Senja

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Nouseeko Floridasta Trumpin jytky? – USA:n sekava vaalijärjestelmä ja mittausvirheet voivat vielä kääntää kisan

Näin presidenttikisa voi vielä viime hetkillä kääntyä Donald Trumpin voitoksi.
Voiko yhden ihmisen valitsemiseen tähtäävästä vaalijärjestelmästä enää epäselvemmän tehdä?

Tuskin, mutta amerikkalaiset ovat ylpeitä presidentinvaalisysteemistään, jonka periaatteena on huomioida jokainen 50:stä osavaltiosta ja antaa niiden valita oma suosikkinsa.

Lopputulos syntyy yksinkertaistettuna siitä, että osavaltioiden tulokset lasketaan lopuksi yhteen. Tätä ynnäystä tehdään taas tiistaina 8. marraskuuta, kun Yhdysvallat valitsee 45. presidenttinsä. Tulos on selvillä Suomen aikaa keskiviikkoaamuna 9.11.Jos mitään järisyttävää ei tapahdu, Hillary Clintonin sarakkeessa on yön päätteeksi valintaan tarvittavat yli 270 valitsijamiestä. Mutta vaalijärjestelmä ja poikkeuksellinen vaalivuosi takaavat Donald Trumpille yhä yllättämisen mahdollisuuden.


– Clinton on luultavasti seuraava presidentti. On kuitenkin paljon tilaa keskustelulle, mitä ”luultavasti” tarkoittaa, analysoi Yhdysvalloissa vaaliguruna pidetty datajournalisti Nate Silver viime maanantaina.

Keskiviikkona hän oli jo liikahtanut mielipiteessään, kun Trump sai hyviä galluplukuja Floridasta.

– Trump on ehkä kaventanut eroa Clintoniin, Silver kirjoitti.

Silver on suositun 538-ennustesivuston perustaja, joka povasi oikein kaikkien osavaltioiden tuloksen viime presidentinvaaleissa.


Näin vaalijärjestelmä toimii

Jokaiselle osavaltiolle on määritetty osin väkilukuun ja kongressiedustukseen perustuva määrä valitsijamiehiä. Kunkin osavaltion voittaja saa taakseen osavaltion kaikki valitsijamiehet, poikkeuksena vain piskuiset Maine ja Nebraska, joissa noudatetaan osittain vaalipiirijakoa.

Valitsijamiesten kokonaismäärä on yli puoli vuosisataa ollut 538. Mikäli kävisi niin, että kumpikin pääehdokas saisi 269 valitsijamiestä, valinta siirtyisi kongressiin edustajainhuoneelle.

Valitsijamiehet ovat puolueiden luottohenkilöitä, jotka vaalien jälkeen joulukuussa kokoontuvat omien osavaltioidensa pääkaupunkeihin antamaan äänensä. Ne lähetetään pääkaupunki Washingtoniin, jossa vaalitulos vahvistetaan ensi tammikuussa. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta.

Yhdysvaltain vaalikartta on maantieteellisesti muotoutunut niin, että liberaaleilla, tiheästi asutuilla rannikoilla ja suurkaupungeissa äänestetään demokraattipuoluetta, konservatiivisemmissa keskiosissa ja maaseudulla republikaaneja. Asetelma suosii tällä hetkellä demokraattiehdokasta, joka saa vaaleissa taakseen enemmän ”varmoja” sinisiä osavaltioita kuin republikaaniehdokas punaisia.

Clintonilla on tällä hetkellä 252 ”varmaa” valitsijamiestä, Trumpilla vain 126.

Clintonin sininen jyrää

Oheinen kartta havainnollistaa tilannetta, sillä siinä jokainen osavaltio on piirretty valitsijamiesmääränsä kokoisena. Kartta on väritetty RealClearPoliticsin keräämien eri osavaltioiden mielipidemittausten keskiarvon perusteella, ja vallitseva väri on Hillary Clintonin sininen.

Harmaalla viivoituksella on kuvattu niin sanottuja vaa’ankieliosavaltioita, jotka käytännössä ratkaisevat voittajan ja joihin kampanjointi keskittyy. Demokraattien sininen ja republikaanien punainen vakiintuivat puolueiden väreiksi viime vuosikymmenellä.Voit katsoa yksityiskohtaisemman kartan tästä linkistä.

Clinton on jyräämässä vaa’ankieliosavaltioissa ja onnistumassa horjuttamaan Trumpin asemaa jopa Arizonan kaltaisessa perinteisessä republikaaniosavaltiossa.

Clintonista on tulossa presidentti, koska Donald Trump on ehkä lopulta liian äärimmäinen ehdokas kansan enemmistölle. Varsinkin naiset ja vähemmistöt ovat Clintonin takana, samoin korkeasti koulutetut valkoiset. Clintonilla on ylivoimainen ruohonjuuritason organisaatio, joka on vyöryttänyt vaa’ankieliosavaltioissa kesästä saakka ja kannustanut ihmisiä rekisteröitymään äänestäjiksi ja äänestämään ennakkoon. Tukena on valtaisia mainoskampanjoita.

Jos Clinton vie kaikki osavaltiot, joissa hän on tällä hetkellä johdossa, valitsijamiesluvut Trumpia vastaan ovat 333–205, liki samat joilla Barack Obama voitti Mitt Romneyn neljä vuotta sitten.

Trump ei tarvitse äänienemmistöä

Donald Trumpin ohut mahdollisuus presidentiksi piilee valitsijamiesjärjestelmässä ja kantaansa empivissä äänestäjissä. Trump tuskin pystyy kuromaan kiinni Clintonin yli 5 prosenttiyksikön maanlaajuista kannatusjohtoa, mutta hänen ei tarvitsekaan, koska Yhdysvaltain vaaleissa maanlaajuisesti vähemmän ääniä saanut voi voittaa, kuten teki George W. Bush vuonna 2000.

Trumpin mahdollisuus rakentuu tällä hetkellä sen varaan, että suuren Pennsylvanian osavaltion maaseudulta ja Floridan eläköityneen väestön keskuudesta nousee jytky. Se pyyhkäisee Trumpille myös Ohion ja Pohjois-Carolinan samalla kun hän varmistaa perinteiset republikaaniosavaltiot Georgian ja Texasin – ja simsalabim, Trumpilla on jo 272 valitsijamiestä, kun mukaan lasketaan varmoina pidetyt republikaaniosavaltiot.Vaikka Pennsylvania jäisikin Clintonille, niin Arizona ja Iowa toisivat Trumpin silti tasoihin 269–269 Clintonin kanssa, ja republikaanienemmistöinen edustajainhuone valitsisi Trumpin presidentiksi.

Trumpin voiton avaimena pidetään siis ennen kaikkea Floridaa, joka hänen on käytännössä pakko voittaa. Tällä hetkellä kannatusero Clintoniin on Floridassa vain 1,6 prosenttiyksikköä.

Ovatko mittaukset väärässä?

Clinton johtaa Pennsylvaniassa tällä hetkellä yli neljällä prosenttiyksiköllä. Trump voi voittaa siellä vain jos jotain odottamatonta tapahtuu – tai mielipidemittaukset ovat pahasti pielessä.

Trumpin kampanja laskee sen varaan, että turhautuneen valkoisen työ­väenluokan Trump-kannatus on pysynyt piilossa mittauksilta.


Mahdollista mittausharhaa on analysoitu Yhdysvalloissa huolella sen jälkeen, kun Britannian mielipidemittaukset epäonnistuivat ennustamaan konservatiivipuolueen murskavoiton viime vuonna ja kun Brexit-äänestys järkytti maailmaa ennusteiden vastaisesti.

Trumpin ”ujot” kannattajat

Asiantuntijoiden mukaan on täysin mahdollista, että monet Trumpin kannattajat ovat niin ”ujoja”, että he eivät kerro mielipidemittausten haastattelijoille todellista kantaansa. On myös mahdollista, että kantaa on kysytty vääriltä ihmisiltä. On mahdollista, että juuri ne harvat mittaukset, joissa Trump johtaa tällä hetkellä niukasti, ovatkin oikeassa.

On mahdollista, että 9. marraskuuta analysoidaan eräänlaista Yhdysvaltain ”jytkyä”, sikäli kuin Suomen perussuomalaisten vaalivoitosta lanseerattua suosittua sanaa voi tässä yhteydessä käyttää.

Trumpin piilosuosion merkkinä on pidetty myös hänen isoja, innostuneita vaalitilaisuuksiaan. Clinton on saanut väkeä liikkeelle yleensä vähemmän. On myös fakta, että iso määrä amerikkalaisäänestäjiä pohtii kantaansa, ja he voivat kääntää vaa’ankieliosavaltioiden tiukat kisat Trumpille.


Clintonin ”palomuuri voi romahtaa”

Yhdysvaltain äänestyskäyttäytymisestä omat mallinsa rakentanut Nate Silver on todennut mittausharhan ja Trumpin voiton olevan mahdollista, joskin epätodennäköistä. Mittaukset saattavat hänen mukaansa yhtä hyvin piilotella Clintonin jättivoittoa.

– Mittausvirheet todennäköisesti toistuvat muissa samanlaisissa osavaltioissa, Silver kirjoitti.

– Osavaltiot eivät käyttäydy itsenäisesti, varsinkin jos niiden väestörakenne on sama. Jos Clinton häviää Pennsylvanian huolimatta suuresta johdosta siellä, hänellä saattaa olla ongelmia myös Michiganissa, Pohjois-Carolinassa ja muissa vaa’ankieliosavaltioissa, ja järkkymättömältä näyttävä valitsijamiesten muodostama palomuuri voi alkaa romahtaa, Silver selitti.

Samalla logiikalla on myös mahdollista, että Clinton ottaa yhden modernin ajan suurimmista voitoista, kun osavaltio toisensa jälkeen hylkää Trumpin.

Mikäli grafiikka ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Timo T.A. Mikkonen on kuollut

  2. 2

   Seiska: Timo T.A Mikkonen saattohoidossa – ”Hänellä ei ole tuskia”

  3. 3

   HS: Suomen vanhin ihminen on kuollut

  4. 4

   Helsinkiläismies noukki purettavasta talosta likaisen taulun – taideasiantuntijan arvio loksautti leuat

  5. 5

   Maailman seksikkäimmäksi ylistetty naispoliisi julkaisee hekumallisia alusvaatekuvia: ”Miehet eivät vastustele pidätystä”

  6. 6

   Pasi, 60, sai aivoinfarktin – ja parkkisakon: ”Yksityisellä pysäköinninvalvonnalla ei ole mitään sympatiaa”

  7. 7

   Tarja, 35, lähti norjalaiseen tehtaaseen töihin: ”Ei Suomessa koskaan maksettu noin korkeaa palkkaa näistä tehtävistä”

  8. 8

   Jyväskyläläisen kalamiehen käsittämätön päähänpisto puuroutti vesivoimalaitoksen – lähes miljoonan euron lasku

  9. 9

   Melkoinen pituusero: Janne Katajan ja Sara Forsbergin yhteiskuva on hervoton – ”Meistä tehdään pilaa”

  10. 10

   Maria Veitola tiedustelee Cheekiltä homohuhuista – suora vastaus: ”Lähden aina saman miehen kanssa – kuskini”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  2. 2

   Jyväskyläläisen kalamiehen käsittämätön päähänpisto puuroutti vesivoimalaitoksen – lähes miljoonan euron lasku

  3. 3

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  4. 4

   Tarja, 35, lähti norjalaiseen tehtaaseen töihin: ”Ei Suomessa koskaan maksettu noin korkeaa palkkaa näistä tehtävistä”

  5. 5

   Kommentti: Berner-farssi voi käydä Sipilälle kalliiksi

  6. 6

   Karmea tapaturma johti kokeneen työntekijän kuolemaan konepajalla Jyväskylässä

  7. 7

   Julkaisi rajun twiitin 10-vuotiaasta Barron Trumpista – Saturday Night Live -ohjelman käsikirjoittaja hyllytettiin

  8. 8

   Seiska: Timo T.A Mikkonen saattohoidossa – ”Hänellä ei ole tuskia”

  9. 9

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  10. 10

   Helsinkiläismies noukki purettavasta talosta likaisen taulun – taideasiantuntijan arvio loksautti leuat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  3. 3

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  4. 4

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  5. 5

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  6. 6

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  7. 7

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  8. 8

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  9. 9

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  10. 10

   Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Timo T.A. Mikkonen on kuollut

  2. 2

   Seiska: Timo T.A Mikkonen saattohoidossa – ”Hänellä ei ole tuskia”

  3. 3

   HS: Suomen vanhin ihminen on kuollut

  4. 4

   Helsinkiläismies noukki purettavasta talosta likaisen taulun – taideasiantuntijan arvio loksautti leuat

  5. 5

   Maailman seksikkäimmäksi ylistetty naispoliisi julkaisee hekumallisia alusvaatekuvia: ”Miehet eivät vastustele pidätystä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  2. 2

   Jyväskyläläisen kalamiehen käsittämätön päähänpisto puuroutti vesivoimalaitoksen – lähes miljoonan euron lasku

  3. 3

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  4. 4

   Tarja, 35, lähti norjalaiseen tehtaaseen töihin: ”Ei Suomessa koskaan maksettu noin korkeaa palkkaa näistä tehtävistä”

  5. 5

   Kommentti: Berner-farssi voi käydä Sipilälle kalliiksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  3. 3

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  4. 4

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  5. 5

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  6. Näytä lisää