Tuija, Tuire, Vanessa

Viihde

Valikko

Viihde

Työ hautaustoimistossa kasvatti Pasi Kaunistoa

Mitä kuuluu nyt?
Pasi Kaunistosta tuli yleislaulaja, kuten hänen oppi-isänsä Toivo Kärki ennusti. Uransa hän on tehnyt kahdessa eri maailmassa: lavalla ja hautaustoimistossa.
Pasi Kaunisto seisoo Pyynikin näkötornin edessä Tampereella ja puhuu kännykkään. 60-luvun lopulla läpimurron tehnyttä laulajaa ei ole unohdettu. Keikkajärjestäjä se sieltä soittelee.

– Minut buukattiin keikalle Iisalmeen, Pasi Kaunisto kertoo puhelun päätyttyä.

15-vuotiaana Olavi Virran bändissä aloittaneella miehellä on ollut pitkä ura. Elossa ei ole enää montakaan laulajaa, jotka ovat esiintyneet Virran kanssa. Yhteistyö alkoi, kun Pasi Kaunisto tuli Kangasalla iskelmälaulukilpailussa toiseksi. Olavi Virta oli raadissa.

– Kuulin myöhemmin, että tamperelainen muusikko Ossi Niemi oli kysynyt, että kuka on tuo poikanen, joka laulaa miehen äänellä.

Laulu vei mennessään. 17-vuotiaana Pasi Kaunisto levytti Toivo ”Topi” Kärjen levy-yhtiössä sinkun Rakastan sinua niin. Seuraavana vuonna 1969 syntyi hitti Koskaan et muuttua saa. Sitä seurasi Syksyn sävelen voitto laululla Sanat eivät riitä kertomaan.

– Oppi-isäni Toivo Kärki sanoi, että sinusta tulee hyvä yleislaulaja. En ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti. Ajattelin, että olen joko tangolaulaja tai poppari.


– Nyt ymmärrän. Minulla on tänä syksynä monenlaisia keikkoja ja hengellisiä konsertteja. Voin heittää keikkaa vaikka kauppahallissa. Minulle käy kaikki.

Topi Kärki opetti monia juttuja, jotka pätevät edelleen. Hän tajusi, että nuorella miehellä on paljon aikaa ja energiaa. On tärkeää, että se kanavoituu oikein.

Topi ohjasi Pasin foniatrille, joka korjasi ääntämistä sekä järjesti laulutunneille Ture Aran oppiin.

– Topi laittoi minut jopa jazzbalettiin. Myöhemmin lauloin Seinäjoella Viulunsoittaja katolla -musikaalissa. Huomasin, että kyllä tanssitaitoja tarvittiin.

En ole lapsilleni vieras mies

Vauhtivuosina 70-luvulla Pasi Kaunistolla oli noin 240 keikkaa vuodessa. Se oli ihan kauhea tahti. Ei siinä ehtinyt mitään muuta.

– En paljon lapsia nähnyt, kolmen lapsen isä tunnustaa.

Viisaammat sanoivat, että pidä kunnon loma, mutta mies ei uskonut. Hän antoi ohjelmatoimistolle ohjeen, että jos tulee keikka, niin se tehdään. Se johti siihen, että mies oli usein väsynyt.


– Nyt olen yrittänyt paikata perheelle poissaoloani. Kyllä myöhemminkin voi isyyttä paikata. En ole lapsilleni vieras mies. Meillä on todella hyvät suhteet.

70-luvulla juominen kuului laulajan ammattiin. Se lisäsi työn raskautta. Keikoilla naukkailtiin viinaa suoraan pullosta. Jos itsellä ei ollut, järjestysmiehet tyrkyttivät. Suomessa oli ollut kieltolaki. Järjestysmiehet olivat soittajia vanhempia. Heidän mielestään oli suuri ystävyydenosoitus tarjota alkoholia.

– Kaikenlaisia kommelluksia sattui, mutta onneksi ihmisen pää on sellainen, että asiat unohtuvat.

Pasi Kauniston korkki on ollut jo vuosia kokonaan kiinni. Raittius on ollut koko elämän hienointa aikaa. Kun aamulla herää, elämä on omassa hallussa. Ei tee asioita minkään lisäaineen kautta.

– Eniten kadun sitä, että tein niin paljon töitä. Olisin voinut olla enemmän perheen kanssa.

– Jätin opiskelutkin keikkatyön takia. Olin silloin musiikkiopistossa. Klassisen musiikin opettajat eivät tykänneet, jos teki kevyen musiikin keikkaa. He ajattelivat, että olen kovapalkkainen mies. Rahaa ei jäänyt silti säästöön. Olisin voinut kuunnella minua viisaampia siinäkin asiassa.

Uusi ura hautaustoimistossa

90-luvun alussa motivaatio alkoi olla hukassa. Sitten löytyi hengellinen musiikki.

– Niin kuin Toivo Kärki sanoi, olen yleislaulaja.

– Hengellistä musiikkia on niin paljon laulamatta, ettei siinä riitä yhden ihmisen elämäntyö. Hengellinen musiikki käsittelee ihmisen suhdetta Jumalaan ja rakkauteen.

Laulun siivittämänä löytyi myös uusi ura. Ystävällä oli kukkakauppa, mutta hän halusi perustaa hautausyrityksen. Ystävä kysyi Pasilta, että voisiko sinut tilata laulamaan hautajaisiin. Ennen kuin yhteinen firma oli pystyssä, ystävä kuoli. Pasin oli joko jatkettava tai maksettava velat. Hän jatkoi. Osakkuudestaan hän luopui 2002.


– On hirveän kasvattavaa olla hautaustoimistossa töissä. Ihminen riisutaan paljaaksi kuoleman edessä.

– Silti kuolema on yhtä luonnollinen asia kuin syntyminen. Iskelmässäkin puhutaan syntymästä ja kuolemasta – ja rakkaudesta.

Ulkopuolinen voisi ajatella, että kylläpä synkän maailman valitsi.

– En sanoisi, että hautaustoimistossa on synkkää. Yhtä lailla voisi sanoa, että laulaminenkin on synkkää. Voi joutua laulamaan kevyttä rallia, vaikka on kuinka musta mieli.

Rakas Ranska

Ranska vilahtaa ylöjärveläisen Pasi Kauniston puheissa usein. Kaksi tyttäristä asuu perheineen Ranskassa. Pasi Kaunisto, neljän lapsen isoisä, viettää siellä paljon aikaa lastenlapsia kaitsemassa.

–Kun 50-vuotiaana alkaa opiskella ranskaa, niin tarttuu vielä. On turha sanoa, että ei vanhana opi.

Pasin vaimo Irmeli Kaunisto on kuvataiteilija. Hänellä on ollut näyttelyitä muun muassa Portugalissa ja Ranskassa ja lokakuussa Tampereella. Nytkin he ovat lähdössä Ranskaan hakemaan neljä taulua, jotka tulevat Tampereen-näyttelyyn.

– Olen vaimoni intendentti ja autonkuljettaja, Pasi Kaunisto naureskelee.

Laulaja puhuu taiteilijaperheestään lämmöllä. Milja Kaunisto on kirjailija ja Verna Kaunisto-Feodorow on viulisti ja tietokirjailija. Ainoa poika Elias on merikapteeni. Yhdessä musisoidaan usein. Milja on naimisissa muusikon kanssa.

– Sanoin Miljalle, että älä ota soittajaa äläkä ainakaan basistia. Basistilla on aikaa katsoa naisia samalla, kun soittaa. Hän tietenkin otti basistin, isä vitsailee.

Yli 40 vuoden avioliitto alkaa olla nykymaailmassa jo harvinaisuus. Pitkän avioliiton salaisuudeksi Pasi Kaunisto sanoo henkisen kasvun. Hän vertaa parisuhdetta urheiluun. Jos lopetat kehittymisen, menet taaksepäin.

– Ihmissuhteissakin pitää kehittyä. Rakkaus tarkoittaa käytännössä sitä, että auttaa toista ja on hengessä mukana, kiinnostunut ja läsnä. Parisuhde on kovaa työtä. Ymmärrän, että voi kasvaa erilleen ja alkaa ihmetellä, miksi yhä katson tuota donnaa.

Suhteen onnistumiseksi kannattaa silti tehdä työtä.

– Pitkä parisuhde antaa hirvittävästi. Luonnollisesti siihen mahtuu huonoja aikoja. Kun olen tullut väsyneenä kotiin keikalta, vaimo on joutunut koville.

Kiitollinen

Marraskuussa Pasi Kaunisto täyttää 65. Suunnitelmissa on jäädä eläkkeelle. Laulamista hän ei jätä. Laulamiseen pätee hänen mielestään sama kuin urheiluun: Jos ei treenaa, kunto laskee. Instrumentin pitää olla kunnossa, mutta maltillisesti.

– Päällimmäisin tunne näistä vuosista on kiitollisuus. Vaatii paljon siunausta ja voimaa selvitä suosiosta. On hirveän raskasta kestää, että ihmiset taputtavat selkään. Siinä äkkiä alkaa uskoa kehumisiin ja luulee olevansa joku.


Pasi Kaunisto pudistelee päätään.

– Teimme välillä kappaleita, joita suuri yleisö ei ymmärtänyt ollenkaan. Luulin olevani koko kansan opettaja, vaikka laulaja on yleisön palvelija.

– Bändissä oli paljon minua vanhempia soittajia. Se teki työstä mielenkiintoista, että treenasimme vaikeita kappaleita. Asetimme itsemme yli-ihmisen rooliin. On tärkeää, että ymmärtää oman rajallisuutensa.

Iltaisin Pasi Kaunisto laittaa kädet ristiin ja rukoilee. Kun menee hyvin, hän kiittää, ja kun menee huonosti, hän pyytää apua Jumalalta.

Usein hän on saanutkin. Niin kuin silloinkin, kun hänellä oli Imatralla kirkkokonsertti urkuri Matti Hannulan kanssa.

– Ääni oli poissa. Sanoin Matille, että joudut laulamaan puolestani. Paikalle tuli innokas nuori pappi. Sanoin, että ei taida tulla laulusta mitään. Hän sanoi, että mennään sakastiin ja laitetaan kädet ristiin.

– Ja niin kävi, että laulu tuli. Tämä on esimerkki siitä, että kun hätä on suuri, kyllä apukin on lähellä. Koin sillä hetkellä Jumalan läsnäolon.

Elää. Siitäkin Pasi Kaunisto tuntee kiitollisuutta – että saa vielä elää. Moni kollega on lähtenyt nuorena.

– On myös suurenmoista, että yleisöä vielä on. Olen saanut hirveän paljon elämältä.

Nykyaika ei Pasi Kaunistoa hirveästi miellytä. Tätä aikaa leimaa hurja työtahti ja musiikin kertakäyttöisyys.

– En haluaisi palata enää 25-vuotiaaksi tässä ajassa. En saisi varmaan enää töitä. Kun mietin nykyartisteja, kuinka moni heistä on 40 vuoden kuluttua alalla? Nykyään tehdään yksi tai kaksi levyä ja otetaan uusi artisti tilalle. Ei anneta mahdollisuuksia kehittyä. Minun on annettu kehittyä artistina.
  • Sunnuntai-liite

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Playboyssakin poseerannut ensimmäinen somekaunotar Christine Dolce on kuollut vain 35-vuotiaana

    2. 2

      Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

    3. 3

      Viisuvoittaja Loreenin räväkkä esitys varasti huomion – rinta lipui ulos topista: ”Miksi naiset eivät saisi olla puolialastomana?”

    4. 4

      Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

    5. 5

      Jannan raskaus päättyi kaksi vuotta sitten suunnattomaan suruun – julkaisi liikuttavan kuvan: ”Sanoin äidilleni, että vauva ei liiku”

    6. 6

      Valkoinen talo eväsi useilta tiedotusvälineiltä pääsyn tiedotustilaisuuteen

    7. 7

      Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

    8. 8

      Ihmiset sekosivat Kanadan hurmuriministerin tiukoista housuista – kuvat pääministerin treenatusta takamuksesta leviävät vauhdilla

    9. 9

      Naisen salikuva sekoitti internetin – ovatko kaunottaren jalat todella nurinpäin vai huomaatko heti mistä on kyse?

    10. 10

      Lennun voittokulku Yhdysvalloissa jatkuu: Jimmy Fallon matki Niinistön koiran legendaarista virnistystä, yleisö villiintyi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

    2. 2

      Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

    3. 3

      Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

    4. 4

      Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

    5. 5

      Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

    6. 6

      Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

    7. 7

      ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

    8. 8

      Hengenvaarallinen villitys leviää nuorten keskuudessa ja herättää huolta: ”Halikuva muuttuu nopeasti tragediaksi”

    9. 9

      Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – rekat poikittain tiellä, mukana myös henkilöautoja

    10. 10

      Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

    2. 2

      Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

    3. 3

      Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

    4. 4

      Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

    5. 5

      Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

    6. 6

      Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

    7. 7

      Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

    8. 8

      Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

    9. 9

      Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

    10. 10

      Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

    11. Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Playboyssakin poseerannut ensimmäinen somekaunotar Christine Dolce on kuollut vain 35-vuotiaana

    2. 2

      Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

    3. 3

      Viisuvoittaja Loreenin räväkkä esitys varasti huomion – rinta lipui ulos topista: ”Miksi naiset eivät saisi olla puolialastomana?”

    4. 4

      Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

    5. 5

      Jannan raskaus päättyi kaksi vuotta sitten suunnattomaan suruun – julkaisi liikuttavan kuvan: ”Sanoin äidilleni, että vauva ei liiku”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

    2. 2

      Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

    3. 3

      Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

    4. 4

      Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

    5. 5

      Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

    2. 2

      Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

    3. 3

      Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

    4. 4

      Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

    5. 5

      Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

    6. Näytä lisää