Valikko

Pankit kyykyssä Wall Streetillä

Katsaukset
Markkinoiden huoli Yhdysvaltain pankkikriisin syvenemisestä painoi Wall Streetin pankkiosakkeet maanantaina pahimpaan laskuun sitten teknokuplan puhkeamisen.


Yhdysvaltain osakemarkkinat päätyivät eilen selvään laskuun, vaikka pörssipäivä oli alkanut toiveikkaalla kurssinousulla. Suurimpia pörssiyhtiöitä seuraava S&P 500 -indeksi nousi päivän aluksi yli prosentin mutta päätyi lopulta 0,9 prosentin laskuun. Päivän pilasivat kriisin runtelemat pankkiosakkeet, jotka kärsivät kovimman laskunsa sitten teknokuplan puhkeamisen.

S&P 500 -indeksin päätöslukemaksi jäi maanantaina 1 228,30. Yhdysvaltain 30:a suurinta pörssiyhtiötä seuraava Dow Jones Industrial Average -indeksi laski 0,4 prosenttia 11 055,19 pisteeseen. Teknologiapainotteinen Nasdaq Composite -indeksi laski puolestaan 1,2 prosenttia 2 212,87 pisteeseen.

Viimeviikkoinen IndyMac Bancorp -pankin kaatuminen ja Yhdysvaltain suurimpien asuntorahoittajien, Freddie Macin ja Fannie Maen rahoitusvaikeudet ovat lietsoneet pankkianalyytikoita ja sijoittajia pelkäämään pankkikonkurssien aaltoa. Eilen muun muassa Washington Mutual kärsi suurimman kurssilaskunsa koskaan ja National City -pankin osake rojahti alimmilleen lähes 25 vuoteen.

Pankkien pelastaminen on
hyvä ja huono uutinen
 
Yhdysvaltain rahoitusalan osakkeita seuraava S&P Financials -indeksi kärsi eilen peräti 6,1 prosentin laskun. Toimialan osakkeet ovat kokeneet kovempia hetkiä viimeksi vuoden 2000 keväällä, teknokuplan puhkeamisen aikoihin. Koko alan tunnelmaan ja rahoitusalan yleiseen kurssikehitykseen vaikutti ratkaisevasti kahden jätin eli Freddie Macin ja Fannie Maen kurssilaskun jatkuminen.

Pankkiosakkeet ja myös laajasti markkinoita seuraavat yleisindeksit olivat aloittaneet maanantain rivakalla kurssinousulla sen jälkeen, kun valtiovarainministeri Henry Paulson oli ilmoittanut liittovaltion tarvittaessa varmistavansa Fannie Maen ja Freddie Macin vakavaraisuuden. Paulsonin mukaan liittovaltio voi pitää jättiläismäiset asuntorahoittajat pystyssä jopa sijoittamalla niihin osakepääomaa.

Aiemmin keskuspankki Fed oli avannut samoille laitoksille niin sanotun diskonttoikkunan, eli mahdollisuuden varmistaa maksuvalmiutensa keskuspankin hätärahoituksella.

"Täydellinen
katastrofi"


Markkinoiden mieliala muuttui ja pankkiosakkeet kääntyivät taas jyrkkään laskuun sen jälkeen, kun maailman tunnetuimpiin kuuluva suursijoittaja Jim Rogers oli luonnehtinut uutistoimisto Bloombergin televisiohaastattelussa liittovaltion pankkitukisuunnitelmia ”täydelliseksi katastrofiksi”.

Pankkien alamäki sai vauhtia investointipankki Goldman Sachsin synkästä pankkiarviosta, jonka mukaan pankkiosakkeet jatkavat laskuaan. Goldman Sachs korosti, etteivät liittovaltion tai keskuspankin julkistamat pankkitukitoimet juurikaan auta vaikeuksissa olevien rahoituslaitosten vanhoja osakkeenomistajia.

Viime viikolla Fannie Maen osakekurssi laski 45 prosenttia ja Freddie Macin kurssi 47 prosenttia, kun sijoittajat pelkäsivät mahdollisen kansallistamisen käytännössä pyyhkivän nykyiset osakkeet mitättömiksi.

Valopilkut
harvassa


Synkän pankkipäivän harvoja valopilkkuja oli panimojätti Anheuser-Busch, jonka osake nousi puolisen prosenttia belgialaisen InBev NV:n tehtyä yhtiöstä 52 miljardin dollarin ostotarjouksen. Osake nousi 66,87 dollariin, vaikka ostotarjouksen hinta on 70 dollaria osakkeelta. Tarjousta on luonnehdittu vihamieliseksi.

New Yorkin harvoihin hyviin uutisiin kuului myös erikoismetalleihin erikoistuneen Allegheny Technologies -yhtiön 9,7 prosentin kurssinousu. Osake oli S&P 500 -indeksin vahvin nousija. Nousun takana oli yhtiön positiivinen tulosvaroitus. Toinen metallialan suuryritys, Alcoa nousi vajaat puoli prosenttia investointipankki Goldman Sachsin annettua alumiinivalmistajalle suosituksen ”buy”, osta.

Euro jatkoi
vahvistumistaan


Yhteisvaluutta euro on vahvistunut Aasian markkinoilla viime yön aikana suhteessa Yhdysvaltain dollariin ja Japanin jeniin. Dollari on puolestaan heikentynyt euron lisäksi myös suhteessa jeniin. Euron vahvistuminen oli viimeaikaiseen tapaan lähinnä välillinen seuraus dollarin ja jenin heikkenemisestä.

Dollaria heikensivät sama markkinoiden huoli Yhdysvaltain pankkikriisin pahenemisesta, joka painoi New Yorkin pörssin pankkiosakkeet eilen kovimpaan laskuunsa sitten teknokuplan puhkeamisen. Sama huoli Yhdysvaltain pankkikriisin pahenemisesta heikensi Yhdysvaltain dollarin esimerkiksi suhteessa Australian dollariin heikoimmilleen 25 vuoteen.

Japanin jeni puolestaan heikkeni suhteessa euroon, kun markkinat ennakoivat Japanin keskuspankin BoJ:n pitävän ohjauskorkonsa ennallaan 0,5 prosentissa. Korko on kehittyneiden teollisuusmaiden matalin, mikä houkuttelee suursijoittajia hakemaan lisätuottoja kansainvälisiltä markkinoilta. Pääomanvienti on omiaan heikentämään jeniä.

BoJ päätti tiistaisessa kokouksessaan markkinoiden odotusten mukaisesti pitää ohjauskorkonsa ennallaan.

Eurolla käytiin Aasiassa kauppaa tiistaina 1,5932 dollarilla, kun euro oli maanantaina New Yorkissa vielä 1,6019 dollarissa. Nyt euron dollarikurssi on jo alle centin päässä viime huhtikuisesta ennätyksestään, joka oli 1,6019 dollaria.

 Dollari noteerattiin Tokiossa tiistaina puolenpäivän aikaan 105,87 jeniin, kun se oli maanantaina päätynyt New Yorkissa 106,14 jeniin. Euro maksoi Aasian kaupankäynnissä tiistaina 168,68 jeniä käytyään maanantaina 168,89 jenissä.

Yhdysvaltain liittovaltion obligaatiot saivat vaihteeksi nauttia markkinoiden lievästä suosiosta. Kaksivuotisella Yhdysvaltain valtionlainalla on Tokion markkinoilla käyty kauppaa 2,42 prosentin tuotolla, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Liittovaltion velkakirjojen turvasatamaroolin korostuminen laski kaksivuotisen lainan markkinakorkoa maanantaisesta 0,03 prosenttiyksikköä. Kymmenvuotisen lainan markkinakorko pysyi ennallaan 3,85 prosentissa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  3. 3

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  4. 4

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  7. 7

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  8. 8

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  9. 9

   Nobel-voittaja Hart: Trumpin talouspolitiikka uhka USA:n ja maailman taloudelle

  10. 10

   Helsingissä reipas pörssipäivä, Nokia ja Kotipizza ponkaisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  9. 9

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  10. 10

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  5. 5

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää