Valikko

Öljy ei lopu koskaan

Kolumni
Raakaöljyn loppumisesta ei kannata olla huolissaan, sillä öljyn kallistuminen tappaa kysynnän hyvissä ajoin ennen kuin musta mönjä loppuu maan kamarasta. Jo nyt toteutunut öljyn kallistuminen antaa hyvää vauhtia uusien energiamuotojen kehitystyöhön.
Kivikausi tuskin päättyi sen takia, että kivet olisivat loppuneet luolamiehiltä. Tällä viisaalla vertauksella edellisen öljykriisin aikainen Saudi-Arabian öljyministeri, sheikki Yamani varoitti öljyntuottajamaita liiallisesta ahneudesta.

Luolamiehillä oli käytettävissään kiviä yllin kyllin, eli kivipulasta ei todellakaan ollut kyse. Sen sijaan alkukantaisen aikakauden syrjäytti uusien tehokkaampien työkalujen keksiminen. Samoin käynee energiassa.

Tuskin nykyinen öljykausikaan loppuu sen takia, että öljy loppuisi. Mitä korkeammaksi öljyn hinta kipuaa sitä lähempänä on Yamanin ennustama suuri muutos – öljykauden loppu ja jonkin uuden kauden alku.

Öljyn kallistuminen
leikkaa kulutusta


Maailman tärkeimmän energialähteen huima kallistuminen parantaa jo kovaa vauhtia vaihtoehtoisten energiamuotojen suhteellista kannattavuutta. Mitä kalliimmaksi öljy kipuaa sitä enemmän tutkijoilla ja teknikoilla on intoa kehittää edullisempia ja samalla kenties puhtaampia energiamuotoja.

Öljykauden päättymistä ja uusien energiamuotojen kehittämistä vauhdittaa hyvin pian myös kysyntä. Öljyn kallistuminen innostaa jo nyt kaikkia öljyä muodossa tai toisessa käyttäviä yrityksiä ja kansalaisia tekemään kaikkensa kulutuksen vähentämiseksi.

Edellisten öljykriisien jälkeen öljyn maailmanlaajuinen kulutus kääntyi vuosia kestäneeseen laskuun. Tämä osoitti öljyntuottajille, että liian ylös karkaava hinta alkaa ennen pitkää supistaa kysyntää ja öljytuloja. Näin käy vääjäämättä tälläkin kerralla.

Suuria muutoksia
on vaikea ennustaa


Öljyn aikakauden päättymistä ei kannata epäillä sen perusteella, mitä suuret johtajat – varsinkaan öljyalan tai öljystä kohtalokkaalla tavalla riippuvaisen autoteollisuuden johtajat – sanovat.

Viimeksi tällä viikolla öljy-yhtiö BP:n pääjohtaja Tony Hayward korosti Financial Times -lehden kirjoituksessaan ihmiskunnan riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Hän vähätteli kilpailevien energiamuotojen merkitystä muistuttamalla, että esimerkiksi biopolttoaineiden osuus maailman energiahuollosta on vain pari prosenttia.

Analyysiyhtiö GaveKal Researchin arvostettu ekonomisti Anatole Kaletsky muistutti omassa The Times -lehden kolumnissaan, että vanhan teknologian edustajat ovat perinteisesti pitäneet kiinni vanhasta ja olleet sokeita muutoksille.

Kaletsky muistuttaa esimerkiksi IBM:n 1950-luvun pääjohtajasta, joka ennusti maailmassa olevan markkinoita noin viidelle tietokoneelle.

Öljyn puolustajat ja vaihtoehtoisten energiamuotojen vähättelijät muistuttavat Kaletskyn mukaan myös viime vuosisadan alun kärrytehtailijoita. Hevosvetoisten kärryjen ja kiesien valmistajat epäilivät hevosettomien kärryjen (=autojen) mahdollisuuksia, koska eihän niiden osuus markkinoista ollut kuin pari prosenttia.

Mellakat ovat
jo alkaneet


Yhdysvaltain öljyostot ovat jo alkaneet supistua, pian luultavasti sama näkyy Euroopassa.

Euron vahvistuminen suhteessa öljyn tärkeimpään hinnoitteluvaluuttaan dollariin on selvästi loiventanut öljyn euromääräistä kallistumista. Hinta alkaa täälläkin olla kipukynnyksellä, ovathan kuljetusalan ammattilaiset jo muutamissa Euroopan maissa ryhtyneet mellakoimaan.

Kaukoidän nopeasti kasvavissa niin sanotuissa kehittyvissä maissa kuten Kiinassa öljyn ja öljytuotteiden kysyntä on viime vuosina ollut valtavassa kasvussa. Vielä hinta ei ole juurikaan hillinnyt kysynnän kasvua, sillä Kiinassa ja monissa muissakin alueen maissa valtio on rajoittanut kuluttajahintojen nousua.

Intia ja muutamat muut Kaukoidän maat ovat jo ilmoittaneet purkavansa öljytukiaisia. Jos Kiina tekee saman päätöksen, voi tällä olla suuri merkitys maailmanlaajuiselle öljyn kysynnälle. Juuri Kiinan nopeasti kasvanut kysyntä on eniten kasvattanut koko maailmanlaajuista öljyn kysyntää.

Öljykriisi antaa
vauhtia muutokselle


Maailman öljymarkkinoiden tulevaisuuden tarjontaa ja kysyntää puntaroivat ennusteet ovat toinen toistaan synkempiä. Kenties yleisin tulkinta johtaa vääjäämättömään kriisiin, sillä öljyn viime vuosien kysynnän kasvusta viivoittimella tulevaisuuteen vedetyt ennusteet osoittavat kysynnän pian roimasti ylittävän suurimman mahdollisen tuotannon.

Moni uskoo maailman öljyvarantojen hupenevan kiihtyvällä vauhdilla, ja vuotuisen tuotannon jo kasvaneen selvästi uusia öljylöytöjä suuremmaksi. Tämä niin sanottu peak oil -teoria povaa nopeasti pahenevaa hintakriisiä. Tämä synkkä teoria on saanut kosolti vahvistusta viimeaikaisilta öljymarkkinoilta.

Synkimmät energiaennusteet johtavat umpikujaan samasta syystä kuin eri raaka-aineiden on ennenkin povattu loppuvan: ennustajat eivät ota huomioon hintojen vaikutusta kysyntään tai tarjontaan.

Kun öljylähteet alkavat lopulta todella huveta, ei mikään hinta loihdi maahan lisää öljyä. Mutta siihen mennessä muut, toivon mukaan puhtaammat energialähteet ovat jo syrjäyttäneet öljyn.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  2. 2

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  3. 3

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  4. 4

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  5. 5

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  8. 8

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  9. 9

   Lukoil-johtaja: Venäjä päättää öljyleikkauksista ensi viikolla

  10. 10

   ”Kahvin steve jobs” väistyy Starbucksin johdosta – huhuttu lähtevän politiikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää