Tatu, Daniel, Taneli

Viihde

Valikko

Viihde

Kirjailija Eeva Joenpellon traaginen elämä – aviomies lähti, sitten kuolivat molemmat pojat

Joenpelto
Menestynyt kirjailija Eeva Joenpelto ei koskaan selvinnyt avioerosta eikä lastensa kuolemasta. Elämäkerta paljastaa, että parhaat romaanit syntyivät vihan vimmassa.
Syksyllä 1977 vietetään kirjailija Eeva Joenpellon uuden kodin Vares-Kantolan valmistumisjuhlia. Kirjailijan rakennuttama punainen hirsitalo on 32,5 metriä pitkä, ja paikkakuntalaiset kutsuvat isoa rakennusta rotlooksi.

Mittasuhteet ovat kirjailijalle tärkeät. Talossa on leveyttä kahdeksan metriä, ja tupa on 64 neliötä. Sammatissa juorutaan, että Joenpelto pidensi taloa metrin, että se varmasti olisi paikkakunnan pisin talo.

– Eeva rakensi talon näyttämisen halusta. Hänet oli jätetty, Joenpellosta elämäkerran kirjoittanut Helena Ruuska kertoo.

Joenpelto ja kirjakustantamo Tammen toimitusjohtaja Jarl Hellemann olivat eronneet 1974. Aikuisen pojan äiti tunsi olevansa yksin ja halusi palata juurilleen.

– Ehkä se oli hänen tapansa selviytyä. Hän yritti osoittaa talolla, että hän menee elämässä eteenpäin.


Eeva Joenpelto syntyi 1921 Sammatissa. Sisällissota oli päättynyt 1918. Sammatissa oli ollut hyvin traumaattista. Punaisia teloitettiin kolmanneksi eniten koko Suomessa. Eeva Joenpellon isän Emilin nimi oli ollut ensimmäisenä punaisten listoilla. Isä ei koskaan kertonut, miten hän selvisi hengissä.

Eeva kuuli lapsena monia tarinoita, jotka heijastuvat hänen kirjoistaan. Joenpellon neliosaisessa Lohja-sarjassa pääosassa on 20-luku.

– Hän ei kirjoita hirveyksistä, vaan millaista ihmisten oli elää niiden vuosien jälkeen. Hän oli hyvin kiinnostunut siitä, miten traumoja yritettiin unohtaa, Ruuska kertoo.

Oikeudenmukaisuus ja vääryys ovat Joenpellon romaaneissa tärkeitä teemoja. Kenelle on tehty väärin ja kuka on hyväntekijä, askarruttivat kirjailijaa. 26 romaania kirjoittaneen Joenpellon mielestä kirjailijan tehtävä on antaa lukijoille toivoa. Joenpellon kirjoissa naiset ovat vahvoja ja miehet heikkoja. Ajatusmaailma tuli kotoa.

– Isä ei ollut vahva eikä heikko, vaan ymmärtäväinen ja monia menetyksiä kokenut, Helena Ruuska kertoo.

Kun Eeva syntyi, perheen lapsista oli jo kolme kuollut. Isä, oman perheensä esikoinen, oli syrjäytetty kotitilansa perinnönjaossa. Hän oli joutunut elättämään itsensä kauppiaana ja oli elämään pettynyt.

Joenpellon äiti oli tomerampi. Hän oli käynyt nuorena Sammatin emäntäkoulunkin. Sammatissa Eeva oppi, että jos isäntä on heikko, naiset pyörittävät taloa.

– Eeva ihaili isoäitiään, joka eli yli 90-vuotiaaksi. Isoäiti ei koskaan ajatellut, että naiset eivät voisi huolehtia itsestään ja rakentaa elämää sen varaan, mitä itsellä on mielessä.

Joenpelto sai kuulla jo lapsena, että kyllä Eeva pärjää. 7 vuotta vanhempi sairaalloinen veli vei äidin huomion.

– Eeva ei tuntenut juurikaan isänsä sukua. Hän kärsi siitä, että ei saanut vastauksia siihen, miksi suvussa oli riidelty. Isä kuittasi utelut sanomalla, että näinkö puhutaan.

Eeva Joenpellon isoisä katui myöhemmin kovasti, että oli syrjäyttänyt poikansa perinnönjaossa. Kirjassa kerrotaan, että hän hirttäytyi sen takia.


Pitää osata käyttäytyä niin, ettei tarvitse pyytää anteeksi. Pitää pitää sanansa.

Syksyllä 1940 Eeva Joenpelto muuttaa Helsinkiin kodin elämänohjeet mielessään.

19-vuotias nainen ajautuu töihin Isänmaallisen kansanliikkeen Ajan Suunta -lehteen Helsingissä. Siellä hän tapaa tanskalaissyntyisen Jarl Hellemannin. Tämä työskentelee sodan aikana Helsingin Sanomissa ja Kauppalehdessä.

Kestää melkein kolme vuotta ennen kuin ihastuminen kypsyy seurusteluksi. Eeva on raiskattu 13-vuotiaana, eikä hän voi unohtaa kokemaansa.

Vuonna 1944 hän pui traumaansa sulhaselleen Jarl Hellemannille kirjeitse ”hitaasti ja viivytellen, mutta ilman kyyneleitä”. Mies menee hiljaiseksi, mutta ymmärtää. Hän uskoo, että osaa parantaa Eevan trauman, koska rakastaa tätä ”niin suunnattomasti”.

1945 avioituneella parilla on taloudellisesti tiukkaa. Jarl Hellemann on aloittanut kustannusvirkailijana Tammella, mutta vaimonkin pitäisi saada työ. Eeva Joenpelto päättää kirjoittaa romaanin. Samoihin aikoihin syntyy poika Ilmari.

Eeva Hellemannin esikoisromaani Seitsemän päivää ilmestyy vuonna 1946 salanimellä Eeva Helle. Myöhemmin hän häpeää esikoisteostaan.

Lääkäri kieltää toisen lapsen hankkimisen. Eevalla on kuulemma huono sydän. Elämä tuntuu tyhjältä, ja romaani Kaakerholman kaupunki alkaa hahmottua. Kai Laitinen ennustaa kritiikissään kirjailijalle pitkää uraa.

Perheeseen syntyy toinen poika, kun Ilmari on 10.

Jarl ja Eeva puivat tekstejä yhdessä ja keskustelevat muun muassa amerikkalaisesta nykykirjallisuudesta. Jarl Hellemann tunnetaan Tammen kultaisen kirjaston perustajana.

– Uskon, että aviomiehellä oli iso vaikutus siihen, että Eeva Joenpellosta tuli kirjailija. Eeva uskoi, että hänestä tuli kirjailija, koska kotona oli kirjoituskone.


70-luvun alku on Joenpellolle vaikeaa aikaa. Avioliitto alkaa rakoilla. Vaimon itsenäisyys on miehelle liikaa.

Joenpelto saa nimettömiä puhelinsoittoja ja häirintäkirjeitä. Joku halua kirjailijalle pahaa ja levittää huhua, että Eeva Joenpelto on kuollut. Kirjeistä paljastuu myös, että Jarl Hellemannilla on toinen nainen.

– En pystynyt jäljittämään kirjeiden lähettäjää. Ne ovat voineet olla kateellisia alan toimijoita.

Lohja-sarjan ensimmäinen osa Vetää kaikista ovista ilmestyy 1974. Samana vuonna Eeva Joenpelto ja Jarl Hellemann eroavat 29 vuoden avioliiton jälkeen. Ennen eroa Eeva Joenpelto on alkanut sairastaa psyykkisesti.

– On kiinnostavaa, että 53-vuotias nainen kirjoittaa parhaan romaaninsa vihan vimmassa.

– Avioero oli Eevalle aivan äärettömän traumaattinen kokemus. Hän koki tulleensa jätetyksi eikä päässyt koskaan siitä tunteesta. Siihen aikaan avioero oli eri asia. Se oli sopimus, että annettu sana pitää. Eeva tulkitsi, että mies ei kestänyt vaimon julkisuutta, mutta en ole saanut sille vahvistusta.

Avioero on lapsillekin suuri tragedia. Nuorin poika, tuolloin 17-vuotias Johannes, varastaa äidiltään unilääkkeitä voidakseen päättää elämänsä.

 

Jossain haastattelussa Eeva Joenpelto sanoo, että elämä on ollut yhtä kuolemista, mutta Ilmarin kuolemasta hänen oli vaikea puhua.

Seuraavana vuonna kuolee vanhin poika, juristina työskennellyt 28-vuotias Ilmari. Hän tekee itsemurhan heittäytymällä junan alle.

– Jossain haastattelussa Eeva Joenpelto sanoo, että elämä on ollut yhtä kuolemista, mutta Ilmarin kuolemasta hänen oli vaikea puhua. Hän todella piti surun itsellään.

– Johannes oli kertonut vaimolleen, että veli tappoi itsensä niin typerän asian kuin rakkaussurujen takia.

Taustalla oli vanhempien kipeä avioero ja ongelmat työpaikalla.

18-vuotiaana Eeva Joenpelto kirjoittaa vihkoonsa: ”Niin kauan kuin ihmisellä on oma itsensä, tarvitsee hän vain muutamia ystäviä, muutamia harvoja, hyvin harvoja kirjoja ja koiran. Mutta on elettävä maalla.”


Poikansa itsemurhan jälkeen 1975 Eeva Joenpelto alkaa rakentaa isoa taloa Sammattiin. Hän muuttaa Vares-Kantolaan mäyräkoiransa kanssa.

– Ehkä hän halusi pois kaikesta. Ehkä siinä oli sitäkin, että hän rakensi sen talon, joka hänen isältään jäi perimättä.

Eeva Joenpelto ei mene enää naimisiin. Eron jälkeen hänellä ei ole vakituista seuralaista.

– Se ei tarkoita, ettei miehillä olisi ollut kiinnostusta, mutta hän ei kelpuuttanut ketään. Yksi mies erehtyi tarjoamaan halvinta kirjolohta ravintolassa. Eeva sanoi, ettei voi olla sellaisen miehen kanssa. Hän halusi kaiken ja eli todella voimakkaasti.

Eeva Joenpeltoa on kuvailtu naiseksi, jonka läheisyydessä moni hyytyi. Hän oli suorapuheinen ja itsepintainen. Äkkipikaisuuttaan hillitäkseen hän kirjoitti kirjeitä, joita ei lähettänyt, vaan pudotti ne kirstuun.

– Onko sitä kirstua olemassa, ei ole selvinnyt.

Joenpelto ei sietänyt ruikutusta. Kun kollega Laila Hietamies (nyk. Hirvisaari) suri avioeroaan, Joenpelto laittoi hänen elämänsä järjestykseen ja sanoi, että nyt ei saa surra.

Itsesääli on kuitenkin Joenpellollekin tuttua. Vuonna 1981 hän kertoo lehtihaastattelussa: ”En ole koskaan saanut osakseni oikeaa rakkautta. En tiedä, mitä rakkaus on”.

– Se ei pidä paikkaansa. Jarl Hellemann kirjoitti hänelle aivan äärettömän kauniita rakkauskirjeitä, kun he olivat nuoria ja rakastuneita.

WSOY:n painosten kuningatar tunnettiin suurena liioittelijana ja juttujen kertojana. Hän esiintyi aina huoliteltuna ja meikattuna. Linnan juhlissa hän pukeutui housupukuun. Kirjailija kuului presidentti Urho Kekkosen ystäväpiiriin. Suhteen laatua on arvuuteltu näihin päiviin. ”Saanen esittää lähempää tuttavuutta”, Urho Kekkonen kirjoittaa Joenpellolle.

– Eeva vitsaili, että hänestä voisi tulla Tamminiemen emäntä Sylvin kuoleman jälkeen. Eräänä syksynä romaaninsa kylkiäisenä hän antoi Kekkoselle lahjaksi hanhen. Johannes kasvatti hanhia Vares-Kantolassa. Ajatus, että annat presidentille hanhen, on sellainen, että ei sitä ihan jokainen tekisi. Johannes teki aina, mitä äiti käski.

Johanneksen sairastuminen syöpään 40-vuotiaana 1997 murtaa äidin. Sädehoidot eivät auta. Mikään ei auta. Äiti vaatii parempaa kipulääkitystä. ­Mitään ei tapahdu. Vasta Johanneksen hautajaisten jälkeen myönnetään kipulääkityksen laiminlyönti ja korvaus 12 000 markkaa. Mitä se enää auttaa?

 

Ilmeisesti Jarl Hellemann meni todella pois tolaltaan. He joutuivat avioeron jälkeen vielä hautaamaan molemmat lapsensa.

Viimeisinä aikoinaan Johannes, kolmen lapsen isä, kantaa huolta myös äidistään: ”Kirjoita niin kauan kuin jaksat. Sanottavaa sinulla on”, neuvoo Johannes Eevaa kuolinvuoteellaan.

Johanneksen kuolema saa molemmat vanhemmat suunniltaan. Miten heillä voi olla näin kova kohtalo?

Kun Jarl suree, miten hän kestää vielä nämäkin hautajaiset, Eeva vastaa: ”Lain mukaan ruumiit on haudattava.”

– Se on todella karskin kuuloista, mutta se oli Eevan tapa selvitä tilanteesta. Ilmeisesti Jarl Hellemann meni todella pois tolaltaan. He joutuivat avioeron jälkeen vielä hautaamaan molemmat lapsensa.


Eeva Joenpelto kuolee Lohjan sairaalassa 2004. Jos Johannes olisi elänyt, äidin vanhuus olisi ollut erilainen. Poika oli hänen elämänsä valo. Miniä ja lapsenlapset eivät pysty lievittämään surua.

– Eeva valitteli usein minälleen, että tulipa rakennettua turhaan tämä talo. Ehkä hän oli ajatellut sitä Johannekselle.

Hautajaisten jälkeen seuraa yllätys. Vares-Kantola on testamentattu WSOY:n kirjallisuussäätiölle. Eeva Joenpellon viimeinen tahto on, että talossa tulee yhä kirjoittaa romaaneita. Joenpelto kirjoitti Vares-Kantolassa Finlandia-palkitun Tuomari Muller, hieno mies.

Vuodesta 2005 Vares-Kantola on toiminut pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan määräaikaisena residenssinä.

– Se oli hieno ele. Hän halusi luoda tuleville sukupolville mahdollisuuden.

Kursivoidut tekstit Helena Ruuskan Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija (WSOY)

Ota kantaa

Oletko lukenut Eeva Joenpellon kirjoja?

Kyllä 32% En 68%
Ääniä yhteensä 15036

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Saara Aalto sai jättimäisen tukijan – yksi kaikkien aikojen kitaristeista mykistyi suomalaisen esityksestä: ”Satumaista!”

  2. 2

   Poliisilta lisätietoa Houtskarin kaksoissurmasta: Surmat tehtiin todennäköisesti miehen aseella

  3. 3

   Katso tästä, kun Saara Aalto ja Adam Lambert räjäyttivät Wembleyn Bohemian Rhapsodyllaan!

  4. 4

   Poliisi kiinnostui moottoripyöräilijästä Jyväskylässä – uskomaton määrä asioita pielessä

  5. 5

   Pirkka-Pekka Petelius paljastaa: Kuuluisa masturbointikohtaus oli vahinko – ”Mä vaan rupesin venyttelemään sitä”

  6. 6

   Lapsen tuomio Heikki Salon hirsitalo-ostosta: ”Kuinka sä isä saatoit myydä meidän kodin ja ostit tällaisen röttelön?”

  7. 7

   Katso tästä Saara Aallon maagisen komea finaalibiisi – tuomaritkin ylistivät

  8. 8

   Nico Rosberg paljasti haaveensa täysin uudesta urasta – ”Jonain päivänä...”

  9. 9

   Saara upeasti jatkoon! Kilpailee huomenna koko X Factor -kilpailun voitosta

  10. 10

   Houtskarin kaksoissurma: Mies ja nainen löytyivät autosta syrjäiseltä hiekkakuopalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  2. 2

   Katso tästä, kun Saara Aalto ja Adam Lambert räjäyttivät Wembleyn Bohemian Rhapsodyllaan!

  3. 3

   Mitä turmahuoneiston saunassa tapahtui? 4 avointa kysymystä Vuosaaren tragediasta

  4. 4

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto kisaa X Factorin voitosta! ”Olen niin kiitollinen”

  5. 5

   Saara upeasti jatkoon! Kilpailee huomenna koko X Factor -kilpailun voitosta

  6. 6

   Kruununprinsessa Victoria hurmasi Nobel-gaalassa upeassa juhlapuvussaan: ”Täydet viisi pistettä!”

  7. 7

   Saara Aalto meikissä hetki ennen finaalia – Honey G paljasti kulissien takaisella videolla kasvonsa

  8. 8

   Houtskarin kaksoissurma: Mies ja nainen löytyivät autosta syrjäiseltä hiekkakuopalta

  9. 9

   Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

  10. 10

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  7. 7

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  8. 8

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  9. 9

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  10. 10

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Saara Aalto sai jättimäisen tukijan – yksi kaikkien aikojen kitaristeista mykistyi suomalaisen esityksestä: ”Satumaista!”

  2. 2

   Poliisilta lisätietoa Houtskarin kaksoissurmasta: Surmat tehtiin todennäköisesti miehen aseella

  3. 3

   Katso tästä, kun Saara Aalto ja Adam Lambert räjäyttivät Wembleyn Bohemian Rhapsodyllaan!

  4. 4

   Poliisi kiinnostui moottoripyöräilijästä Jyväskylässä – uskomaton määrä asioita pielessä

  5. 5

   Pirkka-Pekka Petelius paljastaa: Kuuluisa masturbointikohtaus oli vahinko – ”Mä vaan rupesin venyttelemään sitä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  2. 2

   Katso tästä, kun Saara Aalto ja Adam Lambert räjäyttivät Wembleyn Bohemian Rhapsodyllaan!

  3. 3

   Mitä turmahuoneiston saunassa tapahtui? 4 avointa kysymystä Vuosaaren tragediasta

  4. 4

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto kisaa X Factorin voitosta! ”Olen niin kiitollinen”

  5. 5

   Saara upeasti jatkoon! Kilpailee huomenna koko X Factor -kilpailun voitosta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää