Näin kinkkuraja jakaa Suomen

Itä-Suomessa kinkut menevät kaupaksi suhteellisesti parhaiten, pääkaupunkiseudulla kehnoiten. S-ryhmän mukaan Helsingin seudulla ostetaan paljon valmiita laatikoita ja lohisiivuja.


Joulupöydän ruokakirjo on hyvin perinteinen, vaikka maut muuttuvatkin hiljalleen. S-ryhmän markettimyynnin perusteella itäsuomalaiset näyttävät olevan maan kovimpia kinkunsyöjiä.

– Joulukinkkuja ostetaan suhteellisesti eniten Kymenlaakson, Savon ja Karjalan alueilla. Pääkaupunkiseudulla kinkkujen osuus on pienin, kertoo tuoretuotteiden ryhmäpäällikkö Antti Oksa S-ryhmän marketkaupan ketjuohjauksesta.

Hän kuvaa kinkkumyyntiä suhdeluvuin. Kun koko maan myynti on 1, eteläisessä ja läntisessä Suomessa se on 0,7 ja Itä-Suomessa 1,4. Pohjoisen ja keskisen Suomen lukema on 1,1 eli hieman keskimääräistä suurempi.

S-ryhmällä on satoja marketteja ympäri Suomen, mutta silti se on vain yksi kauppaketju. Tästä huolimatta ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta pitää arvioita uskottavana. Uudet ruokatrendit rantautuvat yleensä pääkaupunkiseudulle.

– Muutokset nousevat etelän suurista asutuskeskuksista muualle Suomeen, hän kuvaa.

Mahtikinkku kutistuu hiljalleen

Kinkun asema on vielä tukeva: viime jouluna Suomessa myytiin seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua.

Lihatiedon teettämässä marraskuussa teettämässä kyselyssä kolmannes kotitalouksista ilmoitti, että ei aio hankkia kinkkua. Kinkun kuninkuus on horjunut jo jonkin aikaa, Johanna Mäkelä sanoo.

– Mahtikinkku on menettänyt asemansa, hän sanoo.

Myös Atrialla on huomattu, että ison luullisen 8–12 kiloa painavan kinkun suosio on alkanut viime vuosina hiipua. Pienemmät kinkut ja muut sikaruuat, kuten kinkkurullat ovat yhtiön tiedotteen mukaan puolestaan yleistyneet.

Itäsuomalaisten kinkunsyönti-into ei Mäkelän mielestä ole välttämättä aivan niin suuri kuin S-ryhmän luvuista voisi päätellä. Hän muistuttaa, että suuri joukko matkaa Helsingin seudulta muualle joulun viettoon.

– Lähtevätkö pääkaupunkiseutulaiset syömään kinkkua sukujuurilleen? Mäkelä pohtii.

Etelässä ja idässä ostetaan valmista lohta

Kinkun välttäminen tai vähentäminen voi liittyä ruokavalion keventämiseen. Osassa joulupöytiä kinkku on saanut tehdä tilaa runsastuneelle kalavalikoimalle, kalkkunalle tai vaikkapa porolle tai ankalle.

S-ryhmän kylmäsavu- ja graavilohiviipaleiden myynnissä on alueittaisia eroja. Eniten niitä myydään eteläisessä ja itäisessä Suomessa, vähiten pohjoisessa. Erot ovat kuitenkin pienemmät kuin kinkun myynnissä.

Vertailu ei Mäkelän mielestä välttämättä kerro siitä, että etelässä ja idässä syötäisiin enemmän kalaa kuin muualla. Hän arvioi, että esimerkiksi pohjoisessa ihmiset saattavat valmistaa lohensa itse. Tai syödä muita, ehkä itse pyytämiään kaloja.

Eineslaatikot käyvät kaupaksi etelässä

Ryhmäpäällikkö Antti Oksan mukaan juureslaatikoita myydään kohtalaisen tasaisesti ympäri Suomea. Parhaiten valmislaatikot menevät kaupaksi eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Suhteellisesti vähiten niitä ostetaan pohjoisessa ja idässä.

Professori Johanna Mäkelä ei usko, etteikö ison kinkun kylkeen haluttaisi laatikoita.

– Mikäköhän mahtaa olla lanttujen, porkkanoiden ja perunoiden myynti noilla alueilla?

Mäkelä muistuttaa, että Itä-Suomi on uuniruoka-aluetta. Siellä ja pohjoisessa asuvilla saattaa olla taitoa, intoa ja aikaa tehdä laatikot itse.

– Jouluvalmisteluissa arvostetaan itse tekemistä. Vaikka on hyväksyttyä ostaa laatikot, moni tuunaa niitä vaikkapa lisäämällä mausteita tai kermaa.

Isoäidin reseptit pitävät pintansa

Vaikka perinteet ovat tärkeitä, mieltymykset ja yleiset ruokatrendit näkyvät joulunakin.

– Jokainen sukupolvi ottaa ruokalajit haltuunsa muokkaamalla niistä omansa, Mäkelä sanoo.

Muutokset ovat kuitenkin hitaita ja moni pitää tiukasti kiinni edes yhdestä isoäidin reseptistä, oli se sitten joulusillille, lanttulaatikolle tai pipareille.

– Jouluun liittyy ajatus, että ruokien kautta halutaan liittyä sukupolvien ketjuun, vaikka tätä tuskin mietitään kaupan kassajonossa, Mäkelä sanoo.

Vaikka ruokalajit ovat samoja, "aito" maku vaihtelee perheittäin. Yksi paloittelee rosolliin suolakurkkua, toinen silliä, kolmas kammoksuu kumpaakin. Moni ostaa lipeäkalaa tai purkkiherneitä, vaikka ei edes erityisesti pitäisi niistä – koska ne kuuluvat jouluun.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

    2. 2

      Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

    3. 3

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    4. 4

      Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

    5. 5

      Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

    6. 6

      Suomi tarvitsee kaksi miljoonaa maahanmuuttajaa

    7. 7

      Kyberturvallisuuden huippuasiantuntija Business Insiderille: Hakkeroinnista tullut mafian kaltaista toimintaa

    8. 8

      Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

    9. 9

      SAK:n kysely: Painostus työehtojen heikentämiseen kasvanut – palkkoja halutaan alas

    10. 10

      1000 ammatin palkat – katso pärjäätkö vertailussa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

    2. 2

      Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

    3. 3

      Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

    4. 4

      Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

    5. 5

      WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

    6. 6

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    7. 7

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    8. 8

      Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

    9. 9

      Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

    10. 10

      Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

    5. 5

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    6. 6

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    7. 7

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    8. 8

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    9. 9

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    10. 10

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    11. Näytä lisää