Asuntoluotottajat huolettivat osakemarkkinoilla

Katsaukset
Sijoittajien huoli Yhdysvaltain kahden suurimman asuntoluotottajan Freddie Macin ja Fannie Maen tilasta heilutteli yhtiöiden osakekursseja perjantaina Wall Streetillä. Huoli heijastui koko markkinatunnelmaan ja pudotti pörssejä selvästi viikon päätteeksi.
 Tunnelmaa synkensi osaltaan myös raakaöljyn hinnan kipuaminen uuteen ennätyslukemaan eli vähän yli 147 dollariin tynnyriltä.

Keskeisten teollisuusosakkeiden hintakehitystä seuraava Dow Jones -indeksi päätyi 1,1 prosenttia miinukselle. Laajempi S&P 500- indeksi tipahti saman verran. Teknologiaosakkeisiin painottunut Nasdaq-indeksi luisui 0,8 prosenttia.

Markkinoilla spekuloitiin, että liittovaltio saattaisi ottaa asuntoluottokriisin vuoksi vaikeuksiin ajautuneet yhtiöt haltuunsa. Freddien ja Fannien pelastamiseksi laadittiinkin viikonlopun aikana ohjelma, joka julkistettiin myöhään eilen illalla.

Freddien osake romahti päivän aikana enimmillään 49 prosenttia ja Fannien osake 51 prosenttia. Kurssit toipuivat, kun valtiovarainministeri Henry Paulson vakuutti, että yhtiöiden toimintaa turvataan niiden "nykyisessä muodossa". Lisäksi senaatin pankkikomitean puheenjohtaja Christopher Todd ilmoitti, että asuntoluotottajilla on "useita mahdollisuuksia" hankkia pääomaa ja turvata vakavaraisuutensa.

Fannie Maen osake päätyi lopulta 22 prosenttia torstaita alemmaksi 10,25 dollariin. Freddie Macin osake laski 3,1 prosenttia 7,75 dollariin.

Asuntoluotottajien lisäksi myös asuntorakentajien kurssit olivat alamäessä. Lennar Corp.:n osake putosi lähes kuusi prosenttia ja D.R. Hortonin osake kolmisen prosenttia.

Myös kauppayhtiöiden osakkeet olivat paineissa sijoittajien pelätessä, että kallis energia verottaa kansalaisten kulutusta. Kauppajätti Wal-Martin osake päätyi 1,6 prosenttia pakkaselle. Elektroniikkaketju Best Buy lipesi 2,5 prosenttia.

Uuden iPhone-puhelimensa julkistanut Apple laski 2,3 prosenttia. Amerikkalaisoperaattori AT&T:n mukaan asiakkailla oli ollut ongelmia kännykköjensä kanssa iTunes-palvelun takkuilun vuoksi.

Aasiassa öljy
painaa kuljetusalaa


Kallis öljy on painanut Aasian osakemarkkinat laskuun ensi kertaa neljään päivään. Alamäessä olivat etenkin kuljetusalan yritykset, joiden tulosten pelätään heikkenevän polttoainekustannusten nousun seurauksena.

Tokiossa Nikkei pakitti 0,2 prosenttia. Laajempi Topix heikentyi 0,4 prosenttia. Hongkongin Hang Seng oli laskenut 1,2 prosenttia ja Soulin Kospi 0,6 prosenttia. Shanghain yleisindeksi oli hienoisesti plussalla. Shenzhenin yleisindeksi oli edennyt 0,6 prosenttia.

Hongkongin suurin lentoyhtiö Cathay vaipui 3,2 prosenttia. Japanin toiseksi suurin laivausyhtiö Mitsui pakitti 2,6 prosenttia.

Intian suurin lääkeyhtiö Ranbaxy laski 9,8 prosenttia eli vauhdikkaimmin seitsemään vuoteen. Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat epäilyksiä, joiden mukaan yhtiö olisi julkistanut vääriä tietoja ja epäonnistunut geneeristen lääkkeiden turvallisuustesteissä. Ranbaxy on kiistänyt kaikki syytökset ja luvannut antaa vastauksensa tänään.

Ranbaxyn ostoa suunnitteleva Daiichi Sankyo halpeni 4,1 prosenttia.

Nousijoiden joukossa oli teräsyhtiö Posco, joka kohosi kaksi prosenttia. Yhtiö korotti tulosennustettaan koko vuodelle 19 prosentilla odotettua paremman kysynnän johdosta.

Tänään raakaöljyn hinta on tosin olut pienessä laskussa. WTI-öljylaadun elokuun toimitusten tynnyrihinta liikkui aamusella New Yorkin elektronisessa jälkikaupassa 144,46 dollarissa, jossa oli laskua 0,63 dollaria. Korkeimmillaan hinta kävi perjantaina 147,27 dollarissa tynnyriltä.

Lontoossa Pohjanmeren Brent-laatu noteerattiin 144,55 dollariin tynnyriltä, jossa oli nousua 0,06 dollaria.

Hintapaineita on aiheuttanut erityisestä öljytyöntekijöiden lakkoilu. Lisäksi Israelin pelätään suunnittelevan hyökkäystä Iraniin.

Paulsonin ilmoituksesta
tukea dollarille


Euro on heikentynyt suhteessa dollariin tänään Aasian kaupankäynnissä. Dollari oli kevyessä nousussa myös jeniin nähden. Yhdysvaltain pitkien valtion viitelainojen korot jatkoivat ylöspäin, mutta perjantaista loivemmin.

Dollari on kohonnut ensimmäistä kertaa neljään päivään Paulsonin julkistettua hallituksen tukisuunnitelmat varhain tänään Suomen aikaa. Paulson lupasi, että asuntoluottoyhtiöille Freddie Macille ja Fannie Maelle lainataan lisää rahaa ja myös niiden osakkeita ostetaan tarvittaessa.

Tuella pyritään palauttamaan sijoittajien luottamus asuntoluottokriisin takia vaikeuksiin ajautuneisiin yhtiöihin ja estämään samalla maan koko asuntoluottojärjestelmän romahtaminen.

Freddie Macin osake menetti viime viikolla 47 prosenttia arvostaan New Yorkin pörssissä. Fannie Mae romahti 45 prosenttia. Julkisuudessa alettiin spekuloida, että liittovaltio joutuisi ottamaan yhtiöt haltuunsa.

Viikonlopun aikana laadittu lakipaketti pyritään saamaan pikavauhtia läpi kongressissa.

Sijoittajien usko hallituksen ilmoittamiin pelastusohjelmaan joutuu testiin tänään, kun Freddie Mac järjestää velkapapereidensa myynnin, jossa pankeille ja muille sijoittajille tarjotaan kolmen miljardin dollarin arvosta lyhytaikaisia arvopapereita. Freddie ja Fannie ostavat velkarahalla asuntolainoja pankeilta, paketoivat niitä arvopapereiksi ja myyvät eteenpäin.

– Dollaria myyvät spekuloijat ostavat nyt varmasti sitä takaisin. Paulson käytännössä sanoi, ettei anna Freddie Macin ja Fannie Maen kaatua niin kauan kuin hänellä on keskeinen rooli Yhdysvaltain finanssijärjestelmässä, seniorivaluuttastrategi Koji Fukaya kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Yhdysvaltain pitkät korot kohosivat kuukauden korkeimmille tasoilleen Paulsonin ilmoituksen jälkeen. Markkina-arvioiden mukaan korkojen nousu heijastelee odotuksia, että hallituksen on tuotava markkinoille uusia velkapapereita.

Kello 9.30 euro noteerattiin 1,5896 dollariin, kun se oli myöhään perjantai-iltana New Yorkissa 1,5937 dollarissa. Dollari liikkui 106,51 jenissä verrattuna perjantai-illan 106,27 jeniin. Euro oli 169,30 jeniä verrattuna perjantain 169,42 jenin noteeraukseen.

Yhdysvaltain kahden vuoden laina korko oli kahden korkopisteen nousussa 2,62 prosentissa. Perjantaina korko nousi yhdeksäntoista korkopistettä. Kymmenen vuoden lainan korko oli kahden korkopisteen nousussa 3,98 prosentissa noustaan perjantaina kuusitoista korkopistettä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  2. 2

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  3. 3

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  4. 4

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  5. 5

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  6. 6

   Sähkön säästämistä varten tehtiin ”peli” – 80 % vähensi kulutusta

  7. 7

   8 kk Brexit-äänestyksestä: talous huolettaa brittejä enemmän kuin maahanmuutto

  8. 8

   Eläkettä voi nyt nostaa jo ennen eläkeikää – katso laskelmat, kannattaako se vai ei

  9. 9

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  10. 10

   Go! Aviation asetettiin konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  2. 2

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  3. 3

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  4. 4

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  5. 5

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Le Penin suosio kasvoi Ranskassa – markkinat säpsähtivät

  8. 8

   Wärtsilä haluaa ohjelmistotaloksi ja suunnittelee yritysostoja

  9. 9

   Eläkettä voi nyt nostaa jo ennen eläkeikää – katso laskelmat, kannattaako se vai ei

  10. 10

   Näille aloille talouskasvu tuo töitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  10. 10

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  11. Näytä lisää