Aslak

Viihde

Valikko

Viihde

Samuli Edelmannin äiti Marja-Leena Kouki tunnustaa: ”En varmaan ollut hyvä äiti”

menneet
Näyttelijä Marja-Leena Koukin uraan on mahtunut niin loiston hetkiä kuin itsetuntoa koetelleita työttömyyskausiakin.

ON TAMMIKUUN puoliväli, ja linnut laulavat Marja-Leena Koukin pihalla Helsingin Käpylässä. Linnuilla on Mareksi kutsutulle näyttelijälle aivan erityinen merkitys.

– Olin isän vieressä, kun hän kuoli. Isä sanoi, että hän on kiitoradalla ja linnut tulevat hakemaan hänet. Se kosketti minua aivan hirveästi.

– Kun näen lintuja, ajattelen aina isää.

Isä oli kirvesmies, joka remontoi vanhasta Elannon talosta tyttärelleen kodin. Ilman isää Marja-Leenalla ei olisi ollut mahdollisuutta muuttaa tähän idylliin.

Talo oli 80-luvun alussa lähes purkukunnossa. Topi-isä purki koko talon niin että jäljelle jäi vain hirsikehikko. Sitten hän rakensi kaiken uusiksi. Marja-Leenan veli, näyttelijä Tapio Kouki teki sähköhommat ja naapuri putkihommat.

– Poikani Samuli (Edelmann) oli teini-ikäinen, kun tulimme katsomaan ränsistynyttä taloa. Hän katseli ympärilleen kauhuissaan ja sanoi, että minä taidan muuttaa isän (Toni Edelmannin) luo. Mutta kyllä hän sitten tuli tänne kuitenkin.


VAALEANSINISESSÄ puutalossa on neljä asuntoa. Talon toisessa päädyssä asuvat vielä toiset alkuperäisasukkaat, aboriginaalit, kuten Marja-Leena itseään ja vanhoja naapureitaan kutsuu.

Alkuiltapäivästä 69-vuotias näyttelijä on jo ehtinyt käydä vesijuoksemassa läheisessä Mäkelänrinteen uimahallissa. Vesijuoksu auttaa pitämään polvet kunnossa.

Illalla edessä on täysi tällinki. Silloin Marja-Leena Kouki nousee KOM-teatterin lavalle. Hän näyttelee Juliaa Laura Jäntin ohjaamassa näytelmässä Romeo vs. Julia. Se on sekoitus William Shakespearen ajatonta Romeo ja Julia -näytelmää ja uutta kotimaista draamaa. Näytelmän ensi-ilta oli 24.1.

– Kyllä jännittää. On vaikea saada unta. Mietin, muistanko kaikki vuorosanat, Marja-Leena Kouki miettii kolme päivää ennen ensi-iltaa.

Päällimmäisin tunne on kuitenkin ilo. Tuntuu kuin olisi kotiin tullut. Vuosina 1973–1986 KOM-teatterissa näytellyt Marja-Leena Kouki palaa tuttuun teatteriin produktiossa, jossa on mukana kuusi vanhaa työtoveria: Lauri Sipari, Liisa Urpilainen, Jukka Kuuranne, Laura Jäntti, Eero Ojanen ja Erkki Saarela.

– Se tuntuu kivalta. Ikään kuin välissä ei olisi ollut ollenkaan 30 vuotta.


17-VUOTIAS Marja-Leena Kouki pääsi Suomen Teatterikouluun isältä salaa, äidin kannustamana.

– Siinä iässä ei päätä paleltanut, hän nauraa.

Ensikosketus teatterin maailmaan oli tapahtunut 13-vuotiaana, kun innostunut tyttö meni posket punaisina Virkkalan työväentalolle katsomaan Lohjan työväenteatterin esitystä.

– Se oli mielettömän ihanaa. En ollut ikinä ennen käynyt pukuhuoneessa, jossa tuoksui puuteri.


Sitä seurasi Lohjan työväenopiston näytelmäpiiri. Koulussa suomenkielenopettaja järjesti Marelle kaksi lausuntatuntia Yrjö Jyrinkoskelta.

– Onhan siinä kuule pohjaa lähteä pyrkimään Teatterikouluun! Marja-Leena Kouki nauraa.

Teatterikoulun raadissa oli tuolloin muun muassa Antti Litja. Marja-Leenalle annettiin improvisaatiotehtävä, jossa piti esittää naista, joka on eksynyt Lapissa porukasta ja katkaissut jalkansa.

– En tiennyt, mitä improvisaatio on. Sitten aloin parkua ja huutaa. Jälkeenpäin olen ajatellut, että raati varmaan katsoi silmät levällään, että tuo tekee improvisaatiota, vaikka ei tiedä mistään mitään.


ENNEN Teatterikouluun pyrkimistään Marja-Leena oli käynyt vain kerran aiemmin Helsingissä.

– Kun muutin Helsinkiin, olin ihan tonttu. En osannut edes katuja ylittää. Sain kuitenkin nopeasti ystäviä.

Samalla kurssilla oli monta tulevaa legendaa: Vesa-Matti Loiri, Esko Roine, Marjukka Halttunen, Elli Castrén, Kirsti Wallasvaara ja Eero Melasniemi.

– Ei nuori ihminen osaa ajatella, onko joku tähtiainesta. Ei sitä omista kavereistaan sillä lailla ajattele. Samalla viivalla ollaan kaikki. Oli kiva olla yhdessä.

Valmistuttuaan tuolloin vasta parikymppinen nainen lähti vuodeksi Mikkelin teatteriin, sitten seitsemäksi vuodeksi Poriin.

– Porin aika oli varsinainen teatterikorkeani. Siellä sain näytellä Romeon ja Julian ensimmäisen kerran. Olin juuri saanut Samulin ja rinnoissani oli tupot, kun maitoa valui.

Siihen aikaan äitiysloma kesti vain muutaman kuukauden.

– Lapsi oli välillä mukana teatterilla, välillä isä Toni (Edelmann) hoiti. Olihan se äidistä ristiriitainen tunne. Ihan mielelläni olisin ollut vauvan kanssa pidempään. En ikinä enää tekisi tuollaisia ratkaisuja, mutta se on ihan eri silloin, kun on 23-vuotias, ja saa sellaisen tehtävän kuin roolin Romeossa ja Juliassa.


NUORENA ura ajoi edelle, mutta sitä on turha katua.

– En varmaan ole ollut hyvä äiti, mutta ne asiat ovat olleet ja menneet. Paljon olisi ollut parantamisen varaa äitinä.

Porin kaupunginteatterin Romeo ja Julia oli ensimmäinen rooli, jossa isä näki tyttärensä.

– Hän sanoi, että no oot sie koulus käynyt. Sillä lailla hän osoitti hyväksyntänsä.

Sitten tuli KOM-teatteri, jossa sai tehdä klassikkorooleja, Tšehovin Kolme sisarta ja Shakespearea.

– Koko porukka hitsaantui yhteen. Kiersimme ympäri Suomea ja olimme koko ajan yhdessä. Se on ollut vaikuttavin aika teatterielämässäni. Näen vieläkin unia, että olen kiertueella, menen lavalle enkä muista mitään. En tiedä, mitä unet tarkoittavat. Ovatko ne kaipuuta vai kieltämistä?

Siitä Marja-Leena Kouki on iloinen, että hän on saanut tehdä rooleja monipuolisesti.

– Minulle on annettu rooleja, joissa ollaan draaman puolella. En ole saanut herkästi komediarooleja. Ehkä olen dramaattinen karjalainen sielu.


VANHEMPIEN karjalainen evakkotausta on vaikuttanut elämään valtavasti. Viipurissa on tullut käytyä monta kertaa. Isän ja äidin kotipaikoista ei ole kuin kivijalat jäljellä.

– Evakkotaustasta on jäänyt kaihomieli. Kävin lapsena mummon kanssa Virkkalan torilla myymässä mansikoita. Kun poimimme aamulla neljän viiden aikaan pellolla mansikoita, mummolle tuli itku. Hän toisteli: Karjala, Karjala.

Myös työläistausta on jättänyt sieluun pysyvän jäljen. Marja-Leena Koukin vanhemmat olivat kommunisteja. Ehkä siksikin hän solahti helposti KOM-teatteriin. Oli itsestään selvää, että ajatusmaailma oli vasemmistolainen.

– Siinä oli probleemansa, että asuimme suomenruotsalaisella paikkakunnalla. Olimme kommunisteja, mutta myös evakkoja, joille oli jouduttu lahjoittamaan maita.

– Meitä ei katsottu hyvällä. Isä oli töissä kalkkitehtaalla. Kun oli vappumarssi, Kalkki-Petteri ajoi mustalla autolla perässä ja erotti ne työntekijät, jotka olivat vappumarssilla.


KÖYHYYS oli Koukin perheelle tuttu asia.

– Kyllä tiesi, mikä oli silli tai peruna.

Jokainen perheen kolmesta lapsesta sai tuntea, mitä on olla kommunistin ja evakon lapsi.

– Siitä huolimatta meille tuli laaja ystäväpiiri. Emme olleet hyljeksittyjä. Ystävystyin Kalkki-Petterin sukulaistytön kanssa. Kun menin hänen luokseen kylään, jouduin kulkemaan keittiön kautta. Minulle osoitettiin ihan selkeästi, mikä on minun paikkani.

Keskustelu poukkoilee niin kuin aina hyvässä seurassa. KOM-teatterin jälkeen Marja-Leena Kouki oli Turun kaupunginteatterissa kiinnityksellä viisi vuotta. Turku sai kuitenkin jäädä, koska Helsinki veti. Täällä oli koti.

Hienon uran tehnyt näyttelijä haki töitä melkein kaikista Helsingin teattereista, mutta ei saanut. Pakon sanelemana hän ryhtyi freelanceriksi.

– Silloin meinasi tulla paha masennus. Koin, että en kelpaa mihinkään.

– Mutta aina tuli töitä, Luojan kiitos, mutta aika paljon olin myös työttömyyskortistossa. Oli taloudellisesti hankalaa. Se vaikutti niin, että itsetunto meni aivan nollille. Olin tottunut siihen, että aina on töitä. Tuli tunne, että en kelpaa kenellekään enkä mihinkään.

Tilanne johti pitkiin keskusteluihin oman itsen kanssa.

– Jos olisin antanut periksi, en olisi noussut lavalle enää koskaan. En olisi uskaltanut. Onneksi niin ei käynyt.


KAHVI höyryää mukissa. Marja-Leena Kouki tarjoilee elämänkumppaninsa tekemiä joulutorttuja. Mies on leiponut leivonnaisia vierasvaraksi.

Seinällä on kuusi puista naamiota, jotka Marja-Leenan äiti on tuonut aikoinaan matkoiltaan. Lastensa aikuistuttua hän alkoi matkustella kaukomailla.

Oman äidin dementoituminen 90-luvulla oli tyttärelle kova paikka.

– Äiti oli yli 70-vuotias, kun sairaus diagnosoitiin. En tiedä, milloin se alkoi. Kun äiti muutti pienempään asuntoon, löysin hänen asunnostaan vihon, johon äiti oli kirjoittanut: kuusi, koivu, mänty. Hän itse varmaan oli huomannut, että muisti ei toimi enää samalla tavalla.


Muutama vuosi sitten Marja-Leenan toisella veljellä, joka on myöskin näyttelijä, todettiin Alzheimerin tauti alle 60-vuoden iässä.

– Jos antaa asioiden rullata päässä, suru on ihan hirveä. Toisaalta tietää, että asialle ei voi yhtään mitään.

– Käyn usein katsomassa veljeäni.

Sitten seuraa yllätys. Käy ilmi, että Marja-Leena Kouki harrastaa raveja ja totoa. Rakas harrastus naurattaa naista itseäänkin.

– Kehtaako tällaista edes kertoa? Käyn raveissa, ja pelaan pienillä panoksilla.

Toinen innostus ovat kirjat, joita tulee luettua tolkuton määrä. Yksi suosikeista on ruotsalainen dekkaristi Mari Jungstedt.


SIIVOTESSAAN joulutortun murusia Marja-Leena Kouki sanoo, että vanhemmiten ajattelee paljon sitä, miten elämä on mennyt. Hän täyttää huhtikuussa 70 vuotta.

– Osaa elämästä ajattelee suurella kiitollisuudella. Sitten on paljon asioita, jotka olisivat saaneet mennä toisinkin, mutta jotenkin ne ovat vain menneet niin.

– Ei voi jäädä istumaan tähän ja ajatella, että nyt minä kadun kaikkea, koska siitä ei ole hyötyä. Voi vain todeta, että tuossa kävi noin. Sitten on paljon hirveän hyviä ja iloisiakin asioita.

Eniten isoäiti iloitsee lapsenlapsistaan, 14-vuotiaasta Venlasta ja 10-vuotiasta Ilmarista.

– Olen kuulemma hössöttävä isoäiti, mutta niinhän kaikki isoäidit ovat. Tykkään olla lastenlasten kanssa.

Sen enempää hän ei halua ainoan lapsensa Samuli Edelmannin perhe-elämää valottaa.

– Samuli voi kertoa itse itsestään.

Tulevaisuus siintää edessä valoisana. Katse on eteenpäin. Kaikkea kivaa voi vielä löytyä. Jos eteen tulee haasteita, niihin voi tarttua. Jos ei tule, niin ei siinä mitään.

– Voin sanoa, että minulla on ollut hyvä elämä. Rikas.

On aika lähteä. Marja-Leena Kouki jää vilkuttamaan keittiön ikkunaan. Linnut laulavat yhä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  2. 2

   Kimmo kuvasi tulipallon Nurmijärven taivaalla – Ursan Jaakko tunnisti 5 sekunnissa

  3. 3

   Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

  4. 4

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  5. 5

   Upea pari! Tässä on Minka Kuustosen komea näyttelijärakas – yhdessä jo vuosia

  6. 6

   Sipilä-uutisointia puitiin Julkisen sanan neuvostossa: Yle sai vapauttavan, Suomen Kuvalehti langettavan

  7. 7

   Siwojen ja Valintatalojen yt:t päättyivät: 51 kauppaa lopettaa, 206 työpaikkaa katoaa

  8. 8

   Venezuelan kohuhiihtäjä Adrián Solano vastaa huijaussyytöksiin: Esitti lentoliput todisteeksi tarinastaan

  9. 9

   Pelottava totuus näkyi Jouko Turkasta jo naamasta

  10. 10

   Aloittelijoiden räpiköinti MM-laduilla ärsytti – Juha Miedolta tiukkaa tekstiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  4. 4

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  7. 7

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  8. 8

   Tuskien taival: Kohutun Adrian Solanon MM-hiihto alkoi karmealla tavalla – matka jäi lopulta kesken

  9. 9

   ”Maailman täydellisin nainen” Kelly, 37, paljastaa luomukurvinsa kiusoittelevassa kylpykuvassa: ”Täydellinen tiimalasivartalo”

  10. 10

   Tv-tähden sekava käytös ihmetytti aamu-tv:ssä – oliko muoti-idoli humalassa? Syljeskeli ja selasi puhelintaan, somekansa äimistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  8. 8

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  2. 2

   Kimmo kuvasi tulipallon Nurmijärven taivaalla – Ursan Jaakko tunnisti 5 sekunnissa

  3. 3

   Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

  4. 4

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  5. 5

   Upea pari! Tässä on Minka Kuustosen komea näyttelijärakas – yhdessä jo vuosia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  4. 4

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää