaliteemaksi vasta vuonna 2004. Siitä lähtien äärioikeistolaiset radio- ja kaapelitelevisioasemat ovat lietsoneet vihaa ja epäluuloa meksikolaisia ja muita latinoja vastaan kuvailemalla heitä vaarallisiksi rikollisiksi. Joskus heitä on verrattu jopa islamilaisiin terroristeihin.

Tomaatit jäivät
istuttamatta


Kävin kolmisen viikkoa sitten tapaamassa Pennsylvanian maaviljelijöiden merkkimiestä Keith Eckeliä, 60. Eckelin perhetila oli tähän kevääseen saakka Pennsylvanian suurin tomaatintuottaja.

Hänen tilaltaan lähti loppukesästä 125 rekka-autollista tomaatteja itärannikon supermarketteihin. Tänä keväänä hän jätti tomaatit istuttamatta, koska hän ei voinut olla varma, saako hän halpaa työvoimaa Meksikosta ja muualta Keski-Amerikasta korjaamaan sadon.


Jo viime kesänä osa sadosta oli jäädä pellolle. Hän olisi tarvinnut 125 poimijaa ja onnistui haalimaan kokoon vain 75. Eckel kertoi, että kuin ihmeen kaupalla hän sai sadon korjatuksi. Sää oli erityisen suotuisa, koska korjuuaikana ei satanut ollenkaan.


Nyt Eckelin mielestä olisi ollut liian suuri riski panna puolitoista miljoonaa dollaria kiinni tomaatteihin, jotka olisivat saattaneet mädäntyä pellolle työvoimapulan vuoksi.


Eckelin ratkaisu tuli kalliiksi, sillä hän päätti panna peltonsa kasvamaan maissia. Maissisadon hinta on syksyllä 600 000 dollaria, mutta tomaateista hän olisi saanut 2,2 miljoonaa.


Eckel piti lehdistötilaisuuden, jossa hän arvosteli poliitikkoja siitä, että nämä eivät kykene säätämään lakeja, joiden turvin amerikkalaiset vihannesten ja hedelmien tuottajat saisivat laillista työvoimaa sadonkorjuuseen.


Eckel uskoo, että hedelmien ja vihannesten tuotanto ulkoistetaan muihin maihin. Tuottajat ovat täysin riippuvaisia ulkomaisesta halpatyövoimasta, koska amerikkalaiset eivät suostu enää poimimaan hedelmiä ja vihanneksia. Eckel kertoo, että viimeiset amerikkalaiset tomaatinpoimijat olivat heidän tilallaan 30 vuotta sitten.


– Ellei ulkomaalaisia saada töihin, amerikkalaisten on syötävä muualla tuotettuja hedelmiä ja vihanneksia. Tällä tavalla Yhdysvallat joutuu riippuvaiseksi ulkomailla tuotetusta ruuasta.


Hänellä on laajempi näkemys asioista kuin tavallisella maajussilla. Hän edusti amerikkalaisia maanviljelijöitä 1980-luvun alkupuolella Gattin maatalousneuvotteluissa Genevessä. Myöhemmin hän toimi viisitoista vuotta pennsylvanialaisten maanviljelijöiden järjestön vetäjänä ja istuu nyt Penn State -yliopistosta vastaavan rahaston hallituksessa.


Eckel murehtii sitä, että amerikkalaiset ovat unohtaneet juurensa.


– Alun perin me kaikki olimme ulkomaalaisia.

Eckelin suku tuli monta sukupolvea sitten Saksasta.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  3. 3

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  4. 4

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  5. 5

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  6. 6

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  7. 7

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  8. 8

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  6. 6

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää