Kyllikki

Viihde

Valikko

Viihde

Astrid Lindgrenin traaginen elämä: Salasi aviottoman lapsen 19-vuotiaana

Tarina Peppi Pitkätossusta julkaistiin ensimmäistä kertaa 70 vuotta sitten. Kirjailija Astrid Lindgrenin elämää valottava elämäkerta julkaistiin sen sijaan viime talvena, jolloin IS:ssä julkaistiin tämä artikkeli Lindgrenin elämästä.
Kööpenhaminassa osoitteessa Håbets Alle 36 on valkoinen kivitalo, jossa kirjailija Astrid Lindgren vieraili aina uudestaan – ensimmäisen kerran marraskuussa 1926.

Ensivisiitillään Habets Allen sijaiskodissa Astrid, 19, oli vastasyntyneen pojan äiti. Vauva oli syntynyt Rigshospitalet-nimisessä sairaalassa Kööpenhaminassa. Se oli tuolloin Pohjoismaissa ainoa paikka, joka takasi nimettömyyden suojan myös lapsen isälle. Astridin tapauksessa se oli tärkeää, sillä lapsen isä oli keskellä avioero-oikeudenkäyntiä.


Kun vauva oli vain kolmeviikkoinen, nuori äiti jätti poikansa sijaiskotiin pysyvästi ja lähti kotiin Ruotsiin joulunviettoon. Myöhemmin hän katui tekoaan syvästi.

”Olisi tietysti pitänyt jäädä ja imettää, mutta en käsittänyt, kuinka tarpeellista se oli”, Astrid Lindgren kirjoitti vuosia myöhemmin.

”Tein sen vanhempieni takia, ettei heillä olisi epämiellyttävää, että en tule kotiin, koska silloin kaikki tajuaisivat. Virallisesti olin Tukholmassa opiskelemassa.”

Tarinan kertoo tanskalainen kirjallisuudentutkija ja toimittaja Jens Andersen talvella julkaistussa Lindgren-elämäkerrassaan Denna dagen, ett liv. Tanskaksi ja ruotsiksi ilmestynyt teos on saanut paljon kiitosta. Peppi Pitkätossun äidin elämästä paljastuu uutta tietoa muun muassa kirjeenvaihdon kautta.

Kirja kertoo lahjakkaasta naisesta, joka vietti tasapainoisen lapsuuden maalaisidyllissä, mutta ei koskaan päässyt irti yksinäisyydentunteesta. Hymyilevänä esiintyneellä Astrid Lindgrenillä oli jopa itsetuhoisia ajatuksia, ja hän mietti elämän turhanpäiväisyyttä.

”Astrid Lindgren oli fantastisen huumorintajuinen, eläväinen ja osasi olla läsnä. Mutta pinnan alla oli ihminen, joka saattoi olla hyvin melankolinen”, Jens Andersen kirjoittaa kirjassa.

”Ja hän oli paljon onnettomampi kuin olemme tienneet.”

Melankolinen vire käy ilmi myös Svenska Dagbladetin haastattelussa 8. elokuuta 1989, kun Lindgreniltä kysyttiin, tunteeko hän itsensä pyhimykseksi, koska hänen kirjojaan on käännetty yli 50 kielelle.

”Ei, miksi ajattelisin niin? Kaikki on turhanpäiväistä ja kuin jahtaisi tuulta”, Astrid Lindgren vastasi.

”Ja me ihmiset olemme kaikki samanlaisia. Kaikki ovat olleet pieniä, söpöjä lapsia, jotka kasvavat ja tulevat kuolemaan. Mitä siitä, jos on käännetty 50 kielelle?

Unelmissamme juoksemme ja etsimme, ja meillä on kiire. Se pätee koko elämään. Juoksemme peloissamme, etsimme, mutta emme koskaan löydä. Kaikki turhaan.”

 

Se itku on yhä minussa, ja varmaan pysyy niin kauan kuin elän.

432-sivuinen elämäkerta antaa paljon tilaa Astrid Lindgrenin elämän suurimmalle tragedialle – oman pojan ensivuosille sijaiskodissa.

Maalaistalon tyttären elämä mullistui, kun hän pääsi 17-vuotiaana toimitusharjoittelijaksi Vimmerby Tidningen -nimiseen lehteen. Päätoimittaja Reinhold Blomberg (1877–1947) iski silmänsä 30 vuotta nuorempaan harjoittelijaan, joka ymmärtämättömyyttään tuli raskaaksi.

”En tiennyt kerta kaikkiaan mitään ehkäisyvälineistä, enkä siksi koskaan tajunnut, miten kammottavan vastuuttomasti käyttäydyit minua kohtaan”, vihainen Astrid Lindgren kirjoitti Blombergille lähes 20 vuotta myöhemmin helmikuussa 1943.

Raskauden takia Astrid joutui jättämään työnsä ja kotinsa ja muuttamaan Tukholmaan.

”Koskaan ei ole juoruttu niin pitkään niin vähästä, ainakaan Vimmerbyssä”, Astrid Lindgren kirjoitti päiväkirjassaan.


”Sellaisen kohteena oleminen oli kuin käärmekuopassa lojuisi, ja päätin jättää tuon kuopan niin nopeasti kuin pystyin”.

Lassen isän henkilöllisyys oli salaisuus, jonka Astrid Lindgren piti kuolemaansa asti – siitä huolimatta, että oma perhe ja kotikylän väki tiesivät hyvin, kenestä oli kyse. Avioeronsa jälkeen Reinhold Blomberg olisi halunnut mennä Astridin kanssa naimisiin, mutta tämä antoi pakit, koska ei ollut rakastunut. Astrid ei pitänyt Reinhold Blombergin omistushaluisuudesta. Mies moitti Astridia siitä, että tämä oli aloittanut Tukholmassa sihteeriopinnot neuvottelematta siitä ensin hänen kanssaan.

”Tiesin, mitä halusin ja mitä en. Halusin lapsen, mutta en lapsen isää”, Astrid Lindgren kertoi Margaret Strömstedtin kirjoittamassa elämäkerrassa.

Lapsi pysyi kuitenkin Kööpenhaminassa neljä pitkää vuotta. Lassemammaksi kutsuttu äiti kävi katsomassa poikaansa monta kertaa vuodessa. Äiti ja poika pääsivät asumaan yhdessä vasta, kun Astrid meni naimisiin Sture Lindgrenin (1898–1952) kanssa 1931.

Ero lapsesta oli raastava. Myöhemmin kirjeissään Lassen kasvattiäiti Marie Stevens on kuvaillut, ettei ole koskaan tavannut äitiä, joka samoissa olosuhteissa (aviottoman lapsen äitinä) olisi yhtä onnellinen lapsestaan kuin Astrid.

”Rakastitte pientä poikaanne ensimmäisestä hetkestä”, Marie Stevens kirjoitti kirjeessään Astrid Lindgrenille.

Sijaisäidin sairastuttua Lasse asui väliaikaisesti toisessa sijaiskodissa. Astrid kävi Kööpenhaminassa katsomassa poikaansa. Näky itkevästä lapsesta jätti pysyvän jäljen.


”Se itku on yhä minussa, ja varmaan pysyy niin kauan kuin elän”, hän kertoi Margaret Strömstedtin kirjoittamassa elämäkerrassa.

”Ehkä tuon itkun takia olen niin vahvasti aina pitänyt lasten puolta kaikissa yhteyksissä.”

Traagisesta taustasta huolimatta Astrid Lindgrenistä tuli maailmankuulu kirjailija – tai ehkä juuri siksi. Monissa Lindgrenin kirjoissa päähenkilöinä ovat vahvat, mutta tunteikkaat tytöt (Peppi Pitkätossu, Marikki) tai yksinäiset pojat (Mio, poikani Mio, Katto Kassinen).

Astrid Lindgreninsä lukeneelle Jens Andersenin elämäkerta saa monet Lindgrenin kirjat näyttäytymään uudessa valossa. Kirjoittaessaan vuonna 1944 nuortenromaaniaan Riitta-Maija keventää sydäntään Astrid Lindgren kipuili miehensä Sturen uskottomuuden kanssa. Hän oli saanut selville, että aviomiehellä oli ollut jo pitkään rakastajatar. Samalla vaimo työsti kirjaa, jossa kuvataan perheidylliä.

Uskottomuus otti niin koville, että konttoristina työskennellyt Astrid Lindgren jäi kolmeksi viikoksi sairauslomalle. Diagnoosi oli neuroosi ja univaikeudet.

Sture Lindgren pyysi anteeksiantoa – ja sai.

”Olen oppinut yhden asian: onnellisuus tulee itsestä eikä toiselta ihmiseltä”, Astrid Lindgren kirjoitti.

”Täysin onnellinen olen vain kirjoittaessani. En tarkoita tiettyä kirjoitusjaksoa, vaan sitä hetkeä, kun olen uppoutunut kirjoittamiseen”, Lindgren kuvaili.

 

Hän oli kiltti, mutta en ollut koskaan rakastunut häneen.

Aviomiehen ryyppyreissujen värittämä liitto päättyi 1952, kun Sture Lindgren menehtyi sairauskohtaukseen. Astrid Lindgren jäi leskeksi vain 45-vuotiaana. Pariskunnalla on yksi yhteinen tytär Karin.


Expressenin haastattelussa joulukuussa 1992 Astrid Lindgren kertoi aviomiehestään:

”Pidin hyvin paljon hänestä, hänellä oli hieno huumori, ja hän oli kiltti, mutta en ollut koskaan rakastunut häneen. En ole koskaan kokenut järjetöntä rakkautta niin kuin jotkut. Toisaalta en tunne, että olisin kaivanutkaan sitä. Minulla on aina ollut kyky pärjätä yksin.”

Astrid Lindgren ei koskaan avioitunut uudelleen.

Yksinäisyys kiehtoi Astrid Lindgreniä niin hänen luomissaan henkilöhahmoissa kuin yksityiselämässäkin. Hän kertoi kirjansa kääntäjälle, että haluaisi olla ”pieni metsäneläin vain”.

Nuorena Astrid kirjoitti ystävälleen Anne-Marie Friesille: ”Jokainen on suljettu yksinäisyyteen. Kaikki ihmiset ovat yksinäisiä”.

Vuosia myöhemmin hän kirjoitti saksalaiselle fanilleen Louise Hartungille: ”Loppujen lopuksi jokainen ihminen on pieni yksinäinen olento ilman mahdollisuutta kallistua joksikin toiseksi”.

Kun Astrid Lindgrenin kirja Veljeni, Leijonamieli herätti kohun siitä, saako lastenkirja päättyä onnettomasti, Lindgren vastasi: ”Lapselle se on onnellinen loppu. Ainoa, mitä lapsi todella pelkää, on yksinäisyys. Että tulee hylätyksi niistä ihmisistä, joita rakastaa. Kirjassa molemmat veljet seuraavat toisiaan toiseen todellisuuteen. He ovat yhdessä ikuisesti. Se on lapsen unelma onnesta”.


Lastenkirjallisuudessa Astrid Lindgren oli tienraivaaja. 1940-luvulla kun Melukylän lapset ilmestyi, oli vielä tavatonta, että lastenkirja on kirjoitettu lapsen, Liisan, näkökulmasta . Sitä ennen lastenkirjallisuudessa lapsi oli nähty, mutta häntä ei ollut kuultu.

Astrid Lindgren ei kaihtanut lastenkirjoissaan rankkojakaan aiheita.

”Kuolema ja rakkaus ovat suurinta, mitä ihminen voi kokea”, hän perusteli.

”Ne kiinnostavat kaiken ikäisiä. Ei pidä pelotella lapsia, mutta heidänkin pitää liikuttua taiteen keinoin. Pitää repiä irti sielu, joka muutoin nukkuu. Kaikki tarvitsevat joskus itkua ja pelästymistä.”

Maailmankuulu kirjailija halusi ravistella myös yhteiskunnan rakenteita ja ottaa kantaa. Sota-aikana hän työskenteli tiedustelupalvelussa kirjeidentarkastustyössä.

Vuonna 1966 Astrid Lindgren otti osaa Pomperipossa-debattiin, joka irvaili Ruotsin tiukkaa veropolitiikkaa ja auttoi kaatamaan demareiden 44-vuotisen valtakauden.

Astrid Lindgrenin väitettiin maksavan veroja 102 prosenttia.

Lapset olivat Astrid Lindgrenille kaikki kaikessa. Kun häneltä vuonna 1949 kysyttiin, mitä ilman et voisi elää, kirjailija vastasi: Lapsia ja luontoa.

”Elämässä pitää iloita, rakastaa ja leikkiä. Ja kuka osaisi paremmin kuin lapset?”, Astrid Lindgren kysyi.

”Ajattelen, että jokainen päivä pitäisi elää niin kuin se olisi viimeinen. Elämä on nopeasti ohi menevä mielettömyys, ja sen jälkeen tulee suuri hiljaisuus, mutta sen lyhyen ajan, kun olemme maan päällä, elämä pitää täyttää sisällöllä.”

Ei jäänyt epäselväksi, mitä lastenkirjailija tarkoitti puhuessaan ”elämän sisällöstä”. Eräässä haastattelussa Astrid Lindgren sanoi: ”Suurin rakkaussuhteeni ovat olleet koko ajan lapset. Olen enemmän äiti kuin mitään muuta. Kaikkein eniten iloa minulle on ollut lapsista”.


Yli 80 miljoonaa kirjaa myynyt kirjailija kuoli influenssaan 28.tammikuuta 2002 kotonaan Tukholman Dalagatanilla 94-vuotiaana. Perhe oli muuttanut asuntoon jo vuonna 1941.

Kuollessaan hän oli yhtä vanha kuin hahmonsa, Melukylän lasten isoisä. Isoisä lupasi kylän lapsille, ettei sota koskaan tule Melukylään. Ja huokaisi sitten: ”Hohhoijaa, jaa jaa”. Tuolloin lapset tiesivät, että isoisä ajatteli aikaa, jolloin hän oli nuori.

Menneisyys tuli Astrid Lindgrenillekin yhä rakkaammaksi hänen viimeisinä vuosinaan.

Ainoan pojan menehtyminen syöpään vuonna 1986 oli asia, josta äiti ei päässyt koskaan yli.


Kolme viimeistä elinvuottaan Lindgren puhui vain ajasta ennen Lassen kuolemaa. Sen jälkeisistä asioista hän ei halunnut keskustella.

Lindgrenin elämässä toteutui lapsen pahin pelko. Hän joutui eroon ihmisestä, jota hän rakasti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  2. 2

   Imatran epäilty kolmoissurmaaja vuoden 2013 uhristaan: En edes ajatellut, mitä hänelle oli käynyt

  3. 3

   Sekava mies uhkasi vastaantulijaa Porvoossa – nyrkkeilytaustainen uhattu ei päästänyt karkuun

  4. 4

   Mies treenasi salilla – toinen asiakas valitti hienhajusta henkilökunnalle

  5. 5

   Tästä syystä Therese Johaugin toiminta ei ikinä kävisi päinsä Suomessa – ”Ei jumalauta”

  6. 6

   Bunkkeriin seksiorjaksi teljetty ruotsalaisnainen kirjoitti kirjan painajaisestaan – ”Yritin uskotella itselleni, ettei tämä voi olla totta”

  7. 7

   Susanna, 33, vei Lumian huoltoon – uuteen puhelimeen alkoi ilmestyä outoja kuvia

  8. 8

   Autoilun verotus kiristyy 16 prosenttia: Tarkista kuinka paljon joudut autosi käytöstä maksamaan ensi vuonna

  9. 9

   Brittimedia: Saara Aalto laulaa finaalissa kaikkien aikojen Queen-klassikon yhdessä supertähti Adam Lambertin kanssa

  10. 10

   Kerrostalorapun postit katosivat mystisesti ja löytyivät junasta – asukas jakoi postin naapureilleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  2. 2

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  3. 3

   Katin ja Mikon loppumaton tuska – tytär ei elä enää pitkään: ”Lapsi jota on niin kovasti toivonut, otetaan pois”

  4. 4

   Arman Alizad valitsi Linnan juhlien parhaat pukeutujat – 5 napakymppiä: ”Näytti Kreikan kuningattarelta”

  5. 5

   Uutuuskirja: Miksi Adolf Ehrnrooth ammutti tykeillä omia miehiään?

  6. 6

   X Factor -finalistin kotiinpaluujuhla kalpeni selvästi Saara Aallolle – Helsinki-hysteriassa moninkertainen yleisömäärä

  7. 7

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  8. 8

   Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

  9. 9

   Kihlasormus lensi Linnan jatkoilla – Heikki Lampelan ja Hanna Kärpäsen illalle dramaattinen päätös: ”Rapatessa roiskuu”

  10. 10

   Suomen 50 halutuinta osoitetta – löytyykö omasi listalta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  6. 6

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  9. 9

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  10. 10

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  2. 2

   Imatran epäilty kolmoissurmaaja vuoden 2013 uhristaan: En edes ajatellut, mitä hänelle oli käynyt

  3. 3

   Sekava mies uhkasi vastaantulijaa Porvoossa – nyrkkeilytaustainen uhattu ei päästänyt karkuun

  4. 4

   Mies treenasi salilla – toinen asiakas valitti hienhajusta henkilökunnalle

  5. 5

   Tästä syystä Therese Johaugin toiminta ei ikinä kävisi päinsä Suomessa – ”Ei jumalauta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  2. 2

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  3. 3

   Katin ja Mikon loppumaton tuska – tytär ei elä enää pitkään: ”Lapsi jota on niin kovasti toivonut, otetaan pois”

  4. 4

   Arman Alizad valitsi Linnan juhlien parhaat pukeutujat – 5 napakymppiä: ”Näytti Kreikan kuningattarelta”

  5. 5

   Uutuuskirja: Miksi Adolf Ehrnrooth ammutti tykeillä omia miehiään?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  6. Näytä lisää