Pörssiuutiset

Valikko

Pörssiuutiset

Aamukommentti: Luisua Aasiassa, hermoilua USA:ssa

Yhdysvaltojen osakekurssit nousivat eilen varovasti. Hinnat olivat edelleen tarpeeksi matalalla houkuttelemaan ostajia, mutta tunnelmat ovat kaukana hyvistä. Torstain tuottajahintatilasto ylitti odotukset selvästi, etenkin energian ja elintarvikkeiden hinnoista puhdistettu indeksi nousi voimakkaasti.
Vaikka keskuspankilta on toivottu koronalennuksia kovenevassa äänilajissa, inflaatiotilasto osoittaa että sillä ei ole niihin juuri varaa jos se mielii pitää dollarin arvon vakaana. Euro on vahvistunut torstaiaamusta selvästi. Yhdysvaltojen osakekurssit nousivat varovasti.

Investointipankki Merrill Lynch muuten julkisti torstaina raportin, jonka mukaan keskuspankin on alennettava korkojaan yhteensä prosenttiyksiköllä seuraavien 12 kuukauden aikana välttääkseen asuntomarkkinoiden ajautumisen kriisiin.

Merril arvioi, että Yhdysvaltojen asuntohinnat laskevat vuoden mittaan kymmenien prosenttia, mikäli korot eivät alene, ja tämä merkitsee vakavia vaikeuksia koko taloudelle.

Pidemmällä tähtäimellä on kuitenkin kyseenalaista, haluaako Fed lievittää asunto- ja osakekuplaa ja siten siirtää niiden puhkeamista parilla vuodella.

Talouden vakauden ja keskuspankin uskottavuuden kannalta olisi ehkä parempaa antaa kuplan tyhjentyä nyt eikä muutaman vuoden kuluttua. Se antaisi seuraavalle presidentille puhtaamman pöydän uuden nousun perustan rakentamiselle.

Japanin hallituksen talouskatsauksen mukaan maa ei ole vielä aivan irtautunut deflaatiosta, vaan kuluttajahinnat ovat säilyneet maaliskuussa ennallaan.

Raakaöljy on halventunut jonkin verran, West Texas laski 58,3 dollarista 57,5 dollariin ja Brent 61 dollarista 61,5 dollarin kautta 60,5 dollariin tynnyriltä. Samalla Brent liukui 46,1 eurosta 46,6 euron kautta 45,8 euroon tynnyriltä.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen indeksit olivat nousussa. Dow Jones vahvistui 0,2, S&P 500 0,4 ja Nasdaq 0,3 prosenttia. Nousua vauhdittivat osaltaan uutiset yrityskaupoista.

Japanissa kurssit ovat laskeneet, kun laihanlaisiksi jääneet palkankorotukset ovat heikentäneet kulutustavaratuottajien odotuksia. Myös pankit ovat laskeneet, deflaatiohuoli vähentää niiden mahdollisuuksia korkokatteensa kohentamiseen.

Nikkei on laskenut 0,7 ja Topix reilun prosentin. Shangahin yleisindeksi on laskenut 1,4 prosenttia, ja Kospi poukkoillut jotakuinkin ennallaan. Hang Seng on sinnitellyt 0,9 prosentin nousuun yrityskauppauutisten ja China Mobile -matkapuhelinoperaattorin vetämänä.

Euroopassa tunnelma on hermostuneen kaltainen, vahvistunut euro painaa vientiyrityksiä mutta turvasataman asema pitää korkotasoa matalana.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto on noussut 4,55 prosentista 4,57 prosenttiin käväistyään tuottajahintatilaston jälkeen 4,59 prosenttiin. Kymmenvuotinen kävi 4,56 prosentissa mutta palasi 4,53 prosenttiin.

Saksan kaksivuotinen on pysynyt 3,90 prosentin pinnassa, ja kymmenvuotinen pysyi 3,91 prosentissa jäätyään keskiviikkona 3,88 prosenttiin. Vuoden talletus tuottaa 4,08 prosenttia eilisen euriborin jäätyä 4,11 prosenttiin.

Vuoden ja kahden vuoden noteerausten mukainen 12 kuukauden korko vuoden kuluttua on 3,72 prosentissa.

Valuuttamarkkinoilla dollari hivuttautui eilen 117 jenistä 117,5 jeniin, mutta on palannut aamusta Aasian markkinoilla 117 jenin tuntumaan. Euro puolestaan nousi aamun 1,322 dollarista 1,32 dollarin kautta 1,324 dollariin, josta ponkaisi Aasiassa 1,33 dollarin kautta 1,328 dollariin.

Samalla euro on kiivennyt 154 jenistä 155,5 jeniin mikä kertoo japanilaisrahan virtauksen suunnasta.

Valuuttamarkkinat odottavat iltapäivällä saatavia Yhdysvaltojen inflaatiolukuja ennen kuin alkavat tarkistaa odotuksiaan ohjauskorkojen ja ennen kaikkea dollarin kehityksestä.

Euroalueen tilastoanti jää niukanlaiseksi. Eiliseninflaatiolukemat eivät juuri poikenneet odotetuista, ja tärkein perjantaina saatava tieto kertoo Ranskan tammikuun vaihtotaseen.

Sen ennakoidaan olevan alijäämäinen, mutta vähemmän kuin joulukuussa. Vaje on kuitenkin kohtalaisen selkeä kilpailukyvyn mittari.

Päivän odotetuin tieto kertoo Yhdysvaltojen helmikuun kuluttajahintainflaation. Hintojen  nousun ennakoidaan voimistuneen 2,3 prosenttiin tammikuun 2,1 prosentista, mutta pohjahintainflaation pysyneen 2,7 prosentissa ja kuukausitasolla laskeneen. Lisäksi luvassa on helmikuun teollisuustuotanto ja kapasiteetin käyttöaste.

Inflaatioluvut, ja etenkin mahdolliset korjaukset tammikuun lukemiin, vaikuttavat suoraan paitsi korkotasoon myös keskuspankkia koskeviin odotuksiin. Koronlaskutoiveet taas vaikuttavat suoraan osakekursseihin, joten iltapäivä voi olla hyvinkin vilkas useilla markkinoilla. Luvut julkistetaan perjantaina kello 14.30 iltapäivällä, tuntia tavallista aikaisemmin, koska Yhdysvallat on siirtynyt kesäaikaan. 

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  5. 5

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  9. 9

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  10. 10

   Mikä on halvin tapa lämmittää talo? Selvitimme eri vaihtoehtojen kuluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  9. 9

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  10. 10

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää