Tatu, Daniel, Taneli

Viihde

Valikko

Viihde

Kuoleman pohtiminen on Jukka Puotilalle tuttua

ELÄMÄ JA KUOLEMA
Verikokeella pystynee pian testaamaan, onko vielä viiden vuoden päästä elossa. Mihin sitä käyttäisi jäljellä olevat päivänsä? Jukka Puotila pohtii, millainen on hyvä elämä - ja tuliko sellainen elettyä.
Jukka Puotila, 58, kääntelee tottuneesti mustan tila-autonsa rattia. Suunnitelmat muuttuvat, koska tapaamispaikaksi sovittu ravintola on kiinni. Näyttelijä ei pientä suunnitelmanmuutosta hätkähdä, vaan ehdottaa saman tien lähistöllä sijaitsevaa rauhallista kuppilaa.

On tarkoitus puhua elämästä ja kuolemasta. Siitä, millaista on hyvä elämä. Ja siitä, mitä ihminen tekee, jos hän saisi kuulla, että elinaikaa on jäljellä vain viisi vuotta. Tutkijat ovat tunnistaneet aineenvaihduntaan liittyviä aineita, joiden määrä veressä kertoo riskistä kuolla johonkin sairauteen seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Puotila on elämänsä aikana ehtinyt pohtia elämää monelta kantilta. Puhe alkaa virrata, vaikka auto vielä mutkittelee Helsingin keskustassa.

- Hyvä elämä on vähän kuin paradoksi. On hyvä elämä, mutta sitten ei oikeastaan olekaan hyvää elämää. Hyvä elämä kuitenkin on niin yksilökohtainen, Puotila aloittaa ja kääntää auton kohti Töölönlahtea.

Puotila nostaa esimerkiksi sen, että jollekin hyvä elämä koostuu siitä, että ympärillä on perhe. Joku taas haluaa ympärilleen vain yksinäisyyttä, hiljaisuutta ja luontoa.

- Kun vanhenee, elämä alkaa tietenkin näyttää toisenlaiselta. Tulee sairauksia. Miettii, miten suhtautuu elämään ja miten suhtautuu kuoleman läsnäoloon.

Aiemmin Puotila on kertonut haluavansa nauttia niistä päivistä, kun saa olla terveenä.

Onko sairauksia, joita erityisesti pelkäät?

- En ole foobikko asian suhteen, ainakaan nyt. Mutta esimerkiksi syövät ovat sellaisia, joita ihmiset varmasti yleisesti pelkäävät, Puotila arvelee.

"Elämä itsessään on itseisarvo"


Puotilan nähdään pääroolissa Kansallisteatterin Eugene Ionescon Kuningas kuolee -klassikkokomediassa. Puotila näyttelee kuningasta, joka ei halua kuolla, mutta kaikki ympärillä olevat näkevät, että hän on siirtymässä ajasta iäisyyteen. Kuoleva kuningas keskustelee sisäkkönsä kanssa.

- Kuningas pyytää sisäkköä kertomaan elämästään. Sisäkkö vastaa, että hänen elämänsä on huonoa, se on köyhää ja kovaa raatamista. Kuningas toteaa, että ei huonosti voi elää, siinä on ristiriita. Sisäkön mukaan elämä on rumaa, johon kuningas toteaa, että se on elämää. Olisiko kuitenkin niin, että elämä on itsessään hyvää, kun sitä saa elää?

Vanhemmiten ihminen usein alkaa pohtia sitä, onko elänyt elämänsä hyvin. Niin hyvin kuin mahdollista. Puotila uskoo kuitenkin, että vaikka ihminen saisi aloittaa elämänsä alusta, hän toistaisi samat virheet kuin aiemmin.

- Niistä kaikista virheistä, mitä elämän aikana on tehnyt, niitä on turha katua. Niistä on tullut minä tällaisena kuin olen vuosien mittaan huonoine ja hyvine puolineen. Ihminen rakentuu niistä asioista.

Jos Puotila jotain menneestä muuttaisi, hän olisi viettänyt enemmän aikaa lastensa kanssa, kun he olivat pieniä. Puotilan nuorin poika pääsee pian armeijasta. Kaksi vanhempaa ovat jo muuttaneet pois kotoa.

- Lasten ollessa pieniä tein hirveästi duunia ja olin poissa. Mutta en sitäkään haluaisi nimetä. Se oli sitä vaihetta, ja lasten kanssa on tullut oltua ihan toisella tavalla nyt.

Entä onko täysin toisten armoilla eläminen hyvää elämää? Tätä Puotila on miettinyt seuratessaan vanhempiensa ikääntymistä.

- Vanhemmiten tulee varmasti se ajatus, että itsessään elämä, se kun olet ja hengität, se on jo hyvää elämää. Elämä itsessään on itseisarvo.

Hyvään elämään liittyy Puotilan mielestä myös itsenäisyys ja riippumattomuus.

- Kun ihminen miettii, miten haluaa kuolla, suurin osa varmasti vastaa, että nopeasti ja kivuttomasti nukahtaen omaan sänkyyn.

- Sopiko, että hurautetaan tähän? Puotila keskeyttää pohdintansa.Ajatus elämästä muuttuu vanhetessa


Puotila pysäyttää auton Töölönlahdessa sijaitsevan kahvilan lähistölle. On alkanut tihuttaa vettä, viima puskee takin lävitse. Puotila tervehtii muutamaa vanhaa tuttavaa kahvilan aulassa ennen kuin istuutuu salin perälle. Palataan siihen, miten ajatus elämästä muuttuu vanhetessa.

- Nuoren ihmisen elämään liittyy kuolemattomuuden tunne. Se on vähän niin kuin terveys, sitä elää sen kummemmin ajattelematta. Niinhän sen nuorella kuuluu ollakin.

Puotilan mukaan nelikymppisenä ihminen näkee omien lastensa kasvamisen, mutta myös omien vanhempiensa ikääntymisen. Ajan rajallisuuden kohtaa eri tavalla kuin nuorempana. Ymmärtää, ettei ole kuolematon.

- Jos täyttää kolmekymmentä ja se tuntuu raskaalta, voin lohduttaa, että jossain vaiheessa haluaisi mielellään täyttää kolmekymmentä, Puotila naurahtaa.

Hän ei kuitenkaan myönnä kaipaavansa takaisin nuoruusvuosiinsa tai siihen, että saisi aloittaa elämänsä alusta. Nyt Puotila täyttää jo ihan mielellään kuusikymmentä vuotta. Aina asia ei ole ollut niin.

- Joskus aikoinaan esiinnyin 60-vuotispäivillä ja tuli mieleen, että mites näitä nyt kannattaa juhlia. Nyt kun omat 60-vuotiaspäivät lähestyvät, voin sanoa, että mikä ettei.

Puotila kuvailee olevansa nyt vedenjakajana neljän sukupolven välissä. Iäkkäät vanhemmat ovat elossa, lapset lentävät pesästä. Yhdellä heistä on jo jälkikasvua. Hetken mietittyään Puotila kiteyttää hyvän elämän kolmeen sanaan.

- Työ, terveys ja rakkaus, ne ovat keskeisimmät. Kaikki muu on henkilökohtaista, mistä saa nautintoa.

"En muuttaisi mitään"


Puotila on onnekas. Hänen elämästään löytyvät kaikki asiat, jotta hän voi sanoa elävänsä hyvää elämää. Joku lähtee maailmanympärysmatkalle, joku kävelee saunan jälkeen mökin rantaan. Puotilalle nautintoa tuova asia on hyvin mennyt esitys. Kun yleisö nauttii ja nauraa, unohtaa arjen. Esitys on hyvä silloin, kun se koskettaa yleisöä.

- Heillä on siinä hyvä hetki. Jos heillä on hyvä hetki, myös minulla on hyvä hetki.

Ulkona tihuttaa edelleen, mutta kahvilan edustalla oleva Tokoinranta on kaunis. Puotilalle paikka on tuttu.

Muuttaisiko elämääsi, jos sinulla olisi vain viisi vuotta elinaikaa?

- En muuttaisi mitään. Uskon, että ihminen jatkaisi normaalia elämää, vaikka elinaika olisi tiedossa.

Puotila myöntää, että tieto olisi varmasti järkytys kenelle tahansa. Aluksi ihminen saattaisi ajatella, että haluaa muuttaa joitakin asioita, mutta loppujen lopuksi harva lähtisi matkalle maailman ympäri.

- Ja kuka haluaisi sen tiedon ja kuinka tarkka se tieto on? Entä, jos se ei pidä paikkaansa? Puotila viittaa uutisoituun verikokeeseen.

Toisaalta Puotilan mukaan ihminen voi jaksaa vaikka mitä, kun tietää, että loppu on lähellä. Hän uskoo silti, että ihminen haluaa elää elämäänsä läheistensä kanssa loppuun saakka. Ei eroaisi ja jättäisi vanhaa elämäänsä taakseen.

- Sanoisi, että näitä viimeisiä vuosia minähän en tässä kioskissa vietä. Siihen minä en usko.

Kuoleman pohtiminen on Puotilalle tuttua. Herätys tapahtui vuonna 2010. Kokenut moottoripyöräilijä joutui tilanteeseen, jossa bussi tuli yllättäen takaapäin. Puotilalle olisi voinut käydä todella huonosti. Kaikista pahinta oli se, että tilanne ei ollut hänen kontrollissaan.

- Siihen loppui moottoripyöräily. Kovia tilanteita on ollut ennenkin, myös auton kanssa. Jotenkin tuntui silti, että eiköhän tämä moottoripyöräily ole nyt tässä. Ehkä tämä on vanhenemista myös.

Entäs unelmat, mitä Puotila haluaisi vielä elämänsä aikana tehdä? Puotila vastaa nopeasti, ettei kauheasti unelmoi. Ei juuri ollenkaan.

- Voin unelmoida kesästä talvella tai päinvastoin, mutta tuntuu, että elämä riittää tällaisella tavalla kuin se nyt on.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Saara Aalto sai jättimäisen tukijan – yksi kaikkien aikojen kitaristeista mykistyi suomalaisen esityksestä: ”Satumaista!”

  2. 2

   Poliisilta lisätietoa Houtskarin kaksoissurmasta: Surmat tehtiin todennäköisesti miehen aseella

  3. 3

   Katso tästä, kun Saara Aalto ja Adam Lambert räjäyttivät Wembleyn Bohemian Rhapsodyllaan!

  4. 4

   Poliisi kiinnostui moottoripyöräilijästä Jyväskylässä – uskomaton määrä asioita pielessä

  5. 5

   Pirkka-Pekka Petelius paljastaa: Kuuluisa masturbointikohtaus oli vahinko – ”Mä vaan rupesin venyttelemään sitä”

  6. 6

   Lapsen tuomio Heikki Salon hirsitalo-ostosta: ”Kuinka sä isä saatoit myydä meidän kodin ja ostit tällaisen röttelön?”

  7. 7

   Katso tästä Saara Aallon maagisen komea finaalibiisi – tuomaritkin ylistivät

  8. 8

   Nico Rosberg paljasti haaveensa täysin uudesta urasta – ”Jonain päivänä...”

  9. 9

   Houtskarin kaksoissurma: Mies ja nainen löytyivät autosta syrjäiseltä hiekkakuopalta

  10. 10

   Poliisi tutkii: Päiväkodin johtajan epäillään pahoinpidelleen 3-vuotiaan pojan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  2. 2

   Katso tästä, kun Saara Aalto ja Adam Lambert räjäyttivät Wembleyn Bohemian Rhapsodyllaan!

  3. 3

   Mitä turmahuoneiston saunassa tapahtui? 4 avointa kysymystä Vuosaaren tragediasta

  4. 4

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto kisaa X Factorin voitosta! ”Olen niin kiitollinen”

  5. 5

   Saara upeasti jatkoon! Kilpailee huomenna koko X Factor -kilpailun voitosta

  6. 6

   Kruununprinsessa Victoria hurmasi Nobel-gaalassa upeassa juhlapuvussaan: ”Täydet viisi pistettä!”

  7. 7

   Saara Aalto meikissä hetki ennen finaalia – Honey G paljasti kulissien takaisella videolla kasvonsa

  8. 8

   Houtskarin kaksoissurma: Mies ja nainen löytyivät autosta syrjäiseltä hiekkakuopalta

  9. 9

   Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

  10. 10

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  7. 7

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  8. 8

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  9. 9

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  10. 10

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Saara Aalto sai jättimäisen tukijan – yksi kaikkien aikojen kitaristeista mykistyi suomalaisen esityksestä: ”Satumaista!”

  2. 2

   Poliisilta lisätietoa Houtskarin kaksoissurmasta: Surmat tehtiin todennäköisesti miehen aseella

  3. 3

   Katso tästä, kun Saara Aalto ja Adam Lambert räjäyttivät Wembleyn Bohemian Rhapsodyllaan!

  4. 4

   Poliisi kiinnostui moottoripyöräilijästä Jyväskylässä – uskomaton määrä asioita pielessä

  5. 5

   Pirkka-Pekka Petelius paljastaa: Kuuluisa masturbointikohtaus oli vahinko – ”Mä vaan rupesin venyttelemään sitä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  2. 2

   Katso tästä, kun Saara Aalto ja Adam Lambert räjäyttivät Wembleyn Bohemian Rhapsodyllaan!

  3. 3

   Mitä turmahuoneiston saunassa tapahtui? 4 avointa kysymystä Vuosaaren tragediasta

  4. 4

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto kisaa X Factorin voitosta! ”Olen niin kiitollinen”

  5. 5

   Saara upeasti jatkoon! Kilpailee huomenna koko X Factor -kilpailun voitosta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää