Tuija, Tuire, Vanessa

Viihde

Valikko

Viihde

Seppo Hovi toivoo painonsa alkavan kutosella – punnituspäivä joka perjantai

joululahjat
Pitkän linjan muusikko Seppo Hovi on ollut monessa mukana. Nuorena hän ei osannut nauttia tavallisista hetkistä. Jouluna on pakko rauhoittua.
Se jouluaatto oli ikimuistoinen.

12-vuotiaan Seppo Hovin aatto kului tv-kuuluttaja Teija Sopasen sijaisena televisiossa vuonna 1959.

Nuoren miehen tie televisioon kulki Yleisradion Lasten Radion kautta. Sepon oppikoulun opettaja, Veteraanin iltahuudon säveltäjä Kalervo Hämäläinen teki radio-ohjelmia, joissa lapset esiintyivät, Seppo lausujana, myöhemmin lastenradiossa näyttelijänä ja selostajana.

Kun Teija Sopaselle tarvittiin jouluaatoksi sijainen, valinta osui nuoreen Seppo Hoviin.

– Muistan sen jouluaaton yhä elävästi, Hovi kertoo.

– Minulle laitettiin hemmetinmoiset pakkelit naamaan, koska studiovalot olivat kirkkaat. Jännitti ja päätä särki. Helpotti, kun lähetys oli ohi ja tiesi, että saa lahjoja. Siinä iässä lahjat olivat kova juttu.

Koulussa kaverit eivät olleet noteeranneet luokkatoverinsa esiintymistä. Siihen aikaan harvalla oli kotona televisiota. Seppo Hovin vanhemmatkin kävivät katsomassa naapurissa ainoan lapsensa tulikoetta.

Halu olla esillä

Sittemmin kapellimestarina ja pianistina tunnettu Seppo Hovi on esiintynyt vaikka missä, kuten Juice Leskisen yhtyeen urkurina heidän ensimmäisellä levyllään.

1980-luvun alussa hän juonsi TV1:llä Laulunlyömiä. Sen jälkeen hän teki MTV3:lla 16 vuotta ohjelmia, joista tunnetuimpia ovat Tenavatähti ja BumtsiBum!– Olen halunnut olla äänessä ihan lapsesta asti. Opettajat ovat huomanneet, että tuolla on halu olla esillä, ja siitä se on lähtenyt kehittymään.

69-vuotias mies on hämmästynyt. Hänellä on nyt enemmän töitä kuin koskaan. Syksyllä hän oli konserttikiertueella Jaakko Ryhäsen ja Jyrki Anttilan kanssa. Kaksi loistokasta laulajaa, joita Seppo Hovi säesti ja juonsi leppoisasti tarinoiden. Viime viikot Hovi on kierrellyt Suomea Hannu Lehtosen kanssa jouluisella ohjelmistolla.

Ensi vuonna hän lähtee 70-vuotisjuhlakiertueelle. Syntymäpäivä on marraskuussa.

– Nuorena en ajatellut, että elän näin pitkään.

– Kun olin nuori, seitsemääkymppiä lähenevä kaveri oli täysin ukko ja harvinaisuus. Toisaalta ovat iäkkäät olleet hommissa ennenkin. J.K. Paasikivi oli presidentti vielä lähes 85-vuotiaana ja Mannerheim oli sodan ylimpänä johtajana täyttäessään 75 vuotta.

Vanhempien historia kiinnostaa

Seppo Hovi on paljasjalkainen helsinkiläinen. Hän oli ainoa lapsi, mikä oli siihen aikaan harvinaista. Lääkäri oli kehottanut äitiä jättämään lapsiluvun yhteen terveyssyistä.

Äiti työskenteli huonekaluliikkeessä kassana.

– Siellä kävi sen ajan julkkiksia ja myös mustan pörssin miehiä ja merimiehiä, jotka myivät leluja. Minulle selvisi vasta myöhemmin, että ne hienot mekaaniset lelut eivät olleetkaan joulupukin tuomia.

Isä oli muusikko, saksofonisti ja viulisti. Työn kautta tuli häivähdys kansainvälisyyttä: hän säesti ulkomaisia laulajia ja esiintyi Ossi Aallon orkesterin kanssa Ruotsissa heti sodan jälkeen. Hän toi tuliaiseksi vaatteita, kenkiä ja huovan, joka on edelleen tallella.

Isä oli ollut sodassa, mutta ei juuri puhunut siitä.


– Sota kulki mukana kaikessa. Sotainvalideja oli paljon katukuvassa sekä klenkkaavia ihmisiä. Kävimme sukulaisten sankarihaudoilla.

Vanhemmiten sotahistoria on alkanut kiinnostaa Seppo Hovia yhä enemmän. Vaimokin on innostunut. Sinikka Hovi on tutkinut äitinsä karjalaisia juuria ja on Kansallismuseossa vapaaehtoistyöntekijänä.

– En usko, että sodasta tuli kukaan samanlaisena takaisin. Sen sijaan merkittävä yhteenkuuluvuuden tunne syntyi ja mahdollisuus tulla toimeen yli puoluerajojen.

Kiertue-elämä ei sopinut

Koko kouluajan Seppo Hovi opiskeli pianonsoittoa Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla. 17-vuotiaana hän edusti Helsinkiä pohjoismaisissa kulttuurikisoissa jazzpianossa 1964.

– Kevyt musiikki oli Sibelius-Akatemian opettajille kirosana. Oli hienoa väheksyä tanssimusiikkia.

– Kun tieto kulki, että olen ollut telkkarissa ja edustanut Suomea jazzissa, opettaja sanoi, että lopeta, siitä on haittaa. En vastannut mitään.

Seppo Hovi myöntää, että osin opettaja oli oikeassa. Kun yökaupalla hakkaa rokkia tai jazzia, se ei edesauta soittamaan klassista herkällä kosketuksella.

– Toinen syy on, että jos soittaa kaksi tuntia jazzia, ei jää aikaa soittaa muuta.

Jazzmuusikko Pekka Pöyryn kautta Hovi tutustui Dannyyn ja Kirkaan ja päätyi heidän kiertueurkurikseen 1968–1970.


Muistot hymyilyttävät. Sen tietää, mitä siitä tulee, kun toukokuussa lyödään bussiin kahdenkympin hujakoilla olevia ihmisiä ja kierretään 30 000 kilometriä – ja aina lavalla on hurja suksee.

– Silloin antaa itsensä ymmärtää, että ollaan ainutlaatuisia. Se oli hyvin erikoislaatuista elämää, eikä se sopinut minulle. Ei minulla ollut itsekuria siihen. Kaipasin elämään säännöllisyyttä.

38 vuotta naimisissa

Seppo Hovi kävi opettajakorkeakoulun ja valmistui opettajaksi vuonna 1974. Opiskeluvuosinaan hän soitti Katri Helenan bändissä.

Hovi oli luokanopettajana helsinkiläisillä musiikkiluokilla vuoteen 1987 asti.

– Tapasin vaimoni Taivallahden koulun opettajanhuoneessa. Hän oli silloin tekstiilityön opettaja.

38 vuotta naimisissa olleella pariskunnalla on kaksi aikuista poikaa, jotka ovat molemmat muusikoita. Lastenlapsia on viisi, yksi tyttö ja neljä poikaa.

– Meillä on ihan normaalia elämää yhdessä. Yksi taiteilija kysyi vaimoltaan, miten ihmeessä Hovit viihtyvät kaksi kuukautta kesämökillä. Hän vastasi, että ne tekevät myös omia asioita. Meille yhdessäolo on sitä, että Sinikka kirjoittaa toisessa huoneessa ja minä toisessa. Jos hän ei olisi siellä, olisi tyhjä olo.

Hovit ovat tehneet monia esiintymismatkoja yhdessä. On syntynyt hienoja muistoja.


– Se huolestuttaa tässä iässä ylitse muiden, että mitä sitten tapahtuu, jos kävisi niin onnettomasti, että jäisi yksin. Suomalainen mies on onneton yksin. ”Kaik vaikkeutus”, sano äijä, kun vaimo kuoli.

Lähes kaikki ammattitilanteet tulee seulottua vaimon kanssa.

– Toivoisin, että se sanois, että sä olit hyvä, mutta kun se ei sano. Mutta joskus tulee vastaus, että olit hyvä. Sitten tietää, että muiltakin tulee.

Paino tiukassa tarkkailussa

Pariskunnalla on yhteinen punnituspäivä joka perjantai. Sinikka Hovi on vuosikymmenten aikana saanut miehensä seuraamaan, mitä laittaa suuhunsa.

Aamiaiseksi Seppo Hovi juo jogurttijuomaa lääkärin määräyksestä. Kolesteroli oli lähdössä nousuun.

– Jos olen hotellissa yötä ja syön aamiaiseksi seitsemän prinssinakkia, pekonia ja joulutortun, olen lounasaikaan asti nuutunut ja haluton tekemään muuta kuin katsomaan teksti-tv:tä.

Lounaaksi Hovi syö usein viilin ja vasta illalla kello 18 lämpimän aterian. Iltapalaksi hän syö näkkileipää.

– Pitää olla koko ajan jotain, mitä odottaa. Ennen nukkumaanmenoa saatan ottaa kourallisen rusinapähkinäsekoitusta.

– Toivoisin, että painoni alkaisi kutosella, mutta se on 1,5 kiloa liikaa, 177 senttinen mies manaa.


Vanheneminen näkyy kropassa ja mielessä. Nykyään joutuu käyttämään elämänhallintaan paljon enemmän aikaa. Keikat jännittävät vielä enemmän kuin nuorena.

Tennis on pitänyt jättää. Hovilta hajosivat paikat, kun hän otti harrastuksen vähän liian vakavissaan.

Halonhakkuu sujuu yhä. Hovi on myös vaimonsa puutarha-assistentti mökillä Pälkäneellä.

– Minulla on ollut hyvä elämä. Olen etupäässä katsonut taaksepäin ja tuonut ihmisille muistoja.

Paluu radioon edessä

– Yksi syy, miksi minulla on vielä töitä, on se, että olen osannut sanoa ”ei”. Olen yrittänyt pysyä erossa asioista, joita en osaa. Erityisesti olen pyrkinyt pysymään pois, jos osaaminen on keinotekoista. Jos et ole hevimies tai räppimies, et ole. Tai lied-pianisti. Se näkyy lavalla, jos olet siinä vain, että tästä maksetaan.

Palkittua tv-kasvoa ovat monet toivoneet takaisin televisioon. Radioon Seppo Hovi tekee paluun vuonna 2017. Hän tekee Lasse Lehtisen kanssa itsenäisyyden juhlavuodeksi Vesa Saarisen ohjaaman, 20-osaisen radiosarjan Ankarat vuodet 1938–1948.

Missä oltiin, minne mentiin, mihin tultiin. Historia on Seppo Hovista hyvin kiinnostavaa. Hänen isänsä oli syntynyt tsaarinajan Suomessa. 96-vuotias äiti on elänyt kaikkien Suomen presidenttien aikana. Siinä on perspektiiviä.


– Ilahduin itsenäisyyspäivänä suuresti kymmenvuotiaan lapsenlapseni Tuulian historiantietämyksestä. Miniä oli laittanut pöydälle pitkästä sinisestä helminauhasta Suomen kartan. Pieni 2-vuotias Onni koppasi sitä kädellään, ja helminauha meni rikki.

– Tuulia sanoi, että Onni mursi Suomen, Ruotsi ja Venäjä eivät siihen aikoinaan pystyneet.

”Ajattelin, ettei Marco sovi BumtsiBum-juontajaksi”

Suuri yleisö muistaa Seppo Hovin BumtsiBumin pianistina. Mies itse sanoo, ettei osannut aavistaakaan, miten suosittu ohjelmasta tulisi. Aluksi hänet pyydettiin siihen toimittaja-juontajaksi.

– Katsoin Ruotsin version ja ilmoitin, että juontaja ei ole paikkani. Olin sitä mieltä, että juontajan pitäisi olla vanha konkari, jonka syleilyyn on hyvä tulla.

– Ajattelin aluksi Marco Bjurströmistä, että hän ei sovi BumtsiBumin juontajaksi. Mutta Marco olikin hemmetin hyvä. Marco on liikkuja ja estradin haltuunottaja.

Tenavatähti-ohjelmakin tuntui Hovista aluksi vähän erikoiselta.

–  Ajattelin, mitä hemmettiä, lapset laulaa, ketä kiinnostaa. Olin tehnyt pitkään mainoksia. Niissä yleensä lasten spiikkiääni oli kielletty, ei lasta markkinointiin.

Ensimmäinen Tenavatähti-levy myi 70 000.

– En ole ikinä nähnyt niin varmaa nakkia. Kaikki lapset halusivat nähdä Timo Turusen, joka olikin valloittava.

Cheekille ”onnea matkaan”

Seppo Hovi peräänkuuluttaa tähän maahan huolella valmistettuja musiikkiohjelmia, joissa kukin esittää parasta osaamistaan, ja heille annetaan kaikki ammatillinen tuki niin kuin hänkin on aikoinaan saanut.

Cheek edustaa artistityyppiä, jolle Seppo Hovi toivottaa ”onnea matkaan”. Rohkea riskinottaja stadioneineen.

– Moni tämän päivän populaarityyli ei ole minun musiikkiani. Estetiikan elementit ovat epätasapainossa. Toki tällaisen musiikin työstäminen ja esittäminen vaatii asennetta ja lahjakkuutta.

Joulunpyhät Seppo Hovi viettää perheensä ja kaikkien lastenlastensa ympäröimänä. Mennään vanhimman pojan luokse, odotetaan pukkia, syödään.

– Nuorena en osannut nauttia tavallisista hetkistä. Piti olla rauhatonta liikettä. On hienoa, että on joulu. On helppo rauhoittua.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tällainen on Kim Jong-namin murhassa käytetty aine: ”Tappavin hermomyrkky, joka on koskaan luotu”

  2. 2

   MTV:n 24-vuotias teiniäiti odottaa jo kolmatta lastaan – lapsen isä mysteeri, ex-mies julkaisi tylyn viestin

  3. 3

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  4. 4

   Katso video: Aira Samulin, 90, näyttää miten tanssitaan discoa

  5. 5

   Matti Nykänen paljasti suorassa lähetyksessä – loukkaantui kivuliaasti saunaan mennessään

  6. 6

   Tämä oivallus pohjusti Krista Pärmäkosken MM-hopean – ”Se kaivettiin vähän naftaliinista”

  7. 7

   IS seuraa: Taistelu mäkihypyn normaalimäen MM-kullasta käynnissä – miten käy Janne Ahosen ja muiden suomalaisten?

  8. 8

   Pilkkiretki sai järkyttävän käänteen – yksi kuoli Säkylän Pyhäjärvellä

  9. 9

   Ilmiöksi Yhdysvalloissa noussut Putkimies-Joe haukkuu Obaman IS:n haastattelussa – ”Trump on saanut jo enemmän aikaan”

  10. 10

   Rannalle ajautui outo ”karvamöykky” Filippiineillä – villit spekulaatiot alkuperästä alkoivat välittömästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  2. 2

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  3. 3

   Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

  4. 4

   Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

  5. 5

   Naisen salikuva sekoitti internetin – ovatko kaunottaren jalat todella nurinpäin vai huomaatko heti mistä on kyse?

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

  8. 8

   Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

  9. 9

   Mitä hotellista saa viedä mukanaan? Suomalaishotellit vastaavat – ”Kerran oli ruuvattu tv irti seinästä”

  10. 10

   Playboyssakin poseerannut ensimmäinen somekaunotar Christine Dolce on kuollut vain 35-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tällainen on Kim Jong-namin murhassa käytetty aine: ”Tappavin hermomyrkky, joka on koskaan luotu”

  2. 2

   MTV:n 24-vuotias teiniäiti odottaa jo kolmatta lastaan – lapsen isä mysteeri, ex-mies julkaisi tylyn viestin

  3. 3

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  4. 4

   Katso video: Aira Samulin, 90, näyttää miten tanssitaan discoa

  5. 5

   Matti Nykänen paljasti suorassa lähetyksessä – loukkaantui kivuliaasti saunaan mennessään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  2. 2

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  3. 3

   Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

  4. 4

   Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

  5. 5

   Naisen salikuva sekoitti internetin – ovatko kaunottaren jalat todella nurinpäin vai huomaatko heti mistä on kyse?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää