Eija

Viihde

Valikko

Viihde

Tällaiset housut kirjailija Hannu Salamalla on ollut lähes 60 vuotta: ”En hirveästi muodinoikuista pidä”

Kulttuuri
Kirjailija Hannu Salama, 79, haluaa pysyä kunnossa, jotta näkisi sisällissodan satavuotispäivän. Siksi hän omistaa juoksumaton. Televisio on kuitenkin olohuoneessa nurinpäin.
Kun Hannu Salama oli oppikoulussa, hän näki rehtorin itkevän. Rehtori sanoi, että älkää pojat ikinä unohtako, mitä punaiset roistot tekivät.

Samana syksynä hän meni isoisänsä 60-vuotispäiville. Isoisä vannotti, että älä poika ikinä unohda, mitä valkoiset tekivät.

Oman isoisän kohtalo on leimannut kirjailija Hannu Salaman koko elämää. Tämä päätyi punaisten vankileirille 1918.

– En ole koskaan unohtanut. Olen näiden molempien merkittävien kapinasukupolvien toiveen toteuttaja.

Hannu Salama, 79, tahtoo nähdä sisällissodan satavuotispäivän 2018. Siksi hän haluaa pysyä kunnossa. Hän harrastaa juoksumatolla kävelyä kotona. Talvisin hän kävelee Itäkeskuksen kauppakeskuksessa. Konjakkia hän ottaa vain sormustimellisen.

– Jos elän vuoteen 2018, silloin pääsen sanomaan, että ette te saatanan lahtarit ehtineet kaikkia tappaa, Salama hörähtää tavaratalon kahviossa.

Tapaamme hänen ehdotuksestaan kauppakeskuksessa Helsingin Itäkeskuksessa. Kahvikupin ääressä pystyy tarkkailemaan maailmanmenoa.

Elämä on mukavaa – vääryydestä huolimatta

Tunnettu isokenkäisten nolaaja on kirjoittanut taas kirjan. Runokokoelma Hyvästi, kirvesvarsi (Otava) on kumarrus runoilija Yrjö Jylhälle, jonka talvisota-aiheinen runokirjansa Kiirastuli kuuluu suomalaisen lyriikan klassikoihin.

– Hänen ehkä tunnetuin runonsa on Hyvästi, kirvesmäki, Hannu Salama sanoo.

– Yrjö Jylhä oli eräänlainen sodan uhri hänkin. Hän oli melkein sotasankari, mutta Mannerheim ei antanut hänelle Mannerheimin ristiä. Tämä runokokoelmani on piilokunnianosoitus Yrjö Jylhälle.

Jylhän runoille oli tyypillistä synkkyys ja pessimismi. Hänen loppunsa oli hyvin traaginen. Hän ampui itsensä 1956.

Vääryys on aina läsnä, mutta elämä on silti Hannu Salaman mielestä mukavaa. Hän herää joka aamu neljältä. Ei nukuta. Valvottuaan 2–3 tuntia, hän syö aamiaisen ja torkahtaa sen jälkeen puoleksi tunniksi.

– Valvominen ei ole viheliäistä. Olen eläkkeellä. Minun ei tarvitse lähteä aamulla minnekään.

Päivä jatkuu kirjoittamalla. Se on hänen intohimonsa. Hannu Salama kirjoitti jo 17-vuotiaana päiväkirjaansa, että hänestä tulee isona kirjailija.

– Olin hyvä ainekirjoittaja. Kun sain lukiosta potkut, tiesin, että paljon tyhmempiä jätkiä menee ylioppilaiksi. Rupesin pitämään itselleni filosofista itsekoulutusta. Luin Schopenhauerit ja Platonit läpi. Ajattelin, että mitään muuta ammattia ei voi näillä pohjatiedoilla tulla.

”Minun vainoamiseeni keskitettiin paljon konservatiivisia voimia”

Hannu Salaman esikoisteos Se tavallinen tarina ilmestyi 1961. Sittemmin Salama on kirjoittanut yli 20 romaania. Kuuluisin on Juhannustanssit. Maaliskuussa tulee 48 vuotta siitä, kun Salama tuomittiin jumalanpilkasta Juhannustanssien takia. Oikeudenkäynti kesti kolme vuotta. Lain mukaan ankarin tuomio jumalanpilkasta oli neljä vuotta kuritushuonetta, mutta Salama selvisi kolmella kuukaudella ehdollista. Lopulta presidentti Urho Kekkonen armahti Salaman.

– Kyllä voi sanoa, että on vienyt jollain tavalla tähän päivään asti päästä kohusta yli. Kyllä minä vieläkin kiukuttelen sen asian kanssa. Yksinkertaisesti tunnen kiukkua.

– Olin niin nuori silloin, ja minun vainoamiseeni keskitettiin paljon konservatiivisia voimia. Olisi voinut henki mennä. Kirjailija Christer Kihlman kysyi, että entäs sitten, jos Salamalle käy huonosti.

Myllerrys vaikutti myös perhe-elämään. Salaman esikoispoika syntyi 1964. Seuraavana vuonna isä oli raastuvassa vastaamassa jumalanpilkasta. Tytär syntyi 1966.

 

En ole suoranaisesti anteeksipyyntöä tainnut lapsilleni esittää, mutta kyllä olen ymmärrystä saanut osakseni. He ovat tajunneet sen ajan.

– Olisi pitänyt olla enemmän perheen kanssa. Siitä soimaan itseäni. Mutta ehkä kaikki ei ollut kiinni minun välinpitämättömyydestäni. Olin tottumaton sellaiseen paineeseen ja julkisuuteen. En ole suoranaisesti anteeksipyyntöä tainnut lapsilleni esittää, mutta kyllä olen ymmärrystä saanut osakseni. He ovat tajunneet sen ajan. Emme me huonoissa väleissä ole.

– Minun piti keskittyä työhöni, että sain näytetyksi –ja sainkin. Pakenin julkisuutta kirjoittamiseen.

Tärkeä tunnustus Salamalle oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto, jonka hän sai romaanista Siinä näkijä missä tekijä vuonna 1975. Suomalaisista kirjailijoista palkinnon olivat saaneet ennen Salamaa ainoastaan Väinö Linna Pohjantähti-trilogian kolmannesta osasta sekä Veijo Meri Kersantin pojasta.

– Halusin näyttää, koska minusta tehtiin pornokirjailija ja rienaaja ja kirjallisesti mitätön ihminen, vaikka asiantuntijat olivat eri mieltä. Sain hyviä arvosteluita Juhannustansseista. Hammasta purren ajattelin, että eipä päästä syyttämään, että olen ammatillisesti kehno.


Kirjailijan hampaissa nyt EU

Halukkaana riidanhaastajana tunnetun Salaman romaanihenkilöt ovat varsinaisia riivinrautoja, pikkusieluisia vedättäjiä, selkäänpuukottajia, omaneduntavoittelijoita ja pettureita.

Salama on kirjoissaan aina pilkannut oikeistoa. Eikä hän ole jättänyt vasemmistoakaan rauhaan. Kirjassaan Siinä näkijä missä tekijä kirjailija kuvasi jatkosodan aikaista kommunistien vastarintaa.

Viime aikoina Hannu Salamalla on ollut yksi iso kritiikin kohde: EU. Hän kuuluu EU:n vastustajiin.

– Meitä vedettiin nenästä, kun Suomi liittyi EU:hun. Ei kerrottu kuinka paljon kuluja se tuo.

Uudessa runokirjassa on paljon poliittista kritiikkiä. Salama halua romuttaa sen Suomi-kuvan, jota lähdettiin rakentamaan vuoden 1918 jälkeen.

– Kirjassa on aika monen hahmon taakse piilotettu poliitikko. Yksi on ainakin bum-bum-bum-stubbidubbiduu. Siitä on aika helppo päästä sisälle, mistä on kysymys.


Uutisista päätellen Suomen tilassa ei ole Salaman mielestä hurraamista. Palkkoja pitäisi pienentää, mutta samaan aikaan rikkaat laittavat rahaa piiloon Cayman-saarille.

– Tämä on tyypillinen roistokapitalistinen maa, Hannu Salama linjaa.

– Tätä lorua ja laulua Suomessa riittää, että kaikki on hyvin.

Hyvin menee -puhe on Salaman mielestä vaarallista. Siksi hänen runokokoelmassaan viljellään modernistien monimerkityksellistä kieltä.

– Kielen monimerkityksellisyys on elintärkeää tänä aikana, jolloin demokratiassa pyritään kovaäänisellä jylinällä aikaansaamaan hyvin formuloituja mielipiteitä, jotka ovat kaikki vain yhteen suuntaan. On tarpeellista säilyttää kielen moni-ilmeisyys.

– Sotakin tuhoaa, koska kaikki kävelevät jonossa yhteen suuntaan, jotta ihmiset puhuisivat samoja asioita ja olisivat vihollista vastaan.

Samanväriset samettihousut 20-vuotiaasta asti

Lokakuussa 80 vuotta täyttävä kirjailija ei jätä ketään kylmäksi. On pakko kysyä, mihin asioihin hän suhtautuu välinpitämättömästi.

– No, ehkä minä en niin hirveästi noista muodinoikuista pidä, Hannu Salama myöntää.

– Olen näitä samanvärisiä samettihousuja käyttänyt ehkä 20-vuotiaasta asti. Ulkonäkö on ollut aina minulle jokseenkin samantekevä, kunhan läheiset eivät juokse pois.


Teknokulttuuri on käynyt Salamalle hyvin vastenmieliseksi. Hänellä ei ole internetiä eikä älypuhelinta.

– Jos haluan sanoa jotakin, kirjoitan kirjan. Inhoan tätä välinekulttuuria, jossa haltioittava pääasia on, että hölötät puhelimeen. Sisällöstä viis, kunhan tekniikka pelaa. Jos jollakulla on minulle asiaa, kirjoittakoon kirjeen. Sen verran pitää aikaa löytyä.

– Olen sen verran iäkäs, että kiireettömyys on tarpeellinen elintarvike.

Tampereella varttunut kirjailija kertoo saaneensa tekniikasta tarpeekseen jo 20-vuotiaana, kun hän joutui tammipakkasilla kiipeämään sähköasentajan hommissa sähköpylvään päähän ja työntämään sinne jotakin metallista langanpäätä.

– Silloin ajattelin, että tämä ei ole minun bisnekseni missään nimessä.

Televisio olohuoneessa nurinpäin

Televisiollakaan ei ole Salamalle mitään annettavaa. Hänellä on naisystävänsä tuoma televisio olohuoneensa nurkassa, mutta se on nurinpäin.

– Televisiosarjat on rakennettu siten, että älkää huolehtiko mistään. Siinäkin on tämä taka-ajatus, että olkaa hiljaa siellä, teillä on kaikki hyvin. Siksi amerikkalainen menestyssarja Peyton Place oli 60-luvulla suosittu. Oli atomipommin uhka päällä.

Salama ei ole koskaan tyytynyt olemaan hiljaa paitsi silloin, kun hän ajattelee.

– Ihmettelen tätä nykyistä tietovirtaa. Istutaan tuijottamassa internetiä ja huudetaan höpö höpö, kälä kälä. Jotenkin tuntuu, että täytyisi olla aikaa ajatella asioita eikä vain imeä tietoa itseensä.

 

Ihmettelen tätä nykyistä tietovirtaa. Istutaan tuijottamassa internetiä ja huudetaan höpö höpö, kälä kälä.

Työväenluokkaisista aiheistaan tunnettu kirjailija myöntää, että olisi hänestä voinut poliitikkokin tulla, mutta se on jäänyt. Hän on saanut niin monelta taholta selkäänsä.

– Jos olisin poliittinen henkilö, en tyytyisi yhteen puolueeseen. Liittyisin useampaan. Olisiko se uskottavaa? Sittenpähän nähtäisiin, kuinka pitkälle urani ulottuisi, Salama hörähtää.

– Mutta jotakin pitäisi tehdä, koska tämä roistokapitalismi on viemässä koko ihmissuvun. Ihmisten pitäisi viisastua kaikkialla. Meitä on liikaa. Siinähän se ongelma on.

Tärkeintä terveys ja luotettavat ihmissuhteet

Henkilökohtaisella tasolla Hannu Salamalla ei ole valittamista. Vaikka elämä otti, se myös antoi. Hän on saanut kirjallisuuden valtionpalkinnon kolme kertaa.

Kolme omakotitaloa elämänsä aikana omistanut kirjailija asuu nyt vuokralla taiteilijatalossa Helsingin Vuosaaressa.

Tässä elämänvaiheessa tärkeintä ovat terveys ja luotettavat ihmissuhteet. Naisystäväkin Salamalla on, mutta he asuvat erillään, koska molemmat tekevät töitä kotona.

– Kun katsoo taaksepäin, olisi pitänyt pystyä ajattelemaan enemmän sitä, milloin avaa suunsa, mutta tällaisten asioiden katumista riittää varmaan kaikilla. En tiedä, olenko viisastunut, mutta olen tullut varovaisemmaksi.

Hannu Salama pitää itseään onnekkaana. Monet hänen ikäpolvensa kirjailijat ovat jo haudassa. Useat heistä elivät kosteaa elämää Erno Pasilinnan sanonnan hengessä: Pitää elää kirjailijan elämä, että voi tulla kirjailijaksi.

– Olen itse muotoillut sen niin, että pitää kirjoittaa niin, että pystyy elämään kirjoittamalla. Ei siitä muuten mitään tule.

Joku voisi sanoa, että selvää kapitalistin puhetta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  2. 2

   JVG oli kolmella abiristeilyllä peräkkäin – VilleGalle, 29, huomannut muutosta nuorison käytöksessä

  3. 3

   Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

  4. 4

   Irakin kopterit iskivät Isisin asemiin Länsi-Mosulissa – 93 kuollutta

  5. 5

   Marco Bjurström arvioi Tanssii tähtien kanssa -parit – ”Huikea pari, jonka läsnäolo oli poikkeuksellisen vakuuttavaa”

  6. 6

   Kirsi Alm-Siiran muodokkaat sääret villitsivät Helena-Ahti Hallbergin: ”Vau, mitkä kintut sulla on!”

  7. 7

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  8. 8

   Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

  9. 9

   Tutkijat: Kotiolot vaikuttavat koulumenestykseen – ”Heikko osaaminen ei vain poikien ongelma”

  10. 10

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  2. 2

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  5. 5

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  6. 6

   Kari, 69, sai tylyn päätöksen ajokortista – näin hän ratkaisi asian edukseen

  7. 7

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  8. 8

   Poliisi epäilee henkirikosta – teinityttö ja -poika kuolivat nokkakolarissa Sastamalassa

  9. 9

   Poliisi epäilee: Mies yritti tappaa vaimonsa Kittilän Levillä – pariskunta ilmeisesti lomamatkalla

  10. 10

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. 6

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  7. 7

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  8. 8

   Mies teki klassisen virheen aamutuimaan – lattiat menivät pilalle

  9. 9

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  10. 10

   Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  2. 2

   JVG oli kolmella abiristeilyllä peräkkäin – VilleGalle, 29, huomannut muutosta nuorison käytöksessä

  3. 3

   Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

  4. 4

   Irakin kopterit iskivät Isisin asemiin Länsi-Mosulissa – 93 kuollutta

  5. 5

   Marco Bjurström arvioi Tanssii tähtien kanssa -parit – ”Huikea pari, jonka läsnäolo oli poikkeuksellisen vakuuttavaa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  2. 2

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  5. 5

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. Näytä lisää