Onni, Sisu

Viihde

Valikko

Viihde

Astrid Lindgrenin traaginen elämä: Salasi aviottoman lapsen 19-vuotiaana

Tarina Peppi Pitkätossusta julkaistiin ensimmäistä kertaa 70 vuotta sitten. Kirjailija Astrid Lindgrenin elämää valottava elämäkerta julkaistiin sen sijaan viime talvena, jolloin IS:ssä julkaistiin tämä artikkeli Lindgrenin elämästä.
Kööpenhaminassa osoitteessa Håbets Alle 36 on valkoinen kivitalo, jossa kirjailija Astrid Lindgren vieraili aina uudestaan – ensimmäisen kerran marraskuussa 1926.

Ensivisiitillään Habets Allen sijaiskodissa Astrid, 19, oli vastasyntyneen pojan äiti. Vauva oli syntynyt Rigshospitalet-nimisessä sairaalassa Kööpenhaminassa. Se oli tuolloin Pohjoismaissa ainoa paikka, joka takasi nimettömyyden suojan myös lapsen isälle. Astridin tapauksessa se oli tärkeää, sillä lapsen isä oli keskellä avioero-oikeudenkäyntiä.


Kun vauva oli vain kolmeviikkoinen, nuori äiti jätti poikansa sijaiskotiin pysyvästi ja lähti kotiin Ruotsiin joulunviettoon. Myöhemmin hän katui tekoaan syvästi.

”Olisi tietysti pitänyt jäädä ja imettää, mutta en käsittänyt, kuinka tarpeellista se oli”, Astrid Lindgren kirjoitti vuosia myöhemmin.

”Tein sen vanhempieni takia, ettei heillä olisi epämiellyttävää, että en tule kotiin, koska silloin kaikki tajuaisivat. Virallisesti olin Tukholmassa opiskelemassa.”

Tarinan kertoo tanskalainen kirjallisuudentutkija ja toimittaja Jens Andersen talvella julkaistussa Lindgren-elämäkerrassaan Denna dagen, ett liv. Tanskaksi ja ruotsiksi ilmestynyt teos on saanut paljon kiitosta. Peppi Pitkätossun äidin elämästä paljastuu uutta tietoa muun muassa kirjeenvaihdon kautta.

Kirja kertoo lahjakkaasta naisesta, joka vietti tasapainoisen lapsuuden maalaisidyllissä, mutta ei koskaan päässyt irti yksinäisyydentunteesta. Hymyilevänä esiintyneellä Astrid Lindgrenillä oli jopa itsetuhoisia ajatuksia, ja hän mietti elämän turhanpäiväisyyttä.

”Astrid Lindgren oli fantastisen huumorintajuinen, eläväinen ja osasi olla läsnä. Mutta pinnan alla oli ihminen, joka saattoi olla hyvin melankolinen”, Jens Andersen kirjoittaa kirjassa.

”Ja hän oli paljon onnettomampi kuin olemme tienneet.”

Melankolinen vire käy ilmi myös Svenska Dagbladetin haastattelussa 8. elokuuta 1989, kun Lindgreniltä kysyttiin, tunteeko hän itsensä pyhimykseksi, koska hänen kirjojaan on käännetty yli 50 kielelle.

”Ei, miksi ajattelisin niin? Kaikki on turhanpäiväistä ja kuin jahtaisi tuulta”, Astrid Lindgren vastasi.

”Ja me ihmiset olemme kaikki samanlaisia. Kaikki ovat olleet pieniä, söpöjä lapsia, jotka kasvavat ja tulevat kuolemaan. Mitä siitä, jos on käännetty 50 kielelle?

Unelmissamme juoksemme ja etsimme, ja meillä on kiire. Se pätee koko elämään. Juoksemme peloissamme, etsimme, mutta emme koskaan löydä. Kaikki turhaan.”

 

Se itku on yhä minussa, ja varmaan pysyy niin kauan kuin elän.

432-sivuinen elämäkerta antaa paljon tilaa Astrid Lindgrenin elämän suurimmalle tragedialle – oman pojan ensivuosille sijaiskodissa.

Maalaistalon tyttären elämä mullistui, kun hän pääsi 17-vuotiaana toimitusharjoittelijaksi Vimmerby Tidningen -nimiseen lehteen. Päätoimittaja Reinhold Blomberg (1877–1947) iski silmänsä 30 vuotta nuorempaan harjoittelijaan, joka ymmärtämättömyyttään tuli raskaaksi.

”En tiennyt kerta kaikkiaan mitään ehkäisyvälineistä, enkä siksi koskaan tajunnut, miten kammottavan vastuuttomasti käyttäydyit minua kohtaan”, vihainen Astrid Lindgren kirjoitti Blombergille lähes 20 vuotta myöhemmin helmikuussa 1943.

Raskauden takia Astrid joutui jättämään työnsä ja kotinsa ja muuttamaan Tukholmaan.

”Koskaan ei ole juoruttu niin pitkään niin vähästä, ainakaan Vimmerbyssä”, Astrid Lindgren kirjoitti päiväkirjassaan.


”Sellaisen kohteena oleminen oli kuin käärmekuopassa lojuisi, ja päätin jättää tuon kuopan niin nopeasti kuin pystyin”.

Lassen isän henkilöllisyys oli salaisuus, jonka Astrid Lindgren piti kuolemaansa asti – siitä huolimatta, että oma perhe ja kotikylän väki tiesivät hyvin, kenestä oli kyse. Avioeronsa jälkeen Reinhold Blomberg olisi halunnut mennä Astridin kanssa naimisiin, mutta tämä antoi pakit, koska ei ollut rakastunut. Astrid ei pitänyt Reinhold Blombergin omistushaluisuudesta. Mies moitti Astridia siitä, että tämä oli aloittanut Tukholmassa sihteeriopinnot neuvottelematta siitä ensin hänen kanssaan.

”Tiesin, mitä halusin ja mitä en. Halusin lapsen, mutta en lapsen isää”, Astrid Lindgren kertoi Margaret Strömstedtin kirjoittamassa elämäkerrassa.

Lapsi pysyi kuitenkin Kööpenhaminassa neljä pitkää vuotta. Lassemammaksi kutsuttu äiti kävi katsomassa poikaansa monta kertaa vuodessa. Äiti ja poika pääsivät asumaan yhdessä vasta, kun Astrid meni naimisiin Sture Lindgrenin (1898–1952) kanssa 1931.

Ero lapsesta oli raastava. Myöhemmin kirjeissään Lassen kasvattiäiti Marie Stevens on kuvaillut, ettei ole koskaan tavannut äitiä, joka samoissa olosuhteissa (aviottoman lapsen äitinä) olisi yhtä onnellinen lapsestaan kuin Astrid.

”Rakastitte pientä poikaanne ensimmäisestä hetkestä”, Marie Stevens kirjoitti kirjeessään Astrid Lindgrenille.

Sijaisäidin sairastuttua Lasse asui väliaikaisesti toisessa sijaiskodissa. Astrid kävi Kööpenhaminassa katsomassa poikaansa. Näky itkevästä lapsesta jätti pysyvän jäljen.


”Se itku on yhä minussa, ja varmaan pysyy niin kauan kuin elän”, hän kertoi Margaret Strömstedtin kirjoittamassa elämäkerrassa.

”Ehkä tuon itkun takia olen niin vahvasti aina pitänyt lasten puolta kaikissa yhteyksissä.”

Traagisesta taustasta huolimatta Astrid Lindgrenistä tuli maailmankuulu kirjailija – tai ehkä juuri siksi. Monissa Lindgrenin kirjoissa päähenkilöinä ovat vahvat, mutta tunteikkaat tytöt (Peppi Pitkätossu, Marikki) tai yksinäiset pojat (Mio, poikani Mio, Katto Kassinen).

Astrid Lindgreninsä lukeneelle Jens Andersenin elämäkerta saa monet Lindgrenin kirjat näyttäytymään uudessa valossa. Kirjoittaessaan vuonna 1944 nuortenromaaniaan Riitta-Maija keventää sydäntään Astrid Lindgren kipuili miehensä Sturen uskottomuuden kanssa. Hän oli saanut selville, että aviomiehellä oli ollut jo pitkään rakastajatar. Samalla vaimo työsti kirjaa, jossa kuvataan perheidylliä.

Uskottomuus otti niin koville, että konttoristina työskennellyt Astrid Lindgren jäi kolmeksi viikoksi sairauslomalle. Diagnoosi oli neuroosi ja univaikeudet.

Sture Lindgren pyysi anteeksiantoa – ja sai.

”Olen oppinut yhden asian: onnellisuus tulee itsestä eikä toiselta ihmiseltä”, Astrid Lindgren kirjoitti.

”Täysin onnellinen olen vain kirjoittaessani. En tarkoita tiettyä kirjoitusjaksoa, vaan sitä hetkeä, kun olen uppoutunut kirjoittamiseen”, Lindgren kuvaili.

 

Hän oli kiltti, mutta en ollut koskaan rakastunut häneen.

Aviomiehen ryyppyreissujen värittämä liitto päättyi 1952, kun Sture Lindgren menehtyi sairauskohtaukseen. Astrid Lindgren jäi leskeksi vain 45-vuotiaana. Pariskunnalla on yksi yhteinen tytär Karin.


Expressenin haastattelussa joulukuussa 1992 Astrid Lindgren kertoi aviomiehestään:

”Pidin hyvin paljon hänestä, hänellä oli hieno huumori, ja hän oli kiltti, mutta en ollut koskaan rakastunut häneen. En ole koskaan kokenut järjetöntä rakkautta niin kuin jotkut. Toisaalta en tunne, että olisin kaivanutkaan sitä. Minulla on aina ollut kyky pärjätä yksin.”

Astrid Lindgren ei koskaan avioitunut uudelleen.

Yksinäisyys kiehtoi Astrid Lindgreniä niin hänen luomissaan henkilöhahmoissa kuin yksityiselämässäkin. Hän kertoi kirjansa kääntäjälle, että haluaisi olla ”pieni metsäneläin vain”.

Nuorena Astrid kirjoitti ystävälleen Anne-Marie Friesille: ”Jokainen on suljettu yksinäisyyteen. Kaikki ihmiset ovat yksinäisiä”.

Vuosia myöhemmin hän kirjoitti saksalaiselle fanilleen Louise Hartungille: ”Loppujen lopuksi jokainen ihminen on pieni yksinäinen olento ilman mahdollisuutta kallistua joksikin toiseksi”.

Kun Astrid Lindgrenin kirja Veljeni, Leijonamieli herätti kohun siitä, saako lastenkirja päättyä onnettomasti, Lindgren vastasi: ”Lapselle se on onnellinen loppu. Ainoa, mitä lapsi todella pelkää, on yksinäisyys. Että tulee hylätyksi niistä ihmisistä, joita rakastaa. Kirjassa molemmat veljet seuraavat toisiaan toiseen todellisuuteen. He ovat yhdessä ikuisesti. Se on lapsen unelma onnesta”.


Lastenkirjallisuudessa Astrid Lindgren oli tienraivaaja. 1940-luvulla kun Melukylän lapset ilmestyi, oli vielä tavatonta, että lastenkirja on kirjoitettu lapsen, Liisan, näkökulmasta . Sitä ennen lastenkirjallisuudessa lapsi oli nähty, mutta häntä ei ollut kuultu.

Astrid Lindgren ei kaihtanut lastenkirjoissaan rankkojakaan aiheita.

”Kuolema ja rakkaus ovat suurinta, mitä ihminen voi kokea”, hän perusteli.

”Ne kiinnostavat kaiken ikäisiä. Ei pidä pelotella lapsia, mutta heidänkin pitää liikuttua taiteen keinoin. Pitää repiä irti sielu, joka muutoin nukkuu. Kaikki tarvitsevat joskus itkua ja pelästymistä.”

Maailmankuulu kirjailija halusi ravistella myös yhteiskunnan rakenteita ja ottaa kantaa. Sota-aikana hän työskenteli tiedustelupalvelussa kirjeidentarkastustyössä.

Vuonna 1966 Astrid Lindgren otti osaa Pomperipossa-debattiin, joka irvaili Ruotsin tiukkaa veropolitiikkaa ja auttoi kaatamaan demareiden 44-vuotisen valtakauden.

Astrid Lindgrenin väitettiin maksavan veroja 102 prosenttia.

Lapset olivat Astrid Lindgrenille kaikki kaikessa. Kun häneltä vuonna 1949 kysyttiin, mitä ilman et voisi elää, kirjailija vastasi: Lapsia ja luontoa.

”Elämässä pitää iloita, rakastaa ja leikkiä. Ja kuka osaisi paremmin kuin lapset?”, Astrid Lindgren kysyi.

”Ajattelen, että jokainen päivä pitäisi elää niin kuin se olisi viimeinen. Elämä on nopeasti ohi menevä mielettömyys, ja sen jälkeen tulee suuri hiljaisuus, mutta sen lyhyen ajan, kun olemme maan päällä, elämä pitää täyttää sisällöllä.”

Ei jäänyt epäselväksi, mitä lastenkirjailija tarkoitti puhuessaan ”elämän sisällöstä”. Eräässä haastattelussa Astrid Lindgren sanoi: ”Suurin rakkaussuhteeni ovat olleet koko ajan lapset. Olen enemmän äiti kuin mitään muuta. Kaikkein eniten iloa minulle on ollut lapsista”.


Yli 80 miljoonaa kirjaa myynyt kirjailija kuoli influenssaan 28.tammikuuta 2002 kotonaan Tukholman Dalagatanilla 94-vuotiaana. Perhe oli muuttanut asuntoon jo vuonna 1941.

Kuollessaan hän oli yhtä vanha kuin hahmonsa, Melukylän lasten isoisä. Isoisä lupasi kylän lapsille, ettei sota koskaan tule Melukylään. Ja huokaisi sitten: ”Hohhoijaa, jaa jaa”. Tuolloin lapset tiesivät, että isoisä ajatteli aikaa, jolloin hän oli nuori.

Menneisyys tuli Astrid Lindgrenillekin yhä rakkaammaksi hänen viimeisinä vuosinaan.

Ainoan pojan menehtyminen syöpään vuonna 1986 oli asia, josta äiti ei päässyt koskaan yli.


Kolme viimeistä elinvuottaan Lindgren puhui vain ajasta ennen Lassen kuolemaa. Sen jälkeisistä asioista hän ei halunnut keskustella.

Lindgrenin elämässä toteutui lapsen pahin pelko. Hän joutui eroon ihmisestä, jota hän rakasti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tv-katsojat hieraisivat silmiään: Anssi Kela näkyi neljällä kanavalla yhtä aikaa – ”Onko tässä enää mitään tolkkua”

  2. 2

   Se hetki, kun Ryan Gosling tajuaa virheen – näyttelijältä verraton reaktio Oscar-sekoiluun

  3. 3

   Haiseeko pyykkisi pahalta pesun jälkeen? Näin pääset hajuista eroon

  4. 4

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  5. 5

   Joillakin uni tulee minuuteissa – näillä vinkeillä olet yksi heistä

  6. 6

   Näin Suomi kikyttää – eri alojen työntekijät kertovat, kuinka kiky-tunnit käytetään: ”Käymällä vessassa ajan kanssa tai keittämällä kahvit”

  7. 7

   Kommentti: Kolmessa vuodessa Jokereilta katosi sielu – jäljellä ovat enää fanit

  8. 8

   Menettikö Suomi varman mitalin sunnuntaina? Krista Pärmäkoskelta napakka vastaus

  9. 9

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  10. 10

   Ex-natsi Holapan ehdokkuus vihreiden listalla sytytti sanasodan – ”Minä en lähtisi kyseenalaistamaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  4. 4

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  6. 6

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  7. 7

   Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

  8. 8

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  9. 9

   Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

  10. 10

   Mieti ennen kuin ostat: Uudesta Nokia 3310 -puhelimesta paljastui paha puute

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tv-katsojat hieraisivat silmiään: Anssi Kela näkyi neljällä kanavalla yhtä aikaa – ”Onko tässä enää mitään tolkkua”

  2. 2

   Se hetki, kun Ryan Gosling tajuaa virheen – näyttelijältä verraton reaktio Oscar-sekoiluun

  3. 3

   Haiseeko pyykkisi pahalta pesun jälkeen? Näin pääset hajuista eroon

  4. 4

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  5. 5

   Joillakin uni tulee minuuteissa – näillä vinkeillä olet yksi heistä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  4. 4

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää