Laura

Viihde

Valikko

Viihde

Tällaiset housut kirjailija Hannu Salamalla on ollut lähes 60 vuotta: ”En hirveästi muodinoikuista pidä”

Kulttuuri
Kirjailija Hannu Salama, 79, haluaa pysyä kunnossa, jotta näkisi sisällissodan satavuotispäivän. Siksi hän omistaa juoksumaton. Televisio on kuitenkin olohuoneessa nurinpäin.
Kun Hannu Salama oli oppikoulussa, hän näki rehtorin itkevän. Rehtori sanoi, että älkää pojat ikinä unohtako, mitä punaiset roistot tekivät.

Samana syksynä hän meni isoisänsä 60-vuotispäiville. Isoisä vannotti, että älä poika ikinä unohda, mitä valkoiset tekivät.

Oman isoisän kohtalo on leimannut kirjailija Hannu Salaman koko elämää. Tämä päätyi punaisten vankileirille 1918.

– En ole koskaan unohtanut. Olen näiden molempien merkittävien kapinasukupolvien toiveen toteuttaja.

Hannu Salama, 79, tahtoo nähdä sisällissodan satavuotispäivän 2018. Siksi hän haluaa pysyä kunnossa. Hän harrastaa juoksumatolla kävelyä kotona. Talvisin hän kävelee Itäkeskuksen kauppakeskuksessa. Konjakkia hän ottaa vain sormustimellisen.

– Jos elän vuoteen 2018, silloin pääsen sanomaan, että ette te saatanan lahtarit ehtineet kaikkia tappaa, Salama hörähtää tavaratalon kahviossa.

Tapaamme hänen ehdotuksestaan kauppakeskuksessa Helsingin Itäkeskuksessa. Kahvikupin ääressä pystyy tarkkailemaan maailmanmenoa.

Elämä on mukavaa – vääryydestä huolimatta

Tunnettu isokenkäisten nolaaja on kirjoittanut taas kirjan. Runokokoelma Hyvästi, kirvesvarsi (Otava) on kumarrus runoilija Yrjö Jylhälle, jonka talvisota-aiheinen runokirjansa Kiirastuli kuuluu suomalaisen lyriikan klassikoihin.

– Hänen ehkä tunnetuin runonsa on Hyvästi, kirvesmäki, Hannu Salama sanoo.

– Yrjö Jylhä oli eräänlainen sodan uhri hänkin. Hän oli melkein sotasankari, mutta Mannerheim ei antanut hänelle Mannerheimin ristiä. Tämä runokokoelmani on piilokunnianosoitus Yrjö Jylhälle.

Jylhän runoille oli tyypillistä synkkyys ja pessimismi. Hänen loppunsa oli hyvin traaginen. Hän ampui itsensä 1956.

Vääryys on aina läsnä, mutta elämä on silti Hannu Salaman mielestä mukavaa. Hän herää joka aamu neljältä. Ei nukuta. Valvottuaan 2–3 tuntia, hän syö aamiaisen ja torkahtaa sen jälkeen puoleksi tunniksi.

– Valvominen ei ole viheliäistä. Olen eläkkeellä. Minun ei tarvitse lähteä aamulla minnekään.

Päivä jatkuu kirjoittamalla. Se on hänen intohimonsa. Hannu Salama kirjoitti jo 17-vuotiaana päiväkirjaansa, että hänestä tulee isona kirjailija.

– Olin hyvä ainekirjoittaja. Kun sain lukiosta potkut, tiesin, että paljon tyhmempiä jätkiä menee ylioppilaiksi. Rupesin pitämään itselleni filosofista itsekoulutusta. Luin Schopenhauerit ja Platonit läpi. Ajattelin, että mitään muuta ammattia ei voi näillä pohjatiedoilla tulla.

”Minun vainoamiseeni keskitettiin paljon konservatiivisia voimia”

Hannu Salaman esikoisteos Se tavallinen tarina ilmestyi 1961. Sittemmin Salama on kirjoittanut yli 20 romaania. Kuuluisin on Juhannustanssit. Maaliskuussa tulee 48 vuotta siitä, kun Salama tuomittiin jumalanpilkasta Juhannustanssien takia. Oikeudenkäynti kesti kolme vuotta. Lain mukaan ankarin tuomio jumalanpilkasta oli neljä vuotta kuritushuonetta, mutta Salama selvisi kolmella kuukaudella ehdollista. Lopulta presidentti Urho Kekkonen armahti Salaman.

– Kyllä voi sanoa, että on vienyt jollain tavalla tähän päivään asti päästä kohusta yli. Kyllä minä vieläkin kiukuttelen sen asian kanssa. Yksinkertaisesti tunnen kiukkua.

– Olin niin nuori silloin, ja minun vainoamiseeni keskitettiin paljon konservatiivisia voimia. Olisi voinut henki mennä. Kirjailija Christer Kihlman kysyi, että entäs sitten, jos Salamalle käy huonosti.

Myllerrys vaikutti myös perhe-elämään. Salaman esikoispoika syntyi 1964. Seuraavana vuonna isä oli raastuvassa vastaamassa jumalanpilkasta. Tytär syntyi 1966.

 

En ole suoranaisesti anteeksipyyntöä tainnut lapsilleni esittää, mutta kyllä olen ymmärrystä saanut osakseni. He ovat tajunneet sen ajan.

– Olisi pitänyt olla enemmän perheen kanssa. Siitä soimaan itseäni. Mutta ehkä kaikki ei ollut kiinni minun välinpitämättömyydestäni. Olin tottumaton sellaiseen paineeseen ja julkisuuteen. En ole suoranaisesti anteeksipyyntöä tainnut lapsilleni esittää, mutta kyllä olen ymmärrystä saanut osakseni. He ovat tajunneet sen ajan. Emme me huonoissa väleissä ole.

– Minun piti keskittyä työhöni, että sain näytetyksi –ja sainkin. Pakenin julkisuutta kirjoittamiseen.

Tärkeä tunnustus Salamalle oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto, jonka hän sai romaanista Siinä näkijä missä tekijä vuonna 1975. Suomalaisista kirjailijoista palkinnon olivat saaneet ennen Salamaa ainoastaan Väinö Linna Pohjantähti-trilogian kolmannesta osasta sekä Veijo Meri Kersantin pojasta.

– Halusin näyttää, koska minusta tehtiin pornokirjailija ja rienaaja ja kirjallisesti mitätön ihminen, vaikka asiantuntijat olivat eri mieltä. Sain hyviä arvosteluita Juhannustansseista. Hammasta purren ajattelin, että eipä päästä syyttämään, että olen ammatillisesti kehno.


Kirjailijan hampaissa nyt EU

Halukkaana riidanhaastajana tunnetun Salaman romaanihenkilöt ovat varsinaisia riivinrautoja, pikkusieluisia vedättäjiä, selkäänpuukottajia, omaneduntavoittelijoita ja pettureita.

Salama on kirjoissaan aina pilkannut oikeistoa. Eikä hän ole jättänyt vasemmistoakaan rauhaan. Kirjassaan Siinä näkijä missä tekijä kirjailija kuvasi jatkosodan aikaista kommunistien vastarintaa.

Viime aikoina Hannu Salamalla on ollut yksi iso kritiikin kohde: EU. Hän kuuluu EU:n vastustajiin.

– Meitä vedettiin nenästä, kun Suomi liittyi EU:hun. Ei kerrottu kuinka paljon kuluja se tuo.

Uudessa runokirjassa on paljon poliittista kritiikkiä. Salama halua romuttaa sen Suomi-kuvan, jota lähdettiin rakentamaan vuoden 1918 jälkeen.

– Kirjassa on aika monen hahmon taakse piilotettu poliitikko. Yksi on ainakin bum-bum-bum-stubbidubbiduu. Siitä on aika helppo päästä sisälle, mistä on kysymys.


Uutisista päätellen Suomen tilassa ei ole Salaman mielestä hurraamista. Palkkoja pitäisi pienentää, mutta samaan aikaan rikkaat laittavat rahaa piiloon Cayman-saarille.

– Tämä on tyypillinen roistokapitalistinen maa, Hannu Salama linjaa.

– Tätä lorua ja laulua Suomessa riittää, että kaikki on hyvin.

Hyvin menee -puhe on Salaman mielestä vaarallista. Siksi hänen runokokoelmassaan viljellään modernistien monimerkityksellistä kieltä.

– Kielen monimerkityksellisyys on elintärkeää tänä aikana, jolloin demokratiassa pyritään kovaäänisellä jylinällä aikaansaamaan hyvin formuloituja mielipiteitä, jotka ovat kaikki vain yhteen suuntaan. On tarpeellista säilyttää kielen moni-ilmeisyys.

– Sotakin tuhoaa, koska kaikki kävelevät jonossa yhteen suuntaan, jotta ihmiset puhuisivat samoja asioita ja olisivat vihollista vastaan.

Samanväriset samettihousut 20-vuotiaasta asti

Lokakuussa 80 vuotta täyttävä kirjailija ei jätä ketään kylmäksi. On pakko kysyä, mihin asioihin hän suhtautuu välinpitämättömästi.

– No, ehkä minä en niin hirveästi noista muodinoikuista pidä, Hannu Salama myöntää.

– Olen näitä samanvärisiä samettihousuja käyttänyt ehkä 20-vuotiaasta asti. Ulkonäkö on ollut aina minulle jokseenkin samantekevä, kunhan läheiset eivät juokse pois.


Teknokulttuuri on käynyt Salamalle hyvin vastenmieliseksi. Hänellä ei ole internetiä eikä älypuhelinta.

– Jos haluan sanoa jotakin, kirjoitan kirjan. Inhoan tätä välinekulttuuria, jossa haltioittava pääasia on, että hölötät puhelimeen. Sisällöstä viis, kunhan tekniikka pelaa. Jos jollakulla on minulle asiaa, kirjoittakoon kirjeen. Sen verran pitää aikaa löytyä.

– Olen sen verran iäkäs, että kiireettömyys on tarpeellinen elintarvike.

Tampereella varttunut kirjailija kertoo saaneensa tekniikasta tarpeekseen jo 20-vuotiaana, kun hän joutui tammipakkasilla kiipeämään sähköasentajan hommissa sähköpylvään päähän ja työntämään sinne jotakin metallista langanpäätä.

– Silloin ajattelin, että tämä ei ole minun bisnekseni missään nimessä.

Televisio olohuoneessa nurinpäin

Televisiollakaan ei ole Salamalle mitään annettavaa. Hänellä on naisystävänsä tuoma televisio olohuoneensa nurkassa, mutta se on nurinpäin.

– Televisiosarjat on rakennettu siten, että älkää huolehtiko mistään. Siinäkin on tämä taka-ajatus, että olkaa hiljaa siellä, teillä on kaikki hyvin. Siksi amerikkalainen menestyssarja Peyton Place oli 60-luvulla suosittu. Oli atomipommin uhka päällä.

Salama ei ole koskaan tyytynyt olemaan hiljaa paitsi silloin, kun hän ajattelee.

– Ihmettelen tätä nykyistä tietovirtaa. Istutaan tuijottamassa internetiä ja huudetaan höpö höpö, kälä kälä. Jotenkin tuntuu, että täytyisi olla aikaa ajatella asioita eikä vain imeä tietoa itseensä.

 

Ihmettelen tätä nykyistä tietovirtaa. Istutaan tuijottamassa internetiä ja huudetaan höpö höpö, kälä kälä.

Työväenluokkaisista aiheistaan tunnettu kirjailija myöntää, että olisi hänestä voinut poliitikkokin tulla, mutta se on jäänyt. Hän on saanut niin monelta taholta selkäänsä.

– Jos olisin poliittinen henkilö, en tyytyisi yhteen puolueeseen. Liittyisin useampaan. Olisiko se uskottavaa? Sittenpähän nähtäisiin, kuinka pitkälle urani ulottuisi, Salama hörähtää.

– Mutta jotakin pitäisi tehdä, koska tämä roistokapitalismi on viemässä koko ihmissuvun. Ihmisten pitäisi viisastua kaikkialla. Meitä on liikaa. Siinähän se ongelma on.

Tärkeintä terveys ja luotettavat ihmissuhteet

Henkilökohtaisella tasolla Hannu Salamalla ei ole valittamista. Vaikka elämä otti, se myös antoi. Hän on saanut kirjallisuuden valtionpalkinnon kolme kertaa.

Kolme omakotitaloa elämänsä aikana omistanut kirjailija asuu nyt vuokralla taiteilijatalossa Helsingin Vuosaaressa.

Tässä elämänvaiheessa tärkeintä ovat terveys ja luotettavat ihmissuhteet. Naisystäväkin Salamalla on, mutta he asuvat erillään, koska molemmat tekevät töitä kotona.

– Kun katsoo taaksepäin, olisi pitänyt pystyä ajattelemaan enemmän sitä, milloin avaa suunsa, mutta tällaisten asioiden katumista riittää varmaan kaikilla. En tiedä, olenko viisastunut, mutta olen tullut varovaisemmaksi.

Hannu Salama pitää itseään onnekkaana. Monet hänen ikäpolvensa kirjailijat ovat jo haudassa. Useat heistä elivät kosteaa elämää Erno Pasilinnan sanonnan hengessä: Pitää elää kirjailijan elämä, että voi tulla kirjailijaksi.

– Olen itse muotoillut sen niin, että pitää kirjoittaa niin, että pystyy elämään kirjoittamalla. Ei siitä muuten mitään tule.

Joku voisi sanoa, että selvää kapitalistin puhetta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kimi Räikkösen saapuminen Hartwall-areenaan oli tarkoin varjeltu salaisuus – ”Sovimme Kimin kanssa, miten nämä asiat hoidetaan”

  2. 2

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  3. 3

   Yksi epäonninen sattuma pilasi Jussi Parviaisen teatteriuran – seuraukset piinanneet 30 vuotta: ”Mietin, miksi nousen sängystä ylös”

  4. 4

   Poliisi: Etsintäkuulutettu sarjahukuttaja edelleen kateissa

  5. 5

   Teollisuuspohatan kova väite: Suomalaisyhtiön tuki ratkaisi Bottaksen siirtymisen Mercedeksen F1-talliin

  6. 6

   Yllätys Urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  7. 7

   Vuodesta 1997 snookeria selostanut Aki Kauppinen meni työpäivänsä jälkeen lähes sanattomaksi – ”Tämä oli jotain aivan käsittämätöntä”

  8. 8

   Jumalan teatterista 30 vuotta – missä he ovat nyt?

  9. 9

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  10. 10

   Taksikuski vei asiakkaan unohtaman salkun Pasilan poliisiasemalle: 20 000 euroa ja timantti – jää ilman 2000 euron löytöpalkkiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  2. 2

   Tällainen mies on karvalakin taakse piiloutuva, tuomiota pakeneva sarjahukuttaja – asianomistajilta karmea kuvaus

  3. 3

   Jethro Rostedt lupasi tv-ohjelmassa Monicalle, 37, työpaikan: odottanut jo vuoden, eikä töitä ole kuulunut

  4. 4

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Tässä on etsitty sarjahukuttaja Pekka Seppänen

  6. 6

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  7. 7

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  8. 8

   Useat partiot etsivät vankilaan tuomittua sarjahukuttajaa – ”ei ollut kotonaan”

  9. 9

   Miksi yli 14 vuodeksi vankeuteen tuomittu sarjahukuttaja on vapaana?

  10. 10

   Tapio Suominen esitteli naisystävänsä julkisesti ensi kertaa – tässä on kuvankaunis Evelin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. 6

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  7. 7

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  8. 8

   Patrik Laineen sydän on puhdasta kultaa – vastasi pienen fanin kirjeeseen ikimuistoisella tavalla

  9. 9

   Suomalaisten kasvoilla näkyvä silmälasimalli on auttamattomasti out

  10. 10

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kimi Räikkösen saapuminen Hartwall-areenaan oli tarkoin varjeltu salaisuus – ”Sovimme Kimin kanssa, miten nämä asiat hoidetaan”

  2. 2

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  3. 3

   Yksi epäonninen sattuma pilasi Jussi Parviaisen teatteriuran – seuraukset piinanneet 30 vuotta: ”Mietin, miksi nousen sängystä ylös”

  4. 4

   Poliisi: Etsintäkuulutettu sarjahukuttaja edelleen kateissa

  5. 5

   Teollisuuspohatan kova väite: Suomalaisyhtiön tuki ratkaisi Bottaksen siirtymisen Mercedeksen F1-talliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  2. 2

   Tällainen mies on karvalakin taakse piiloutuva, tuomiota pakeneva sarjahukuttaja – asianomistajilta karmea kuvaus

  3. 3

   Jethro Rostedt lupasi tv-ohjelmassa Monicalle, 37, työpaikan: odottanut jo vuoden, eikä töitä ole kuulunut

  4. 4

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Tässä on etsitty sarjahukuttaja Pekka Seppänen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. Näytä lisää