Henri, Henna, Heikki

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Venäjällä vangitun aktivistin kirje: "Tulen hulluksi epävarmuudesta"

Greenpeace on julkaissut nettisivuillaan hollantilaisen aktivistin Faiza Oulahsenin epätoivoa tihkuvan kirjeen, jonka hän on lähettänyt vankilasta Murmanskista.
- Minulla ei ole mitään käsitystä, kauanko tämä vie. Epävarmuus tekee minut hulluksi. Kaksi kuukautta vankilassa on yksi asia, mutta entä sitten? Mitä sitten? Oulahsen kirjoittaa.

Ilta-Sanomat käänsi Oulahsenin ystävälleen kirjoittaman kirjeen englannista suomeksi. Alkuperäinen kirje oli kirjoitettu hollanniksi.

”Hei Sanne,

Tänään on lauantai 28. syyskuuta, luulisin noin kello 12 päivällä. Kun olet ollut yhdeksän päivää lukittuna ja kaikkien kommunikaatiovälineiden ulottumattomissa, ajantaju alkaa kadota. Minut otettiin kiinni laivalla torstaina 19. syyskuuta ja siellä olin tiistai-iltaan asti kello 18.30.

Vähän ennen kuin pääsimme maihin, Mannes ja minä puhuimme konsulimme, Martin Groenstegen kanssa. Hän oli ystävällinen mies, joka antoi meille toivoa. Kun olimme kertoneet hänelle meidän tilanteestamme, hän kertoi vuorostaan siitä, mitä työtä Greenpeace tekee tukeakseen meitä. Oli hyvin koskettavaa kuulla siitä!
 


Olimme hyvin iloisia siitä, että meitä ei ole unohdettu.Paria tuntia myöhemmin tulkki saapui ja hänen mukanaan muutamia (entisen KGB:n) työntekijöitä. Meille kerrottiin, että meidät vietäisiin maihin ja meillä oli 10 minuuttia aikaa ottaa mukaan tavaramme. Meille annettiin vaikutelma, että meidän pitäisi pakata tavaraa 24 tunnin poissaoloa varten.

Ryntäsin majoitustilaani ja ehdin soittaa pikaisesti Benille. Kerroin hänelle, että menisimme muutaman minuutin kuluttua maihin ”tutkintakomiteaan”. Aloin sitten pakata, otin mukaan takin, käsineet, alusvaatteet, kaksi lämpökerrastoa, silmälasit ja hammasharjan. Nyt, neljä päivää myöhemmin harmittelen, etten ottanut enemmän puhtaita vaatteita.

Tiistaina menimme veneellä noin puolisen tuntia rajavartioston kanssa, kahteen eri ryhmään jaettuina. Sitten meidät tuotiin maihin, jossa sain olla 10 minuuttia ulkona raittiissa ilmassa. Sen jälkeen meidät vietiin bussilla toimistoon, tai ainakin niin luulen.

Saapumisen jälkeen minä olin yksi ensimmäisistä, joka vietiin kuulusteluihin, tai niin ajattelin. Siellä minä istuin, tuolilla kylmässä huoneessa, vastapäätä naista, joka kirjoitti nopeasti jotain koneella. Vieressäni oli tulkki, nuori nainen, joka oli ilmeisesti lukenut englantia. Yhtäkkiä FSB kutsui häntä ja muutamaa muuta, ja näytti siltä, ettei heillä ollut muuta vaihtoehtoa kuin totella. Hän kertoi, että tapahtuneesta pitäisi tehdä kirjallinen raportti. Pyysin hollannin kielen tulkkia, mutta minulle sanottiin: ”Se ei ole mahdollista.”

Sanoin, että voin vapaaehtoisesti vahvistaa henkilötietoni, mutta että en sanoisi mitään muuta ennen kuin asianajaja olisi paikalla. ”Tämähän on vain raportti”, he sanoivat. Naurahdin ja sanoin: ”Tarvitsen asianajajani.” Annoin helle kahden asianajajamme nimet ja puhelinnumerot. Kului jonkin aikaa, ja sitten sisään tuli Vladislav, asianajajani.

Puolen yön aikoihin minut vietiin muun ryhmän luo. Silloin muutama heistä laitettiin käsirautoihin ja vietiin pois. Siitä eteenpäin meidän olisi pitänyt olla kiinniotettuna enää 48 tuntia, sillä olimmehan olleet laivalla jo viisi päivää kiinni. Meille laitettiin käsiraudat ja meidät vietiin ryhmissä kolmeen eri rakennukseen.

Kun saavuimme sinne, meidät kuusi naista laitettiin samaan selliin. Se kesti jonkin aikaa, sillä meidät kutsuttiin sinne yksi kerrallaan. Makasimme odottaessamme lattialla ja puisilla pöydillä, koska olimme kuolemanväsyneitä.

Noin viiden aikaan illalla ja sen jälkeen kun sormenjälkeni oli otettu, minut vietiin selliin. Hieman myöhemmin sisään tuotiin Camilla ja Alex.

 

Oli jääkylmää ja valot olivat päällä koko ajan.Seuraavan päivänä menimme taas toimistoon. Illalla minulle oli kerrottu, että minua syytettäisiin merirosvoudesta ja muista keksityistä tarinoista. Tänään sain kuulla, ketkä ovat tutkintaryhmän johtajia – tietenkin ne olivat venäjänkielisessä dokumentissa. Pyysin paperin kääntämistä ja kopiota alkuperäisestä dokumentista. Minulle sanottiin, että minun pitäisi ottaa yhteyttä asianajajaani ja pyytää sitä ”kenraalilta Moskovasta”. Päivän päätteeksi minut vietiin takaisin selliin.

Seuraava päivä, torstai 26. syyskuuta, oli hyvin raskas päivä. Meitä vietiin jälleen busseilla toimistoon, mutta tällä kertaa pimeissä, lukitussa metallihäkeissä, joihin jokaiseen mahtui yksi ihminen, aivan kuten eläimiä viedään. Siellä meidät lukittiin ikkunallisiin kopperoihin ja odotimme kuulusteluja. Hyvin epäinhimillistä.

Sen jälkeen kun muutamaa meistä oli kuulusteltu, meille kerrottiin, että meidät vangitaan ja meidät laitettaisiin kahdeksi kuukaudeksi vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä.

Alex puhkesi kyyneliin. Minäkin aloin menettää tyyneyteni ja itsekontrollini, jota olin pitänyt yllä viime päivien aikana, hitaasti mutta varmasti.

 

Kaksi kuukautta sellissä on yksi asia, mutta mitä sitten? Mitä tulee sen jälkeen?Muutamien kuukausien vaiko muutamien vuosien vankeus jutusta, joka perustuu valheisiin?

Kaikki tapahtuu täysin vastoin sääntöjä. Ne asiat, joista FSB meitä syyttää, ovat täynnä epätarkkuuksia ja on myös asioita, joihin he itse ovat syyllisiä. Mikään ei ole varmaa. Riittää kun joku ylhäällä ajattelee asiaa, ja sitten me häviämmekin jo selliin. Martin, konsulimme, sanoi, että meidän pitäisi pysyä rauhallisina, koska hollantilaisilla on hyvät kommunikaatiosuhteet venäläisiin. Hyvä kommunikaatio? Mistäkö, kysyn minä itseltäni. Siitäkö, että venäläiset tunkeutuivat laittomasti Hollannin alueelle (Arctic Sunrise -alukselle) ja ajoivat meidät kansainvälisille vesille, jotta he voivat pidättää meidät väkivalloin? Vaatiiko Hollannin hallitus vapauttamistamme? Välittömästi? Venäläisillä ei olisi ollut edes oikeutta pidättää meitä ja silti he tekevät niin. He tekevät juuri niin kuin itse haluavat.

 

Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, milloin tämä loppuu tai kauanko tämä kestää.Epävarmuus saa minut hulluksi. Sain kuulla, että Putin oli sanonut julkisesti, ettei se ollut merirosvoutta. Ja tämä hänen niin sanottu kenraalinsa on lieventänyt joitakin syytöksiä. Mutta silti me olemme vankilassa. 22 meistä on vangittu ja 8 on pidätetty kolmeksi vuorokaudeksi. Heidän pitää viedä vielä minut ja 7 muuta tulkin kanssa oikeuteen ja toivon todella, että he eivät löydä tulkkia ennen sunnuntaita, koska silloin minulla olisi yhä mahdollisuus tulla karkotetuksi.”

Oulahsenin toive ei toteutunut, sillä myös hänet vangittiin kahdeksi kuukaudeksi, ja keskiviikkona hänelle luettiin syyte ”organisoidun ryhmän tekemästä merirosvouksesta” yhdessä 13 muun vangitun kanssa. Lopuille 16 vangitulle luetaan sama syyte ilmeisesti torstain aikana.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Edelleen kateissa oleva sarjahukuttaja oli palkittu karjatilallinen – sitten tapahtui jotakin

  2. 2

   Poliisi tutkii: Nuorisojoukko pahoinpidellyt useita alaikäisiä Espoossa – kuvasivat teot videolle

  3. 3

   Moottori: Trafin LIVE-laskurissa kaunistellaan autoilun kustannuksia – näin kalliiksi muuttuu ajaminen vuoden 2014 Skoda Octavialla

  4. 4

   Suomalaismiehet haluavat enemmän seksiä ja kärsivällisemmän kumppanin – kyselyn todellinen yllätys on hieman surullisempi

  5. 5

   Yhdeksän kohdan rautalankamalli – tätä liikenneuudistus toteutuessaan tarkoittaa

  6. 6

   HS: Hyväkuntoisen 48-vuotiaan naisen työnhaku tyssäsi 30-vuotiaan ylipainoisen miehen päätökseen

  7. 7

   Reino Nordin kärysi poliisille huumeista, 3 epäiltyä rikosnimikettä – ”Pahoittelen perheelle aiheutettua häpeää”

  8. 8

   Moni suomalainen kasaa nurkkiinsa liikaa roinaa – näitä hamstrataan eniten

  9. 9

   Video lumivyöryn alle jääneen italialaishotellin sisältä on karua katsottavaa – pelastajat saivat lohduttomia viestejä

  10. 10

   Trafi julkaisi laskurin: Näin liikenneuudistus vaikuttaa sinuun – osaisitko vastata kaikkiin kysymyksiin lonkalta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  2. 2

   Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

  3. 3

   Pizzalähettiä odotti imatralaisen kodin ovella harvinaisen röyhkeä kohtelu – kolmen pizzan hinnaksi tuli lopulta yli 350 euroa

  4. 4

   HS: Hyväkuntoisen 48-vuotiaan naisen työnhaku tyssäsi 30-vuotiaan ylipainoisen miehen päätökseen

  5. 5

   Poliisi sai tuoreita vihjeitä sarjahukuttajasta – ”Etsintäkuulutettu on nähty aivan äsken”

  6. 6

   Axl Smith kirjoitti someen uhmakkaasti – uhrit ahdistuivat: ”Osa on kokenut uhkaavana”

  7. 7

   Taksikuski Heikki otti kyytiin rahattoman muistisairaan – kotoa löytyi salkku täynnä käteistä

  8. 8

   Tällainen on Bernerin esitys: Autot halpenevat, ajaminen kallistuu, mustia laatikoita ei tule...

  9. 9

   Tv:ssä piilotellun Minttu Räikkösen uskalias gaalatyyli julki – asun jujuna näyttävä kaula-aukko ja halkio

  10. 10

   Tästä kirjeestä perintäyhtiö yritti veloittaa 397 euroa – ”Maan tapa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. 6

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  7. 7

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  8. 8

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  9. 9

   Patrik Laineen sydän on puhdasta kultaa – vastasi pienen fanin kirjeeseen ikimuistoisella tavalla

  10. 10

   Suomalaisten kasvoilla näkyvä silmälasimalli on auttamattomasti out

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Edelleen kateissa oleva sarjahukuttaja oli palkittu karjatilallinen – sitten tapahtui jotakin

  2. 2

   Poliisi tutkii: Nuorisojoukko pahoinpidellyt useita alaikäisiä Espoossa – kuvasivat teot videolle

  3. 3

   Moottori: Trafin LIVE-laskurissa kaunistellaan autoilun kustannuksia – näin kalliiksi muuttuu ajaminen vuoden 2014 Skoda Octavialla

  4. 4

   Suomalaismiehet haluavat enemmän seksiä ja kärsivällisemmän kumppanin – kyselyn todellinen yllätys on hieman surullisempi

  5. 5

   Yhdeksän kohdan rautalankamalli – tätä liikenneuudistus toteutuessaan tarkoittaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  2. 2

   Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

  3. 3

   Pizzalähettiä odotti imatralaisen kodin ovella harvinaisen röyhkeä kohtelu – kolmen pizzan hinnaksi tuli lopulta yli 350 euroa

  4. 4

   HS: Hyväkuntoisen 48-vuotiaan naisen työnhaku tyssäsi 30-vuotiaan ylipainoisen miehen päätökseen

  5. 5

   Poliisi sai tuoreita vihjeitä sarjahukuttajasta – ”Etsintäkuulutettu on nähty aivan äsken”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. Näytä lisää