Jutta

Vaalit 2011

Valikko

Vaalit 2011

Mitä tiedät politiikasta? Testaa tietosi Ilta-Sanomien visassa!

Tuoreesta tutkimuksesta selvisi, että suomalaiset ovat pihalla politiikasta.

Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämästä kyselystä ilmeni, että vain 31 prosenttia suomalaisista osaa luetella oikein hallituspuolueet. Tulosten mukaan etenkin nuoret olivat pihalla politiikasta.

Nyt pääset testaamaan politiikkatietämystäsi Ilta-Sanomien visassa. Vastaa alla oleviin kysymyksiin, tarkista vastauksesi ja laske pistemääräsi. Oikeat vastaukset ja pistemäärien merkitykset löydät jutun perästä.

1. Kuinka monta kansanedustajaa Suomessa on?
A) 150
B) 198
C) 200
D) 250

2. Mitä puolueita eduskunnassa on ollut kuluvalla vaalikaudella?
A) Kokoomus, keskusta, Sdp, perussuomalaiset, vihreät, kristillisdemokraatit, Rkp, Suomen Työväenpuolue
B) Kokoomus, keskusta, Sdp, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, vihreät, kristillisdemokraatit, Rkp
C) Kokoomus, keskusta, Sdp, vasemmistoliitto, perussuomalaiset, vihreät, Rkp
D) Kokoomus, keskusta, Sdp, vasemmistoliitto, vapauspuolue, perussuomalaiset, vihreät, kristillisdemokraatit, Rkp

3. Mitkä puolueet ovat hallituksessa?
A) Keskusta, Sdp, kokoomus ja vihreät
B) Keskusta, kokoomus, perussuomalaiset, vihreät, Rkp
C) Keskusta, kokoomus, vihreät, Rkp, kristillisdemokraatit
D) Keskusta, kokoomus, vihreät, Rkp

4. Ketkä ovat toimineet pääministerinä tällä vaalikaudella (sijaisuuksia ei lasketa)?
A) Mari Kiviniemi ja Jyrki Katainen
B) Mari Kiviniemi, Matti Vanhanen ja Paavo Lipponen
C) Mari Kiviniemi ja Matti Vanhanen
D) Mari Kiviniemi ja Paavo Väyrynen

5. Montako ministeriä nykyisessä hallituksessa on?
A) 10
B) 15
C) 20
D) 30

6. Kuka on kuntaministeri?
A) Jan Vapaavuori
B) Tapani Tölli
C) Mauri Pekkarinen
D) Juha Rehula

7. Mikä tarkoittaa eläkeläisten ”leikattu indeksi”?
A) Eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa asumiskustannusten nousun painoarvo on 48 prosenttia, palkkojen nousun 12 prosenttia ja muiden hintojen nousun 40 prosenttia.
B) Eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa palkkojen nousun painoarvo on 50 prosenttia ja hintojen nousun 50 prosenttia.
C) Eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa palkkojen nousun painoarvo on 80 prosenttia ja hintojen nousun 20 prosenttia.
D) Eläkkeitä tarkistetaan vuosittain indeksillä, jossa hintojen nousun painoarvo on 80 prosenttia ja palkkojen nousun 20 prosenttia.

8. Mikä on kestävyysvaje?
A) Julkisen sektorin suuruus tai julkisen kulutuksen määrä suhteutettuna kansantalouden kantokykyyn.
B) Eduskunnan menojen kasvaminen rajusti vaalikauden aikana.
C) Puolueen kannatuksen laskeminen kaksi vaalikautta peräkkäin.
D) Kansanedustajan väsähtäminen kesken pitkän istunnon.

9. Mikä on jakovara?
A) Rahamäärä, jonka kunnat jakavat heikko-osaisille asukkailleen tukien muodossa.
B) Budjettiin jätetty liikkumaväli, joka ottaa huomioon virheet laskutoimituksissa.
C) Valtiontalouden ylijäämä, josta on vähennetty kertaluontoiset tulot ja säästötarve.
D) Summa, jonka valtio aikoo säästää seuraavan hallituskauden aikana.

10. Mikä on Suomen pakolaiskiintiö tänä vuonna?
A) 750
B) 1 500
C) 5 000
D) 10 000

11. Mitä puoluetta edustaa eduskunnasta luopuva Esko-Juhani Tennilä?
A) Vasemmistoliittoa
B) Perussuomalaisia
C) SDP:tä
D) Keskustaa

12. Kuka oli Suomen ensimmäinen naispääministeri?
A) Miina Sillanpää
B) Hella Wuolijoki
C) Tarja Halonen
D) Anneli Jäätteenmäki

13. Kuinka monta ydinvoimalayksikköä Suomessa on?
A) Kolme
B) Neljä
C) Viisi
D) Kuusi

14. Minkä puolueen pohjalle perussuomalaiset on perustettu?
A) Työväen ja Pienviljelijäin Sosiaalidemokraattinen Liitto TPSL
B) Perustuslaillinen oikeistopuolue
C) Nuorsuomalaiset
D) Suomen Maaseudun Puolue SMP

15. Kuka on eduskunnan pääsihteeri?
A) Sauli Niinistö
B) Seppo Tiitinen
C) Jarmo Vuorinen
D) Seppo Kääriäinen

16. Kuinka monta valiokuntaa eduskunnassa on?
A) 5
B) 10
C) 16
D) 32

17. Kuka on ollut kuluvalla vaalikaudella suuren valiokunnan puheenjohtaja?
A) Eero Heinäluoma
B) Kimmo Sasi
C) Mauri Pekkarinen
D) Erkki Tuomioja

18. Mitä viimeisin välikysymys koski?

A) Eläkeikää
B) Tuloeroja
C) EU:n tukipakettia
D) Jätevesiasetusta

19. Mikä on äänikynnys?
A) Prosenttiosuus, jonka puolueen on saatava äänistä, jotta se saisi eduskunnasta paikkoja.
B) Vaaliuurnan tyhjentämiseen tarkoitettu apuväline
C) Äänestysikäraja eduskuntavaaleissa
D) Äänestysprosentti, jonka on vaaleissa toteuduttava, jotta vaalitulos voidaan vahvistaa.

20. Kuinka paljon valtionvelka oli helmikuun lopussa?

A) 10,9 miljardia euroa
B) 72,9 miljardia euroa
C) 83,7 miljardia euroa
D) 320,8 miljardia euroa

Oikeat vastaukset:

1) C, 2) B, 3) D, 4) C, 5) C, 6) B, 7) D, 8) A, 9) C, 10) A, 11) A, 12) D, 13) B, 14) D, 15) B, 16) C, 17) D, 18) C, 19) A, 20) B

Tulokset:

1-5 pistettä: Aijai, sinulla on vielä petrattavaa tiedoissasi! Älä kuitenkaan lannistu – aina voi oppia lisää.

6-10 pistettä: Hallitset perusasiat, mutta lisätietämys ei olisi pahitteeksi.

11-15 pistettä: Tämä on jo hyvä tulos. Taidat seurata politiikkaa keskivertokansalaista enemmän?

16-20 pistettä: Onneksi olkoon, olet aika haka politiikassa! Vastauksistasi huomaa, että seuraat aikaasi tarkasti. Peruskysymysten lisäksi vastasit oikein muutamaan hankalaan kysymykseen. 

(Lähteet: Valtiokonttori, Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos, Eduskunta, Matti Wiberg: Politiikan sanakirja)

Ota kantaa

Montako sait oikein?

1-5 16% 6-10 29% 11-15 4% 16-20 51%
Ääniä yhteensä 2623

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

    2. 2

      Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

    3. 3

      Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

    4. 4

      Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

    5. 5

      Ystävä petti legendaarisen Sergei Fedorovin – Venäjän supertähti menetti NHL:ssä tienaamansa miljoonat

    6. 6

      EU haluaa kieltää reserviläisten kiväärit – ”He eivät ymmärrä Suomen systeemiä”

    7. 7

      Filippiiniläinen pikaruokalatyöntekijä on kuuluisan kaunottaren kaksoisolento – salaa napatusta kuvasta tuli nettihitti, jopa itse näyttelijä huomioi

    8. 8

      Saksalaislehti: Bottaksella enää vain yksi vastustaja taistelussa Mercedeksen tallipaikasta

    9. 9

      Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

    10. 10

      Tutkijoiden järisyttävä löytö: yksi proteiini voi auttaa ylipainosta ja diabeteksesta kärsiviä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

    2. 2

      Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

    3. 3

      Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

    4. 4

      Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

    5. 5

      Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

    6. 6

      Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

    7. 7

      Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

    8. 8

      X Factor -finaalin kappaleet julki – Saara Aalto esittää 80-luvun jättihitin

    9. 9

      Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

    10. 10

      Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

    2. 2

      Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

    3. 3

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    4. 4

      Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

    5. 5

      Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

    6. 6

      Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

    7. 7

      Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

    8. 8

      Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

    9. 9

      Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

    10. 10

      Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

    11. Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

    2. 2

      Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

    3. 3

      Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

    4. 4

      Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

    5. 5

      Ystävä petti legendaarisen Sergei Fedorovin – Venäjän supertähti menetti NHL:ssä tienaamansa miljoonat

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

    2. 2

      Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

    3. 3

      Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

    4. 4

      Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

    5. 5

      Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

    2. 2

      Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

    3. 3

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    4. 4

      Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

    5. 5

      Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

    6. Näytä lisää