Airi, Aira

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Viimeinen kuva Lauri Törnistä ennen kuolemaa viidakossa – taistelutoveri kertoo salaisesta tehtävästä

Törnin viimeisen tiedustelupartion johtaja kertoo IS:lle kapteeninsa kohtalonpäivästä.

TARINA Lauri Törnin (1919–1965) kuolinpäivän tapahtumista on kerrottu julkisuudessa jo monen monta kertaa, hieman toisistaan poikkeavina versioina. Tässä sen kertoo Törnin osastoon kuuluneen tiedusteluryhmä Iowan johtaja Charles Petry sellaisena kuin hän sen muistaa.

Ylivääpeli Petry, lempinimeltään Slats (suom. säleikkö tai säleet), ei tiennyt etukäteen, kuka lähettäisi hänet matkaan huippusalaiseen tehtävään Laosiin lokakuussa 1965. Petry ällistyi, kun kapteeni Thorne saapui hänen tukikohtaansa Kham Duciin.

Yllä tänä vuonna kuvattu video Kham Ducin entisestä tukikohdasta.

– Olimme molemmat hyvin yllättyneitä, kun hän saapui, sillä emme olleet nähneet toisiamme pitkään aikaan. Olin todella iloinen tapaamisesta. Se kohotti taisteluhenkeäni 100 prosenttia, kertoo 89-vuotias Petry IS:lle puhelimitse kotoaan Etelä-Carolinasta.

Petry tunsi Thornen hyvin Saksasta, Bad Tölzin baijerilaisvaruskunnasta, jossa miehet olivat palvelleet yhdessä erikoisjoukoissa. Siellä Petry oli Thornen team sergeant, lähin apulainen vihreiden barettien kovilla hiihtoleireillä ja koulutuksessa.


Vietnamissa Petryn ilon aihe oli turvallisuuden tunne: tieto siitä, että juuri Thorne tulisi Kham Ducista apuun, jos partio joutuisi pinteeseen Laosissa.

– Partion toiminta-alueella oli hyvin paljon pohjoisvietnamilaisia yksiköitä. Se ei ollut helppo tehtävä, Petry sanoo.


KOHTEENA oli koodinimen D-1 saanut huoltovarikko tai lastausalue Laosissa, kuuluisan Ho Tshi Minhin reitin varrella. Pohjois-Vietnam täydensi reittiä myöten joukkojaan ja huolsi sissisotaa etelässä käynyttä Vietkongia. Reitin katkaiseminen oli tärkeä strateginen tavoite Yhdysvalloille.

Petryn tehtävänä oli tiedustella, mitä D-1:ssä oli ja osoittaa ilmavoimille maalit huoltoalueen tuhoamiseksi. Kham Duc oli lähellä D-1:tä: helikopterin lentomatka kohteeseen oli vain reilut 30 kilometriä.


Tiedusteluryhmän lähtöpäiväksi oli alun perin suunniteltu 15. lokakuuta. Tehtävä käytiin läpi briefingissä, jossa olivat mukana Petry ja hänen varajohtajansa, ylikersantti Willie Card sekä osaston operaatioupseeri Thorne ja hänen kanssaan Kham Duciin tullut erikoisjoukkojen everstiluutnantti Ray Call.

– Minä pidin briefingin. Tarkoitus oli mennä rajan yli illalla. Tuli kuitenkin myrsky, ja jäimme vielä yöksi tukikohtaan. Seuraavana aamuna everstiluutnantti lähti takaisin Saigoniin, mutta Thorne jäi. Satoi, ja pilvet pysyttelivät sitkeästi matalalla.


LOKAKUUN 18. päivänä sää vihdoin selkeni hieman, ja Kham Ducia ympäröivät kukkulat tulivat taas näkyviin.

Partion lähtöhetkeksi määrättiin kello 18. Sitä ennen lentokentältä nousi ilmavoimien tulenjohtokone, joka toimisi partion radiolinkkinä ja ohjaisi ilmaiskun maaliinsa.


Tasan kuudelta ilmaan nousi kaksi helikopteria: ensimmäisen Sikorsky CH-34:n kyydissä oli Petry ja hänen tiedusteluryhmänsä, varmistuskopterin kyytiin nousi kapteeni Thorne yksin.

Petry ei muista tarkasti, mitkä olivat miesten viimeiset sanat toisilleen ennen partion lähtöä. Sään oikullisuuden vuoksi helikoptereiden lähtöpäätös tehtiin hyvin nopeasti illansuussa. Tuli kiire, eikä hän ehtinyt enää keskustella Thornen kanssa.

– En usko, että me edes puhuimme paljon. Kun lentäjät olivat päättäneet, että he pystyisivät nousemaan vuorten yli, piti lähteä nopeasti, sillä ilta oli tulossa. Kohdealueelle täytyi päästä ennen kuin tuli täysin pimeä, jotta lentäjät näkisivät laskeutumispaikkana olleen aukion puiden välissä.

– Luulisin, ettemme tehneet muuta kuin puristimme nopeasti toistemme käsiä ja toivotimme onnea tehtävään, tai jotakin sinne päin. Nähdään, kun tulemme takaisin... Valitettavasti emme sitten enää nähneet.


VIIMEISESSÄ ennen partion lähtöä otetussa kuvassa maastopukuinen Thorne kantaa Carl Gustav -konepistoolia. Toisella olalla on vanha, pulttilukkoinen Springfield-sotilaskivääri M1903, jonka hän otti mukaansa helikopteriin.


– Se oli hänen babynsa! Hän kantoi sitä jatkuvasti mukanaan. En koskaan kysynyt häneltä miksi – ehkä hän tunsi olonsa mukavaksi sen kanssa. Hän oli erittäin hyvä ampuja. Häneltä ei kestänyt kauan ottaa kohde jyvälle ja painaa liipaisinta, Petry kertoo.

– Ehkä hän ajatteli, että hänelle riittää vain yksi laukaus.


HELIKOPTERIT pääsivät pian perille, vaikka ne saivat matkalla vastaansa jonkin verran ilmatorjuntatulta.

Laskeutumispaikka oli Vietnamin puolella – Petryn miehineen piti tunkeutua Laosiin jalkaisin.

– Lentäjä pusersi kopterin alas, ryhmä hyppäsi ulos ja niin me olimme matkalla suorittamaan tehtävää, Petry kertoo.

Varmistuskopterin tehtävänä oli lentää aivan ensimmäisen kopterin perässä ja yläpuolella, jotta se peittäisi laskeutuvan kopterin metelin viidakossa. Kaikki kävi nopeasti, ja pian molemmat kopterit ottivat jälleen korkeutta.

– Me emme kuulleet niitä enää, ja alkoi sataa uudelleen. Emme olleet enää radioyhteydessä kumpaankaan. Jatkoimme matkaa vuoren rinteelle ja sieltä taas alas.


PETRYLLÄ ei partiotehtävän aikana ollut aavistustakaan siitä, ettei Thornen kopteri koskaan palannut takaisin Kham Duciin.

Partioretki kesti pari päivää. Ryhmä Iowa löysi kohteensa ja ohjasi radiolla paikalle alueella partioineen ilmavoimien tulenjohtokoneen.

– Osoitin sille paikan, jossa kohde oli, ja se ampui merkkiammuksen.

Tulenjohtokone puolestaan kutsui paikalle ilmavoimien taistelukoneet Thaimaassa sijainneesta tukikohdasta.

– Ne tulivat neljän koneen ryhmissä pommituslennolle. Kohde oli se, mikä sen pitikin olla: pohjoisesta tulevien vietnamilaisten joukkojen kokoontumis- ja huoltoalue.


Pommit osuivat ilmeisesti kohteeseensa. Petry kertoo kuulleensa alueelta useita räjähdyksiä, jotka seurasivat nopeaan tahtiin pommitusta. Tiedusteluryhmä Iowa oli onnistunut – mutta ei ilman tappioita. Petryn vietnamilainen tunnustelija kaatui, kun ryhmä törmäsi pohjoisvietnamilaiseen osastoon, mutta onnistui heti irtautumaan tulitaistelusta.

– Otimme hänen ruumiinsa mukaan.


PARTIO lähti takaisin kohti rajaa, ja Petry kutsui helikopterin noutamaan ryhmän takaisin Kham Duciin. Vasta tukikohdassa Petry sai kuulla, että Thorne oli kateissa.

– Olin siitä hyvin pahoillani. Kävimme paljon keskusteluja tapahtuneesta – minä en ollut kuullut helikopterin putoamista, vaan viidakko oli aivan hiljainen, kun olimme laskeutuneet.

Petry kysyi Thornen kohtalosta tiedusteluryhmänsä kopteria lentäneeltä vietnamilaiskapteenilta.

– Hän sanoi, että heillä ei ollut käytössään instrumentteja, josta toisen kopterin sijainnin voisi nähdä. Mitään yhteentörmäystäkään ei ollut tapahtunut.

Vietnamilaislentäjä oli antanut Thornen kopterille käskyn pitää sijaintinsa ja lentää pientä ympyrää sen ajan, kun hän oli laskemassa tiedusteluryhmää maahan. Thornen kopterin piti ottaa korkeutta vasta sitten, kun kapteeni oli valmis poistumaan laskeutumispaikalta.

– Sen jälkeen radioyhteys katkesi, eikä kapteenin viesteihin enää vastattu. Kapteeni kierteli alueella kunnes polttoaine alkoi olla niin vähissä, että hänen piti palata takaisin tukikohtaan.


PETRYLLÄ puolestaan ei ollut mitään tietoa tapahtuneesta. Vaikka hän olisi saanut tiedon, ei hän olisi ryhmineen kyennyt tekemään maastoetsintöjä tiheässä viidakossa.

– Olen miettinyt paljon sitä, miksi helikopteri tuhoutui. En kuullut vihollisen tulitusta enkä tiennyt, miten kauas kopteri ehti lentää meidän laskeutumispaikaltamme.

– Kopterin on täytynyt räjähtää, sillä hylystä löydettiin myöhemmin vain pieniä osia.


Petry jäi suremaan pitkäaikaisen asetoverin ja esimiehen kohtaloa.

– Muistan hänet oikein hyvin. Hän oli yksi parhaista upseereista, jonka alaisuudessa olen toiminut erikoisjoukoissa Saksassa ja Vietnamissa. Toimimme hyvin läheisesti yhdessä. Kun majoituimme telttoihin, olin samassa teltassa hänen kanssaan. Opimme tuntemaan toisemme hyvin ja meistä tuli ystäviä.

Petryn mukaan Thorne oli hyvin vahva ja kova ihminen, joka hoiti tehtävänsä aina rauhallisesti.

– Hänestä oli helppo pitää. Me tunsimme syvää kunnioitusta toisiamme kohtaan. Minulla oli omat kykyni ja hänellä omansa. Me olimme hyvä pari aina kun työskentelimme yhdessä.

Lauri Törni -erikoislehti myynnissä Ilta-Sanomien kanssa hintaan 3,90 euroa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen sai surmansa Imatran kolmoismurhassa: ”He olivat ihan tavallisessa illanvietossa”

  2. 2

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  3. 3

   Tuottaja paljastaa: Uutisvuodon studioyleisökin hämmentyi Baba Lybeckin Sipilä-vitsistä – Jari Tervo tajusi juonen heti

  4. 4

   Poliisi Imatran kolmoismurhasta: Yksi uhreista kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaksi toimittajia

  5. 5

   F1-maailmanmestarikin mukana Mika Salon viisikymppisillä – hulppeat juhlat

  6. 6

   Saara Aallon uskomaton Chandelier-esitys sai Sharonin kyyneliin – ei saanut sanaa suustaan, juontaja joutui pelastamaan tilanteen

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Britit varmoja Saara Aallon finaalipaikasta – Chandelier-esitys räjäytti potin: ”X Factorin kaikkien aikojen paras esitys”

  9. 9

   Yksityisetsivä muistelee narauttamaansa pettäjämiestä: yritti lahjoa vapisevin käsin, menetti lopulta miljoonia

  10. 10

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  5. 5

   Poliisi: Kolme naista ammuttiin yöllä Imatralla – 23-vuotias epäilty otettu kiinni paikan päältä

  6. 6

   Saara Aallon uskomaton esitys lumosi jopa Simon Cowellin: ”Olit sensaatiomainen”

  7. 7

   New York Times kertoo 44-vuotiaan suomalaismiljonäärin uskomattoman tarinan: luksuselämää ja satojen miljoonien avioerotaistelu

  8. 8

   Saara Aallon uskomaton Chandelier-esitys sai Sharonin kyyneliin – ei saanut sanaa suustaan, juontaja joutui pelastamaan tilanteen

  9. 9

   Imatralla tapahtui öinen ampumavälikohtaus – Viranomaisvahvistus: Kolme ihmistä kuollut

  10. 10

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto onnistui semifinaalin esityksissään täydellisesti – villitsi tuomarit: ”Ansaitset olla finaalissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  8. 8

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  9. 9

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  10. 10

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen sai surmansa Imatran kolmoismurhassa: ”He olivat ihan tavallisessa illanvietossa”

  2. 2

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  3. 3

   Tuottaja paljastaa: Uutisvuodon studioyleisökin hämmentyi Baba Lybeckin Sipilä-vitsistä – Jari Tervo tajusi juonen heti

  4. 4

   Poliisi Imatran kolmoismurhasta: Yksi uhreista kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kaksi toimittajia

  5. 5

   F1-maailmanmestarikin mukana Mika Salon viisikymppisillä – hulppeat juhlat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  5. 5

   Poliisi: Kolme naista ammuttiin yöllä Imatralla – 23-vuotias epäilty otettu kiinni paikan päältä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. Näytä lisää