Tällaisesta tyypistä tulee menestyjä

Tulevaisuuden menestyjä osaa muun muassa turkin kieltä, ei jurnuta ja on valmis Mikki Hiiren urapolkuun. Taloussanomat selvitti, millainen tyyppi menestyy työmarkkinoilla tulevaisuudessa, kun kilpailu parhaista työpaikoista kovenee. Katso mitä taitoja ja ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa pärjätä.


Lähivuosina, kunhan tämän laman jälkimainingeista päästään, suomalaisella työmarkkinoilla on pari erilaista kehityssuuntaa:

Vaihtoehto A.
Suomessa yltyy paha työvoimapula, ja kuka tahansa sisälukutaitoinen ja oppivainen ammattilainen saa töitä mistä firmasta ja miltä alalta tahansa.

Vaihtoehto B.
Ulkoistusten ja automatisoinnin kiihtyessä työvoimantarve vähenee lähes joka alalla. Siistejä sisätöitä saavat vain harvat ja valitut, joilla on sellaisia erikoistaitoja joita koneilla ei voi korvata.

Todennäköisimmin Suomessa toteutuu näiden jonkinlainen yhdistelmä, vaihtoehto C.

Huonosti palkatuilla huolto-, kunnossapito-, myynti- ja asiakaspalvelualoilla on paha työvoimapula. Hyvinpalkatuille ja menestyville aloille pääsy vaikeutuu entisestään, ja ilman moniosaamisen ja innokkaan raatamishalun yhdistelmää vakipaikkaa näiltä ei irtoa. Jotkut harvat pienipalkkaiset alkutuotanto- tai käsityöläisalat (vaatevalmistajat, ruoka-asiantuntijat) muuttuvat luonteeltaan lähes taideteollisiksi, ja niiltä luova kädentaitaja voi päästä vähäiselläkin nimellisellä koulutuksella hyvään toimeentuloon.

Toteutuipa näistä tai muista ennusteista mikä tahansa, jo nyt tiedetään että muutama erikoistaito parantaa töihinpyrkivän mahdollisuuksia oleellisesti. Ja väärin valittu koulutus taas sulkee liikaa valintamahdollisuuksia.

Taloussanomat keräsi arvioita siitä, millaisia asioita työntekijän ja -hakijan pitäisi vuonna 2020 osata:

Yrittäjämäinen työote
Työntekijän on seurannan ja kontrollin kohteena olemisen sijasta tehtävä näkyväksi oma työpanoksensa. Nykyään liukuhihnateollisuuden peruina lähes joka alalla työ on pilkottu osiin, ja jokainen ammattilainen on tottunut hoitamaan visusti vain oman nurkkauksensa. Vastedes jokaisen pitää osata kantaa vastuuta kokonaisuuksista, ja huolehtia myös siitä, että työkaverit osaavat hommansa. "Ei kuulu mulle, olen vain töissä täällä" -asenne vie kohta työpaikan altasi. On tiedettävä, mikä on juuri minun työtehtäväni rooli koko tuotantoketjun etenemisen kannalta.

Kommunikointikyvyt
Esimiestehtävissä pitää opetella komentamisen sijaan valmentavaa johtajuutta. Alaisen taas pitää osata dialoginen johdettavana oleminen: aito ja nöyristelemätön, ongelmanratkaisuihin pystyvä vuoropuhelu esimiesten kanssa. Ei jurnutusta eikä lipomista.
Amerikkalaiskouluista tutut väittelykilpailut voisivat olla hyvä tapa kehittää työelämässä tarvittavaa argumentointitaitoa, osaamista olla rakentavasti eri mieltä ja puolustaa näkemyksiään.

Esiintymistaito
Tuppisuut, murjottajat ja sosiaalisesti rajoittuneet hyperlahjakkuudetkin jäävät paitsioon. Suu pitää osata avata oikeissa paikoissa. Itsensä ilmaisemisen ja ajatustensa myymisen kyky ei kuitenkaan tarkoita BB-julkisuustyrkyksi tai sarasvuoksi ryhtymistä. Asiakaspalvelussakin ja yhteydenpidossa asiakkaisiin tarvitaan yhä enemmän esiintymistaitoa, kykyä saada vastapuoli tuntemaan olonsa huomioiduksi.

Itsetuntemus
Opettele tuntemaan itsesi. Omien työluonteenpiirteiden tunteminen, vahvuuksien ja heikkouksien realistinen analysointikyky auttaa työnhaussa. Tiedä mihin pystyt, tiedä mihin voit kehittyä ja tiedä mitä elämältäsi milloinkin haluat.

Ulkomainen kokemus
Jos tiedät, miten oman alasi töitä tai juuri sinun hommaasi tehdään kansainvälisissä yrityksissä ja eri maissa, olet jo askelen verran edempänä muita samantasoisia hakijoita. Pienikin kokemus erilaisissa ja vaikeissa oloissa toimimisesta auttaa erottautumaan.

Laajennettu kielitaito
Valtakieliä (englanti, saksa, ranska, espanja) opiskellaan yleisemmin ja enemmän kuin nyt. Toisen kotimaisen kielen opiskelupakko on peruskoulussa voinut vuonna 2020 vaihtua jo jonkun toisen valtakielen pakko-opiskeluksi. Kiina-hypetys vähenee, koska Kiinan yrityselämä ei enää tarvitse nykyiseen tapaan ulkomaisia malleja omiin menestystarinoihinsa. Sen sijaan huomio kiinnittyy Turkin, Puolan, Meksikon ja Japanin kaltaisiin uusiin tai uudelleen nouseviin talouksiin. Näiden maiden kielien opettelu voi turvata ainakin joillekin ihmisille hyvät työnäkymät.

Atk-osaaminen
Kun laitteiden käytettävyys paranee, tieto- ja mobiilitekniikasta ei tarvitse tietää niin paljon kuin aiemmin. Eihän vuosikausiin toimistotöissä ole tarvinnut opetella enää basic-kieltä, saati morsetustakaan. Sen sijaan kyky soveltaa tietoverkoista poimittua tietoa ja helpottaa omaa työtä tietoteknisillä sovelluksilla tulee yhä tärkeämmäksi. Tietoturvallisuuden perusasioiden ja verkon sosiaalisten yhteydenpitokanavien hallitseminen voi olla monessa työssä hyvinkin tarpeellista.

Yleissivistys
Jokainen osaa tarkistaa vuosiluvut Wikipediasta, mutta ne jotka tietävät yhteiskunnallisten tapahtumien syitä ja seurauksia, kehityskulkuja ja historian lainalaisuuksia, erottuvat edukseen ikäluokkiensa yhä kasvavasta tyhjäpäälaumasta. Aktiivisesti uutistulvaa seuraavat pysyvät todennäköisesti paremmin kärryillä myös työelämän muutoksissa. Samoin kirjallisuudella ja kulttuurilla itseään sivistävien henkinen pääoma todennäköisesti auttaa heitä kestämään myös töissä. Ja kulttuuriksi lasketaan myös viihde, musiikki, elokuvat ja populaari-ilmiöt.

Kroppa kuntoon
Elämänhallinta vaatii itsestään huolehtimista, mutta sopivassa balanssissa. Fanaattisesti itseään urheilulla rääkkäävä voi tuntua työelämässä yhtä epätasapainoiselta kuin flegmaattinen sohvaperunakin. Kuntoilusta aitoa iloa saava, kehoaan kuunteleva ihminen todennäköisesti jaksaa työssä paremmin ja kestää stressiäkin.

Alanvaihtorohkeus
Niin sanottu Mikki Hiiren urapolku voi olla kohta arkipäivää nuorille akateemisille ihmisille. Mikki on valmis vaihtamaan työtä lähes joka seikkailussa, eikä hänen ammatti-identiteettinsä rakennu yhden ainoan viran, vakanssin tai tehtävän perustalle. Se homma otetaan, joka on tarjolla tai joka täyttää sillä hetkellä omat kunnianhimo-, ansainta- ja elämänlaatutavoitteet parhaiten. Samalla myös epävarmuuden sietäminen on tarpeen: valtaosa työsuhteista tulee olemaan muita kuin koko eliniän kestäviä.

Lähteet: TEM, EK, tulevaisuustutkija Ilkka Halava


Täällä tekijöiden tarve kasvaa:
+ sairaanhoitajat, vanhushoitajat, kuntouttajat
+ korjausrakentajat
+ erikoisharrastevälineiden korjaajat
+ monitaitoiset kiinteistönhuoltajat

Täällä tekijöiden tarve vähenee:
- kauneudenhoito, kosmetologit, kampaajat
- sihteerit
- medianomit, kirjapainotyöläiset
- raskaan teollisuuden asentajat ja tuotantotyöläiset

Lähde: Opetushallituksen, EK:n ja palkansaajajärjestöjen arviot

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  2. 2

   Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

  3. 3

   Verottaja töppäsi – liikkeellä aiheettomia karhukirjeitä

  4. 4

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  5. 5

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  6. 6

   Työpaikoilla heräsi huoli: Saako pöydällä pitää Trump-nukkea?

  7. 7

   Sähkön säästämistä varten tehtiin ”peli” – 80 % vähensi kulutusta

  8. 8

   Comptelin hallitus pitää Nokian ostotarjousta kohtuullisena

  9. 9

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  2. 2

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  3. 3

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  4. 4

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  5. 5

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  6. 6

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  7. 7

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  8. 8

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  9. 9

   Le Penin suosio kasvoi Ranskassa – markkinat säpsähtivät

  10. 10

   Eläkettä voi nyt nostaa jo ennen eläkeikää – katso laskelmat, kannattaako se vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää