Eija

Viihde

Valikko

Viihde

Tapani Kansa ja Nina af Enehjelm muuttivat saman katon alle - kämppiksiksi!

Laulaja Tapani Kansa asuu jälleen yhdessä ex-vaimonsa
Nina af Enehjelmin kanssa, mutta he ovat vain kämppäkavereita.
Kop, kop. Espoolaisessa omakotitalossa ei ole ovikelloa. Kukaan ei kuule koputusta. Ainoa elonmerkki pihalla on pakkasessa huurtunut auto.
Takaovi on kuitenkin auki.

Kello on jo kolme iltapäivällä, mutta laulaja Tapani Kansa istuu keittiössä ex-puolisonsa Nina af Enehjelmin kanssa ja syö mikrossa valmistamaansa aamupuuroa.

-
Tämä on artistin päivärytmi, Tapani Kansa kertoo.

- Heräsin jo aamulla etsimään autonavaimia, mutta niitä ei ole löytynyt. Etsiminen on maailman tyhmintä hommaa.Hyvä ystävä, oopperalaulaja
Mika Nisula on ollut yökylässä, ja Ninan piti heittää hänet aamulla lentokentälle. Koska avaimia ei löytynyt, Nisula otti taksin.

-
Tässä huushollissa tapahtuu koko ajan kaikenlaista, Tapani

Seitsemän vuotta sitten omilleen muuttanut Nina af Enehjelm asuu taas saman katon alla. Päällisin puolin kaikki näyttää olevan kuin ennenkin: arkea paljaimmillaan.
Roosanväriseen froteeaamutakkiin pukeutuneella Ninalla on hiukset palmikolla eikä ollenkaan meikkiä. Hän kirjoittaa kannettavalla tietokoneella sähköpostia. Nina hoitaa parin tyttären Madeleinen Espoonlahden kirkossa joulukuun 28. päivä pidettävän konsertin tiedotusta. Madeleine af Enehjelm valmistuu jouluna näyttelijäksi Tukholman Calle Flygare -teatterikorkeakoulusta.

-
Katson Matskun esiintymistä aina riemulla, koska hän on hemmetin hyvä, Tapani Kansa sanoo sanomalehtensä takaa.

Sitten laulaja äkkää lehdestä, että hiihtäjä
Eero Kolehmainen on kuollut.

- Koskettava tieto. Hiihtelin pikkupoikana päivittäin, ja mestarihiihtäjät olivat innostavia esimerkkejä. Ei tullut mieleenkään samaistua Kolehmaiseen, joka oli hiihtänyt niin paljon ja on kyvykäs siinä.

Seuraa lyhyt suomen kielen luento.

- Lahjakas on typerä sana, kyvykäs on parempi. Minua naurattaa, kun minusta sanotaan, että olet lahjakas. Olen aikaa sitten lunastanut ne lahjat.
Ilmassa on kepeää ärhäkkyyttä - normiaamu kenelle tahansa juuri sängystä nousseelle.
Keittiön kaapin ovessa on kaksi värikästä vesivärityötä. Toinen esittää kukkeaa nuorta naista, toinen vakavaa ja rasittunutta miestä.

-
Nina näki kuvia Syyrian sodasta ja ahdistui niin, että maalasi nämä kuvat, Tapani kertoo.

- Ehkä se kertoo jotakin hänen alitajuisesta sielunelämästään.

400-neliöisessä omakotitalossa näkyy naisen kädenjälki. Nina on kiinnittänyt jääkaapin oveen sanomalehdestä leikkaamansa
Voice Kids -voittaja
Mollyn lauseen: On pakko work hard.

- Se on niin hauska lause, Nina perustelee.

Tapani
on samaa mieltä.

- Se on totta. Jos haluaa saada jotain aikaiseksi, on pakko ahkeroida. Vain kovalla työllä onnistuu.

Jo 45 vuotta sitten hitillään
Delilah läpimurron tehnyt laulaja tietää, mistä puhuu. Laulamista hän aikoo jatkaa niin kauan kuin voimia riittää. Tänä lauantainakin on kirkkokonsertti Kokemäellä, ja joulukuussa ilmestyi jo 40. levy, Särkyneen toiveen katu.

-
Pedro Hietanen keksi, että tekisimme levyn Nat King Colen hengessä.

Seuraa pieni tauko. Tapani lämmittää kahvia mikrossa. Sitten hän ohjaa
peremmälle saliin. Nina jää keittiöön kultaisennoutajan Maken kanssa.
Talon isäntä on huolehtivaisella tuulella. Hän siirtelee sohvapöydän paikkaa ja säätää valoja, että vieras näkisi paremmin. Sen jälkeen hän sytyttää sikarin.

- Olen aina ollut koti-ihminen. En ymmärrä, miksi hankkisi tällaisen talon, jos ei viihdy kotona.

Muutama vuosi sitten suuri omakotitalo oli myytävänä. Tarjouksia tuli, mutta Tapani Kansa päätti, ettei lähde kotoaan.

- Täällä on hyvä asua. Täällä on harjoitellut 30-henkinen bändi.

Yksi soittajista on Ninan ja Tapanin aikuinen poika Edvard af Enehjelm, joka asuu vielä kotona. Hän soittaa bändissä. Leipätyökseen hän pudottelee muun muassa lunta katoilta.

Isällä ja pojalla on läheinen suhde. He asuivat viisi vuotta kahdestaan. Nina asui tuolloin Ilmajoella sekä Pariisissa ja Helsingin keskustassa.

- Se oli hyvin antoisaa aikaa. Tutustuimme toisiimme. Tuskin olisimme voineet niin hyvin tutustuakaan, jos täällä olisi ollut enemmän porukkaa. Meidän välille syntyi mielenkiintoisia keskusteluja musiikista, taiteesta ja terveistä elämäntavoista. Minulla oli aikaa kuunnella.

- On kiva tutustua nuorten maailmaan. Edvard on sanonut minulle, että Facebook ei ole sun juttu. Ei siinä perusteluja tarvita. Hän tuntee minut niin hyvin.

Miesten maailma ei tuntunut yksinäiseltä.

- Olin kaivannut rauhaa. Nautin siitä, että sain olla Edvardin kanssa omassa rauhassa.

Vanhemmiten estraditaiteilijasta on tullut pehmeä pesänrakentaja. Hän siivoaa mielellään. Sisustaminenkin kiinnostaa. Kesken haastattelun Tapani Kansa kantaa nojatuolin uuteen paikkaan ja siirtelee kuivakukkavaaseja.

-
Nyt kun on taas nainen huushollissa, on enemmän säpinää. Juttu kulkee liukkaammin. Rauhaa se vähän vie, mutta tuo eloa.

- Ninalta kuulen melkein päivittäin myös lämpöisiä lauseita tyyliin, että voi se meidän Tapsukka, kun se taas teki niin pitkän reissun. Sehän on tietysti kivaa kuunneltavaa. On mukavaa, että kotona on odottamassa lempiruokaani, kaalilaatikkoa ja lämmintä omenapiirakkaa.

Ninalla
ja Tapanilla on moderni suhde.

- Olemme vain kämppäkavereita. Kyllä hän täällä asuu, mutta en tiedä, missä ensi vuonna. Meillä on lapset ja avoin suhde. Hauskaahan se on, että jotenkin toimeen tullaan. Olen huomannut, että lapset tykkäävät, kun asumme yhdessä. Meillä on iso talo ja mahdumme tänne.

- Jos alkaa pannu poreilla, voi aina huomauttaa. Kyllä me niin hyvin toisemme tunnemme, että voi aina sanoa. Minä määrään tässä huushollissa kaapin paikan. Ei se ole ollut aina niin. Olen ollut aiemmin paljon poissa, mutta nyt olen enemmän kotona.

Käy ilmi, että Tapani parsii itse sukkiensa reiät. Myös mielipiteissä löytyy.

- Parisuhde on lisäarvo, jos sattuu olemaan hyvä tuuri ja löytää ihmisen, jonka kanssa viihtyy. Se lisää elämään harmoniaa. Parisuhde on ideaali, jos ihmiset kokevat, että saavat toinen toisiltaan jotakin ja löytävät se rauhan, jota kotoaan kaipaa. Hyvä on, jos löytyy sellainen ihminen, joka tasapainottaa ja tukee.

Tapani toivoo, että lämpimät äidit palaisivat muotiin ja pitäisivät puolensa kodin hengettärinä.

-
Pitäisivät huolta, että menestyvä mies ei pyöri niin paljon maailmalla.
Kymmenien hittien mies ei ole koskaan puhunut sievistellen - ei nytkään.
Ehkä parisuhde on itsestä kiinni. Minulla ei ehkä ole ollut riittävää valmiutta hyvään parisuhteeseen. Parhaat suhteet rakentuvat ehkä silloin, jos ne alkavat nuorena ikään kuin puhtaalta pöydältä ja rakennetaan yhdessä elämää eteenpäin. Nuorena on myös säästynyt elämän suurilta kolhuilta. Vanhemmiten tilanne ei ole enää niin selkeä. Tulee paljon elettyä elämää mukaan ja kompastuskiviä.

Tapani Kansa nousee nojatuolista ja häipyy ison talon uumeniin. Palattuaan hän kertoo laittaneensa toiset villasukat ensimmäisten päälle. Jalat ovat kylmät.

-
akastumiset ja hullaantumiset ovat kaukana takanapäin. Ajatus, että sekoaisin jostain naisesta, tuntuu nyt aivan hassulle. Ei ole sellaista valmiutta enää. Kyllä se kuuluu nuorelle ihmiselle. Se on tekohengitystä, jos yli 60-vuotias rakastuu.

- Monet rakastuvat, suon sen kernaasti. Minä en kaipaa mitään hullaantumista. Onnellisuuteni nousee nyt kaikesta siitä hyvästä, mitä saan lasteni ja musiikin kautta kokea. Iloitsen Madeleinen esityksestä ja joistain omistakin ja katselen ilolla Ninan vaaseja, Tapani sanoo.

Hän osoittaa pöydälle, jossa on Nina af Enehjelmin tekemiä savitöitä. Nina on vuokrannut Helsingin Kaapelitehtaalta pienen työtilan. Hän on nyt lähdössä sinne bussilla, koska kadonneita avaimia ei ole löytynyt.
Nina tulee hyvästelemään. Tunnelma on leppoisan suora niin kuin vanhojen ystävien kesken tapaa olla. Tapani Kansa jää nojatuoliin polttelemaan sikaria.

- Kokoan onnellisuuteni niistä asioista, jotka minulla on. Ei ihmisen tarvitse aina jotakin uutta kaivata. Tässä iässä pitää olla haihattelematta, hän miettii.
Nuoremmiten haluaa kaiken. Vanhemmiten pitää osata suhtautua elämään jo kohtuudella. Jos tulee hyvin toimeen, saa ruokaa, lämpöä ja rakkautta ja on lahjakkaita ihmisiä ympärillä ja kiitollisuus siitä, mitä on saanut tehdä, mitä muuta voisi toivoa?


Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  2. 2

   Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

  3. 3

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  4. 4

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  5. 5

   Aluksi Antin, 32, koukkuun nappasi hauki – mutta siihen haukeen iskikin oikein jättiläishauki

  6. 6

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  7. 7

   Olivian, 24, rehellisistä alusvaatekuvista tuli nettihitti – mukana tärkeä viesti kaikille naisille: ”Uskomaton helpotus”

  8. 8

   Yle hyllytti odotetun sananvapauskeskustelun – tuottaja hämillään: ”Tässä uhrataan nyt yksi henkilö”

  9. 9

   Marja-Liisa Kirvesniemi antaa yhden neuvon Krista Pärmäkoskelle MM-kisoihin: ”Hän kärsisi siitä itse”

  10. 10

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  2. 2

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  3. 3

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  4. 4

   Kari, 69, sai tylyn päätöksen ajokortista – näin hän ratkaisi asian edukseen

  5. 5

   17-vuotiaat tyttö ja poika kuolivat pakettiauton ja mopoauton nokkakolarissa Sastamalassa

  6. 6

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  7. 7

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  8. 8

   Poliisi epäilee henkirikosta – teinityttö ja -poika kuolivat nokkakolarissa Sastamalassa

  9. 9

   Poliisi epäilee: Mies yritti tappaa vaimonsa Kittilän Levillä – pariskunta ilmeisesti lomamatkalla

  10. 10

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. 6

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  7. 7

   Mies teki klassisen virheen aamutuimaan – lattiat menivät pilalle

  8. 8

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  9. 9

   Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

  10. 10

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  2. 2

   Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

  3. 3

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  4. 4

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  5. 5

   Aluksi Antin, 32, koukkuun nappasi hauki – mutta siihen haukeen iskikin oikein jättiläishauki

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  2. 2

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  3. 3

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  4. 4

   Kari, 69, sai tylyn päätöksen ajokortista – näin hän ratkaisi asian edukseen

  5. 5

   17-vuotiaat tyttö ja poika kuolivat pakettiauton ja mopoauton nokkakolarissa Sastamalassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. Näytä lisää