Eija

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

IS Lontoossa: Nämä teemat brittiäänestäjiä puhuttivat - ”Jos ne voittavat, meillä olisi sosialistinen marxistipuolue”

IS kysyi vaalipäivänä brittiäänestäjien tuntoja Lontoon eri kolkilla. Mitä tuumaa perinteinen työväki, mitä varakkaampi konservatiivi?
Lontoon yli viisi miljoonaa äänioikeutettua eivät voi laittaa äänestämättä jättämistä sään piikkiin, sillä parlamenttivaalit pidettiin torstaina aurinkoisessa kevätsäässä.

Yllä olevalla videolla analyysia Britannian tiukasta vaalitilanteesta. Lue myös juttu tästä linkistä.

Vaalien ensikertalainen juuri 18 vuotta täyttänyt Shakeel Mehmet kävi antamansa äänensä pohjoisen Hackneyn ja Stoke Newingtonin vaalipiirissä. Alue on ollut perinteisesti työväenpuolueen Labourin valtapiiriä.

– Äänestin työväenpuoluetta, koska luulen, että he eivät leikkaa niin paljon julkisia menoja, kertoo Mehmet.


Hän uskoo kuitenkin maan toisen valtapuolueen, konservatiivien, voittavan.

– Kumpi tahansa voittaakin, en usko että sillä on suoraan vaikutusta minuun. Mutta jos konservatiivit voittavat, sillä on merkitystä pienituloisten ja huonommin toimeentulevien ihmisten elämään, arvelee Mehmet.

Britannian ulkopoliittiseen keskusteluun on kuulunut Britannian asema Euroopan unionissa. Nykyhallituksen pääministeri, konservatiivien David Cameron, on luvannut järjestää EU:n jäsenyydestä kansanäänestyksen, jos he voittavat vaalit.


– Mielestäni Britannian ei kannata erota Euroopan unionista, sillä se on meidän tärkein kauppakumppanimme, sanoo Mehmet.

Mehmet päättää tänä keväänä lukionsa ja hän jännittää tulevia arvosanojaan. Häntä eniten koskettava vaaliteema on koulutus.

– Saa nähdä miten yliopistojen lukukausimaksuille käy, mutta en usko että niihin tulee paljoakaan muutosta. Haluaisin, että lukukausimaksuja pienennettäisiin. Opintolainat laittavat ihmiset hankalaan asemaan. Nuorilla tulisi olla yhtäläisemmät mahdollisuudet koulutukseen, miettii Mehmet.

Epäluottamusta päättäjiin

Historian tutkija ja radiotuottaja Tony Rich, 48, ei tiennyt vielä varmaksi äänestyspaikkana toimineen Stoke Newingtonin kaupungintalon portailla mihin kohtaan hän laittaa rastin äänestyslipukkeessa.


– Yleensä en äänestä, enkä tiedä vieläkään ketä. Minulla on kolme vaihtoehtoa. Joko Labour tai kommunistipuolue, tai sitten kirjoitan paperiin, ettei mikään yllä olevista. Vaimoni äänestää Labouria, se on yksi syy miksi tulin äänestämään, kertoo Rich.

Richin mielestä Britannian vaalitapa, jossa vaalipiirissä eniten ääniä saanut valitaan parlamenttiin, ei ole demokraattinen. Hän suhtautuu myös epäilevästi poliitikkoja kohtaan, eikä pidä näitä kovinkaan luotettavina.

– Sisäinen ääneni kallistunee jälkimmäiseen vaihtoehtoon, että en äänestäisi ketään, koska mielestäni tämä vaalitapa ei ole demokraattinen. Olen melkein viisikymppinen, ja olen ollut kiinnostunut politiikasta jo vuosia. Olen nähnyt hallitusten vaihtuvan ja ne ovat tehneet pieniä muutoksia. Mutta minusta he eivät ole pystyneet tekemään todellisia muutoksia, sanoo Rich.

Rich selittää äänestymiskäyttäytymistään perhetaustallaan.


– Tiedän paljon ihmisiä, joilla ei mene kovin hyvin ja jotka ovat pienituloisia. Puolueet lupaavat, että he muuttavat näitä asioita, mutta en usko, että he oikeasti tekevät niin, sanoo Rich.

Historioitsijana hän mainitsee ammattiliittojen perustaman työväenpuolueen tehneen positiivisia asioita menneisyydessä, kuten järjestäneet julkisen terveydenhuollon. Puolue menetti suosiotaan Tony Blairin pääministerikaudella tämän tuettua Yhdysvaltain politiikkaa.

– En äänestänyt Labouria tai ketään silloin. On aika vaikeaa tulla äänestämään huijareita!

– Haluaisin nähdä sellaisen puolueen hallituksessa, joka ei jätä köyhimpiä kansalaisiaan yhteiskunnan ulkopuolella. Haluaisin, että hallitus rakentaisi asuntoja vähävaraisille. Verotukseen tulisi saada tolkkua. On epäreilua, kun suuret yritykset eivät maksa verojaan. Kuningatar ei maksanut verojaan, kun hänen äitinsä kuoli. Monarkiaa ei varmaan ikinä tulla poistamaan, mutta minun mielestäni se on vanhentunut, kertoo Rich.

Rich arvelee Britannian saavan koalitiohallituksen, mikä olisi uutta kaksipuoluejärjestelmään tottuneessa maassa.

– Monilla mailla on ollut koalitiohallituksia, mutta meillä ei. Täällä ei olla totuttu sellaiseen. Koalition muodostuksessa täytyy tehdä sopimuksia ja kompromisseja, pohtii Rich.

Vaikka Rich on huolissaan ihmisoikeuksien ja työläisten oikeuksista Euroopan unionissa, hän ei haluaisi Britannian lähtevän Unionista.

– Ei, minusta Britannian ei pitäisi lähteä Euroopan unionista. Se helpottaa taloutta ja työvoiman liikkuvuutta, hän perustelee.

Puolueaktiivit soittelevat uurnille

Cities of London and Westminsterin alue on ollut pitkään konservatiiviehdokkaiden valta-aluetta. Vaalihuoneistona toimineen kirkon sivuovesta ulos tultuaan äänestäjät antoivat äänestysnumeronsa konservatiivien puolueaktiiville Mary Regnier-Leigh’lle, joka kerää oven ulkopuolella listaa äänestäneistä. Julkisista rekistereistä Regnier-Leigh näkee ketkä eivät ole äänestäneet. Heille soitetaan perään ja kehotetaan käymään uurnilla.

– Mutta emme saa puhua äänestämään menijöille. Äänestysnumeron saa kysyä vasta ulos tulijoilta. Myöskään puolueen julisteita ei saa olla esillä, kertoo Regnier-Leigh sininen konservatiivien ruusuke rinnassaan.

Äänestysnumeronsa Reignier-Leigh’lle antoi myös Fiona Burnside, 46, joka antoi äänensä konservatiiveille.

– Monet ihmiset olisivat pahoillaan, jos konservatiivit eivät olisi hallituspuolue. He ovat tehneet hyvää työtä hallituksessa. He ovat pienentäneet valtion alijäämää, mikä oli katastrofaalinen. Ajatus siitä, että mies, joka on aiheuttanut alijäämän, ja hänen apurinsa tulisivat takaisin valtaan, ja veisivät meidät takaisin samaan tilanteeseen, on aivan kammottava, sanoo Burnside.

– He ovat luoneet kaksi miljoonaa työpaikkaa, enemmän kuin missään muualla Euroopassa!


Työväenpuolue Labour on kuronut konservatiivien pientä etumatkaa umpeen aivan viime metreille asti. Viimeisimmät gallupit ennustivat konservatiivien ja työväenpuolueen kannatusten olevan lähes tasoissa.

– Jos työväenpuolue ja Skotlannin itsenäisyyspuolue menisivät hallitukseen, meillä olisi yksinkertaisesti sosialistinen marxistipuolue, mikä olisi suoraan sanottuna demokratian vastaista, puuskahtaa Burnside.

Tärkein teema Burnsidelle näissä vaaleissa on talouden tasapainottaminen.

– Toivoisin, että konservatiivit voittaisivat. Toivon, että meille jäisi ylijäämää, kuten he ovat luvanneet. Julkisen talouden tulisi olla paremmin hallinnassa. Tarvitsemme lisää asuntojen rakentamista, sillä nuoret eivät pääse kiinni ensiasuntoihin. Missä sairaanhoitajat ja opettajat asuvat? Tarvitsemme näitä ihmisiä myös Lontoon keskustassa, heillä on oltava mahdollisuudet elää ja asua täällä, kertoo Burnside muutoksista, joita haluaisi nähdä.

Hän ei edes harkinnut muiden puolueiden äänestämistä kuin konservatiiveja.

– Vaalipiirissäni pienpuolueet ovat täysin hölynpölyä, minulla täytyisi olla todella hyvät perusteet äänestää jotain muuta puoluetta kuin konservatiiveja,

Hän myös pitäisi Britannian vielä mukana Euroopan unionissa, ongelmista huolimatta.

– Euroopan Unionissa on omat ongelmansa, mutta me emme ole eurossa. Se on kuitenkin suurin kauppakumppanimme, ja on helpompaa muuttaa asioita sisältä päin kuin seisoa ulkopuolella. Mutta jos EU:sta eroamisesta järjestetään kansanäänestys, äänestäisin unionissa pysymisen puolesta, mutta vaatisimme muutoksia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

  2. 2

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  3. 3

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  4. 4

   Aluksi Antin, 32, koukkuun nappasi hauki – mutta siihen haukeen iskikin oikein jättiläishauki

  5. 5

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  6. 6

   Yle hyllytti odotetun sananvapauskeskustelun – tuottaja hämillään: ”Tässä uhrataan nyt yksi henkilö”

  7. 7

   Olivian, 24, rehellisistä alusvaatekuvista tuli nettihitti – mukana tärkeä viesti kaikille naisille: ”Uskomaton helpotus”

  8. 8

   Nyt on todella erikoisia tilastoja: Kaisa Mäkäräiseltä nähtiin häkellyttävän kova suoritus

  9. 9

   Meksikon ”Helvetistä” löydetyt kristallit kätkivät sisälleen 60 000 vuotta vanhaa elämää

  10. 10

   Suuroperaatio Mosulin valtaamiseksi alkoi – tutkijalta synkkä ennuste Euroopalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  2. 2

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  3. 3

   17-vuotiaat tyttö ja poika kuolivat pakettiauton ja mopoauton nokkakolarissa Sastamalassa

  4. 4

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  5. 5

   Kari, 69, sai tylyn päätöksen ajokortista – näin hän ratkaisi asian edukseen

  6. 6

   Vaikein kuva-arvoitus ikinä? 12 erikoisjoukkojen sotilasta on maastoutunut nerokkaasti tähän kuvaan – kuinka monta löydät?

  7. 7

   5 pientä ihovaivaa, jotka voivat kertoa vakavammasta ongelmasta

  8. 8

   Poliisi epäilee: Mies yritti tappaa vaimonsa Kittilän Levillä – pariskunta ilmeisesti lomamatkalla

  9. 9

   Poliisi epäilee henkirikosta – teinityttö ja -poika kuolivat nokkakolarissa Sastamalassa

  10. 10

   Video: Armia nöyryytti tähtivahtia – Laine maalasi ja koki kovia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. 6

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  7. 7

   Mies teki klassisen virheen aamutuimaan – lattiat menivät pilalle

  8. 8

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  9. 9

   Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

  10. 10

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

  2. 2

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  3. 3

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  4. 4

   Aluksi Antin, 32, koukkuun nappasi hauki – mutta siihen haukeen iskikin oikein jättiläishauki

  5. 5

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  2. 2

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  3. 3

   17-vuotiaat tyttö ja poika kuolivat pakettiauton ja mopoauton nokkakolarissa Sastamalassa

  4. 4

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  5. 5

   Kari, 69, sai tylyn päätöksen ajokortista – näin hän ratkaisi asian edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. Näytä lisää