Valikko

Öljy yllätti roimalla laskulla

Katsaukset
Osakekurssit jatkoivat laskuaan Wall Streetillä eilen, kun öljyn hurja halpeneminen painoi energiaosakkeita ja pankit jatkoivat liukuaan.
Yhdysvaltain osakemarkkinat jatkoivat eilen laskuaan, kun raakaöljyn raju halpeneminen painoi laajoissa markkinaindekseissä raskaita energiayhtiöitä ja markkinoiden luottamus rahoitusalan yhtiöihin heikkeni entisestään. Suurimpia pörssiyhtiöitä seuraava S&P 500 -indeksi laski 1,1 prosenttia ja painui alimmilleen sitten vuoden 2005.

Raakaöljyn hinta laski eilen New Yorkissa yli kuusi dollaria barrelilta, ja kiihkeän kaupankäynnin kuluessa laskua oli hetkittäin jopa kahdeksan dollaria barrelilta. Elokuun öljyfutuuri laski 6,49 dollaria eli 4,5 prosenttia ja päätyi 138,69 dollariin barrelilta. Kyse on raakaöljyn suurimmasta päivälaskusta sitten Kuwaitin kriisin ratkeamisen vuonna 1991.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat asiantuntijat selittivät öljyn äkillistä ja poikkeuksellisen suurta hinnanlaskua öljyn kysyntänäkymien heikkenemisellä. Talouskasvun hiipuminen ja öljyn samanaikainen raju kallistuminen on jo kääntänyt Yhdysvaltain polttoaineiden kulutuksen laskuun. Yhdysvallat on maailman suurin öljyn polttaja.

Vaikka öljyn halpeneminen on kotitalouksille, useimmille yrityksille ja yleiselle talouskehitykselle hyvä uutinen, painoi se pörssin suuret öljy-yhtiöt laskuun. Yhdysvaltain suurimman öljy-yhtiön, Exxonin osakekurssi laski 3,8 prosenttia. S&P 500 -indeksin energiayhtiöt kärsivät keskimäärin 4,2 prosentin kurssilaskun. Toimiala oli hermostuneen pörssipäivän huonoin.

Rahoitusalan
piina jatkuu


Rahoitusalan osakkeet jatkoivat viimeaikaista laskuaan, eilen S&P 500 -indeksin pankit ja muut rahoitusalan yhtiöt laskivat keskimäärin kolme prosenttia.

Markkinoiden silmätikkuina olivat edelleen Yhdysvaltain suurimmat asuntorahoitusyhtiöt, Fannie Mae ja Freddie Mac, joiden kurssit laskivat rinta rinnan yli 26 prosenttia. Fannien kurssilasku oli osakkeen suurin yhden päivän pudotus yli 25 vuoteen, Freddie puolestaan laski alimmilleen sitten 1990-luvun alun pankkikriisin aikojen.

Fannien ja Freddien voimakas kurssilasku pörssissä kuvaa markkinoiden erittäin suurta epäluuloa yhtiöiden mahdollisen osittaisenkin kansallistamisen vaikutuksista vanhojen osakkeenomistajien asemaan. Käytännössä kurssilasku on jo pannut toimeksi suuren osan markkinoiden pelkäämästä vanhojen osakkeiden mitätöinnistä. Valtiovarainministeri Henry Paulson on ilmoittanut liittovaltion tarvittaessa voivan sijoittaa yhtiöihin osakepääomaa.

Markkinoiden kaksijakoisia tunnelmia kuvaa tapa, jolla Fannien ja Freddien asema on nopeasti kohentunut korkomarkkinoilla. Fannien ja Freddien velkakirjoihin liittyvien luottoriskijohdannisten hinta laski eilen alimmilleen yli kahteen kuukauteen. Tämä merkitsee, että markkinoiden mielestä yhtiöiden luottotappioriski on viime aikoina supistunut. Markkinat eivät enää pelkää Fannien ja Freddien vararikkoa.

Pankit heikoimmillaan
kymmeneen vuoteen


Rahoitusalan suurimpia yhtiöitä seuraava S&P 500 Financials -indeksi laski alimmilleen melkein kymmeneen vuoteen. Viimeksi toimiala on osakekurssien perusteella ollut surkeammassa jamassa vuoden 1998 lokakuussa, koko maailman rahoitusmarkkinoita järkyttäneen LTCM-hedge-rahaston kaatumisen aikoihin.

Markkinoiden poikkeuksellisesta hermoilusta kertoo, että rahoitusalan indeksi vaihtoi eilisen kuluessa suuntaa monta kertaa. Toimiala oli vuoroin plussalla ja vuoroin miinuksella.

Yksi pankkiosakkeiden ilon ja samalla kurssinousun hetkistä oli, kun markkinavalvoja SEC:n pääjohtaja Christopher Cox ilmoitti SEC:n ryhtyvän rajoittamaan osakkeiden lyhyeksimyyntiä osassa rahoitusalan osakkeissa. Rajoituksen astuttua voimaan keinottelijat eivät saa myydä lyhyeksi arvopaperivälittäjäyhtiöiden sekä Fannie Maen ja Freddie Macin osakkeita. Rajoituksella on Coxin mukaan tarkoitus estää osakekurssien tahallista vääristämistä.

Päivän suurimpiin kurssinousijoihin ponkaisi 12 prosentin nousulla Washington Mutual -pankki, jonka osake kärsi maanantaina peräti 35 prosentin laskun. Maanantaina yhtiön kurssi romahti markkinoiden säikähdettyä IndyMac Bancorpin kaatumisen ennakoivan muidenkin aluepankkien vararikkoja. Tiistaina Washington Mutual kuitenkin onnistui vakuuttamaan markkinat vakavaraisuutensa olevan kunnossa.

Euro yhä lähes
ennätysvahva


Euro on Aasian valuuttamarkkinoilla laskenut hieman eilisistä ennätyslukemistaan, mutta vain hieman. Euro on pysynyt vahvana, koska markkinoiden huoli Yhdysvaltain pankkien ja koko talouden tilasta on pahentunut ja samalla heikentänyt dollaria.

Eilen euro kirjasi toistaiseksi korkeimman dollarikurssinsa, kun yhdestä eurosta oli valuuttamarkkinoilla maksettava 1,6038 dollaria. Tänään euro noteerattiin Tokiossa varhain aamulla Suomen aikaa 1,5897 dollariin. Euro heikkeni himpun myös suhteessa Japanin jeniin, aamulla euro laski 166,35 jeniin eilisestä 166,65 jenistä.

Markkinoiden päähuomio oli dollarin heikkoudessa, ei niinkään euron vahvuudessa. Dollarin pysytteli ennätysmäisen heikkona lähinnä yhdysvaltalaispankkeihin liittyvän epäluulon takia. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat asiantuntijat odottavat suurilta amerikkalaispankeilta tällä viikolla heikkoja tuloksia, mikä kertoo arvioiden mukaan maailman suurimman talouden heikoista näkymistä.

Suurpankkien
tulokset pelottavat


Markkinat odottavat pelonsekaisin tuntein tällä viikolla julkistettavia osavuosituloksia muun muassa Citigroupilta, JPMorgan Chaselta, Merrill Lynchiltä ja Wells Fargolta. Jo tänään lukunsa kertoo Wells Fargo, huomenna ovat vuorossa JPMorgan Chase ja Merrill Lynch. Yhdysvaltain suurin pankki Citigroup julkistaa osavuotisensa perjantaina.

Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven pääjontaja Ben Bernanke kertoi eilen senaatin pankkikomitealle esittämässään lausunnossa, että maan taloutta uhkaavat samaan aikaan kasvun heikkeneminen ja inflaation kiihtyminen. Markkinat tulkitsivat Bernanken äänensävyn ja sanavalintojen hieman synkentyneen viimeaikaisista puheenvuoroista.

Dollarille on asiantuntijoiden mukaan odotettavissa lisää laskupainetta tänään julkistettavista kesäkuun inflaatiolukemista. Bloombergin ennustekierrokseen osallistuneet ekonomistit odottavat kuluttajahintojen kiihdyttäneen keskimäärin peräti 4,5 prosentin vuosinousuun.

Korot rauhallisina

Yhdysvaltain valtionlainojen markkinakorot ovat pysytelleet inflaatiolukemia odotellessa suunnilleen ennallaan, kaksivuotisen viitelainan markkinakorko oli varhain tänä aamuna Lontoossa 2,36 prosenttia. Kymmenvuotisen valtionlainan markkinakorko on sekin pysynyt rauhallisesti 3,83 prosentissa.

Pitkien korkojen pysytteleminen suhteellisen levollisina ja alhaalla kertonee inflaatio-odotusten hellittämisestä.

 

 

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  8. 8

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  9. 9

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  10. 10

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  8. 8

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  9. 9

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  10. 10

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää