Niko, Niklas, Niilo

Viihde

Valikko

Viihde

Uuden onnen löytänyt Marja-Liisa Kirvesniemi: "Rakkaus on auttanut minnuu eteenpäin"

Marja-Liisa Kirvesniemi on löytänyt elämäänsä uutta intohimoa suurten, raskaiden vastoinkäymistensä jälkeen.
Kun kolminkertainen olympiavoittaja puhuu kuntohoitajan ammatistaan, hänen olemuksensa huokuu samanlaista latausta kuin aikoinaan kilpaladuilla. Hänen katseensa on keskittynyt, hänen silmissään on paloa.

- Tällä työllä on ollut merkittävä vaikutus siihen, että olen löytänyt tasapainon elämääni, hyvävoimaisen oloinen Marja-Liisa Kirvesniemi, 59, sanoo.

Hän on pyörittänyt alalle vihkiytynyttä Simpeleen hoitola Oy:tä vuodesta 2006 alkaen.

- Pidän työstäni äärettömän paljon, koska pääsen auttamaan ihmisiä konkreettisesti. Haluan olla hyvä, tuloksia aikaan saava auttaja. Ja auttamisen tarvetta todella riittää, Marja-Liisa Kirvesniemi alleviivaa.- Jos totta puhutaan, suomalaiset voivat tällä hetkellä erittäin pahoin, niin henkisesti kuin fyysisesti. Tilanne on selvästi heikompi kuin kymmenen vuotta sitten.

Hänen mukaansa vanhat hoitomenetelmät eivät enää riitä, vaan nykyään ihmisiä pitää pystyä auttamaan monipuolisesti.

-Siksi miekin olen koko ajan jatkokouluttanut itseäni.

Tässä vaiheessa Kirvesniemi huokaa syvään.

- Ehkä kaikkein eniten työssä kehittymiseeni ovat kuitenkin vaikuttaneet omat rankat kokemukseni takavuosilta. Ne ovat kasvattaneet minnuu sekä ihmisenä että hoitoalan työntekijänä. Kun on itse käynyt henkisesti pohjalla ja selvinnyt, pystyy antamaan toisille apua tarvitseville kullanarvoisia vinkkejä, hän kertoo.

- Mie olen kärsinyt rajusta masennuksesta ja paniikkihäiriöstä. Ne ovat kovia juttuja kenelle tahansa. Tiedän, mitä niistäkin selviäminen vaatii.

Suomen kaikkien aikojen menestyneimmäksi naisurheilijaksi arvostetun Kirvesniemen vaikeudet alkoivat pian aktiiviuran päätyttyä, 1990-luvun puolivälissä.

- Uran jälkeen huippu-urheilijan on erittäin vaikea löytää sisältöä elämäänsä. Miekin putosin tyhjiöön, koska en aluksi onnistunut löytämään tavallisesta työelämästä mitään tarpeeksi tavoittelemisen arvoista. Kaipasin kunnon adrenaliinilatausta, Kirvesniemi ruotii.

Kului joitakin vuosia, kunnes koittivat Lahden MM-hiihdot 2001. Tuolloin Suomea ravisutti valtava dopingskandaali, jonka yksi osapuolista oli Marja-Liisan aviomies Harri Kirvesniemi.

- Siihen vyyhtiin ei ole enää järkeä palata. Kaikki tietävät, millaiseen ryöpytykseen ja henkiseen helvettiin asianosaiset ja heidän läheisensä joutuivat. Miekin.

Simpeleläinen oli noussut parrasvaloihin Sarajevon olympialaisissa 1984, joissa hän voitti kolme kultaa. Rakkaus Harriin oli syttynyt hieman aiemmin, ja se oli lisännyt muun muassa Marja-Liisan Kirvesniemen harjoittelumotivaatiota. Hiihtopariskunnan arjessa kumpikin oli pystynyt ammentamaan toinen toiseltaan, ja Marja-Liisa on todennutkin, ettei olisi koskaan kasvanut olympiavoittajaksi ilman miehensä tukea.

Vuosikymmenen loppua kohden parin välit kuitenkin viilenivät. Julkisuuteen Marja-Liisa ja Harri Kirvesniemen avioero pulpahti huhtikuussa 2011.

- Avioero on varmasti kaikille ihmisille raskas ja tuskallinen kokemus, ja niin se oli miullekin. Voi sanoa, että en todellakaan päässyt siinä helpolla, Marja-Liisa Kirvesniemi korostaa.

Työ on pitänyt Kirvesniemen arjessa kiinni, mutta yksin se ei olisi riittänyt tuomaan tarpeeksi voimaa hänelle. Kirvesniemi on halunnut katsoa aktiivisesti ympärilleen.

- Miun on ihan rehellisesti sanottava, että ilman ammattiauttajan apua en olisi selvinnyt. En myöskään ilman kotiväen - erityisesti tyttärieni
Elisan ja Anitan - sekä tosiystävieni tukea. Omat lapset ovat olleet suorastaan korvaamattoman tärkeitä selviytymisessäni.

Hyväntuulisen ja lämminhenkisen Kirvesniemen ajattelutapa alkoi löytää uuden suunnan ammattilaisten ja läheisten tuen seurauksena.

- Miulle on monesti sanottu, että olen hankala persoona. Totta se on, mie olen erilaisten ääripäiden tyyppi, olin sitä jo kilpaurallani. Jos halusi menestyä, piti oppia tunnistamaan omat vahvuudet ja heikkoudet keinolla jos toisella. Persoonani ei ole siitä sittemmin muuttunut - mie olen mikä olen, Kirvesniemi sanoo.

- Viime vuosien vaikeina hetkinäni syyllistin kuitenkin itseäni monesti liikaa. Läheisten tuella opin onneksi katsomaan eteenpäin ja unohtamaan menneet. Opin olla välittämättä asioista, joihin en voi itse vaikuttaa. Silmieni aukeamisen jälkeen löysin uudenlaisen lähestymistavan elämääni.

Nyt hän soveltaa oppejaan paitsi arjessaan myös työssään kuntohoitajana - eikä jätä yhtään kiveä kääntämättä. Hän on opiskellut viime aikoina muun muassa lymfahoitoa ja laserhoitoa.

- Haluan kehittyä työssäni sitä mukaa kun vaatimukset kasvavat. Miulla on osaavat työkaverit, ja nimenomaan yhdessä haluamme parantaa ihmisten hyvinvointia, Marja-Liisa Kirvesniemi kertoo.

Taantuma on näkynyt lähes joka alalla, meilläkin, mutta viime aikoina ihmiset ovat taas alkaneet luottaa entistä enemmän hoitoalan ihmisten tarjoamaan apuun.

Säännöllisesti kuntoileva Kirvesniemi on ulkoisesti edelleen hyvässä kunnossa. Hän on uudistanut rajusti naisellista tyyliään - yleisen mielipiteen mukaan aiempaa elävämpään suuntaan.

- Oma hyvinvointini on itselleni todella tärkeää. Ei voi auttaa muita, jos ei itse pidä itsestään huolta.

Kuluvan vuoden heinäkuussa kohahti. Selvisi, että Kirvesniemi oli mennyt juhannuksena kihloihin kotipaikkakunnallaan Simpeleellä. Hiihtokuningatar vahvisti tiedot rakkauden syttymisestä, mutta ei suostunut kommentoimaan suhdettaan tai miestään millään tavoin.

- Miesystäväni ei ole julkisuuden henkilö, eikä hän halua sellaiseksi ryhtyäkään. Siksi sovimme jo aikoja sitten, että pidämme suhteemme yksityisasiana, Kirvesniemi perustelee.

Seuraavaksi hymy ilmestyy hänen kasvoilleen. On aistittavissa, että myös uudella rakkaudella on ollut suuri rooli hänen pelastumisessaan pohjalta.

- Totta kai myös rakkaus on auttanut minnuu merkittävästi eteenpäin. Niinhän se on jokaisen ihmisen kohdalla, että rakkaus tuo paljon tärkeitä elementtejä elämään. Se tuo esimerkiksi tunnetta ja tukea. Yksin ei olisi kiva olla.

Kihlajaisten jälkeen monien huulilla on kysymys, koska Marja-Liisan häitä tanssitaan. Häät eivät kuitenkaan ole ainakaan vielä parin suunnitelmissa.

- Miulla on suhteessamme kaikki oikein hyvin, ja siitä kihlajaiset olivat tietysti yksi osoitus. Tästä on hyvä jatkaa.

Erilaiset koskettavat kokemukset ovat yhdessä olleet ratkaiseva voima Kirvesniemelle. Hän hymyilee jälleen.

- Elämässä on tärkeää, että pystyy keskustelemaan oman kumppanin kanssa syvällisesti ja rationaalisesti erilaisista asioista. Tässä suhteessa mie olen pystynyt keskustelemaan tosi paljon, mikä on
monella tavoin myös rentouttavaa.

Tunteikkaaksi tiedetty Kirvesniemi kertoo juuri tämän olleen yksi keskeisimmistä tekijöistä nykyiseen onneensa.

- Miulle onnellisuus tarkoittaa nykyään hyvin pieniä asioita. Mie tunnen itsessäni suurta elämänpaloa jo yksittäisen, arkisen onnistumisen myötä. Kilpaladulla miulla oli vain voitto mielessäni, tai tyytyväinen olin vain, jos olin saanut pumpattua itsestäni kaiken mahdollisen ulos. Nyt olen ymmärtänyt, että elämässä riittää vähempikin, Marja-Liisa Kirvesniemi alleviivaa.

- Nyt mie katson luottavaisesti tulevaisuuteen ja olen iloinen, ettei miun tarvitse esittää kenellekään yhtikäs mitään.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Cheryl, 3, siepattiin uimarannalta 46 vuotta sitten – Australian poliisi uskoo tehneensä merkittävän läpimurron tapauksen tutkinnassa

 2. 2

  NYT: Donald Trumpin valitsijamies ei aio antaa ääntään Trumpille – ”Seuraavan presidentin valintaa ei ole vielä tehty”

 3. 3

  Thaimaan-lento yli 21 tuntia myöhässä – Huhut liikkuvat hermostuneiden matkustajien kesken

 4. 4

  Erja-vaimon reaktio Toni Vilanderin Ferrarin kyydissä on näkemisen arvoinen – ”Tän jälkeen sä et aja enää yhtään kisaa!”

 5. 5

  Verta oksentavalle potilaalle ei tehty vatsatähystystä, kuoli sairaalaan – käräjäoikeus antoi tuomion

 6. 6

  Linnan upea kuningatar! Muistatko nämä Jenni Haukion Linnan juhlien tyylit?

 7. 7

  5 tyylimokaa, joita ammattilainen ei halua enää nähdä Linnan juhlissa

 8. 8

  Muistatko nämä? Linnan juhlien ikimuistoisimmat tyylit vuodesta 1960

 9. 9

  Kolmivuotias lyö ja häiriköi päiväkodissa – mikä neuvoksi? Psykologi: ”Syrjäytyminen on jo alkanut”

 10. 10

  Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  IS seuraa hetki hetkeltä: Saara Aallolla huikea konsertti Senaatintorilla – jättiyleisö villinä: ”Tää on mieletöntä”

 2. 2

  SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla

 3. 3

  Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

 4. 4

  Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

 5. 5

  Pelkkä silmäys kahteen kuvaan riittää: Patrik Laine ja Sidney Crosby ovat kuin yö ja päivä

 6. 6

  5 tyylimokaa, joita ammattilainen ei halua enää nähdä Linnan juhlissa

 7. 7

  Hiihdon unelmaparin suhde ohi: ”Emme asu enää yhdessä”

 8. 8

  Saara Aallolta paljastus X Factor -finaalista: Sharon Osbourne toteuttaa erään Saaran suurimmista unelmista

 9. 9

  Thaimaan-lento yli 21 tuntia myöhässä – Huhut liikkuvat hermostuneiden matkustajien kesken

 10. 10

  Muistatko nämä? Linnan juhlien ikimuistoisimmat tyylit vuodesta 1960

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

 2. 2

  WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

 3. 3

  7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

 4. 4

  Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

 5. 5

  Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

 6. 6

  Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

 7. 7

  Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

 8. 8

  Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

 9. 9

  Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

 10. 10

  Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Cheryl, 3, siepattiin uimarannalta 46 vuotta sitten – Australian poliisi uskoo tehneensä merkittävän läpimurron tapauksen tutkinnassa

 2. 2

  NYT: Donald Trumpin valitsijamies ei aio antaa ääntään Trumpille – ”Seuraavan presidentin valintaa ei ole vielä tehty”

 3. 3

  Thaimaan-lento yli 21 tuntia myöhässä – Huhut liikkuvat hermostuneiden matkustajien kesken

 4. 4

  Erja-vaimon reaktio Toni Vilanderin Ferrarin kyydissä on näkemisen arvoinen – ”Tän jälkeen sä et aja enää yhtään kisaa!”

 5. 5

  Verta oksentavalle potilaalle ei tehty vatsatähystystä, kuoli sairaalaan – käräjäoikeus antoi tuomion

 6. Näytä lisää
 1. 1

  IS seuraa hetki hetkeltä: Saara Aallolla huikea konsertti Senaatintorilla – jättiyleisö villinä: ”Tää on mieletöntä”

 2. 2

  SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla

 3. 3

  Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

 4. 4

  Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

 5. 5

  Pelkkä silmäys kahteen kuvaan riittää: Patrik Laine ja Sidney Crosby ovat kuin yö ja päivä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

 2. 2

  WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

 3. 3

  7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

 4. 4

  Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

 5. 5

  Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

 6. Näytä lisää