Valikko

Aamukommentti: Taantumapelko leviää, USA:sta odotetaan heikkoja luottamuslukuja

Laskutunnelma piti New Yorkin osakemarkkinoita otteessaan keskiviikkona. Teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones -indeksi kävi alle 12 000 pisteessä eli alimmillaan kolmeen kuukauteen.
Kuljetusyhtiö FedEx raportoi tappiotuloksesta ensi kertaa 11 vuoteen. Noin kolmannesta USA:n pakettikuljetuksista hallitsevaa yhtiötä pidetään yleisesti maan talouden kuumemittarina.

Morgan Stanleyn heikko, vaikkakin odotetun kaltainen tulos vahvisti näkemyksiä pankkisektorin ongelmien jatkumisesta.

Keskeisistä indekseistä teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones pakitti 1,1 prosenttia. Laaja S&P 500 laski prosentin ja teknologiapainotteinen Nasdaq 1,1 prosenttia.

Finanssisektorin osakkeet lähtivät laskuun jo ennen varsinaisen kaupankäynnin alkua, kun hedge-rahastoista viime vuoden parhaat tuotot kerännyt sijoittaja John Paulson arvioi, että pankit ovat raportoineet vasta kolmasosan luottokriisin aiheuttamista tappioista.

Pankit ja rahoitusyhtiöt ovat uutistoimisto Bloombergin kirjanpidon mukaan ilmoittaneet tähän mennessä 396 miljardin dollarin luottotappioista ja alaskirjauksista, jotka liittyvät Yhdysvaltain subprime-markkinoiden romahdukseen.

FedEx heikkeni 2,1 prosenttia. Yhtiön tilivuoden neljännen neljänneksen tappio oli 241 miljoonaa dollaria, mikä oli selvästi analyytikoiden odotuksia heikompi. FedEx ei ole kyennyt siirtämään kohonneita polttoainekustannuksia hintoihin täysimääräisesti.

Fifth Third putosi 27 prosenttia. Pankki alensi osinkoaan 66 prosenttia ja arvioi toisen neljänneksen tuloksensa heikkenevän 0,01–0,05 dollariin osakkeelta. Myös muut alueelliset pankit seurasivat perässä, ja alan indeksi päätyi 6,8 prosentin laskuun.

Suuret pankit pärjäsivät hiukan paremmin. Eilen 61 prosentin tuloslaskusta raportoinut investointipankki Morgan Stanley päätyi lopulta 0,3 prosentin nousuun käytyään ensin yli neljän prosentin laskussa. Citigroup pakitti 0,3 prosenttia ja Lehman Brothers 1,4 prosenttia.

Myös autovalmistajat heikkenivät selvästi. General Motors pakitti 5,9 prosenttia ja Ford Motor 5,8 prosenttia. Citigroupin ja Deutsche Bankin analyytikoiden laatimissa raporteissa arvioitiin, että Yhdysvaltain autokauppa painuu tässä kuussa alimmilleen viiteentoista vuoteen.

Autovalmistajat paineissa
myös Aasiassa


Aasian pörsseissä kurssit laskivat ensimmäistä kertaa viiteen päivään. Laskua johtivat teknologiayhtiöt ja autovalmistajat, kun heikkenevän dollarin ja Yhdysvaltain talouskasvun hidastumisen pelättiin näkyvän myös aasialaisyhtiöiden tulosraporteissa.

MSCI Asia Pacific -indeksi laski 1,6 prosenttia, ja Tokion pörssiä seuraava Nikkei 225 -indeksi 2,2 prosenttia.

Hongkongin Hang Seng -indeksi painui 1,9 prosenttia.

Kiinassa Shanghain pörssi luisui 5,8 prosenttia ja Shenzenin 5,7 prosenttia. Etelä-Korean osakkeita mittaava Kospi-indeksi luisui1,9 prosenttia.

Honda Motor, joka kerää puolet tuloksestaan Yhdysvaltain markkinoilta laski 3,9 prosenttia. Citigroupin ja Deutsche Bankin analyytikoiden laatimissa raporteissa arvioitiin, että Yhdysvaltain autokauppa painuu tässä kuussa alimmilleen viiteentoista vuoteen. Toyota Motor pakitti 2,8 prosenttia ja Etelä-Korean suurin autovalmistaja Hyundai 2,1 prosenttia.

Aasian suurin matkapuhelinvalmistaja Samsung painui 3,4 prosenttia ja elektroniikkajätti Sony luisui 2,4 prosenttia. Dollarin heikkeneminen wonia ja jeniä vastaan uhkaa syödä yhtiöiden Yhdysvaltain myynnin arvoa.

Kolme prosenttia halventunut National Australia Bank johti pankkiosakkeita alemmas.

Epäilevä Bush sai
öljyn hinnan nousuun


Raakaöljyn hinta on laskenut tänään New Yorkissa, kun Nigerian öljytyöläiset palasivat neuvottelupöytään. Öljyjätti Chevronin työntekijät uhkasivat lakolla, joka olisi aiheuttanut tuotantokatkoksia Afrikan toiseksi suurimmassa öljyntuottajamaassa.

Etenkin Shell on kärsinyt Nigeriassa toistuvista ongelmista, joiden seurauksena Angola on ohittanut Nigerian maanosan suurimpana öljyntuottajana.

Öljyn hinta kävi eilen parin prosentin nousussa 136,68 dollarissa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi, ettei usko viikonloppuna Saudi-Arabiassa pidettävän neuvonpidon johtavan tuotantomäärien lisäämiseen. Hinta päätyi nousuun päivätasolla ensimmäistä kertaa neljään päivään.

Ensi sunnuntain kokoukseen liittyvät odotukset ovat hillinneet öljyn hinnannousua tällä viikolla.

Maailman suurimman öljyntuottajamaan koolle kutsumassa tapaamisessa keskeisimpien öljyntuottaja- ja kuluttajamaiden on määrä pohtia yhteisiä keinoja öljyn hintarallin hillitsemiseksi.

Ainakin Saudi-Arabian on odotettu ilmoittavan tuotannon lisäyksestä sen jälkeen, kun maan öljyministeri Ali al-Naimi on luonnehtinut öljyn viime aikaista hintarallia ”perusteettomaksi”.

WTI-öljyn heinäkuun toimitusten hinta liikkui New Yorkin elektronisessa jälkikaupankäynnissä amulla Suomen aikaa 135,85 dollarissa, jossa oli laskua 0,83 dollaria.

Lontoossa Pohjanmeren Brent-laadun elokuun toimitusten hinta noteerattiin 135,73 dollariin, jossa oli laskua 0,70 dollaria.

Dollari paineissa,
koronnosto -odotukset hiipuvat


Euro on noussut Aasian kaupankäynnissä dollaria vastaan ja liikkuu viikon korkeimmilla tasoillaan. Dollari on heikentynyt hiukan myös jeniä vastaan, kun markkinoilla odotetaan illalla julkaistavan Philadelphia Fed -indeksin kertovan Yhdysvaltain teollisuustuotannon supistumisesta. Heikko lukema hillitsisi arvioiden mukaan keskuspankki Fedin koronnostohaluja.

– Tämän päivän teollisuustuotantoluku saattaa vauhdittaa dollareiden myyntiä. Mikäli Yhdysvaltain talouskasvu heikkenee entisestään, Fedillä ei ole mahdollisuutta koronnostoihin tänä vuonna, Mizuho Corporate Bankin valuuttaosaston johtaja Michiyoshi Kato sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Prosenttiyksikön neljänneksen koronnostolle Fedin ensi viikon kokouksessa hinnoitellaan enää 14 prosentin todennäköisyyttä. Päivää aiemmin prosenttiluku oli 16.

Odottava tunnelma näkyy myös korkomarkkinoilla. Yhdysvaltain pitkät korot ovat olleet aamun kaupankäynnissä hienoisessa nousussa eilistä laskuaan korjaillen. Kymmenen vuoden lainan korko laskenut viimeisten kahden päivän aikana selvästi osakemarkkinoiden perässä. Yhdysvalloista on luvassa tänään dataa myös viime viikon työttömyyskorvaushakemuksista.

Euroalueella koronnosto-odotukset sen sijaan vahvistuivat, kun Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Jürgen Stark korosti inflaatio-odotusten ankkuroinnin tärkeyttä. Stark vakuutti EKP:n tekevän ”kaiken tarvittavan” inflaation hillitsemiseksi.

Markkinoilla EKP:ltä hinnoitellaan kolmea nostoa seuraavan vuoden kuluessa.

Kello 8.30 euro noteerattiin 1,5576 dollariin, kun kurssi oli myöhään eilen New Yorkissa 1,5535 dollaria. Dollari liikkui 107,54 jenissä verrattuna eilisillan 107,88 jeniin. Euro noteerattiin 167,51 jeniin illan 167,58 jeniin verrattuna.

Yhdysvaltain valtion pitkien viitelainojen korot ovat aamun kaupankäynnissä kohonneet hienoisesti. Kahden vuoden lainan korko oli kahden korkopisteen nousussa 2,68 prosentissa. Kymppivuotinen oli edennyt korkopisteen 4,15 prosenttiin.

Eilen kaksivuotinen laski neljä korkopistettä ja kymppivuotinen kuusi korkopistettä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näkökulma: Liian kallis asuminen jakaa sukupolvet voittajiin ja häviäjiin

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  4. 4

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  5. 5

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  6. 6

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  9. 9

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  10. 10

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  4. 4

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  5. 5

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  8. 8

   Näkökulma: Liian kallis asuminen jakaa sukupolvet voittajiin ja häviäjiin

  9. 9

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  10. 10

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  6. 6

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  7. 7

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  8. 8

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  9. 9

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  10. 10

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  11. Näytä lisää