Saksan energiakäänne laittaa vanhat jätit koville

Näkökulma
Suuret energiayhtiöt Eon ja RWE ovat ajautuneet vaikeuksiin, kun tuotannossa puhaltavat uudet tuulet.
Selviytyvätkö saksalaiset energiajätit Eon ja RWE energiakäänteestä uuteen aikaan eli uusiutuvan energian hajakeskitettyyn ja digitalisoituvaan tuotantoon ja jakeluun? Yhtiöt ovat syöksykierteessä, kun sijoittajat ovat menettäneet uskonsa niihin. Energiayhtiöiden romahduksesta saavat olla todella huolissaan myös kansalaiset, jotka voivat joutua niiden ydinvoimaloiden purku- ja jätelaskujen maksumiehiksi.

Tietysti voi ajatella, että murros on yhtiöiden oma vika, kun reagoivat liian hitaasti energiakäänteeseen eivätkä tarttuneet kyllin nopeasti uusiin haasteisiin. Ja tietysti kilpailijoiden ilonaihe, kun jättivät niin paljon temmellyskenttää. Mutta se on myös kaksipiippuinen asia, kun uusiutuvan energian tuotannon kasvu ja halpeneminen ovat vieneet pohjaa energiajättien kannattavuudelta ja kyvyltä hoitaa velvoitteensa ydinvoiman alasajossa.

Ydinvoimaloiden alasajon hoitamiseksi konsernien on odotettu koko ajan varaavan tuotoistaan osan sitä varten. Varausten ainakin osittaiseksi varmistamiseksi on tuoreessa mietinnössä nyt ehdotettu, että ne sijoittaisivat 18 miljardia euroa ydinvoimaloiden purkua varten perustettavaan rahastoon. Kun lopulliset kustannukset on arvioitu ainakin kaksinkertaisiksi, niin julkinen riski jäisi edelleen suureksi.

Jakautumisstrategia ei näytä toimivan

Huoli energiajättien maksukyvystä – ja jopa eloonjäämisestä – on kasvanut sitä mukaan, kun ne ovat alkaneet tehdä tappiota. Samalla niiden yritykset ratkaista ongelmansa ja uudistua ovat herättäneet epäilyä. Eon julkisti vuosi sitten suunnitelman konsernin kahtiajaosta perinteisten ja niiden painolastista vapaiden ja siten sijoittajiin paremmin vetoavien uusien toimintojen kesken.

Ideana oli antaa vielä toiminnassa olevien ydinvoimaloiden takoa raha myös hautaamiseensa ja saada hautajaisiin tukea myös suurilta hiili- ja kaasuvoimaloilta. Yllätys tai ei, niin juuri tämä varman päälle propagoitu ratkaisu on osoittautumassa sudeksi. Suurten hiili- ja kaasulaitosten kannattavuus ja kilpailukyky uusiutuvan energian kanssa katosi nopeammin kuin haluttiin uskoa.

Energiakonsernit ovat joutuneet kirjaamaan fossiilisten voimaloidensa arvoa roimasti alas ja päätyneet koko liiketoiminnassaan tappiollisiin tuloksiin. Konsernien uudet hankkeet ovat olleet kyllä kannattavia, mutta vielä kovin vaatimattomia. Eon on edellä uusiutuvan energian hankkeissaan, jotka muodostavat 13,6 prosenttia liikevaihdosta, kun taas RWE:llä niiden osuus on vasta 4,8 prosenttia.

Myös RWE on ilmoittanut konsernin kahtiajaosta ja uusien hankkeiden sijoittamisesta perusteilla olevaan NewCo-yritykseen. Voidakseen satsata siihen ja päästäkseen tappiokierteestään se ilmoitti hiljattain myös – ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen – ettei maksa osinkoja. Se oli kylmä suihku osakkaille, joista noin neljäsosa on Nordrhein-Westfalenin osavaltion kuntia.

Energia- ja vesihuoltoa kunnallistetaan uudestaan

RWE on energiayritys, jonka Essen ja muut Ruhrin teollisuusalueen kunnat perustivat vuonna 1898. Ne hyötyivät yhtiön kasvamisesta kansallisiin ja jopa kansainvälisiin mittoihin, mutta ovat kokeneet nyt kovia. Tämän alueen muutenkin heikoilla olevat kunnat saivat shokin, kun ne joutuvat nyt perumaan osinkojen varaan tehtyjä budjettejaan ja leikkaamaan edelleen palvelujaan.

On myös kuntia ja kuntia. Saksassa on ollut meneillään julkisen infrastruktuurin ja julkisten palvelujen – varsinkin energia- ja vesihuollon – uudelleen kunnallistaminen. Energia-alalla suuri joukko kuntia tähtää omavaraisuuteen, joka perustuu uusiutuvan energian tuottamiseen itse. Kunnat ovat verkostoituneet muun muassa 100ee-Region-liikkeeseen, jonka suurimpia kaupunkeja on Frankfurt am Main.

München pääsi jo viime vuonna tavoitteeseensa tuottaa ekosähköä kaikille kotitalouksille, U-Bahnille ja ratikoille. Tavoitteena on tuottaa sitä vieläkin kattavammin kaupungin kaikkiin muihinkin tarpeisiin vuoteen 2025 mennessä, ensimmäisenä miljoonakaupunkina maailmassa. Kaupunki tuottaa sähköä omasta takaa nyt vesivoimasta, maalämmöstä, aurinkoenergiasta ja biomassasta. Mutta se tuottaa ekosähköä kumppaniensa kanssa muuallakin – kuten jopa Suomessa. Kaupungin energialaitos SWM on osakkaana saksalaisen wpd:n tuulipuistohankkeessa Kalajoen Tohkojalla. München on sitoutunut siihen, että sen ekoenergian, mitä kaupunki ei pysty tuottamaan kotipaikallaan ja joutuu tuomaan muualta, se tuottaa osakkaana eurooppalaisissa hankkeissa ja verkostoissa.

Suuruus ei enää toimikaan

Rheinland-Westfalenin kunnat ehtivät sokaistua kuvitelmassaan, että RWE:n lyömättömänä etuna olisi sen suuruus eivätkä nähneet sen suuruutta mahdollisena heikkoutena. Energiajätit ovat nyt suurissa vaikeuksissa alan rakennemuutoksessa, jossa siirtyminen hajakeskitettyihin ja digitaalisesti hallittaviin verkkoihin vaatisi uusia, joustavia ja palvelusuuntautuneita liiketoimintamalleja.

Sijoittajien halua tukea uusiutuvan energian ja siihen liittyvien palvelujen ja teknologioiden hankkeita eivät selitä niille vieläkin myönnetyt tuet. Ekoenergian tukiaisia ollaan koko ajan vetämässä takaisin, koska se alkaa kannattaa jo ilman niitäkin. Ja siitä on myös tulossa pidemmällä tähtäimellä aina vain edullisempaa – verrattuna fossiiliseen ja ydinenergiaan, jotka taas ovat kallistumaan päin.

Energiajätitkin väittävät tajunneensa tämän. Silti ne asettavat hallituksen päätöksen irtautua ydinvoimasta vieläkin kyseenalaiseksi ja ovat vaatimassa siitä vahingonkorvauksia oikeusteitse. Sen lisäksi ne yrittävät laistaa ydinvoimaloidensa purkamiskuluista. Kriittiset tarkkailijat taas toivovat niiltä kerrankin enemmän älliä liiketoiminnassa, eikä oman ja yhteiskunnallisen vastuunsa pakoilua.

Jussi Tuormaa

Jussi Tuormaa on saksalaistunut suomalaistoimittaja, joka on asunut eteläisessä Saksassa 1990-luvulta asti.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  3. 3

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  4. 4

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  5. 5

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  8. 8

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  9. 9

   Goldman Sachs puhui Helsingin pörssin laskuun

  10. 10

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  7. 7

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  8. 8

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  3. 3

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  4. 4

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  5. 5

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  6. 6

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  11. Näytä lisää