Kyllikki

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Venäjän medialaki iski Pietarin suomenkieliseen uutissivustoon - ”Emme aio lannistua”

Pietarilainen Fontanka aikoo jatkaa yhä edelleen myös suomenkielisten uutisten julkaisua, vaikka uutissivusto on yksi Venäjän uuden medialain uhreista.
Suomeen ja myös suomenkielisiin uutisiin keskittyvä Suomi.Fontanka.fi kuuluu yhtenä osana Azhur-mediaryppääseen, joka siirtyi vuonna 2013 osaksi ruotsalaista Bonnier-kustannustaloa.

Bonnierilla on tällä hetkellä 51 prosenttia Azhurin osakkeista, mutta pian tästä omistuksesta tulee osittain laiton, sillä vuodesta 2016 alkaen Venäjä aikoo sallia ulkomaalaisille mediayritykslle vain 20 prosentin omistusosuuden maan tiedotusvälineistä.

Kuluneella viikolla duumassa pikavauhdilla hyväksytty laki onnistui yllättämään myös Fontankan pietarilaisen johdon, vaikka erilaisia huhuja ulkomaalaisomisteisten tiedotusvälineiden toiminnan kiristämisestä oli liikkunut jo aiemmin.

- Laki tuli duumaan yllättäen ja yllättävän tiukassa muodossa, vaikkakaan nykyisessä poliittisessa ja taloudellisessa ilmapiirissä sitä ei silti voi kutsua varsinaiseksi yllätykseksi, varapäätoimittaja Andrei Potapenko muotoili.

Potapenkon mukaan on varmaa, että presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa omistusrajoituslain pian eikä kyse ole mistään Venäjän kansanedustajien sooloilusta.

- On aivan selvää, ettei laki ollut yhden kansanedustajan ehdotus, kuten se duumassa esiteltiin, vaan sillä oli jo etukäteen Kremlin hyväksyntä ja tilaus, Potapenko sanoi.

Fontankan suomenkielisen uutisen Venäjän uudesta medialaista voit lukea täältä.

”Epäluottamus Eurooppaan”Kun IS vieraili Fontankan toimituksessa elokuussa, Potapenko oli vielä autuaan tietämätön uuden lain tulosta. Jo tuolloin hän kuitenkin antoi ymmärtää, ettei ruotsalaisomistus ole välttämättä heille pelkkä siunaus, vaikka se antaakin tiettyä taloudellista selkärankaa.

- Venäjällä on vallalla suuri epäluottamus Eurooppaa kohtaan, ja se heijastuu väistämättä nyt myös Fontankaan, hän sanoi tuolloin.

- Meillä on perinteisesti ollut hyvin liberaali lukijakunta, mutta nyt olemme havainneet senkin muuttuneen aggressiivisemmaksi Ukrainan kriisin myötä, Potapenko kuvaili.

Venäjänkielinen Fontanka.ru on toiminut Pietarissa jo 12 vuotta, mutta muutama vuosi sitten sen rinnalle perustettiin myös Suomi-aiheisiin uutisiin keskittyvä venäjänkielinen Fontanka.fi.

Huhtikuussa toiminta laajeni edelleen, kun sivusto alkoi julkaista myös suomenkielisiä uutisia osoitteessa Suomi.Fontanka.fi. Osa suomenkielisten sivujen uutisista on kirjoitettu varta vasten suomalaisille lukijoille ja osa on käännetty sivuston muusta venäjänkielisestä tarjonnasta, joten suomenkieliseltä sivustolta löytyy myös esimerkiksi joitakin Ukraina-aiheisia uutisia. Sivuston kääntäjänä ja Suomi-yhteyshenkilönä toimii Suomeen kotiutunut venäläistaustainen toimittaja Polina Kopylova.

Venäjän median värittyneessä ja jopa pahansuovassa Suomi-uutisoinnissa Fontanka on ollut koko ajan piristävä poikkeus. Sivuston uutisointi on ollut pääsääntöisesti luotettavaa ja asiallista – eikä sivustolla ole esiintynyt sellaista tahallista Suomi-uutisten vääristelyä, kuten monessa Venäjän muussa mediassa on nähty esimerkiksi lapsikiistojen yhteydessä.

”Pyrimme objektiivisuuteen”Lapsikiistat olivat suomalaisille ensimmäinen herätys Venäjän median nykypropagandaan, mutta Ukrainan sodan aikana propaganda on yltänyt Venäjällä aivan uusiin mittasuhteisiin.

Myös Ukrainan sodan uutisoinnissa Fontanka on erottunut monista muista venäläisvälineistä sillä, että sivusto on pyrkinyt koko ajan tuomaan esille myös ukrainalaisten näkökulmia eikä ole sortunut Kremlin yksipuoliseksi äänitorveksi.

Potapenkon mukaan heidän toimintaperiaatteensa on hyvin yksinkertainen ja tinkimätön.

- Yritämme aina pyrkiä objektiivisuuteen, vaikka esimerkiksi Ukrainan kohdalla se on todella vaikeaa, sillä nykytilanteessa on vaikea luottaa mihinkään, Potapenko kuvailee.

- Mutta eihän länsimaissakaan journalismi ole täysin objektiivista. Ei ole, vaikka propagandaa ei tehtäisikään tarkoituksella, hän muistuttaa.

Potapenkon lausumassa oleellista onkin pyrkiä-verbi. Kun Vladimir Putin nimitti Venäjän mediajättien johtoon propagandamestari Dmitri Kiseljovin viime vuoden joulukuussa, tämä julisti ensi töikseen, että objektiivinen – eli tasapuolinen - journalismi on ”pelkkä myytti” eikä siihen siten tarvitse edes pyrkiä.

Lopputulos on ollut räikeänä nähtävissä muun muassa Kiseljovin omissa tv-ohjelmissa, joissa esimerkiksi Ukrainan tapahtumiin sotketaan tahallaan keskittyjä valheita ja asiayhteydestään irrotettuja videoita.

Potapenko itse kertoo lopettaneensa jo kauan sitten Venäjän valtiollisen television katsomisen, sillä hän ei kestä sen propagandatulvaa.

- Venäjän internetistä löytyy kuitenkin yhä monia hyviä sivustoja. Esimerkiksi Slon on mielenkiintoinen, mutta aiemmin hyvää työtä tehneet Lenta ja Kommersantkin ovat menneet viime aikoina pilalle, Potapenko kuvaili.

Johtonelikko tuntee SuomenFontankan Suomi-sivujen taustalla on Potapenkon ja hänen kolmen kollegansa Suomi-innostus. Päätoimittaja Aleksandr Gorshkovilla on jopa mökki Suomessa, varapäätoimittaja Jevgeni Vyshenkov tutustui suomalaisiin jo aiemmalla urallaan Neuvostoliiton turistimiliisin tutkijana ja nelikon neljäs jäsen, kirjailija Andrei Konstantinov on myös monille suomalaisille tuttu.

Yhdessä tämä nelikko perusti aikanaan mediarypäs Azhurin, mikä on itse asiassa lyhenne nimestä, joka tarkoittaa ”tutkivan journalismin uutistoimistoa”.

Potepenkon mukaan Fontankan päätoimittajanelikko havaitsi muutama vuosi sitten, että Suomen ja Pietarin läheisyydestä huolimatta ihmisillä on rajan molemmin puolin yhä valtava tietoaukko. Tätä aukkoa täyttämään perustettiin Suomi-sivut.

- Me itse käymme Suomessa paljon ja monille pietarilaisille Suomi on kuin toinen kotimaa, ja vastaavasti suomalaiset turistit ovat alkaneet käydä uudelleen Pietarissa. Mutta silti tietämys toisistamme on usein aika pinnallista ja rajoittuu esimerkiksi ostosmatkailuun tai ravintolakäynteihin, Potapenko kuvaili.

- Ja nyt on sattumoisin käynyt lisäksi niin, että vaikka nykyinen poliittinen kriisi on vain vähentänyt yhteisymmärrystä Venäjän ja Euroopan välillä, niin se on myös samalla lisännyt suomalaisten lukijoiden kiinnostusta Venäjään, Potapenko sanoi.

”Aiomme kehittää Suomi-sivuja”Potapenko ei vielä tiedä, kuinka Bonnier aikoo reagoida Venäjän uuteen omistusrajoitukseen ja kuka löytyy omistajaksi sille 31 prosentin suuruiselle osakepaketille, josta Bonnier joutuu ainakin luopumaan uuden lain myötä.

- Vaikka uudella lailla on selkeästi poliittinen tausta, niin siinä on kyse myös Venäjän median taloudellisesta uusjaosta. Tällainen laki vääristää kilpailua, kun jonkun on pakko myydä - ja vastavuoroisesti ostajaehdokkaiksi voi ilmoittautua tahoja, joita me emme halua kumppaniksi, Potapenko muotoili.

Yhdestä asiasta Potapenko on kuitenkin varma.

- Meillä ei ole mitään aikomusta lannistua, vaan aiomme jatkaa myös venäjänkielisten Suomi-uutisten ja suomenkielisten Venäjä-uutisten julkaisemista. Kaikenlaisia kehityssuunnitelmiakin meillä on, sillä me Venäjällä olemme tottuneet äkillisiin muutoksiin ja erilaisten selviytymisteiden etsiminen on meille jo aikamoista rutiinia, hän naurahti.

Muisteluita votkaturismistaTavanomaisen päivittäisen uutistarjonnan lisäksi Fontanka julkaisee muun muassa temaattisia juttusarjoja, joissa valaistaan suomalaisten ja venäläisten keskinäisen kanssakäymisen arkea.

Varta vasten suomenkielisille lukijoille tehtiin esimerkiksi juttusarja, joka kertoo Suomessa jonkinlaiseksi internetin kultti-ilmiöksi nousseesta slaavikyykystä ja sen historiasta.

Kyse on siis itärajan tuolla puolella vallalla olevasta tavasta istua jalkojensa päällä kyykyssä, johon moni suomalaisturistikin on kiinnittänyt huomiota. Harva kuitenkaan on osannut ajatella, että slaavikyykyllä on yhteys esimerkiksi Neuvostoliiton katukulttuuriin ja rikollismaailmaan.

- Sarja slaavikyykystä herätti heti huomiota suomalaisissa lukijoissamme, joten tajusimme, että tällä tiellä on hyvä jatkaa. Haluamme kertoa suomalaisille ihmisläheisiä tarinoita yhteisestä historiastamme, varapäätoimittaja Jevgeni Vyshenkov kuvaili.

Seuraavana olikin sitten vuorossa suomenkielinen artikkelisarja Vodka-tour, jossa Vyshenkov muisteli suomalaisten legendaaristen votkaturistien tekemisiä Leningradissa.

Vyshenkovin jutut on kirjoitettu hieman sarkastisesti, mutta silti niissä on aimo annos aitoa lämpöä ja huumoria. Suomalaisia votkaturisteja ei jutuissa suinkaan mollata, vaan itse asiassa heille annetaan paljon kunniaa siitä, että juuri he tekivät maidemme välisestä kanssakäymisestä läheistä ja aivan muuta kuin oli virallisissa liturgiapuheissa.

Vyshenkovin asiantuntemus slaavikyykystä ja votkaturisteista onkin parasta mahdollista laatua, sillä hän kirjoittaa artikkeleissa paljon myös omasta itsestään.

- Olen itse Leningradin katujen kasvatti, joka päätyi 1980-luvulla lopulta Leningradin miliisin päälliköksi osastolla, jonka tehtävänä oli tutkia sekä turistien tekemiä rikoksia että turisteihin kohdistuneita rikoksia, Vyshenkov kertoi.

- Eikä mennyt yhtä ainoaa päivää, etteikö minun kabinetissani olisi istunut jokin suomalainen. Jos kertoisin niistä ajoista kaikki hassut ja surullisetkin tarinat, se veisi aikaa ainakin pari viikkoa, Vyshenkov naurahti.

Parhaillaan Suomi.Fontanka.fi:llä on meneillään uusi suomenkielinen juttusarja, joka käsittelee venäläisiä tapoja, jotka saattavat vaikuttaa suomalaisista oudoilta. Sarjassa on jo selitetty muun muassa venäläisten kaipuuta luksukseen, jonottamisen taitoa, myöhästelyn saloja ja kiroilun perinnettä.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Tästä syystä Therese Johaugin toiminta ei ikinä kävisi päinsä Suomessa – ”Ei jumalauta”

 2. 2

  Bunkkeriin seksiorjaksi teljetty ruotsalaisnainen kirjoitti kirjan painajaisestaan – ”Yritin uskotella itselleni, ettei tämä voi olla totta”

 3. 3

  Autoilun verotus kiristyy 16 prosenttia: Tarkista kuinka paljon joudut autosi käytöstä maksamaan ensi vuonna

 4. 4

  Susanna, 33, vei Lumian huoltoon – uuteen puhelimeen alkoi ilmestyä outoja kuvia

 5. 5

  Poliisi käynnistää liikenteen tehovalvonnan ensi viikolla – erityistarkkailussa myös jalankulkijat

 6. 6

  Brittimedia: Saara Aalto laulaa finaalissa kaikkien aikojen Queen-klassikon yhdessä supertähti Adam Lambertin kanssa

 7. 7

  Tähän kauhujen bunkkeriin ruotsalaislääkäri vangitsi naisen – poliisi löysi viitteitä järkyttävistä suunnitelmista

 8. 8

  Linnan juhlissa esiintynyt Reeta Vestman häkeltyi presidenttiparin eleestä – ”Silloin tunsin kiitollisuutta”

 9. 9

  Arttu Wiskari avoimena rakkauselämästään Annassa: Joutui pahasti petetyksi – ”Pystyisin antamaan anteeksi, jos...”

 10. 10

  Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

 2. 2

  Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

 3. 3

  Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

 4. 4

  Katin ja Mikon loppumaton tuska – tytär ei elä enää pitkään: ”Lapsi jota on niin kovasti toivonut, otetaan pois”

 5. 5

  X Factor -finalistin kotiinpaluujuhla kalpeni selvästi Saara Aallolle – Helsinki-hysteriassa moninkertainen yleisömäärä

 6. 6

  Arman Alizad valitsi Linnan juhlien parhaat pukeutujat – 5 napakymppiä: ”Näytti Kreikan kuningattarelta”

 7. 7

  Uutuuskirja: Miksi Adolf Ehrnrooth ammutti tykeillä omia miehiään?

 8. 8

  Ruben Stiller yllättäen pois tv-ruudusta

 9. 9

  Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

 10. 10

  Kihlasormus lensi Linnan jatkoilla – Heikki Lampelan ja Hanna Kärpäsen illalle dramaattinen päätös: ”Rapatessa roiskuu”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

 2. 2

  WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

 3. 3

  7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

 4. 4

  Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

 5. 5

  Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

 6. 6

  Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

 7. 7

  Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

 8. 8

  Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

 9. 9

  Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

 10. 10

  Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Tästä syystä Therese Johaugin toiminta ei ikinä kävisi päinsä Suomessa – ”Ei jumalauta”

 2. 2

  Bunkkeriin seksiorjaksi teljetty ruotsalaisnainen kirjoitti kirjan painajaisestaan – ”Yritin uskotella itselleni, ettei tämä voi olla totta”

 3. 3

  Autoilun verotus kiristyy 16 prosenttia: Tarkista kuinka paljon joudut autosi käytöstä maksamaan ensi vuonna

 4. 4

  Susanna, 33, vei Lumian huoltoon – uuteen puhelimeen alkoi ilmestyä outoja kuvia

 5. 5

  Poliisi käynnistää liikenteen tehovalvonnan ensi viikolla – erityistarkkailussa myös jalankulkijat

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

 2. 2

  Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

 3. 3

  Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

 4. 4

  Katin ja Mikon loppumaton tuska – tytär ei elä enää pitkään: ”Lapsi jota on niin kovasti toivonut, otetaan pois”

 5. 5

  X Factor -finalistin kotiinpaluujuhla kalpeni selvästi Saara Aallolle – Helsinki-hysteriassa moninkertainen yleisömäärä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

 2. 2

  WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

 3. 3

  7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

 4. 4

  Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

 5. 5

  Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

 6. Näytä lisää