Pakotteet painavat Suomen syvemmälle suohon

Analyysi
EU:n ja Yhdysvaltain määräämät talouspakotteet tuskin vaikuttavat Venäjään niin kuin on tarkoitus. Ennemmin ne yllyttävät Venäjää koventamaan kuin pehmentämään otteitaan Ukrainassa. Sen sijaan pakotteista koituu vakavaa vahinkoa taloudelle – ensin Venäjällä ja heti perään Suomessa.


Euroopan unioni (EU) ja Yhdysvallat ovat määränneet Venäjälle yhä raskaampia talouspakotteita, joista koituu melkoisen varmasti vakavaa talousvahinkoa niin Venäjälle kuin sen tärkeimmille kauppakumppaneille.

Suomi kuuluu Venäjän itsensä jälkeen todennäköisesti suurimpiin kärsijöihin – ja on osin juuri Venäjä-pakotteiden suorien ja epäsuorien vaikutusten takia hyvin suuressa vaarassa ajautua yhä syvemmälle talouden taantumaan.

Sen sijaan pakotteiden julki lausuttu varsinainen tarkoitus voi jäädä saavuttamatta tai jopa kääntyä tarkoitustaan vastaan. Näin käy, jos länsimaiden määräämät pakotteet ärsyttävät Venäjää omiin vastapakotteisiin ja otteiden koventamiseen Ukrainassa.

Suomelle Ukrainan kriisistä ja sen laukaisemasta Venäjän ja länsimaiden välisestä vastakkainasettelusta on pelkästään haittaa, joka äityy sitä keljummaksi mitä pahemmaksi kriisi kärjistyy.

Pakotteiden vaikutukset
Suomelle "hyväksyttävissä"


Suomen tuore pääministeri Alexander Stubb on luonnehtinut EU:n Venäjä-pakotteita valitettaviksi mutta välttämättömiksi. Hänen mukaansa pakotteita oli kovennettava, sillä Venäjä ei ole muuttanut omaa Ukrainan-politiikkaansa niin kuin EU-maiden johtajat ovat vaatineet.

EU:n viime kuun lopussa määräämät uudet talouspakotteet vaikeuttavat Venäjän pankkien rahoitushuoltoa, aseiden ja sotilaskäyttöön soveltuvan tekniikan vientiä ja tuontia sekä öljyteollisuuden tarviketoimituksia.

Uudet pakotteet koskevat Venäjän taloutta tuntuvasti laajemmin kuin aiemmat pakotteet, jotka ovat kohdistuneet lähinnä presidentti Vladimir Putinin lähipiirin henkilöihin ja maan rikkaimpiin liikemiehiin mutta eivät kokonaisiin teollisuuden toimialoihin.

Pääministeri Stubbin mukaan uudet Venäjä-pakotteet koskevat vain hyvin pientä osaa Venäjän ja Suomen välisestä kaupasta, ja siksi hänen mukaansa pakotteiden "kokonaisvaikutukset Suomelle eivät ole suuria".

Hänen mukaansa pakotteiden epäsuorat talousvaikutukset voivat kuitenkin olla Suomellekin kielteisiä, mutta toki "hyväksyttävissä".

Pääministerin tulkinta vaikuttaa toiveajattelulta, sillä osin juuri Venäjä-pakotteiden "hyväksyttävissä" olevien haittavaikutusten takia Suomen talous ei toipune taantumasta vielä pitkään aikaan vaan uupuu uuteen alamäkeen.

Näin arvioi esimerkiksi kansainvälisiä suursijoittajia neuvova analyysiyhtiö Capital Economics tuoreessa Suomi-katsauksessaan. Yhtiön ekonomistit eivät ole likimainkaan yhtä toiveikkaita kuin pääministeri Stubb.

Venäjän otteet
voivat koventua


EU:n ja Yhdysvaltain määräämien Venäjä-pakotteiden on tarkoitus aiheuttaa vahinkoa Venäjän taloudelle, ja tämän on puolestaan tarkoitus painostaa Venäjän presidentti Putin ratkomaan Ukrainan kriisiä niin kuin länsimaat tahtovat.

Ukrainan kriisiä viime viikkoina puntaroineet analyysiraportit ovat jokseenkin yksimielisiä siitä, että pakotteiden ensimmäinen tavoite toteutuu: niistä koituu vahinkoa Venäjän taloudelle.

Sen sijaan toisen tavoitteen toteutuminen vaikuttaa hyvin epävarmalta, ja se voi herkästi kääntyä jopa tarkoitustaan vastaan. Näin käy, jos Venäjä-pakotteet ärsyttävät presidentti Putinia vastapakotteisiin ja koventamaan otteitaan Ukrainassa.

Esimerkiksi kansainvälisen politiikan ja kansainvälisten riskien arviointiin erikoistunut analyysiyhtiö Stratfor päättelee tuoreessa Venäjä-katsauksessaan, että Venäjän Ukraina-politiikka todennäköisemmin kovenee kuin pehmenee.

Jos näin käy, ajavat EU:n ja Yhdysvaltain Venäjä-pakotteet Ukrainaa ja koko Eurooppaa – Suomi mukaan luettuna – ojasta allikkoon.

Putinilla ei ehkä
varaa pehmoiluun


Stratforin toimitusjohtaja George Friedman muistuttaa pakotteiden vaikutuksia käsittelevässä katsauksessaan, että Putin nousi valtaan ja on säilyttänyt valta-asemansa voimaa ja peräänantamatonta päättäväisyyttä korostavana johtajana eikä suinkaan nöyränä länsimaiden mielistelijänä.

Friedman muistuttaa, että Putin itse nousi valtaan syrjäyttämällä heikon ja länsimaiden nöyryyttämän Boris Jeltsinin.

Hän ei usko, että Putin varta vasten vaarantaisi oman valta-asemansa ja alistuisi syrjäytymisriskille vain totellakseen EU-maiden ja Yhdysvaltain johtajia – varsinkaan, kun Venäjältä katsoen Ukrainan tapahtumat eivät kuulu länsimaille likimainkaan samalla tavalla kuin ne kuuluvat Venäjälle.

Maailmanpolitiikan tarkkailijana Friedman välttää asettumasta sen enempää länsimaiden kuin Venäjänkään puolelle, eikä hän rasita asiakkaitaan julistamalla, miten Ukrainan kriisiä pitäisi hänen mielestään ratkoa. Sen sijaan hän tarkastelee tapahtumien kulkua ja pyrkii mahdollisimman viileästi arvioimaan niiden seurauksia.

Yksi puntaroinnin johtopäätöksistä on, että Putin todennäköisemmin koventaa kuin pehmentää otteitaan Ukrainassa, ja ellei kovenna, hän on vaarassa menettää valta-asemansa jollekulle uudelle ja vielä päättäväisemmälle johtajalle – joka ennemmin koventaa kuin pehmentää Venäjän otteita Ukrainassa.

Pakotteet uhkaavat
talouden toipumista


Kansainvälisiä suursijoittajia neuvova analyysiyhtiö GaveKal Dragonomics päätyy omassa analyysissään samaan johtopäätökseen kuin Stratfor ja Capital Economics.

Sen mukaan talouspakotteet tuskin riittävät kääntämään Venäjän Ukraina-politiikkaa ainakaan länsimaiden toivomaan suuntaan, mutta silti ne aiheuttavat vakavaa vahinkoa ensin Venäjän ja heti perään Venäjän kauppakumppaneiden taloudelle.

GaveKalin ekonomistit muistuttavat, että euroalueen talous on pitkän ja uuvuttavan velka- ja talouskriisin jäljiltä edelleen perin heikko.

Heidän mukaansa Venäjä-pakotteiden todennäköinen mutta tahaton haittavaikutus onkin, että euroalueen talouden toipuminen hidastuu tai pysähtyy tykkänään. Näin käy, kun epävarmuus lisääntyy ja yritykset ja kotitaloudet vetävät kukkaron nyörejä kireämmälle ja lykkäävät hankintojaan.

Analyysin mukaan ensin ja eniten kärsivät Venäjän oman talouden lisäksi maan suurimpien kauppakumppaneiden taloudet, mutta lopulta haitat leviävät mielialavaikutusten takia suoria kauppasuhteita laajemmin länsimaihin.

Capital Economicsin ekonomistit ovat samaa mieltä. Heidän mukaansa kaikista Länsi-Euroopan maista Suomi kuuluu Venäjä-pakotteiden raskaimpiin kärsijöihin.

Suomen Venäjä-riski
poikkeuksellisen suuri


Suomen poikkeuksellisen suuri Venäjä-riski perustuu siihen yksinkertaiseen seikkaan, että Suomi käy ulkomaankaupastaan poikkeuksellisen suuren osan juuri Venäjän kanssa.

Venäjä on Suomen kolmanneksi tärkein vientimaa, ja sen osuus Suomen viennistä on nelisen prosenttia. Euromaista suhteellisesti mittavampi Venäjän-vienti on vain Latvialla, Virolla ja Kyproksella. Tuonti Venäjältä on pääosin raakaöljyä ja maakaasua, joita euromaista vain Suomi ja Slovakia tuovat Venäjältä likimain joka pisaran.

Siitä Capital Economics on samaa mieltä pääministeri Stubbin kanssa, että Venäjä-pakotteiden suorat haittavaikutukset Suomen taloudelle jäänevät pieniksi. Sen sijaan pakotteiden epäsuorat haittavaikutukset eivät ole yhtiön mukaan vain mahdollisia vaan joltisenkin varmoja.

Yhtiö muistuttaa Suomen Pankin vastikään esittämästä arviosta, jonka mukaan Venäjän-viennin supistuminen neljänneksen verran ja ruplan samanaikainen heikkeneminen viidenneksen verran nirhaisee Suomen taloudesta melkein prosentin vuodessa ja lähemmäs 50 000 työpaikkaa parissa vuodessa.

Pakotteilla monta
tietä Suomeen


Venäjälle määrätyt talouspakotteet kurottavat Suomeen monin tavoin.

Kysynnän heikkenemisestä kärsivät Venäjällä toimivat suomalaisyritykset, Venäjälle palveluita ja tavaroita Suomesta vievät yritykset samoin kuin venäläisiä asiakkaita Suomessa palvelevat yritykset. Lisätaakkaa koituu, jos kriisi rajoittaa energian tuontia tai nostaa energian hintaa.

Ilman Ukrainan kriisiä ja talouspakotteiden haittavaikutuksia Suomen talous olisi tänä vuonna voinut pitkästä aikaa nousta taantumasta. Nyt ainakin Capital Economics arvioi, että tästä tulee yhtä soittoa kolmas taantumavuosi.

Analyysi

Kuva: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  2. 2

   Apple osti kaikessa hiljaisuudessa suomalaisyrityksen

  3. 3

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  4. 4

   Asuntolainoihin ajetaan uutta rajoitusta – tienaisitko tarpeeksi?

  5. 5

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  6. 6

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  7. 7

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  8. 8

   USA:n pörssit jälleen uuteen ennätykseen

  9. 9

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  10. 10

   Italian luokitusnäkymät pakkaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  2. 2

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  3. 3

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  4. 4

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  5. 5

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  6. 6

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  7. 7

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  8. 8

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  9. 9

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  7. 7

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  8. 8

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää