Anna, Anne, Anu

Uutiset

Valikko

Uutiset

Lue 20 kauhutarinaa mökkiloisista: "Koskas syörään?"

Mökkeily
Ilta-Sanomien lukijat jakoivat kokemuksiaan kutsumattomista mökkivieraista.
1. Olin saarimökillä muutama viikko sitten mieheni kanssa, otettiin aurinkoa laiturilla, niin kohta vene lähestyy. Monen vuoden takainen kesäheilani tulee pokkana maihin ja heti alkaa pummaaminen, onko viinaa, grillimakkarakin maistuisi ja lähtiessään vielä pyysi tupakkaa matkalle. Kiikarilla nähnyt meidät. Voiko enempää törkeää olla?

2. Mökilleni änkesi kesä kesän jälkeen serkkuja ja muita sukulaisia. Kolmas vaimoni kyllästyi viimein tuppautumiseen ja laittoi ison taulun mökkipihaan, kiinnitti siihen senhetkisen työsuunnitelman ja palveluhinnaston, jonka mukaan täyshoitohinta oli 150 e. Pari kesää meni oikein hyvin ilman vieraita ja sitten ne, jotka suostuivat maksuun, saatiin nopeasti poistumaan, kun vaimo ihmetteli suureen ääneen: Kuinkahan pian te olisitte kotona jos nyt heti lähtisitte? Eipä ole tarvinnut sukulaisia hyysätä. Tosin vaimon vanhapoikaveli on kuin tupajumi, ei lähde kulumallakaan vaikka oma mökki on 50 km päässä. Elokuussa kyllä kehitän konstin hänenkin häätämisekseen.

3. "Kutsumattomina vierailijoina ilmestyy lähes joka kesä joku kaukainen tuttu matkailuautonsa tai veneensä kanssa mökin lähistölle norkoilemaan pääsyä saunaan, grillaamaan tai kahville. Kun norkoilijat soittavat ja kysyvät, sopiiko tulla, kun ollaan tässä ihan vieressä, vaatii pokkaa sanoa, että haluttaisiin mieluummin olla omassa rauhassa. Nämä vierailijat luulevat, että he eivät häiritse isäntäväkeä, kun heillä on majoitus omassa, mökin pihalle parkkeerattavassa autossa tai laituriin kiinnitetyssä veneessä.

4. Meidän perhe sai tarpeekseen perheestä, joka "tarjoutui tulemaan" joka kesä mökillemme, kun kerran reissasivat toisella puolella Suomea. Käytännössä tämä tarkoitti, että kaksi aikuista ja kaksi pentua tulivat loisimaan vanhempieni mökille - täysihoitoon. Sitten kun nämä lomaporsaat oli syötetty ja saunotettu, majoitettu muutamiksi öiksi, perhe lähti osaamatta edes kiittää vieraanvaraisuudesta. Tänä kesänä vastasin "me olisimme tulossa.." -ilmoitukseen aivan suoraan, että ette ole, ei yksinkertaisesti jakseta teidän perhettä, voitte lusia omallakin mökillänne! Jos tästä menivät välit, niin eipä paljoa menetetty."

5. Meitä rienasi yli vuoden samalta mökkialueelta tontin ostanut ex-naapuri. He oikein kyttäsivät milloin tulemme ja saman tein änkesivät itsensä meille. Piti saada olutta, tupakkaa, ruokaa ja saunaankin oli päästävä. Passauttivat itseään kerta toisensa jälkeen aamusta iltaan. Ainoa keino, jolla pääsimme riesasta, oli myydä mökki. Alihintaan myimme, jotta saatiin äkkiä kaupaksi. Siihen loppui meidän sossuaminen!

6. Oma appiukko pamahti mökille kesäsunnuntaina klo 10.00 aamulla. Oltiin emännän kanssa nukkumassa, kun tämä tulee ja avaa mökin oven ja huutaa kovaan ääneen: "Eihän täällä enää nukuta?" Ja seuraavaksi tietysti piti nousta kiireen vilkkaa keittämään kahvia. Pikkurapuloissa oli hivenen vaikea vastaanottaa tämä kutsumaton vieras.
Seuraavana kesänä eräänä aamuna ihmettelimme yhdessä, että kuka hitto seisoo meidän laiturilla speedot jalassa, niin sama mies. Hän oli päättänyt tulla taas hieman ajoissa ja mennyt uimaan, kun ei muutakaan ollut.

7. Rakkaat sukulaiset kutsuvat itsensä mökille, odottavat tumput suorina täyttä palvelua kännykkä kourassa ja päivittävät Facebookiin kuvien kera kuinka täällä "meidän" mökillä on mukavaa, istuvat illan saunassa, eivät vaivaudu kantamaan vettä lisää saunaan saati lisäämään puita. Pääset itse kylpemään puolen yön aikaan lämmitettyäsi saunan uudelleen ja kannettuasi vedet toistamiseen. Ja tämä toistuu lähes joka viikonloppu.

8. Äitini koti ja minun mökkini olivat melko lähekkäin Turun saaristossa. Eräänä kesänä ollessamme mieheni, tyttäreni ja vävyni kanssa mökillämme, 85-vuotiaalle äidilleni tuli kutsumattomia sukulaisvieraita, viisi miestä ja kaksi naista ilman minkäänlaisia ruokatuliaisia. Alueella kävi kerran viikossa myymäläauto. Onneksi pelastin tilanteen, sillä olimme vasta tulleet, joten meillä oli ruokaa vielä sillä hetkellä. Parasta oli, kun vierasperheen poika halusi mennä tyttäreni miehen kanssa kalastelemaan ja tuli jonkin ajan kuluttua kysymään: "Koskas syörään?"

9. Kokemusta on tarpeeksi, kun vieraat änkeävät paikalle keksipakettinsa kanssa ja tahtovat syödä kuuden tunnin jälkeen. Mitä minä tarjoan 3-6 hengen ryhmälle, kun vasta huomenna menen kauppaan täydentämään jääkaappia?

10. Eräänä juhannuksena ystäväni mökille änkesi vanha mökinomistajan lapsuudenkaveri, yht. 2 aikuista ja 2 kasvuiässä olevaa lasta. Tuliaisina YKSI LEIPÄ. Siinä meni minunkin pihvit, ei sitä kehtaa olla tarjoamatta nälkäisille lapsille. Kaikki lihat grillattuani menin itsekin sisälle syömään. Kaikki oli syöty! Juomisia mukana, ei. Joivat, kyllä. Kyseisen perheen isä vielä nauroi, kun vihjaisin kokkoa katsellessa, josko hän hakisi lupaamansa viskipullon asuntovaunusta kaikkien juotavaksi.

11. Vanhempien mökillä maalaiset tarjosi "palveluita" omin lupineen. Kerran olivat hakeneet polttopuita tontilta kaatamalla parhaat puut jättäen tontille oksat ja muut risut, sanoivat sitten jälkeenpäin, että he karsivat ja maisemoivat hieman tonttia. Ne saattoivat tulla mökkiin sisään ilman keksipakettia yllättäen, jos ovi oli auki.

12. Mökillemme saapui eräänä tämän kesän arkipäivänä "sukulaisiani" kaksi eri perhettä – kutsumatta. Pöytä oli laitettava koreaksi siinä silmänräpäyksessä. Saunaa oli ryhdyttävä kuumentamaan, että lapset voivat käydä lämmittelemässä uinnin lomaan! Laita kahvia, laita ruokaa, on nälkä, on jano, hyttyset pistävät, savua menee silmiin, on kylmä, on kuuma. Kalja loppu, viinat loppu, käymäläpaperi loppu. Ei edes kiitosta kaikenlaisesta palvelemisesta, saati että olisivat tuoneet mitään tullessaan!

13. Eipä aina kesämökki ole kyseessä. Maalaistalossa asuvat saavat monta kertaa kaupunkilaissukulaisia vieraakseen juuri kiireisimpään aikaan. Ja aina odotetaan huippupalvelua. Lapset jätetään talonväen kontolle ja itse häivytään virkistäytymään. Mutta koskaan ei löydy sitten kaupungissa käydessä yöpaikkaa tai edes kahvikupposta vastavuoroisesti.

14. Näitä "ilmaiseen lomanviettoon" tulijoita on ilman kesämökkiäkin. Meille tuli vieraaksi ystävä vuosien takaa. Oli usean päivän vierailulla, ei tuonut tuliaisia, saati että olisi osallistunut kotiaskareisiin tai edes kysynyt, voiko mitenkään auttaa. Haukotteli sohvalla kännykkä kädessä ja odotti valmista.

15. Täällä maaseudulla tunkee ukon sukulaisia kylään ex tempore. Ja nehän on niitä kaupunkilaisjuppeja, jotka sitten odottaa kahvia 7 sortin kahvileivillä ja tokihan lämmin ruokakin pitää olla, kun niin kaukaa tullaan. Ei siis yksin mökkiläisten ongelma, vaan yleensäkin maaseudulla asuvien. Itselle ei tulisi mieleenkään pölähtää kenenkään kotiin/mökille ilmoittamatta, tyhjin käsin.

16. Meille tuli vieraita ihan kutsusta, mutta jo tullessa oli rouva tuntuvassa humalassa. Vanhemmat juopottelivat koko vierailun ajan, lapset olivat alle 10-vuotiaita, joten heidän huolehtimisensa jäi meille. Eka ilta sujui vielä kohtuullisen rauhallisesti. Seuraavana aamuna oli jo rouva ihan kunnon kännissä ja pitkin päivää viiniä naukkailtiin, tietenkin salassa. Herra ja rouva saunoivat kaksi tuntia, ja kun meidän vuoro tuli, oli kaikki vesi käytetty, pesä sammunut ja pulloja lojui joka paikassa. Kun sauna oli saatu uudelleen lämpimäksi, alkoi sisältä kuulua hirveä huuto. Pariskunta oli käynyt toisiinsa käsiksi. Isäntä juoksi metsään ja rouva sammui lattialle. Ei ole herrasväkeä enää kutsuttu kylään."

17. Olimme sopineet, että tuttavaperhe saa tulla mökillemme kesänviettoon. Tarkoitus oli mökkeillä rauhallisesti ja selvinpäin, kun meilläkin oli kolme lasta, joista yksi vasta vauva. Kun tuttavaperhe saapui, he kantoivat autosta ulos ensimmäisenä monta konttia kaljaa. Eivät juurikaan olleet ottaneet oikeaa ruokaa, pelkkää makkaraa ja grillisalaattia suunnilleen. Perhe oli ottanut mukaan myös kaksi isoa, hurjapäistä saksanpaimenkoiraa, vaikka olimme kysyneet, että voivatko he viedä koirat hoitoon, sillä lapsemme pelkäsivät niitä kovasti."

18. Kerran miehen vähän alkoholisoitunut kaveri tupsahti kylään, joi käytännössä meidän oluita (vaikka oli omat mukana), sammuikin vielä eli yöksi jäi ja aamulla joi kaikki maidot, kun "mä tarvin maitoa krapulassa". Otti oluensa ja lähti. Ei oo sen jälkeen tarvinnu tulla enää.

19.
Mökille tuli yövieraita, kutsumatta, ja heillä ei ollut liinavaatteita mukanaan saati ruokaa. Halusivat myös saunoa, muttei ollut pyyhkeitä matkassa. Mökillä ei ole pesukonetta ja kauppaan 16 km, eikä minulla ole autoa. Siinä oli vitsit vähissä, kun pyykkäsin käsin lakanakasaa ja sen jälkeen poljin 32 km kauppareissulle.

20. Omat vieraani tuovat kahvipaketin, grillattavaa, vihanneksia ja juomansa, mutta passaus jää täysin tehtäväkseni. En ehdi "nauttia" heidän seurastaan, kun olen koko ajan keittiöpiikana. Juostaan "roksit" jalassa sisään, ei ymmärretä, että kesämökki on minun kotini, jossa toivon heidän käyttäytyvän sivistyneesti!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Poliisi kaipaa havaintoja: Missä on 54-vuotias Timo?

  2. 2

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  3. 3

   YK: Satoja Itä-Alepposta paenneita poikia ja miehiä katosi – pelastajat pelkäävät hirvittävää kohtaloa

  4. 4

   Naapuri järkyttyi Vuosaaren yöllisestä tragediasta – ”He olivat reippaita lapsia”

  5. 5

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  6. 6

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  7. 7

   X Factor -finaalin kappaleet julki – Saara Aalto esittää 80-luvun jättihitin

  8. 8

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  9. 9

   Hämmästyttävä keksintö panee puhelimella soittamisen uusiksi

  10. 10

   Tennistähti Henri Kontisen Emilia-rakas, 23, on häikäisevä ilmestys – mallikaunotar julkaisee rohkeita kuvia Instagramissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  2. 2

   Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

  3. 3

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  4. 4

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  5. 5

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  6. 6

   Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

  7. 7

   Moni kärsii tietämättään kakkostyypin diabeteksen esiasteesta – lisää äkkikuoleman vaaraa

  8. 8

   Yhden hitin eläketurva – tässä on joululaulu, joka tuo kirjoittajilleen edelleen 590 000 euron vuosittaiset rojaltitulot

  9. 9

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  10. 10

   Aktiivisen työttömän tuloista lähtee ensi vuonna jopa 200 €/kk – ”Työttömän taloudessa järkyttävän suuri summa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  8. 8

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  9. 9

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  10. 10

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Poliisi kaipaa havaintoja: Missä on 54-vuotias Timo?

  2. 2

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  3. 3

   YK: Satoja Itä-Alepposta paenneita poikia ja miehiä katosi – pelastajat pelkäävät hirvittävää kohtaloa

  4. 4

   Naapuri järkyttyi Vuosaaren yöllisestä tragediasta – ”He olivat reippaita lapsia”

  5. 5

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  2. 2

   Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

  3. 3

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  4. 4

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  5. 5

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää