Keijo

Viihde

Valikko

Viihde

Kuoleman pohtiminen on Jukka Puotilalle tuttua

ELÄMÄ JA KUOLEMA
Verikokeella pystynee pian testaamaan, onko vielä viiden vuoden päästä elossa. Mihin sitä käyttäisi jäljellä olevat päivänsä? Jukka Puotila pohtii, millainen on hyvä elämä - ja tuliko sellainen elettyä.
Jukka Puotila, 58, kääntelee tottuneesti mustan tila-autonsa rattia. Suunnitelmat muuttuvat, koska tapaamispaikaksi sovittu ravintola on kiinni. Näyttelijä ei pientä suunnitelmanmuutosta hätkähdä, vaan ehdottaa saman tien lähistöllä sijaitsevaa rauhallista kuppilaa.

On tarkoitus puhua elämästä ja kuolemasta. Siitä, millaista on hyvä elämä. Ja siitä, mitä ihminen tekee, jos hän saisi kuulla, että elinaikaa on jäljellä vain viisi vuotta. Tutkijat ovat tunnistaneet aineenvaihduntaan liittyviä aineita, joiden määrä veressä kertoo riskistä kuolla johonkin sairauteen seuraavan viiden vuoden kuluessa.

Puotila on elämänsä aikana ehtinyt pohtia elämää monelta kantilta. Puhe alkaa virrata, vaikka auto vielä mutkittelee Helsingin keskustassa.

- Hyvä elämä on vähän kuin paradoksi. On hyvä elämä, mutta sitten ei oikeastaan olekaan hyvää elämää. Hyvä elämä kuitenkin on niin yksilökohtainen, Puotila aloittaa ja kääntää auton kohti Töölönlahtea.

Puotila nostaa esimerkiksi sen, että jollekin hyvä elämä koostuu siitä, että ympärillä on perhe. Joku taas haluaa ympärilleen vain yksinäisyyttä, hiljaisuutta ja luontoa.

- Kun vanhenee, elämä alkaa tietenkin näyttää toisenlaiselta. Tulee sairauksia. Miettii, miten suhtautuu elämään ja miten suhtautuu kuoleman läsnäoloon.

Aiemmin Puotila on kertonut haluavansa nauttia niistä päivistä, kun saa olla terveenä.

Onko sairauksia, joita erityisesti pelkäät?

- En ole foobikko asian suhteen, ainakaan nyt. Mutta esimerkiksi syövät ovat sellaisia, joita ihmiset varmasti yleisesti pelkäävät, Puotila arvelee.

"Elämä itsessään on itseisarvo"


Puotilan nähdään pääroolissa Kansallisteatterin Eugene Ionescon Kuningas kuolee -klassikkokomediassa. Puotila näyttelee kuningasta, joka ei halua kuolla, mutta kaikki ympärillä olevat näkevät, että hän on siirtymässä ajasta iäisyyteen. Kuoleva kuningas keskustelee sisäkkönsä kanssa.

- Kuningas pyytää sisäkköä kertomaan elämästään. Sisäkkö vastaa, että hänen elämänsä on huonoa, se on köyhää ja kovaa raatamista. Kuningas toteaa, että ei huonosti voi elää, siinä on ristiriita. Sisäkön mukaan elämä on rumaa, johon kuningas toteaa, että se on elämää. Olisiko kuitenkin niin, että elämä on itsessään hyvää, kun sitä saa elää?

Vanhemmiten ihminen usein alkaa pohtia sitä, onko elänyt elämänsä hyvin. Niin hyvin kuin mahdollista. Puotila uskoo kuitenkin, että vaikka ihminen saisi aloittaa elämänsä alusta, hän toistaisi samat virheet kuin aiemmin.

- Niistä kaikista virheistä, mitä elämän aikana on tehnyt, niitä on turha katua. Niistä on tullut minä tällaisena kuin olen vuosien mittaan huonoine ja hyvine puolineen. Ihminen rakentuu niistä asioista.

Jos Puotila jotain menneestä muuttaisi, hän olisi viettänyt enemmän aikaa lastensa kanssa, kun he olivat pieniä. Puotilan nuorin poika pääsee pian armeijasta. Kaksi vanhempaa ovat jo muuttaneet pois kotoa.

- Lasten ollessa pieniä tein hirveästi duunia ja olin poissa. Mutta en sitäkään haluaisi nimetä. Se oli sitä vaihetta, ja lasten kanssa on tullut oltua ihan toisella tavalla nyt.

Entä onko täysin toisten armoilla eläminen hyvää elämää? Tätä Puotila on miettinyt seuratessaan vanhempiensa ikääntymistä.

- Vanhemmiten tulee varmasti se ajatus, että itsessään elämä, se kun olet ja hengität, se on jo hyvää elämää. Elämä itsessään on itseisarvo.

Hyvään elämään liittyy Puotilan mielestä myös itsenäisyys ja riippumattomuus.

- Kun ihminen miettii, miten haluaa kuolla, suurin osa varmasti vastaa, että nopeasti ja kivuttomasti nukahtaen omaan sänkyyn.

- Sopiko, että hurautetaan tähän? Puotila keskeyttää pohdintansa.Ajatus elämästä muuttuu vanhetessa


Puotila pysäyttää auton Töölönlahdessa sijaitsevan kahvilan lähistölle. On alkanut tihuttaa vettä, viima puskee takin lävitse. Puotila tervehtii muutamaa vanhaa tuttavaa kahvilan aulassa ennen kuin istuutuu salin perälle. Palataan siihen, miten ajatus elämästä muuttuu vanhetessa.

- Nuoren ihmisen elämään liittyy kuolemattomuuden tunne. Se on vähän niin kuin terveys, sitä elää sen kummemmin ajattelematta. Niinhän sen nuorella kuuluu ollakin.

Puotilan mukaan nelikymppisenä ihminen näkee omien lastensa kasvamisen, mutta myös omien vanhempiensa ikääntymisen. Ajan rajallisuuden kohtaa eri tavalla kuin nuorempana. Ymmärtää, ettei ole kuolematon.

- Jos täyttää kolmekymmentä ja se tuntuu raskaalta, voin lohduttaa, että jossain vaiheessa haluaisi mielellään täyttää kolmekymmentä, Puotila naurahtaa.

Hän ei kuitenkaan myönnä kaipaavansa takaisin nuoruusvuosiinsa tai siihen, että saisi aloittaa elämänsä alusta. Nyt Puotila täyttää jo ihan mielellään kuusikymmentä vuotta. Aina asia ei ole ollut niin.

- Joskus aikoinaan esiinnyin 60-vuotispäivillä ja tuli mieleen, että mites näitä nyt kannattaa juhlia. Nyt kun omat 60-vuotiaspäivät lähestyvät, voin sanoa, että mikä ettei.

Puotila kuvailee olevansa nyt vedenjakajana neljän sukupolven välissä. Iäkkäät vanhemmat ovat elossa, lapset lentävät pesästä. Yhdellä heistä on jo jälkikasvua. Hetken mietittyään Puotila kiteyttää hyvän elämän kolmeen sanaan.

- Työ, terveys ja rakkaus, ne ovat keskeisimmät. Kaikki muu on henkilökohtaista, mistä saa nautintoa.

"En muuttaisi mitään"


Puotila on onnekas. Hänen elämästään löytyvät kaikki asiat, jotta hän voi sanoa elävänsä hyvää elämää. Joku lähtee maailmanympärysmatkalle, joku kävelee saunan jälkeen mökin rantaan. Puotilalle nautintoa tuova asia on hyvin mennyt esitys. Kun yleisö nauttii ja nauraa, unohtaa arjen. Esitys on hyvä silloin, kun se koskettaa yleisöä.

- Heillä on siinä hyvä hetki. Jos heillä on hyvä hetki, myös minulla on hyvä hetki.

Ulkona tihuttaa edelleen, mutta kahvilan edustalla oleva Tokoinranta on kaunis. Puotilalle paikka on tuttu.

Muuttaisiko elämääsi, jos sinulla olisi vain viisi vuotta elinaikaa?

- En muuttaisi mitään. Uskon, että ihminen jatkaisi normaalia elämää, vaikka elinaika olisi tiedossa.

Puotila myöntää, että tieto olisi varmasti järkytys kenelle tahansa. Aluksi ihminen saattaisi ajatella, että haluaa muuttaa joitakin asioita, mutta loppujen lopuksi harva lähtisi matkalle maailman ympäri.

- Ja kuka haluaisi sen tiedon ja kuinka tarkka se tieto on? Entä, jos se ei pidä paikkaansa? Puotila viittaa uutisoituun verikokeeseen.

Toisaalta Puotilan mukaan ihminen voi jaksaa vaikka mitä, kun tietää, että loppu on lähellä. Hän uskoo silti, että ihminen haluaa elää elämäänsä läheistensä kanssa loppuun saakka. Ei eroaisi ja jättäisi vanhaa elämäänsä taakseen.

- Sanoisi, että näitä viimeisiä vuosia minähän en tässä kioskissa vietä. Siihen minä en usko.

Kuoleman pohtiminen on Puotilalle tuttua. Herätys tapahtui vuonna 2010. Kokenut moottoripyöräilijä joutui tilanteeseen, jossa bussi tuli yllättäen takaapäin. Puotilalle olisi voinut käydä todella huonosti. Kaikista pahinta oli se, että tilanne ei ollut hänen kontrollissaan.

- Siihen loppui moottoripyöräily. Kovia tilanteita on ollut ennenkin, myös auton kanssa. Jotenkin tuntui silti, että eiköhän tämä moottoripyöräily ole nyt tässä. Ehkä tämä on vanhenemista myös.

Entäs unelmat, mitä Puotila haluaisi vielä elämänsä aikana tehdä? Puotila vastaa nopeasti, ettei kauheasti unelmoi. Ei juuri ollenkaan.

- Voin unelmoida kesästä talvella tai päinvastoin, mutta tuntuu, että elämä riittää tällaisella tavalla kuin se nyt on.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kimmo, 47, heräsi yöllä karmeaan jysähdykseen – rekan lava syöksyi läpi talon seinästä: ”Ajattelin, että nyt sortuu torppa”

  2. 2

   WhatsAppiin tärkeä uudistus - saattaa muuttaa sen käytön täysin

  3. 3

   MTV: Äiti ratkesi ryyppäämään ruotsinlaivalla – henkilökunta joutui ottamaan lapset hoiviinsa

  4. 4

   Hurjat rakkauskilot: Vaimo jättää Askon WhatsApp-viestillä yhtäkkiä: ”Miksei soittanut ja kysynyt, voidaanko nähdä?”

  5. 5

   Rakastunut Olli Lindholm kertoo ensi kertaa: Tällainen on uusi naisystävä Eveliina, 35: ”En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan”

  6. 6

   Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

  7. 7

   Saara Aalto esittelee prinsessaleikkejä Maria Veitolalle – juontaja pakenee ulos: ”Sisällä tapahtuu pöyristyttäviä asioita”

  8. 8

   Nokialaista miestä epäillään 17-vuotiaan tyttöystävänsä murhasta – Poliisi: Epäilty esti uhrin hengityksen ilmastointiteipillä

  9. 9

   Emmerdalesta tuttu näyttelijä kihlautui Britannian väkivaltaisimman ja vaarallisimman vangin kanssa: ”Olen rakastunut häneen”

  10. 10

   Tukholman lähiössä mellakoitiin: Poliisi ampui osuakseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  2. 2

   Poliisi Sastamalan kaksoissurmasta: Tekoa edelsi perheriita

  3. 3

   Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

  4. 4

   194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

  5. 5

   Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

  6. 6

   Äiti ihmettelee, miksi kuollut poika saa yhä karhukirjeitä – ”Häntä uhataan oikeuden­käynneillä”

  7. 7

   Jumboksi jääneeltä Hanna Sumarilta kova purkaus TTK:sta – koki karvaan pettymyksen: ”Tulin tosi surulliseksi”

  8. 8

   Vanhojen tanssien pukuloistoa – katso lukijoiden upeat kuvat juhlapuvuista!

  9. 9

   Emmerdalesta tuttu näyttelijä kihlautui Britannian väkivaltaisimman ja vaarallisimman vangin kanssa: ”Olen rakastunut häneen”

  10. 10

   Rakastunut Olli Lindholm kertoo ensi kertaa: Tällainen on uusi naisystävä Eveliina, 35: ”En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  3. 3

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  8. 8

   Vuosikymmeniä mietityttänyt arvoitus ratkesi – Harri Kirvesniemi kertoo, miksi hiihti aina pää kenossa

  9. 9

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kimmo, 47, heräsi yöllä karmeaan jysähdykseen – rekan lava syöksyi läpi talon seinästä: ”Ajattelin, että nyt sortuu torppa”

  2. 2

   WhatsAppiin tärkeä uudistus - saattaa muuttaa sen käytön täysin

  3. 3

   MTV: Äiti ratkesi ryyppäämään ruotsinlaivalla – henkilökunta joutui ottamaan lapset hoiviinsa

  4. 4

   Hurjat rakkauskilot: Vaimo jättää Askon WhatsApp-viestillä yhtäkkiä: ”Miksei soittanut ja kysynyt, voidaanko nähdä?”

  5. 5

   Rakastunut Olli Lindholm kertoo ensi kertaa: Tällainen on uusi naisystävä Eveliina, 35: ”En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  2. 2

   Poliisi Sastamalan kaksoissurmasta: Tekoa edelsi perheriita

  3. 3

   Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

  4. 4

   194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

  5. 5

   Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  3. 3

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  6. Näytä lisää