Tuuli, Tuulia, Hilda

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Venäjän medialaki iski Pietarin suomenkieliseen uutissivustoon - ”Emme aio lannistua”

Pietarilainen Fontanka aikoo jatkaa yhä edelleen myös suomenkielisten uutisten julkaisua, vaikka uutissivusto on yksi Venäjän uuden medialain uhreista.
Suomeen ja myös suomenkielisiin uutisiin keskittyvä Suomi.Fontanka.fi kuuluu yhtenä osana Azhur-mediaryppääseen, joka siirtyi vuonna 2013 osaksi ruotsalaista Bonnier-kustannustaloa.

Bonnierilla on tällä hetkellä 51 prosenttia Azhurin osakkeista, mutta pian tästä omistuksesta tulee osittain laiton, sillä vuodesta 2016 alkaen Venäjä aikoo sallia ulkomaalaisille mediayritykslle vain 20 prosentin omistusosuuden maan tiedotusvälineistä.

Kuluneella viikolla duumassa pikavauhdilla hyväksytty laki onnistui yllättämään myös Fontankan pietarilaisen johdon, vaikka erilaisia huhuja ulkomaalaisomisteisten tiedotusvälineiden toiminnan kiristämisestä oli liikkunut jo aiemmin.

- Laki tuli duumaan yllättäen ja yllättävän tiukassa muodossa, vaikkakaan nykyisessä poliittisessa ja taloudellisessa ilmapiirissä sitä ei silti voi kutsua varsinaiseksi yllätykseksi, varapäätoimittaja Andrei Potapenko muotoili.

Potapenkon mukaan on varmaa, että presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa omistusrajoituslain pian eikä kyse ole mistään Venäjän kansanedustajien sooloilusta.

- On aivan selvää, ettei laki ollut yhden kansanedustajan ehdotus, kuten se duumassa esiteltiin, vaan sillä oli jo etukäteen Kremlin hyväksyntä ja tilaus, Potapenko sanoi.

Fontankan suomenkielisen uutisen Venäjän uudesta medialaista voit lukea täältä.

”Epäluottamus Eurooppaan”Kun IS vieraili Fontankan toimituksessa elokuussa, Potapenko oli vielä autuaan tietämätön uuden lain tulosta. Jo tuolloin hän kuitenkin antoi ymmärtää, ettei ruotsalaisomistus ole välttämättä heille pelkkä siunaus, vaikka se antaakin tiettyä taloudellista selkärankaa.

- Venäjällä on vallalla suuri epäluottamus Eurooppaa kohtaan, ja se heijastuu väistämättä nyt myös Fontankaan, hän sanoi tuolloin.

- Meillä on perinteisesti ollut hyvin liberaali lukijakunta, mutta nyt olemme havainneet senkin muuttuneen aggressiivisemmaksi Ukrainan kriisin myötä, Potapenko kuvaili.

Venäjänkielinen Fontanka.ru on toiminut Pietarissa jo 12 vuotta, mutta muutama vuosi sitten sen rinnalle perustettiin myös Suomi-aiheisiin uutisiin keskittyvä venäjänkielinen Fontanka.fi.

Huhtikuussa toiminta laajeni edelleen, kun sivusto alkoi julkaista myös suomenkielisiä uutisia osoitteessa Suomi.Fontanka.fi. Osa suomenkielisten sivujen uutisista on kirjoitettu varta vasten suomalaisille lukijoille ja osa on käännetty sivuston muusta venäjänkielisestä tarjonnasta, joten suomenkieliseltä sivustolta löytyy myös esimerkiksi joitakin Ukraina-aiheisia uutisia. Sivuston kääntäjänä ja Suomi-yhteyshenkilönä toimii Suomeen kotiutunut venäläistaustainen toimittaja Polina Kopylova.

Venäjän median värittyneessä ja jopa pahansuovassa Suomi-uutisoinnissa Fontanka on ollut koko ajan piristävä poikkeus. Sivuston uutisointi on ollut pääsääntöisesti luotettavaa ja asiallista – eikä sivustolla ole esiintynyt sellaista tahallista Suomi-uutisten vääristelyä, kuten monessa Venäjän muussa mediassa on nähty esimerkiksi lapsikiistojen yhteydessä.

”Pyrimme objektiivisuuteen”Lapsikiistat olivat suomalaisille ensimmäinen herätys Venäjän median nykypropagandaan, mutta Ukrainan sodan aikana propaganda on yltänyt Venäjällä aivan uusiin mittasuhteisiin.

Myös Ukrainan sodan uutisoinnissa Fontanka on erottunut monista muista venäläisvälineistä sillä, että sivusto on pyrkinyt koko ajan tuomaan esille myös ukrainalaisten näkökulmia eikä ole sortunut Kremlin yksipuoliseksi äänitorveksi.

Potapenkon mukaan heidän toimintaperiaatteensa on hyvin yksinkertainen ja tinkimätön.

- Yritämme aina pyrkiä objektiivisuuteen, vaikka esimerkiksi Ukrainan kohdalla se on todella vaikeaa, sillä nykytilanteessa on vaikea luottaa mihinkään, Potapenko kuvailee.

- Mutta eihän länsimaissakaan journalismi ole täysin objektiivista. Ei ole, vaikka propagandaa ei tehtäisikään tarkoituksella, hän muistuttaa.

Potapenkon lausumassa oleellista onkin pyrkiä-verbi. Kun Vladimir Putin nimitti Venäjän mediajättien johtoon propagandamestari Dmitri Kiseljovin viime vuoden joulukuussa, tämä julisti ensi töikseen, että objektiivinen – eli tasapuolinen - journalismi on ”pelkkä myytti” eikä siihen siten tarvitse edes pyrkiä.

Lopputulos on ollut räikeänä nähtävissä muun muassa Kiseljovin omissa tv-ohjelmissa, joissa esimerkiksi Ukrainan tapahtumiin sotketaan tahallaan keskittyjä valheita ja asiayhteydestään irrotettuja videoita.

Potapenko itse kertoo lopettaneensa jo kauan sitten Venäjän valtiollisen television katsomisen, sillä hän ei kestä sen propagandatulvaa.

- Venäjän internetistä löytyy kuitenkin yhä monia hyviä sivustoja. Esimerkiksi Slon on mielenkiintoinen, mutta aiemmin hyvää työtä tehneet Lenta ja Kommersantkin ovat menneet viime aikoina pilalle, Potapenko kuvaili.

Johtonelikko tuntee SuomenFontankan Suomi-sivujen taustalla on Potapenkon ja hänen kolmen kollegansa Suomi-innostus. Päätoimittaja Aleksandr Gorshkovilla on jopa mökki Suomessa, varapäätoimittaja Jevgeni Vyshenkov tutustui suomalaisiin jo aiemmalla urallaan Neuvostoliiton turistimiliisin tutkijana ja nelikon neljäs jäsen, kirjailija Andrei Konstantinov on myös monille suomalaisille tuttu.

Yhdessä tämä nelikko perusti aikanaan mediarypäs Azhurin, mikä on itse asiassa lyhenne nimestä, joka tarkoittaa ”tutkivan journalismin uutistoimistoa”.

Potepenkon mukaan Fontankan päätoimittajanelikko havaitsi muutama vuosi sitten, että Suomen ja Pietarin läheisyydestä huolimatta ihmisillä on rajan molemmin puolin yhä valtava tietoaukko. Tätä aukkoa täyttämään perustettiin Suomi-sivut.

- Me itse käymme Suomessa paljon ja monille pietarilaisille Suomi on kuin toinen kotimaa, ja vastaavasti suomalaiset turistit ovat alkaneet käydä uudelleen Pietarissa. Mutta silti tietämys toisistamme on usein aika pinnallista ja rajoittuu esimerkiksi ostosmatkailuun tai ravintolakäynteihin, Potapenko kuvaili.

- Ja nyt on sattumoisin käynyt lisäksi niin, että vaikka nykyinen poliittinen kriisi on vain vähentänyt yhteisymmärrystä Venäjän ja Euroopan välillä, niin se on myös samalla lisännyt suomalaisten lukijoiden kiinnostusta Venäjään, Potapenko sanoi.

”Aiomme kehittää Suomi-sivuja”Potapenko ei vielä tiedä, kuinka Bonnier aikoo reagoida Venäjän uuteen omistusrajoitukseen ja kuka löytyy omistajaksi sille 31 prosentin suuruiselle osakepaketille, josta Bonnier joutuu ainakin luopumaan uuden lain myötä.

- Vaikka uudella lailla on selkeästi poliittinen tausta, niin siinä on kyse myös Venäjän median taloudellisesta uusjaosta. Tällainen laki vääristää kilpailua, kun jonkun on pakko myydä - ja vastavuoroisesti ostajaehdokkaiksi voi ilmoittautua tahoja, joita me emme halua kumppaniksi, Potapenko muotoili.

Yhdestä asiasta Potapenko on kuitenkin varma.

- Meillä ei ole mitään aikomusta lannistua, vaan aiomme jatkaa myös venäjänkielisten Suomi-uutisten ja suomenkielisten Venäjä-uutisten julkaisemista. Kaikenlaisia kehityssuunnitelmiakin meillä on, sillä me Venäjällä olemme tottuneet äkillisiin muutoksiin ja erilaisten selviytymisteiden etsiminen on meille jo aikamoista rutiinia, hän naurahti.

Muisteluita votkaturismistaTavanomaisen päivittäisen uutistarjonnan lisäksi Fontanka julkaisee muun muassa temaattisia juttusarjoja, joissa valaistaan suomalaisten ja venäläisten keskinäisen kanssakäymisen arkea.

Varta vasten suomenkielisille lukijoille tehtiin esimerkiksi juttusarja, joka kertoo Suomessa jonkinlaiseksi internetin kultti-ilmiöksi nousseesta slaavikyykystä ja sen historiasta.

Kyse on siis itärajan tuolla puolella vallalla olevasta tavasta istua jalkojensa päällä kyykyssä, johon moni suomalaisturistikin on kiinnittänyt huomiota. Harva kuitenkaan on osannut ajatella, että slaavikyykyllä on yhteys esimerkiksi Neuvostoliiton katukulttuuriin ja rikollismaailmaan.

- Sarja slaavikyykystä herätti heti huomiota suomalaisissa lukijoissamme, joten tajusimme, että tällä tiellä on hyvä jatkaa. Haluamme kertoa suomalaisille ihmisläheisiä tarinoita yhteisestä historiastamme, varapäätoimittaja Jevgeni Vyshenkov kuvaili.

Seuraavana olikin sitten vuorossa suomenkielinen artikkelisarja Vodka-tour, jossa Vyshenkov muisteli suomalaisten legendaaristen votkaturistien tekemisiä Leningradissa.

Vyshenkovin jutut on kirjoitettu hieman sarkastisesti, mutta silti niissä on aimo annos aitoa lämpöä ja huumoria. Suomalaisia votkaturisteja ei jutuissa suinkaan mollata, vaan itse asiassa heille annetaan paljon kunniaa siitä, että juuri he tekivät maidemme välisestä kanssakäymisestä läheistä ja aivan muuta kuin oli virallisissa liturgiapuheissa.

Vyshenkovin asiantuntemus slaavikyykystä ja votkaturisteista onkin parasta mahdollista laatua, sillä hän kirjoittaa artikkeleissa paljon myös omasta itsestään.

- Olen itse Leningradin katujen kasvatti, joka päätyi 1980-luvulla lopulta Leningradin miliisin päälliköksi osastolla, jonka tehtävänä oli tutkia sekä turistien tekemiä rikoksia että turisteihin kohdistuneita rikoksia, Vyshenkov kertoi.

- Eikä mennyt yhtä ainoaa päivää, etteikö minun kabinetissani olisi istunut jokin suomalainen. Jos kertoisin niistä ajoista kaikki hassut ja surullisetkin tarinat, se veisi aikaa ainakin pari viikkoa, Vyshenkov naurahti.

Parhaillaan Suomi.Fontanka.fi:llä on meneillään uusi suomenkielinen juttusarja, joka käsittelee venäläisiä tapoja, jotka saattavat vaikuttaa suomalaisista oudoilta. Sarjassa on jo selitetty muun muassa venäläisten kaipuuta luksukseen, jonottamisen taitoa, myöhästelyn saloja ja kiroilun perinnettä.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 2. 2

  Tässä ovat leiskuvat Temptation Island -sinkkunaiset! Kaudella mukana tuttuja kasvoja

 3. 3

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 4. 4

  Saara Aalto salasi alussa suhteensa naiseen – ex-mies Teemu Roivainen kuvailee ensireaktiotaan lemmenuutiseen

 5. 5

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 6. 6

  Heitä poliisi etsii Kim Jong-namin myrkytyksestä – ruumishuoneen vartiointia kiristetty

 7. 7

  Mystinen säteily väräjää Suomessa saakka – lehdet: Yhdysvallat lähetti erikoiskoneen Britanniaan, tehtävänkuva ”salainen”

 8. 8

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 9. 9

  Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

 10. 10

  Nyt puhuvat kannattajat: 6 amerikkalaista kertoo, miksi Trump on hyvä presidentti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 2. 2

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 3. 3

  Sudet tarttuivat 7-vuotiaaseen poikaan Ähtärin eläinpuistossa – vammat vakavia

 4. 4

  Lukiolaistytön viattomasta kuvasta paljastui härski yllätys – mokasta kasvoi maailmanlaajuinen someilmiö

 5. 5

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 6. 6

  Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

 7. 7

  Cheyenne Järvinen avautuu vihdoin Janna Hurmerinnan ja Junon avioliiton tuhonneesta salasuhteesta – Juno kiitti kohukaunotarta jälkikäteen

 8. 8

  Teinitytön murhasta epäilty vangittiin – näytti oikeussalissa keskisormea

 9. 9

  Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

 10. 10

  Patrik Laine varasti show’n Torontossa – 30 maalia täyteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 3. 3

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 4. 4

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 5. 5

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 6. 6

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 7. 7

  Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

 8. 8

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 9. 9

  Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

 10. 10

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 2. 2

  Tässä ovat leiskuvat Temptation Island -sinkkunaiset! Kaudella mukana tuttuja kasvoja

 3. 3

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 4. 4

  Saara Aalto salasi alussa suhteensa naiseen – ex-mies Teemu Roivainen kuvailee ensireaktiotaan lemmenuutiseen

 5. 5

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 2. 2

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 3. 3

  Sudet tarttuivat 7-vuotiaaseen poikaan Ähtärin eläinpuistossa – vammat vakavia

 4. 4

  Lukiolaistytön viattomasta kuvasta paljastui härski yllätys – mokasta kasvoi maailmanlaajuinen someilmiö

 5. 5

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 3. 3

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 4. 4

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 5. 5

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 6. Näytä lisää